Pilot Keurmerk Paard en Welzijn afgerond

Moderators: Muiz, NadjaNadja, Dani, Firelight, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie
Berichten: 7991
Geregistreerd: 20-04-16

Pilot Keurmerk Paard en Welzijn afgerond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-19 20:52 Tip de Nieuwsredactie

KNHS
Welzijn

[ img ]
Foto: Marjoow


In september 2018 is het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW) gepresenteerd aan een grote groep enthousiaste ondernemers tijdens Horse Event 2018. Na deze presentatie is hard gewerkt om de systematiek te vertalen naar een praktische werkwijze. Om deze werkwijze te testen in de praktijk hebben LTO en FNRS een aantal bedrijven aangeleverd in het kader van een pilot.

Tijdens deze pilot, die begin 2019 gestart is, zijn 9 uiteenlopende bedrijven bezocht door de inspecteurs van KPW. Grote maneges in stedelijk gebied, landelijk gebied, grote en kleinere pensionstallen, professionele sportstallen en een zorgboerderij. Gedurende de pilot is de werkwijze getest, aangepast en doorontwikkeld. Na het bezoeken van deze bedrijven zijn wij een intensief traject van evaluatie ingegaan met de inspecteurs en de Commissie van Deskundigen om kritisch te kijken naar ons product. Ook is hier input gevraagd van de bezochte bedrijven.

Met opzet is in de pilot gekozen voor een uiteenlopend type bedrijven, ook bedrijven met soms wat verouderde huisvesting of beperkte mogelijkheden voor vrije beweging. Dit om te bepalen wat de stand van zaken is met betrekking tot welzijn op deze bedrijven, niet met de verwachting om op al deze bedrijven een Keurmerk Paard en Welzijn uit te kunnen reiken.

Een groot deel van de bedrijven heeft ondanks soms beperkte ruimte, een praktische oplossing gevonden om de paarden en pony’s toch te voorzien van voldoende vrije beweging. In veel gevallen werd ruimschoots voldaan aan de minimumeisen. Het is begrijpelijk dat bedrijven niet van vandaag op morgen de huisvesting aan kunnen passen. Op een aantal bedrijven werd dan ook geconstateerd dat de boxmaat niet altijd passend was bij het paard of de pony in de betreffende box. Het voerregime is op veel bedrijven nog een punt van aandacht. Vaak is dit met kleine aanpassingen en wat praktisch advies aan te passen. De bezochte bedrijven zijn indien nodig hierin geadviseerd.

Van de bezochte bedrijven zijn er een vijftal die in principe in aanmerking komen voor het Keurmerk Paard en Welzijn. Twee bedrijven hebben het Keurmerk Paard en Welzijn inmiddels behaald namelijk Stoeterij Geere-stein in Doorn en Boerderij Sinneveld in Santpoort-zuid. Een drietal bedrijven kan op korte termijn met een klein aantal aanpassingen in aanmerking komen voor het Keurmerk Paard en Welzijn.

Inmiddels is de organisatie omtrent KPW zover dat er nieuwe bedrijven bezocht kunnen worden. Bedrijven die zich reeds aangemeld hadden bij KPW hebben een bericht ontvangen. Wilt u het Keurmerk Paard en Welzijn aanvragen? Stuur dan een email naar info@keurmerkpaardenwelzijn.nl


Leo
Berichten: 47259
Geregistreerd: 06-12-02
Woonplaats: Den Haag e.o.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 20:57

Tja, een keurmerk wat ik nog steeds voornamelijk als wassen neus zie waar bedrijven gemakkelijk aan kunnen voldoen en waarvan de minimum eisen echt vér onder de maat van wat eigenlijk noodzakelijk zou moeten zijn liggen.

Het heeft nog een lange weg te gaan, vooralsnog word ik er niet enthousiast van.

..
The music of this awe
Deep silence between the notes
Deafens me with endless love

..

nine1987
Berichten: 7410
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 20:58

Leo schreef:
Tja, een keurmerk wat ik nog steeds voornamelijk als wassen neus zie waar bedrijven gemakkelijk aan kunnen voldoen en waarvan de minimum eisen echt vér onder de maat van wat eigenlijk noodzakelijk zou moeten zijn liggen.

Het heeft nog een lange weg te gaan, vooralsnog word ik er niet enthousiast van.



Dit.. Ik had 't zelf niet beter kunnen verwoorden..

