Korte hoeven na ijzers afhalen

Moderators: Coby, Dyonne, Nicole288, Apple, Pistasche, C_arola

 
 
Humpiedumpie
Berichten: 1706
Geregistreerd: 18-05-04

Re: Korte hoeven na ijzers afhalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 11:13

Het is ook niet de bedoeling om een discussie te starten over of jouw smid wel of geen goed werk levert. Ben gewoon benieuwd naar of het inderdaad te kort is of dat er misschien iets anders zou kunnen spelen.
Het kost ongeveer een jaar voordat er een volledige nieuwe hoef is uitgegroeid. En het kost ook een tijd om “eelt” op de zolen te kweken. Denk maar eens aan jezelf als je ineens na zoveel jaren schoenen ineens op blote voeten moet lopen
Tijd, oefening en regelmatig bekappen is het sleutelwoord. En inderdaad misschien kom je erachter dat ijzerloos voor jouw paard niet geschikt is. Maar het lijkt mij altijd het proberen waard.. Niet om geld aan ijzers te besparen, maar ten behoeve van de voeten (en het lijf) van je paard.
Goed passende hoefschoenen kan een mooie tussenoplossing zijn totdat je paard genoeg erlt heeft gekweekt ;)


superpony
Berichten: 21639
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 11:17

Blootvoets gaan kan tijd kosten na zoveel jaren ijzers.

Maar een goede hoef komt van binnenuit. Wij bekappen ook natuurlijk, maar dan moeten de omstandigheden ook goed zijn zoals; het dieet, leefruimte etc. Dat houdt dus in dat die van ons 24/7 buiten lopen op zand en steen. Dat ze hooi krijgen en geen biks of muesli met hoog suiker/zetmeel gehalte.

Zodra een paard weinig vrije beweging krijgt, veel hardvoer krijgt en in een stro stal staat bijv, is het al zoveel moeilijker om ideale voeten te krijgen.

Maar ijzers zouden inderdaad nooit de voorkeur moeten hebben. De hoeven worden belemmerd door de ijzers en deze zitten er vaak weken en weken onder. Al die tijd wil die hoef uitzetten, groeien etc etc. Ijzer geeft weinig demping en dat merk je vroeg of laat ook aan de rest van het lijf, de gewrichten. Vaak mankeert het paard dan al iets of wordt de oorzaak elders gelegd.
Maar een ijzer is wel symptoom bestrijding. Je kan je afvragen wat de mensen zeggen; paard is kreupel, dus ijzer eronder en weer rijden.......Maar feitelijk was het paard dus kreupel. Die gevoelige zool bijv, wat vaak een reden is, hebben ze dan nog, maaar voelen ze minder. Maar er wordt ook niks aan gedaan. Het hersteld niet.

De meeste mensen hebben veel teveel blind vertrouwen in hun smid, wat helaas vaak onterecht is. Een hoef hoort niet te brokkelen. Dan is hij vaker te lang of slecht bekapt, dan te kort.

Sclimpre
Berichten: 4055
Geregistreerd: 01-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 11:44

Als je paard al zo lang op ijzers staat heeft hij die waarschijnlijk nodig. Zo niet, was er al lang iemand op het idee gekomen dat het zonder ijzers ook wel zou gaan.
Bij paarden die op ijzers staan en ze eigenlijk niet nodig hebben kan je de ijzers eraf halen en een paar dagen later lopen die probleemloos. Als de overgang zo moeizaam gaat kan je nu nog wel heel lang proberen, maar hoogstwaarschijnlijk ga je toch tot de conclusie komen dat er terug ijzers onder moeten en dan heeft je paard een rottijd gehad voor niks. Als het nu nog zou zijn dat hij enkel bij het buitenrijden op slechte wegen problemen had, zou je hoefschoenen kunnen proberen, maar je paard heeft ook thuis last, dan zou je de schoenen 24/24 aan moeten laten.
Laatst bijgewerkt door Sclimpre op 11-09-19 11:44, in het totaal 1 keer bewerkt

marleen_usar
Berichten: 23009
Geregistreerd: 04-04-05
Woonplaats: Pernis

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 11:44

Zand daar droogt een hoef erg van uit.

