Vruchtbaarheid bevorderen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Fauvetje
Berichten: 248
Geregistreerd: 15-12-14

Vruchtbaarheid bevorderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-02-19 11:28

Dag bokkers,

Even een vraagje ivm fokken.
Dit jaar zouden we onze merrie (18j) willen laten dekken, in de hoop volgend jaar een veulentje te hebben. Dit zou voor ons onze 1ste keer zijn dat we gaan fokken.

Onze merrie heeft al 4 veulens gehad, laatste van 2011, dit niet bij ons.
Ze vertoont bijna geen hengstigheid, geen merriekuren, we proberen dit nu bij te houden, maar het is echt minimaal merkbaar.

Voor de nieuwsgierigen, afstamming van de merrie:
https://www.horsetelex.com/horses/pedig ... t-lindehof

En van de gekozen papa:
https://www.horsetelex.nl/horses/pedigr ... haiton-f-z

Nu vroeg ik mij af of ik via het voeren van kruiden/supplementen de vruchtbaarheid kan bevorderen/optimaliseren. De merrie wordt sowieso eerst gescand.

Alvast bedankt voor jullie respons!


Benzz
Berichten: 2873
Geregistreerd: 10-02-19

Re: Vruchtbaarheid bevorderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-19 11:34

Ik zou haar gewoon laten scannen door de veearts, die kan dan in overleg met jullie advies geven. Dat is veel handiger dan boktadvies.

Peterina
Berichten: 9148
Geregistreerd: 13-06-03
Woonplaats: Neerpelt, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-19 20:00

Het is vrij normaal dat er rond dit tijd van het jaar geen hengstigheid getoond wordt … het is te vroeg in het jaar. Een paar warme dagen maken geen lente en als je geen januari/februari veulen wilt die de eerste maanden van zijn leven op stal moet stal dan zou ik wachten tot eind april/begin mei ivm dekken.
Daglicht bevorderd vruchtbaarheid dus zo veel mogelijk lekker buiten in de zon tegen het voorjaar zijn de ovulaties veel meer gedefinieerd.

Voedings wijze ... ik vind dat Herbamix van Mijtens de vruchtbaarheid bevorderd.

Radiostilte
Berichten: 980
Geregistreerd: 15-08-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-19 20:16

De meeste merries zijn nu ook nog niet hengstig. Het is wel lekker weer maar het heeft vooral te maken met het aantal uren daglicht. Daarom zul je het nu denk ik ook nog niet merken aan je merrie. Mijn merrie heeft haar eerste hengstigheid vaak halverwege/eind maart.

Ik dacht dat mijn merrie het ook nooit zo goed liet zien als ze hengstig was want ze wordt echt niet een totale B*tch. Maar als je goed oplet zie je toch meer. Mijn merrie doet wel overduidelijk knipogen als ze hengstig is. En is wat ongeduldige in alles. Zodra ik vermoedde dat ze hengstig was heb ik haar laten scannen. En ik twijfelde echt soms heel erg of ik het niet totaal bij het verkeerde eind had omdat de signalen zo vaag konden zijn. Toch had ik 3 x op rij goed en begon ze inderdaad aan haar eerste hengstigheid van dat jaar. Mocht je het echt niet zien. Kun je haar altijd in april ofzo inladen om te laten scannen. DA kan je dan wel vertellen of ze wel of niet hengstig is en hoe lang het anders ongeveer duurt. Inseminatie doen ze toch niet aan het begin van de hengstigheid dus wat dat betreft is het ook niet zo ramp als je de eerste dagen mist.