<3 Wiebe & Sneakers <3

Kendra
Berichten: 7396
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Re: Pilot Keurmerk Paard en Welzijn afgerond

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 21:04

Ik vrees dat dit de enige weg is.
Iedereen die een beetje weet van gedragsverandering en verandermanagement weet dat haalbare doelen heel belangrijk zijn. Als doelen op korte termijn onhaalbaar zijn, beginnen veel mensen er niet eens aan.
En iedereen moet wel mee - dus dan maar via deze weg van geleidelijkheid....

Leo
Berichten: 47259
Geregistreerd: 06-12-02
Woonplaats: Den Haag e.o.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 21:16

Deels mee eens, ik snap wat je bedoelt en volg je daarin ook wel.
Maar, het staat me zo enorm tegen dat het een welzijns keurmerk wordt genoemd en zo gepromoot wordt terwijl de minimum eisen weinig toevoegen aan daadwerkelijk welzijn voor het paard. Helaas zijn er veel mensen, eigenaren en lesklanten, die een keurmerk op de gevel zien en alleen dat keurmerk zien en automatisch denken dat ze goed bezig zijn. Uit onwetendheid vaak, niet uit onwil. En daar word ik oprecht verdrietig van. Bedrijven die het keurmerk binnen halen worden niet per definitie geprikkeld om verder te ontwikkelen / verbeteren als ze de minimum eisen bieden en het keurmerk onder hun naam mogen hangen. Het blijft een cirkeltje. Hoe gaan ze verder vanuit hier? Zijn daar concrete lange termijn plannen voor? Ik hoop het oprecht. Maar ik vrees wel, want er spelen ook commerciële belangen.

In mijn ogen zou een keurmerk voor welzijn iets moeten zijn om na te streven, om bedrijven aan het denken te zetten en de wil om te verbeteren te prikkelen. Niet iets wat zo makkelijk haalbaar is dat vrijwel ieder bedrijf het kan bieden als ze een beetje moeite doen.
Kun je het niet bieden? Jammer, dan geen keurmerk voor het op orde is. Maar nee, de eisen liggen écht te laag om welzijn te garanderen. Ofwel: wassen neus waar de hippische wereld niet direct mee geholpen is.

..
The music of this awe
Deep silence between the notes
Deafens me with endless love

..

callippo
Berichten: 2664
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Re: Pilot Keurmerk Paard en Welzijn afgerond

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 22:14

Weet iemand wat er is gebeurd met de bedrijven die het ORIGINELE keurmerk droegen? (Welke een stuk verder ging dan deze afgezwakte versie)


Arabesk
Berichten: 27494
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Re: Pilot Keurmerk Paard en Welzijn afgerond

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 22:29

Zelfs de Hollandsche manege valt binnen de minimum eisen van het keurmerk. En oh he toevallig zit de eigenaar in de commissie van ditzelfde keurmerk.
Zouden de eisen zijn aangepast zodat de Hollandsche manege erin zou passen.

Een half uurtje loslopen per dag is al genoeg.

gebitsverzorger in Noord-Holland aangesloten bij de NVVGP
cursussen hoefbekappen voor paardeneigenaren
http://www.jantineleeflang.nl

pms70
Berichten: 24
Geregistreerd: 10-04-12
Woonplaats: Gasselte

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 23:07

Dus als ik het goed begrijp hebben er 9 bedrijven aan de pilot meegedaan, hebben er 2 voldaan aan de eisen, kunnen 3 met een aantal aanpassingen voldoen en 4 voldoen niet. Dus na die "kleine aanpassingen" voldoet bijna de helft nog niet aan de belachelijk lage eisen die gesteld worden, en wordt het artikel als iets positiefs gebracht. Wat gaat er mis in Nederland!?

piffgek
Berichten: 384
Geregistreerd: 20-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-19 06:09

En zijn er hier ook onafhankelijke experts in betrokken? Dierenwelzijn is iets heel lastigs om objectief vast te stellen...

Daihyo
Berichten: 80512
Geregistreerd: 01-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-19 07:10

Het oorspronkelijke keurmerk KPW stond echt ergens voor. Voor het overgenomen werd door de verkeerde commerciële partijen had het echt goede criteria en ging het echt om het welzijn van het paard.
Nu lijkt het toch weer steeds meer om het welzijn van de paardeneigenaar te gaan. Eigenlijk dus gewoon de FNRS sterren waardering, maar dan voor bedrijven die niet bij de FNRS zijn aangesloten.