Cowgirl
Berichten: 22878
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 11:58

Brokkelt de hoef niet gewoon omdat de nagel gaten er nu uit groeien. Dat vergeten mensen wel eens.
Ik heb mijn fjord ook wel eens een zomer op ijzers gehad en na het afhalen had ik altijd brokkel voeten als de gaten er uit groeide.

Nadeel van een tradionele smid is dat ze vaak veel van de zool en de straal weghalen.
Dus hoe dunner de zool/straal is bekapt hoe gevoeliger het paard zal zijn. Maar ook is de hoef 'verknalt' door de ijzers en dit heeft gewoon tijd nodig om te herstellen.

Ik volg Klaas Feuth al een tijdje op FB en die heeft veel ervaring met de overgang van ijzers naar blootvoets in combi met een hoefschoen. Ook kwa advies wat voeding en bekappen kun je bij hem terecht. Ik zou zeker eens contact met hem op nemen om je paard te bespreken.

Net als wat Superpony al zegt het stopt niet bij het afhalen van de ijzers.

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

Felix 28-05-1991 - 16-04-2019

Summerdreams
Berichten: 1211
Geregistreerd: 17-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 12:04

1 van ons heeft weken lang op equine fusions gelopen met overgang naar blootvoets. Zo blij met die dingen!

Andere merrie moet echt per 4 weken bekapt vooral in dit seizoen. Anders gaat ze brokkelen in de kwartieren. En zij is ook altijd gevoelig als de straal bij de punt iets te dik is gelaten.

Toen ze nog eens per 8 weken gedaan werd moest ze op ijzers want ze had “brokkelhoeven”
Maar dat kwam dus gewoon door te lange tijd tussen het bekappen.

Feeling blessed every day

fique
Berichten: 2411
Geregistreerd: 03-02-04
Woonplaats: zaanstad

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 12:26

Ze moeten zoiezo er aan wennen en al helemaal in het begin gaat het gewoon brokkelen op de nagelgaten.
Heb het bij die van mij een paar maanden aangekeken, maar die van mij moest voor wel weer op een ijzer. Achter kon ze wel zonder ijzer blijven. ( ze had ook altijd rondom op ijzers gestaan).
Maar echt kreupel is ze daarvan nooit geweest. Ze liep alleen heel gevoelig en kort.

♥ MAGNIFIQUE, DAKOTA WARRIOR NORDFLEET, OKIES BH CHARLIE & LEOS DIPLOMAT ♥
Dakota for always on my mind 02-06-2007 / 07-07-2011 Love you for ever
Gezocht quarter Eternal gold badger (duitsland)http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=121&t=1695527

meggiemeg
Berichten: 10786
Geregistreerd: 08-04-04
Woonplaats: gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 12:33

Sclimpre schreef:
Als je paard al zo lang op ijzers staat heeft hij die waarschijnlijk nodig. Zo niet, was er al lang iemand op het idee gekomen dat het zonder ijzers ook wel zou gaan.

Ben ik niet met je eens. Onze fries heeft jaren lang op ijzers gestaan van zijn 3e tot 16e. Dit omdat hij veel in het aangespannen werk liep. Trouwerijen, tochten, rouwstoet enzovoorts. Hij maakte echt heel veel km-ters over het harde. Bij ons is het maar een paar honderd meter over het harde en daarom ook de vraag van de hoefsmid om het zonder te proberen. De hoeven zijn zo ontzettend hard van de fries dat er soms gewoon een stukje afbrokkelt, in het begin zeker toen de nagelgaten er nog niet uitgegroeid waren maar dat is in de loop van de tijd steeds beter geworden. Het verschil met ons paard is dat deze niet gevoelig of kreupel er op liep en het paard van TS wel. Dat is zeker jammer want het is zoveel makkelijker zonder ijzers als dat mogelijk is.

Terwijl je inhoudt om iets ernstig te overwegen, fladdert de gelegenheid vaak vrolijk voorbij.

