hond aan de wandel

Moderators: xingridx, Firelight, Essie73, NadjaNadja, Muiz

 
 
carrie79
Berichten: 955
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: overijssel

hond aan de wandel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-06-19 10:17

Hallo allemaal,

Ik heb even ideeën nodig, dus ik vraag jullie hulp.

Wij hebben (inmiddels een jaar of 4 een Griekse straathond (hij is nu 5jr en niet gecastreerd). Hij heeft de basiscommando's netjes geleerd en luistert daar (meestal :+ ) ook naar.
Het is wel een beetje een apart type (het is duidelijk dat hij op straat geleefd heeft, hij kent veel sociale omgangsnormen met andere honden niet). Zo houd hij niet van spelen met een bal, tak of wat dan ook. Vind vanalles eng, zelfs hondenkoekjes, snoepjes, botten vind hij spannend en eet hij beslist niet op. Je merkt dat hij andere honden heel leuk vind, maar vervolgens snapt hij niet hoe hij ermee moet spelen en vaak wordt hij aangevallen door andere honden.

Maar goed nu het ding. Sinds kort is hij heel erg onrustig. Wij wonen buitenaf. Voorheen lag hij gewoon op het erf als wij thuis waren, niets aan de hand hij kon de hele dag in de zon liggen en blafte keurig als er iemand aankwam. (zoals het een erfbewaker betaamd). Maar nu is hij gewoon binnen 10 tellen weg. Hij loopt het erf af en gaat aan de wandel door de buurt, steekt zelfs een redelijk drukke weg over. Meestal is hij gewoon met een half uurtje weer terug, maar doordat hij die weg oversteekt maken we ons zorgen (straks wordt hij aangereden, of veroorzaakt hij een ongeluk). Hij pakt nooit dezelfde route, loopt dus soms linksaf ergens heen, andere keer rechtsaf elders heen. Meestal pak ik de auto, rijd een ronde en vind hem dan ergens langs de kant. Dan gaat hij ook wel netjes zitten als ik dit zeg en kan ik hem in de auto meenemen.

De grote vraag is hoe leer ik hem dit af?! Ik kan hem niet belonen, als hij wel op het erf blijft, want ik doe hem nergens een plezier mee. (niet met snoepjes, speeltjes of uitjes). Hij ligt nu dus regelmatig aan een lange longeerlijn aan de boom, maar eigenlijk is dit niet wat ik voor hem wil.

Btj achtergrond info, de hond is heel erg op ons gericht, is eigenlijk nooit alleen thuis (zeker niet lang). Heeft een mand binnen, waar hij snachts en overdag (bij slecht weer) in ligt, kortom het ontbreekt hem aan niets.

we zitten nu in de fase dat we overwegen om zo'n stroomdraad om ons huis te leggen. Maar voordat we dit doen, heeft iemand nog andere ideeën?

je kunt alleen tijd verspillen als je vergeet er van te genieten ;)


Blacksmurf
Berichten: 503
Geregistreerd: 30-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 10:20

Is het niet de tijd van de hormonen? Ik hoor het meer om mij heen.
Ze gaan op jacht.
Misschien castreren toch een optie?
Mijn ervaring is daar wel mee dat zowel katten als honden dan meer thuis blijven.

Mlies
Berichten: 13933
Geregistreerd: 23-07-03

Re: hond aan de wandel

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 10:22

Ik zou mooi een stroomdraadje spannen, makkelijke en veilige oplossing.

GDG
Berichten: 4848
Geregistreerd: 11-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 10:40

Citaat:
Maar nu is hij gewoon binnen 10 tellen weg. Hij loopt het erf af en gaat aan de wandel door de buurt, steekt zelfs een redelijk drukke weg over. Meestal is hij gewoon met een half uurtje weer terug, maar doordat hij die weg oversteekt maken we ons zorgen (straks wordt hij aangereden, of veroorzaakt hij een ongeluk). Hij pakt nooit dezelfde route, loopt dus soms linksaf ergens heen, andere keer rechtsaf elders heen. Meestal pak ik de auto, rijd een ronde en vind hem dan ergens langs de kant.

Sorry, maar 'meestal'? Ik begrijp niet dat je die hond überhaupt steeds weer zonder toezicht buiten laat en het zo vaak laat gebeuren :? . Levensgevaarlijk voor hemzelf, voor het verkeer en dan is het ook nog eens een intacte reu...