Gemiste kans van de sportbonden, om het welzijn van de paarden nu eens écht belangrijk te maken.
Ik bedoel, die 10 geboden klinken heel mooi.
[ img ]

Maar als je dan vervolgens dit
[ img ]

En dit als standaard ziet opgenomen in hun richtlijnen, dan is dat wel heel creatief met de grenzen van je eigen geboden omgaan :x
[ img ]

~~ Paarden zijn de spiegel van onze ziel ~~
Hoe komt het dan toch dat ik zo'n eigenwijs stuk vreten heb? :')
[VVDD] [VOLG]Team alpenquarter Jim en paint horse veulen Noura

Elisa2
Berichten: 20796
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Pilot Keurmerk Paard en Welzijn afgerond

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-19 07:44

Hm jammer, ik dacht in eerste instantie dat het een positieve ontwikkeling was. Maar als er zo minimaal aan een paard zn behoeften word voldaan denk ik er toch wat anders over. Het is beter dan "niets" maar ik vind ook dat het een streven zou moeten zijn om echt aan de behoeften van een paard te kunnen voldoen. Zeker wbt de huisvesting, minimaal 4 uur vrije beweging met soortgenoten in een ruime omgeving waar ze ook echt paard kunnen zijn en kunnen bewegen zou voor mij de ondergrens zijn.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

troi
Berichten: 15663
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Re: Pilot Keurmerk Paard en Welzijn afgerond

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-19 07:57

Wat een verdrietige toestand!

Ik snap dat dit draagvlak heeft onder uitbaters van paarden bio-industrie stallen maar ga alsjeblieft niet het woord welzijn hierop plakken.

Gênant gewoon!

fotoshoot van mijn knappe ventje !!

[ITP] hop hop hop quarter in galop, dankzij emdr!


freetorun
Berichten: 2156
Geregistreerd: 22-04-09
Woonplaats: Breda

Re: Pilot Keurmerk Paard en Welzijn afgerond

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-19 08:01

Ik vind dat dat echt niet het welzijnskeurmerk mag dragen.. Een mini snuffelgat is voldoende? En een half uur per dag de box uit? Pff.

Ik ben blij dat ik mijn paard meer kan bieden, maar het zou zo fijn zijn als er een echt welzijnskeurmerk zou zijn. Je weet wel, die echt het welzijn van paarden verhoogt/tot een minimum-standaard brengt. Hoeveel mensen die rijden op een manege met het welzijnskeurmerk denken nu goed bezig te zijn.. Terwijl het voor de paarden echt weinig oplevet..

Positief Paard Blog over het trainen met keuzevrijheid voor je paard

Instagram: Sammy_Dex

Humn
Berichten: 30
Geregistreerd: 03-06-17
Woonplaats: op een eiland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-19 12:11

Ik heb net hun handleiding wat doorgenomen.

Moet zeggen het heeft een potentie tot meerwaarde. Maar er staan voorwaarden in beschreven die niet mijn voorkeur hebben en die zal ik niet als verbeterpunt tot welzijn van een paard aanbevelen.

Naar mijn mening is de handleiding ook niet geheel neutraal.

Cowgirl
Berichten: 22090
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-19 18:17

DE gemiddelde }:0 heeft het beter.

Het is gewoon te triest om te lezen dat een half uurtje vrije beweging per dag!!!! volgens KWP al voldoende is...ga je toch dood schamen zeg }>

Verder wil ik het niet eens lezen.

Kendra
Berichten: 7396
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Re: Pilot Keurmerk Paard en Welzijn afgerond

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-19 18:25

Dat is echt te weinig - en als de Hollandsche Manege voldoet kán het gewoon niet kloppen.
Wel jammer, ik heb me redelijk verdiept in de eerste versie, wist niet dat ie zo afgezwakt was.
Gemiste kans..

joyce B
Berichten: 16033
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Re: Pilot Keurmerk Paard en Welzijn afgerond

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-19 01:04

Gemiste kans. De lat ligt echt te laag.

Bij het Duitse LAG (Laufstall Arbeits Gemeinshaft?) Hebben ze een sterrensysteem voor paardenwelzijn.

Als je aan de minimale eisen voldoet ben je aangesloten en hoe beter het voor het paard is, hoe meer sterren ze op hun stalbordje krijgen. Er is zelfs een "Beste stal" competitie.

Daar hadden ze best aan mee kunnen werken.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie