Korte hoeven na ijzers afhalen

Moderators: Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola, Nicole288, Coby

 
 
superpony
Berichten: 18036
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 15:48

WesternWay schreef:
Daarom top dat ze t vraagt hier. Kan iedereen er weer van leren!


Ja, klopt. Maar haal het toch maar even aan, omdat ik hier en daar wat schrik van de reacties en mensen hoefsmeden blind volgen.......


xLoki
Berichten: 2947
Geregistreerd: 16-01-08
Woonplaats: Baarn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-09-19 16:03

De achterhoeven worden (uiteraard :P) door dezelfde smid gedaan. Dus goed bekappen kan hij wel.
Kan me herinneren dat hij ze wat langer wilde houden voor zodat er wat meer af kon slijten omdat ie nog nooit zonder voorijzers had gestaan, maar als ik jullie nu hoor begrijp ik dat dat de reden is dat het zo afbrokkelt?

Loki Z2+2
Maddox (Dream Boy x Uphill) B+5
Volg ons op instagram! @loki.and.maddox

Humpiedumpie
Berichten: 1455
Geregistreerd: 18-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 16:15

xLoki schreef:
maar als ik jullie nu hoor begrijp ik dat dat de reden is dat het zo afbrokkelt?


Alles wat afbreekt is te lang inderdaad :).

Arabesk
Berichten: 27579
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 16:34

We kregen hier op 1 maart de haflinger die hier geboren was 25 jaar geleden, terug. Zij is met drie jaar rondom op ijzer gezet tot haar 25e dus. Omdat ze eind februari kwam en het land te nat was en onze paddock stelconplaten heeft móesten de ijzer er wel af. Het is te glad anders. Beter was geweest als ze in de zomer was gekomen, eerst achter ijzers eraf en dan voor, maar ja, soms lopen dingen zo.

Kortom na 22 jaar (vroegah dacht je niet na over wel/geen ijzers, er werd met haar gemend DUS ijzers) altijd rondom op beslag naar zonder: ik heb meteen scootboots voor haar geregeld en daar heeft ze een week of zes 24/7 op gelopen en dat ging heel prima. Ook meteen gaan rijden en dat ging ook goed. Toen de achterschoenen uit en alleen met rijden aan. Na negen weken ook de voorschoenen uit en alleen nog met rijden aan. Nu rijden we meestal met alleen voor de schoenen aan. In augustus zelfs een klasse 2 endurance met haar gereden, op alleen voor de schoentjes.

Sophietje in maart
[ img ]


En ja de hoefwand is puin en brokkelt steeds, maar het goede nieuws is dat de hoef nu goed en snel groeit door de stimulans van veel beweging. Nog 2 cm hoefwand en we zijn van de oude 'ijzerwand' af. :j

Een ander paard van ons, draver van 27, hele leven op ijzers, nu ook een aantal jaren zonder en loopt als een speer. Pas sinds kort op voorschoenen ivm artrose en gaat dan nog steeds als een speer. :')

[ img ]

gebitsverzorger in Noord-Holland aangesloten bij de NVVGP
cursussen hoefbekappen voor paardeneigenaren
http://www.jantineleeflang.nl

meggiemeg
Berichten: 10164
Geregistreerd: 08-04-04
Woonplaats: gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 17:55

xLoki schreef:
De achterhoeven worden (uiteraard :P) door dezelfde smid gedaan. Dus goed bekappen kan hij wel.
Kan me herinneren dat hij ze wat langer wilde houden voor zodat er wat meer af kon slijten omdat ie nog nooit zonder voorijzers had gestaan, maar als ik jullie nu hoor begrijp ik dat dat de reden is dat het zo afbrokkelt?

Ja het brokkelt af tot aan de nagelgaten van het beslag, als je dat nare punt voorbij bent gaat het vaak wel beter.

Terwijl je inhoudt om iets ernstig te overwegen, fladdert de gelegenheid vaak vrolijk voorbij.

Lindsey_99
Berichten: 1556
Geregistreerd: 20-12-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 18:08

Mwah, ik zou niet zo panieken bij deze hoeven. Heb ze wel beroerder gezien. Geef het tijd, koop een paar (desnoods tijdelijk een paar tweedehands) hoefschoenen (scootboots en nog een paar van kunststof kunnen met tussendoor schoonmaken dag en nacht aan met evt een beschermer in het begin)
Het brokkelen is allemaal bij de nagelgaten (logisch ook) en moet uitgroeien. Daarnaast moet de zool dikker worden, en die prikkel om te verdikken komt vanaf de grond/bodemcontact. Net als wij hardere voeten krijgen na een zomer op strandzand waar je begin zomer piepend overheen loopt. Neem er rustig een paar maanden tijd voor, en dan is het ergste wat hoefwand (zichtbaar) betreft voorbij en uitgegroeid. Koop een vijl, vijl de wand regelmatig en niet te kort. Wordt ie ook steviger van. Mijn paard loopt dus voor ook op hoefschoenen omdat ie de puinpaden in de buurt niet zo lekker vindt. Zijn paddock en weide zijn zand, graszode en zacht, en daarom zal hij altijd iets gevoelig blijven op puin. Achter is geen probleem, maar zou ik een stuk puinpad of gravelpad kunnen maken op de track, dan zou ook die gevoeligheid afnemen. Kortom; om een lang verhaal kort te maken.