Qua voer/supplementen. Zorg dat je nu goed voert, dus dat alle behoeftes gedekt zijn. En de merrie gewoon in goede conditie is. Niet te dun of te dik want dat kan ook belemmeren om drachtig te worden. En qua supplement kan ik je Pavo Fertile aanraden. Mijn merrie is in 2016 bij de 2de ronde insemineren drachtig geworden. En in 2017 wilde ze met geen mogelijkheid drachtig worden. We hebben echt van alles geprobeerd. Ik denk achteraf dat het ook wel gedeeltelijk aan het zaad heeft kunnen liggen. Maar goed het wilde niet lukken. Dus in 2018 ben ik op aanraden van iemand Pavo Fertile bij gaan voeren. En madam was gewoon bij de eerste inseminatie drachtig. Geen idee uiteindelijk of het daar aanlag. Maar ik geef het voor de zekerheid dit jaar ook gewoon.

Leuke merrie trouwens om mee te fokken

hoogendroog
Berichten: 3271
Geregistreerd: 24-06-05
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-19 20:42

Je kunt een goede cyclus bevorderen door de merrie lucerne bij te voeren. Lucerne bevat veel beta-caroteen wat de vruchtbaarheid bevordert. Onze fokmerries (eigenlijk al onze paarden) krijgen iedere dag flink lucerne bijgevoerd. Ze tonen zodoende een goede en regelmatige cyclus.
Bij onze drachtige merries geven we zelfs helemaal geen merriebrok meer, maar krijgen ze iedere voerbeurt een afwasteiltje (zo'n ronde van de action) vol lucerne en een halve voerschep simpele muesli of onderhoudsbrok. Pas als ze gaan lacteren krijgen ze maximaal 2 kg (op de top van de lactatie) merriebrok.

tienus63
Berichten: 11733
Geregistreerd: 09-08-05

Re: Vruchtbaarheid bevorderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-02-19 20:52

Je kunt Brandes formula fertile geven.
Onze merrie krijgt het zodat ik haar niet hoef te laten spoelen.
Ook heeft ze geen last meer van vocht in de baarmoeder.

#trotsoponzeboeren

Radiostilte
Berichten: 980
Geregistreerd: 15-08-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-19 00:53

hoogendroog schreef:
Je kunt een goede cyclus bevorderen door de merrie lucerne bij te voeren. Lucerne bevat veel beta-caroteen wat de vruchtbaarheid bevordert. Onze fokmerries (eigenlijk al onze paarden) krijgen iedere dag flink lucerne bijgevoerd. Ze tonen zodoende een goede en regelmatige cyclus.
Bij onze drachtige merries geven we zelfs helemaal geen merriebrok meer, maar krijgen ze iedere voerbeurt een afwasteiltje (zo'n ronde van de action) vol lucerne en een halve voerschep simpele muesli of onderhoudsbrok. Pas als ze gaan lacteren krijgen ze maximaal 2 kg (op de top van de lactatie) merriebrok.


Ik zou wel oppassen met Luzerne. Luzerne heeft een scheve calcium/fosfor verhouding, 4:1 terwijl je 2:1 wil hebben. Bij veel voeren van luzerne moet je dat compenseren door fosforrijke producten aan het dieet toe te voegen. Want vooral bij jonge paarden (en dus ook drachtige merrie's) heeft een scheve calcium/fosforverhouding nadelige gevolgen op de botontwikkeling (en dat wil je niet met het oog op ocd etc). Daarnaast heeft een hoog calciumgehalte nog een nadeel. Calcium en magnesium concurreren met elkaar. Dus bij te veel aan calcium kan er minder magnesium opgenomen worden. En fosfor en magnesium zijn ook belangrijk bij een drachtige merrie, niet alleen calcium. Nou weegt luzerne opzich niet zoveel dus ik denk niet dat gelijk 3 kilo of meer voor op een dag. Want het is wel aan te raden om daar onder te blijven.

Maar het klopt dat luzerne inderdaad voordelen heeft. Het bevat veel B-caroteen (voorloper van vitamine A) en foliumzuur wat idd van invloed is op de vruchtbaarheid. Waardoor je het wellicht prima kan gebruiken in de periode van drachtig worden. En het is vanwege de scheve verhouding Ca/P ook heel goed om bij te voeren bij paarden die juist veel graanproducten krijgen en om het de eetsnelheid naar beneden te halen. Daarnaast bevat het dus veel calcium en veel eiwitten.

Toch zou ik dit dieet niet aanraden voor hoog drachtige merries. Drachtige merries hebben pas de laatste 3/4 maanden van de dracht verhoogde behoefte. Luzerne kan dan wellicht de extra behoefte aan calcium, B-caroteen (voor vitamine A) en eiwitten (deels) opvangen. Maar voldoende fosfor en magnesium zijn net zo belangrijk voor een goede botontwikkeling bij het veulen en dat werk je 'tegen' met luzerne. Wat opzich niet gelijk een probleem geeft want de merrie kan een gedeelte van die stoffen uit haar eigen lichaam/botten trekken en aan haar veulen geven. Maar als ze dat jaren doet, heeft ze op een gegeven moment geen reserves meer om te geven aan het volgende veulen en krijgt ze daar zelf ook last van. Daarnaast moet ook de (verhoogde) behoefte aan koper, zink, selenium, mangaan en vitamine E worden gedekt voor een goede botontwikkeling en een gezond veulen (en merrie). Daarom zou ik luzerne niet aanraden. Ook omdat je dan moet gaan zitten stoeien met allerlei vitamine & mineralentoevoegingen om echt alle behoeftes te dekken. Maar zoals uit dit verhaaltje al wel blijkt hebben verschillende vitamines en mineralen ook nog weer een wisselwerking op elkaar. Ze concurreren elkaar. Het is dus lastig om zelf de perfecte verhouding te maken waarbij niks teveel maar ook niet te weinig gevoerd wordt. Dan is een merriebrok wellicht verstandiger om te geven omdat daar de verhouding juist inzitten, en daar niet teveel mee spelen. En dat betekent niet gelijk dat je kilo's brok moet geven op een dag.

Lami
Berichten: 563
Geregistreerd: 17-07-03

Re: Vruchtbaarheid bevorderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-19 08:06

hier goede ervaring met PAVO fertile. Is wel prijzig zo'n emmertje maar lijkt z'n werk te doen

life is a roller coaster, you just gotta ride it

Fauvetje
Berichten: 248
Geregistreerd: 15-12-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-09-19 07:32

ik haal dit topic even vanonder het stof.
Na 5x proberen deze zomer, helaas geen veulen volgend jaar.
Bij het spoelen telkens wat 'vuil', beetje sprite achtig.
Na 2x is er een swap genomen van de baarmoeder, er zat een bacterie in, dus nagespoeld met antibiotica.
nog 3x geprobeerd, telkens een mooie cyclus, maar het mocht niet baten.

Nu is er opnieuw een swap genomen -ik wacht nog op de geschreven uitslagen-, en zit er nog een bacterie in. De merrie staat nu bij de dierenarts om dagelijks (meermaals) gespoeld en behandelt te worden, zodat ze de winter proper inkan, om dan vroeg opnieuw te proberen komend dekseizoen.

Het is onze eerste keer dat we zelf fokken en tot nu toe echt wel een domper.
Hebben jullie tips hoe we het volgend jaar beter kunnen aanpakken?

Napie
Berichten: 9071
Geregistreerd: 24-06-04
Woonplaats: Lennisheuvel

Re: Vruchtbaarheid bevorderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 07:36

Gewoon niet denk ik dan. Een geweldige gezonde merrie moet nu helemaal de medische molen door voor een veulen. Kans op succes is minimaal. Ik vind het altijd zo'n risico

1090 goedgekeurde kilometers in de mendurance. Powershet

hoogendroog
Berichten: 3271
Geregistreerd: 24-06-05
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 07:59