Sclimpre
Berichten: 4055
Geregistreerd: 01-06-15

Re: Korte hoeven na ijzers afhalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 12:40

Maar dat is toch een heel ander geval? Een paard dat heel veel op de harde loopt voor de koets zoals jij beschrijft zal zelfs met perfecte voeten zijn hoeven teveel afslijten. Die heeft dan ijzers nodig omwille van het werk dat hij doet, niet omwille van zwakke hoeven.
Voor zover ik TS begrijp heeft haar paard gewoon als rijpaard/wedstrijdpaard gewerkt, wat veel paarden zonder ijzers ook kunnen. Maar sommige paarden hebben gewoon gevoeliger voeten, het is niet omdat wij dat niet leuk vinden dat het niet zo is.

Maflinger_S
Berichten: 10831
Geregistreerd: 01-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 12:44

Vorig jaar mei kocht ik een paard dat rondom op ijzers met een siliconenzooltje stond. Toen ze bij mij de weide in ging, moesten de achterijzers eraf. Toen ze 2 dagen op de weide liep, had ze zelf een voorijzer eraf geschopt. Resterende ijzer er dus ook maar afgehaald, door de smid, die ook gelijk de hoeven heeft bekapt.

Laat ik voorzichtig zeggen dat zowel zij als haar hoeven even moesten wennen ...

De hoeven brokkelden, vooral bij de nagelgaten en als ze liep hoorde je, vooral met haar voorhoeven, een slippend geluid. Vooral op het harde was goed te horen en te zien dat beestje niet zo lekker liep. Zo erg zelfs, dat ik er tijdens een wandeling aan de hand op de weg telefonisch op gewezen werd door de op dat moment in de auto passerende vorige eigenaresse.

We hebben arabierig typje goed in de gaten gehouden en de hoeven zijn regelmatig bekapt. Mijn zeer ervaren smid had gelukkig al gauw door dat beestje in principe goede hoeven heeft en nu, na ruim een jaar kan ik zeggen dat ze de vorm hebben die ze horen te hebben. In de tussentijd hebben we de hoeven goed in de gaten gehouden en regelmatig bijgewerkt en als was gebleken dat blootsvoets echt niets was gaan worden, had ik gerust, al dan niet op advies van de smid en mijn eigen gevoel volgend, weer ijzers onder laten zetten.

Niet alles is maakbaar
Iemand onderuit halen is niet zo moeilijk, iemand overeind houden daarentegen ...
If you mess with the planet, the planet will mess with you ...
Black and white are just opposite ends of fifty shades of grey
"Keep Buggering On", W. Churchill en Appleman, Leiden, 3 december 2019
"Under a cherry tree there are no strangers", Dalai Lama, Ahoy Rotterdam, 16 september 2018

xLoki
Berichten: 3106
Geregistreerd: 16-01-08
Woonplaats: Baarn

Re: Korte hoeven na ijzers afhalen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-09-19 13:03

Bedankt voor alle reacties al so far!
Veel verschillende meningen zo te lezen :)

De redenen waarom mijn paard zo lang op ijzers heeft gestaan zijn niet relevant voor dit topic. Ze zijn er nu af en ik zou graag willen dat ze eraf blijven.

Die equine fusion zien er echt goed uit! Lieten jullie die er door een smid onder zetten of deden jullie dat zelf?

Loki Z2+2 (met wedstrijdpensioen)
Maddox (Dream Boy x Uphill) L1+12
Volg ons op instagram! @loki.and.maddox

superpony
Berichten: 21639
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 13:06

marleen_usar schreef:
Zand daar droogt een hoef erg van uit.


En?? Onze paarden lopen al jaren 24/7 op zand en dat is gewoon prima. Alleen een beetje rot bekappen in de zomer. Maar de kwaliteit wordt er echt nooit minder van.

Het gaat om het totaal. Van binnenuit, dus goed voeren, veel bewegen en dan de ondergrond.

Ir111
Berichten: 10839
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 13:15

xLoki schreef:
Bedankt voor alle reacties al so far!
Veel verschillende meningen zo te lezen :)

De redenen waarom mijn paard zo lang op ijzers heeft gestaan zijn niet relevant voor dit topic. Ze zijn er nu af en ik zou graag willen dat ze eraf blijven.

Die equine fusion zien er echt goed uit! Lieten jullie die er door een smid onder zetten of deden jullie dat zelf?

Het zijn schoenen die je naar believen zelf aan of uit kunt trekken.