meggiemeg schreef:
Ja het brokkelt af tot aan de nagelgaten van het beslag, als je dat nare punt voorbij bent gaat het vaak wel beter.
:D

Over de IJssel

AnnoNiemand
Berichten: 408
Geregistreerd: 16-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-19 07:05

Het ziet er gelukkig nog niet eens enorm dramatisch uit, TS. En wat fijn dat je het beste voor je paard wil. Deze hoeven zullen zienderogen gaan opknappen nu de ijzers eraf zijn. De wand is nu nog te lang, dus is er een bekapbeurt nodig. De hoef reguleert dat zelf al, zoals je ziet. Daarom brokkelt het ook af bij de kwartierbogen, want de wand is gewoon te lang en kan die druk niet aan die erop komt. Ik zou je adviseren zelf leren bij te vijlen, zodat je zeker in deze fase regelmatig klein onderhoud kan doen. Dat is echt geen hogere wiskunde. Je ziet tevens dat de hoef vrij smal is en de straal ook. Daarnaast heeft de straal door de ijzers zijn functie niet kunnen uitvoeren, waardoor hij gedegenereerd is. Dat gaat nu zonder ijzers allemaal goedkomen, mits juist begeleid door bekappen. Uiteindelijk zal je zien dat de hoef zich uitvouwt en breder wordt. Ook de straal zal breder worden (dat zie je ook bij die andere foto van voor en na, die iemand plaatste). Het kan lang duren voordat een straal waar zo in gesneden is weer zijn functie kan vervullen. Maar het is het wachten waard. Succes TS en houd ons op de hoogte! Ik vind het altijd een feest om hoeven zo te mogen zien opknappen. *\o/*

WesternWay
Berichten: 943
Geregistreerd: 17-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-19 08:19

[ img ]
Letizia schreef:
Links toen de ijzers er bij mijn paard net van onderen waren en rechts 8 maanden later.

<3 prachtig voorbeeld zeg

The difference between the good and the great;
the great can make others feel as if they also can be great
-Unknown

capopjekop
Berichten: 27734
Geregistreerd: 30-11-03

Re: Korte hoeven na ijzers afhalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-09-19 09:16

Echte aanrader qua hoefschoenen vind ik de softrides. Daar krijgt mijn pony geen wondjes van in tegenstelling tot de equi fusion


Letizia
Berichten: 11857
Geregistreerd: 24-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-09-19 20:59

WesternWay schreef:
[ [url=m/mYqvlr.jpg]Afbeelding[/url] ]
Letizia schreef:
Links toen de ijzers er bij mijn paard net van onderen waren en rechts 8 maanden later.

<3 prachtig voorbeeld zeg

Thanks, als ik er aan denk zal ik binnenkort nog eens een foto maken, 2 jaar na de laatste :)

Ts, hoe is het nu met je paard? :)

xLoki
Berichten: 2947
Geregistreerd: 16-01-08
Woonplaats: Baarn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-09-19 20:13

2 weken verder ondertussen...
Hoefsmid is vorige week geweest, heeft de brokkels eraf gehaald en de teen iets korter. Eerste dagen na het bekappen liep hij heel beroerd, was echt sneu... maar nu lijkt er een stijgende lijn in te zitten. Heb hem nu voor de 2e x met een bijzetje gelongeerd omdat ik merkte dat hij heel erg ging vasthouden in de bovenlijn ter compensatie van het gekke gevoel aan zijn voeten. Nu met de longeerhulp gaat dat gelukkig veel beter en hij lijkt steeds iets meer ruimte te krijgen in zijn gangen. Longeer hem nu elke 2/3 dagen eventjes.
Linker voorhoef is nog steeds kort aan de zijkant door dat afgebrokkelde stuk, zool ligt daar nog een klein stukje bloot. Rechter hoefje ziet er netjes uit.

Heb van de hoeven even geen foto’s maar op mijn Instagram staat wel in mijn verhaal een filmpje van vandaag en van 2 weken geleden! https://www.instagram.com/loki.and.maddox/

Loki Z2+2
Maddox (Dream Boy x Uphill) B+5
Volg ons op instagram! @loki.and.maddox

Joolsie
Berichten: 46
Geregistreerd: 31-08-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-19 21:01

shilady schreef:
Ik krijg altijd een heel naar gevoel van dit soort dingen
Zou die ijzers er weer onder laten doen want een dier kreupel laten lopen om geld aan ijzwrs te besparen vind ik echt niks.
Hoefschoenen leuk en aadig maar als dit paard op het stal terrein al niet normaal kan lopen dan lijkt me dit niet handig
Ga je dan ook continue op het terrein die schoentjes aan doen?

En ja ik heb ook een keer een pony die jaren ijzers dragen geprobeerd zonder ijzers te laten lopen.. Achter ging het goed maar voor was het op het stal terrein al een hel en het brak mn hart.. dag erna ijzers er voor weer onder en liep weer als een zonnetje <3

Hier ook een paard waarbij achter prima ging met de ijzers eraf en voor de ene na de andere hoefzweer. Dus de ijzers er weer onder laten slaan en geen problemen meer gehad. Dat wil niet zeggen dat dat de enige optie is hoor. Maar sommige paarden kunnen nou eenmaal niet zonder ijzers helaas.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: nicolanca en 1 bezoeker