En volgend jaar niet vroeg beginnen. Begin pas met dekken als het wat warmer en zonniger is, en er al wat voorjaarsgras is. April dus. Dan heb je zo veel meer kans op dracht, dan als je al eind januari begint. Onze ervaring is: des te meer ingrepen (telkens opvoelen, scannen, evt. spoelen, hengstig spuiten), des te verder je van het doel afraakt. Onze merries gaan nooit naar een veearts om daar te blijven voor dit soort handelingen, ze ervaren dan teveel stress, waardoor ze toch niet opnemen. Wanneer wij denken dat ze het zo ver heeft, rijden we naar de hengstenhouder hier in de buurt, welke een eigen top veearts in dienst heeft.
En, heb je het dit jaar alle keren met dezelfde hengst geprobeerd? Soms matcht het gewoon niet. Twee, drie keer max proberen we het met een hengst, en als ze dat niet gepakt heeft, kiezen we een andere hengst. Voorts houden sommige merries niet van het sperma-verdunningsmiddel.
En ja, de leeftijd van de merrie kan in dit geval ook al een rol spelen, 18 is niet stokoud, maar de vruchtbaarheid wordt uiteraard wel minder met het klimmen der jaren. Hoeft niet, kan.


Elisa2
Berichten: 36659
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Vruchtbaarheid bevorderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 08:02

Vers onverdund sperma kan soms goed helpen inderdaad, maar is niet altijd beschikbaar. Verder ga ik mee met hoogendroog.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

x_Milou
Berichten: 2699
Geregistreerd: 17-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 08:06

Wat een interessant gefokte merrie! Ik snap dat je daar wel een veulentje van wilt. Die volle zus is echt een fantastisch paard en ook een heel fijn, braaf en lief paard. Ik vind het wel de moeite waard om het te proberen.

Weet je waarom degene die met haar gefokt heeft haar heeft verkocht? Misschien een idee om eens contact op te nemen, wellicht is het een bekend probleem dat ze niet makkelijk drachtig wordt en hebben zij dingen geprobeerd die niet of juist wel werken. Misschien is het wel echt een onmogelijke taak om haar drachtig te krijgen en moet je daar genoegen mee nemen. Dat zou zonde zijn, maar dan kun je dat maar beter weten.

Is er een dierenarts bij je in de buurt die zelf hengsten heeft? Je kunt proberen afspraken te maken om de kosten te drukken. Dat je alleen het volledige bedrag betaalt als ze drachtig wordt, in ruil daarvoor probeert hij het met een van zijn eigen hengsten die hij graag een kans wil geven op zo'n merrie. Mocht het dan niet lukken, is de financiële schade in ieder geval beperkt. Als het wel lukt heb je misschien niet je eerste keuze hengst, maar ben je in ieder geval aan de gang en heb je informatie voor volgend jaar. Ik ben het met Elisa2 eens, en dat kun je met een hengst die weinig dekt ook eens proberen, met een veeldekker ga je dat natuurlijk niet voor elkaar krijgen.

Ook kan het helpen om een echt gespecialiseerde dierenarts te zoeken. Ik weet natuurlijk niet wie je nu hebt, maar soms kan het een verschil maken.

hoogendroog
Berichten: 3271
Geregistreerd: 24-06-05
Woonplaats: Achterhoek

Re: Vruchtbaarheid bevorderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 08:16

Als ik de pedigree van deze merrie bekijk, en dat ze haar laatste veulen heeft gekregen toen ze 11 was, bekruipt mij een bepaald gevoel. Zou zo maar kunnen dat de merrie bij die eigenaren al niet meer drachtig kon worden en ja, dan worden heel wat merries om die reden de handel weer in gedaan. Een merrie uit deze lijn, doe je niet zomaar weg. Dan is er iets mee. Maar ja, dat is mijn gedachte.

Albert
Berichten: 5707
Geregistreerd: 16-10-02
Woonplaats: Zutphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 08:17

Oplopend voerschema naar het dekseizoen toe. Zon op de rug, gras in de buik.
Dit betekent wel dat je iets schraal de winter uit moet komen en ik zou een oudere merrie regelmatig laten scannen en vroeg beginnen met insemineren.