Er is ook een meer permanente variant maar die zou ik in jouw geval niet kiezen. Die lijm je namelijk vast en daar wordt de hoefkwaliteit niet beter van.

Summerdreams
Berichten: 1211
Geregistreerd: 17-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 13:50

xLoki schreef:
Bedankt voor alle reacties al so far!
Veel verschillende meningen zo te lezen :)

De redenen waarom mijn paard zo lang op ijzers heeft gestaan zijn niet relevant voor dit topic. Ze zijn er nu af en ik zou graag willen dat ze eraf blijven.

Die equine fusion zien er echt goed uit! Lieten jullie die er door een smid onder zetten of deden jullie dat zelf?Zijn schoenen! Er komt gewoon iemand aanmeten en dan kan je ze zelf aan en uit doen. Is echt makkelijk. En je kan t zelf afbouwen als de hoeven hun goede vorm weer hebben aangenomen!

Feeling blessed every day

xLoki
Berichten: 3106
Geregistreerd: 16-01-08
Woonplaats: Baarn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-09-19 15:05

WesternWay schreef:
xLoki schreef:
Bedankt voor alle reacties al so far!
Veel verschillende meningen zo te lezen :)

De redenen waarom mijn paard zo lang op ijzers heeft gestaan zijn niet relevant voor dit topic. Ze zijn er nu af en ik zou graag willen dat ze eraf blijven.

Die equine fusion zien er echt goed uit! Lieten jullie die er door een smid onder zetten of deden jullie dat zelf?Zijn schoenen! Er komt gewoon iemand aanmeten en dan kan je ze zelf aan en uit doen. Is echt makkelijk. En je kan t zelf afbouwen als de hoeven hun goede vorm weer hebben aangenomen!


Bedankt! En bij wie zou ik dat dan aan kunnen vragen?

Loki Z2+2 (met wedstrijdpensioen)
Maddox (Dream Boy x Uphill) L1+12
Volg ons op instagram! @loki.and.maddox

Ir111
Berichten: 10839
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 15:14

xLoki schreef:
Bedankt! En bij wie zou ik dat dan aan kunnen vragen?

bijvoorbeeld bij www.hoofwear.com

xLoki
Berichten: 3106
Geregistreerd: 16-01-08
Woonplaats: Baarn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-09-19 15:42

Oké, toch maar even een foto ter illustratie. Heb de foto’s net ook naar de dierenarts gestuurd, maar nog geen reactie.

De ‘slechte’ hoef van onder en (binnen)opzij

[ img ]

[ img ]

Ter vergelijking: achterhoef die al 3 jaar zonder ijzer is

[ img ]

Loki Z2+2 (met wedstrijdpensioen)
Maddox (Dream Boy x Uphill) L1+12
Volg ons op instagram! @loki.and.maddox

Maflinger_S
Berichten: 10831
Geregistreerd: 01-07-08

Re: Korte hoeven na ijzers afhalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 15:52

Ik vind die voorhoef er niet dramatisch uitzien, maar ik ben dan ook een "leek".

Zo zagen de hoeven van mijn arabierig typje er ook uit nadat de ijzers eraf waren: brokkelig vooral daar waar de nagelgaten hadden gezeten. Beetje "bijvijlen" (altijd een raar woord, want je vijlt alleen maar af) door een goede bekapper en dan misschien inderdaad regelmatig hoefschoenen aan de eerste tijd. Voor een goede ontwikkeling van het hoefmechanisme is wel van belang dat de hoef zo natuurlijk mogelijk kan bewegen.

Niet alles is maakbaar
Iemand onderuit halen is niet zo moeilijk, iemand overeind houden daarentegen ...
If you mess with the planet, the planet will mess with you ...
Black and white are just opposite ends of fifty shades of grey
"Keep Buggering On", W. Churchill en Appleman, Leiden, 3 december 2019
"Under a cherry tree there are no strangers", Dalai Lama, Ahoy Rotterdam, 16 september 2018

Kinke
Berichten: 18449
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Re: Korte hoeven na ijzers afhalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 15:59

kan me wel voorstellen dat het iets gevoelig is. Je ziet waar het is afgebroken dat de zool flink uitsteekt. Als je paard niet gewend is om gedeeltelijk op de zool te lopen zal het misschien wel iets pijnlijk zijn. Vindt dat de voorkant wel een bekap beurt kan gebruiken.


Letizia
Berichten: 11975
Geregistreerd: 24-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 16:18

[ img ]
Links toen de ijzers er bij mijn paard net van onderen waren en rechts 8 maanden later. Net als bij die van mij, zijn de hoeven van je paard wat hol maar binnen toe, ook lijken de wanden wat lang, waardoor ze makkelijk afbreken :)
Het werd hier al eerder gezegd, maar persoonlijk vind ik als een paard zonder ijzers staat, dat het echt z'n onderhoudt nodig heeft, ook om ze sterker te maken en dus met regelmaat een bekapper moeten zien (of leren er zelf mee aan de slag te gaan :) )

Ik ben trouwens echt niet anti-ijzer, maar vind het zelf zo'n verademing sinds ze van die dingen af is en ik denk haar hoeven ook :)
Ik gebruik trouwens op buitenrit wanneer de ondergrond erg hard is, ook een schoen van voren: scoot boots, model ziet er wat "simpel" uit, maar vind het een van de finste schoenen :)

Humpiedumpie
Berichten: 1706
Geregistreerd: 18-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 16:24

De hoef is verre van perfect, maar dat is ook logisch aangezien ze zo lang op ijzers heeft gestaan. En je nu pas aan het begin staat van het traject normale/natuurlijke hoef.
Op de plekken die zijn afgebroken, zitten normaal kwartierbogen. Dus eigenlijk heeft de hoef zichzelf geholpen en in vorm gebracht..

[ img ]

Hoelang is het geleden dat ze bekapt is? De wand is ietwat lang, daarom brokkelt ie af.
De zool en straal zien er idd uit alsof ze nooit gedragen hebben.. Dat gebeurd niet met ijzers namelijk. Zodra deze mee gaan dragen en eelt kweken, is er een grote kans dat ze niet meer gevoelig loopt. Maar; dit kost tijd en geduld en zeer regelmatig bekappen (en evt hoefschoenen ter ondersteuning).

Hier nog een interessante link;
https://paardenhoeven.info/blog/2013/10 ... -bekappen/

Edit; mooi voorbeeld hierboven. Er zit 8 maanden tussen. Je ziet dat de hoef veel breder is geworden en de onderkant vd hoef meer van hol naar “bol” is gegaan.. ook is de straal veel breder en dragend. Mooi om te zien!

Duhelo
Berichten: 27422
Geregistreerd: 29-05-03

Re: Korte hoeven na ijzers afhalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 16:26

Die uitgebroken stukken zijn idd normaal, maar ik zou wel verkiezen om de dragende wand te laten korter zetten en de kwartierbogen door de bekapper erin te laten zetten. Afbreken is altijd risicovol ivm teveel af te breken met gevolgen vandien.
Een dergelijk paard zou ik de eerste twee maand om de 2 weken (laten) bijwerken (door je eigen smid of door een bekapper, zoals je zelf het fijnst vindt.)

Summerdreams
Berichten: 1211
Geregistreerd: 17-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 16:42

Oeh ja de hoefwand is te lang en dat breekt dan gewoon af omdat er teveel druk op komt. En de steunsels trekken de hele hoefcapsule mee naar voren nu, alles is te lang eigenlijk.
Als deze goed bekapt word ziet het er al zo anders uit! Dat doet de aanpasser van hoefschoenen ook, bekappen. Idd hoofwear bijv! Maar zoals ie er nu bij staat zou ik t eerder raar vinden als ie goed liep :P

Edit: achterhoef ziet er goed uit trouwens!

Feeling blessed every day

superpony
Berichten: 21639
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Korte hoeven na ijzers afhalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 16:45

Die voor hoeven moeten echt even goed bekapt worden.

Niet naar jou persoonlijk TS, maar het is wel erg dat veel paarden bezitters niet zien wat goed of slecht is en dat acceptabel vinden.

Summerdreams
Berichten: 1211
Geregistreerd: 17-05-18

Re: Korte hoeven na ijzers afhalen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-09-19 16:47

Daarom top dat ze t vraagt hier. Kan iedereen er weer van leren!

Feeling blessed every day


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot en 1 bezoeker