3 Gelderse toppers en
Paardengebitsverzorger Klik hier voor mijn website

hoogendroog
Berichten: 3271
Geregistreerd: 24-06-05
Woonplaats: Achterhoek

Re: Vruchtbaarheid bevorderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 08:27

Sluit de baarmoedermond van deze merrie wel voldoende? De baarmoedermond kan beschadigd raken bij de bevalling, waardoor deze niet meer helemaal sluit. Hierdoor blijft er een verbinding met buiten en kunnen er dus bacteriën naar binnen. Merrie hoeft daar niet ziek van te zijn o.i.d. Wij hebben dit zelf aan de hand gehad bij een merrie met een dramatische bevalling, merrie bleef daarna altijd vuilen. Leontien ter Harmsel (enterbrook) er naar laten kijken, en daar bleek dat de baarmoedermond kapot was.

Barb
Berichten: 12075
Geregistreerd: 24-07-01

Re: Vruchtbaarheid bevorderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 08:29

Ik heb precies hetzelfde verhaal. Bij mij ging het om E-coli en streptokokken. Ze denken dat mijn merrie zichzelf vervuild op het moment dat ze hengstig is. Ze is niet ziek en heeft geen koorts, dit is niet te vergelijken met een baarmoederontsteking na een bevalling waar wat achter gebleven is.

Mijn merrie zal dus geen veulentje gaan krijgen.

Jouke 't Hoff / Yedinja Beninja fan B.B. / Jieldou

Kijk eens op http://www.equinelymfedrainage.nl

Fauvetje
Berichten: 248
Geregistreerd: 15-12-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-09-19 08:59

Bedankt voor alle antwoorden!

Uiteraard wordt er rekening gehouden met onze merrie, tijdens de zomer heeft ze eigenlijk echt rust gehad en ze staat (nog steeds) op een volle weide. We hebben haar steeds gebracht naar de dierenarts en na de behandeling teruggehaald (max een uurtje dus), enkel nu staat ze er enkele dagen.
We zouden echt wel graag een veulen van vaar willen, het is een super paard.

De reden waarom ze verkocht is is niet duidelijk, ik heb ervoor gebeld en het was wegens overtal aan paarden, wij hebben ze vanbij een handelaar uit een koeienstal. Ze had wel een sarcoide en ze . was moeilijk te bereiden,...


@x-milou: ken je haar zus?

Dierenarts is wel echt kundig, daar hebben we vertrouwen in.
We hebben 2 hengsten geprobeerd.

Onverdund sperma wil ik sowieso volgend jaar, wou het de laatste keer al proberen, maar dierenarts stak het op de bacterien.

Ze is dichtgezet wegens lucht zuigen. En ze is vrij proper.

Elisa2
Berichten: 36659
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 11:12

Fauvetje schreef:
Bedankt voor alle antwoorden!

Uiteraard wordt er rekening gehouden met onze merrie, tijdens de zomer heeft ze eigenlijk echt rust gehad en ze staat (nog steeds) op een volle weide. We hebben haar steeds gebracht naar de dierenarts en na de behandeling teruggehaald (max een uurtje dus), enkel nu staat ze er enkele dagen.
We zouden echt wel graag een veulen van vaar willen, het is een super paard.

De reden waarom ze verkocht is is niet duidelijk, ik heb ervoor gebeld en het was wegens overtal aan paarden, wij hebben ze vanbij een handelaar uit een koeienstal. Ze had wel een sarcoide en ze . was moeilijk te bereiden,...

:D sorry maar dit is een erg grappige typfout geworden. _O-

@x-milou: ken je haar zus?

Dierenarts is wel echt kundig, daar hebben we vertrouwen in.
We hebben 2 hengsten geprobeerd.

Onverdund sperma wil ik sowieso volgend jaar, wou het de laatste keer al proberen, maar dierenarts stak het op de bacterien.

Ze is dichtgezet wegens lucht zuigen. En ze is vrij proper.


Ik vind trouwens de reactie van hoogendroog wbt het sluiten van de baarmoedermond wel een hele goede, dit zou ik laten na kijken voordat je verdere pogingen onderneemt.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

nine1987
Berichten: 8313
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 11:25

Fauvetje schreef:
Bedankt voor alle antwoorden!

Uiteraard wordt er rekening gehouden met onze merrie, tijdens de zomer heeft ze eigenlijk echt rust gehad en ze staat (nog steeds) op een volle weide. We hebben haar steeds gebracht naar de dierenarts en na de behandeling teruggehaald (max een uurtje dus), enkel nu staat ze er enkele dagen.
We zouden echt wel graag een veulen van vaar willen, het is een super paard.

De reden waarom ze verkocht is is niet duidelijk, ik heb ervoor gebeld en het was wegens overtal aan paarden, wij hebben ze vanbij een handelaar uit een koeienstal. Ze had wel een sarcoide en ze . was moeilijk te bereiden,...


@x-milou: ken je haar zus?

Dierenarts is wel echt kundig, daar hebben we vertrouwen in.
We hebben 2 hengsten geprobeerd.

Onverdund sperma wil ik sowieso volgend jaar, wou het de laatste keer al proberen, maar dierenarts stak het op de bacterien.

Ze is dichtgezet wegens lucht zuigen. En ze is vrij proper.



Hier wil ik even op in gaan.. Luchtzuigen is nagenoeg altijd een teken van iets onderliggends.. Maagzweren, stress, verveling..

Ik zou hier ook eens in zoeken.. Meer naar buiten.. Meer interactie met soortgenoten.. Ruinen in de buurt kunnen eventueel ook een gunstig effect hebben op wat duidelijker hengstigheid..

Een merrie met pijn/stress raakt natuurlijk ook niet al te makkelijk drachtig..

Tis maar een idee.. :)

<3 Sneakers <3

Brainless
Berichten: 29658
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 11:28

nine1987 schreef:
Hier wil ik even op in gaan.. Luchtzuigen is nagenoeg altijd een teken van iets onderliggends.. Maagzweren, stress, verveling..

Ze zuigt niet van voren, maar van achteren.

Sommige mensen worden totaal niet gehinderd door enige vorm van intelligentie.
;)

nine1987
Berichten: 8313
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 11:31

Brainless schreef:
nine1987 schreef:
Hier wil ik even op in gaan.. Luchtzuigen is nagenoeg altijd een teken van iets onderliggends.. Maagzweren, stress, verveling..

Ze zuigt niet van voren, maar van achteren.



Daar heb ik nog nooit van gehoord.. Hoe dan? :))
(niet dat ik je niet geloof hoor)

<3 Sneakers <3

hoogendroog
Berichten: 3271
Geregistreerd: 24-06-05
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 11:36

Nini: google eens op Caslick ingreep.

nine1987
Berichten: 8313
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Re: Vruchtbaarheid bevorderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-19 11:47

Joh.. Weer wat geleerd... :)

<3 Sneakers <3

Fauvetje
Berichten: 248
Geregistreerd: 15-12-14

Re: Vruchtbaarheid bevorderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-09-19 12:05

haha :p
Jeetje, wat een typfout. Ze was dus moeilijk te berijden, liefst dat we haar nooit moeten bereiden ;)

Baarmoedermond laat ik nakijken, bedankt voor de tip. Hoe bekijken ze dit ? - via echo ? scan,... ?-

Vind het zelf ook wel wat mottig dat ze nu wel bij de dierenarts staat, ze is gewend van 24/7 buiten op vol gras, nu staat ze 3 dagen in een stalletje op hooi. -dierenarts lachte er al mee dat ik emmertjes met haar eigen voer mee had -. Ze staat bij een ruin en laat haar hengstigheid mooi zien. Stal waar we gaan rijden is ze helemaal dol van de (ex)hengsten.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 45 bezoekers