Zet op zijn minst een deel van het erf/tuin deugdelijk af en laat hem daarbuiten niet meer zonder toezicht. Verder kun je proberen of hij zich door stroomdraad tegen laat houden (uiteraard wederom onder toezicht) en anders e-fence (heel goed aanleren) of fysieke omheining.

koeien op de weg...

Tinkermuts
Berichten: 8828
Geregistreerd: 08-03-03
Woonplaats: Erichem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 10:46

Die mening deel ik hoor, hier loopt ook wel eens een hond rond te banjeren, ook intact.
Loopt achter iedere teef aan en ook achter onze reu aan die dat echt niet ok vind, ongelooflijk irritant.
Dus begin eerst om hem op je terrein te houden en zo'n stroomdraad zou een oplossing kunnen zijn.

Skippy01
Berichten: 6498
Geregistreerd: 01-11-06
Woonplaats: Brabant

Re: hond aan de wandel

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 10:50

De boel afzetten en zorgen dat hij niet weg KAN...
Ik heb een Portugese straathond in huis. Tuin is met een vaste omheining tot 1,80m afgezet rondom en nog laat ik hem daar niet zonder toezicht. Loopt ook altijd aangelijnd als hij niet in de tuin is. Het risico op weglopen wil ik minimaliseren... Véél te veel verkeer in Nederland om dat soort risico's te nemen...

Zoe_97
Berichten: 9031
Geregistreerd: 18-11-10
Woonplaats: Sint-Truiden, België

Re: hond aan de wandel

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 10:59

inderdaad een stroomdraad of een onzichtbare omheining. wat als ik op straat loop met mijn loopse teef netjes aangelijnd en jou rasloze reu dekt haar? wat als mijn teef dan een geslachtsziekte oploopt en ene nest kruising pups krijgt? (nee die abortus spuiten zijn echt niet waterdicht en heeft grote nadelige gevolgen voor de teef). Ik vind dit echt onverantwoord dat dit met grote regelmaat schijnt te gebeuren.

Mystic Realms Border Collies & Australian Cattle Dogs http://www.mysticrealms.be

Zoe_97 @ [BB-HK] Border collie puppy’s

tamary
Berichten: 25663
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 11:06

Duidelijke grens aan terrein wat hij moet bewaken is hoe dan ook belangrijk. Je wil niet dat een (te) fanatieke hond iemand aanvliegt/achtervolgt die langs je erf loopt. En het maakt het voor de hond ook duidelijk wat zijn terrein is. Probleem met straathond en veel andere erfhonden is minder plaatsgebonden zijn/zelfstandigheid was en is noodzakelijk en dan is op avontuur gaan zeker samen met hormonen (of bv bij de bbq in de buurt zoals oude stalhond deed) aantrekkelijk. Komt nog eens bij dat een goede omheining ook allerlei ongewenste dieren makkelijker buiten houdt. Tijd van 1 draadje en alles blijft aan de goede kant ervan is wel over. Als het geen onopgevoede hond of mens is, dan is het wel een wild zwijn, damhert of wolf. "Good fences make good neighbours" is niet voor niets een gezegde. Of die buren nu mensen of wild is maakt niet uit.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

Simbaa
Berichten: 3677
Geregistreerd: 17-12-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 11:08

Grappig, onze hond heeft een beetje hetzelfde. Erg op ons gericht, onzeker en bleef altijd netjes in de tuin zonder hek. Totdat hij door had dat alleen op stap heel leuk is.
Eerst vond ik hem op de stoep van de buurvrouw, later was hij echt alleen op pad gegaan. Ik denk dat er gewoon een knop om is, dat hij het zonder ons ook wel redt, dat buiten de tuin een stuk leuker is dan binnen etc :D
Bovendien is het nu de tijd van loopse teefjes en ik denk daarom dat hij nu daarom meer getriggerd is.

Wij hebben hem chemisch gecastreerd en gaan nu ook een hek plaatsen, helaas!
Laatst bijgewerkt door Simbaa op 11-06-19 11:31, in het totaal 1 keer bewerkt

rien10
Berichten: 9965
Geregistreerd: 01-06-10

Re: hond aan de wandel

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 11:14

Een kennel bouwen met een flinke ren er aan vast. Dan kan hij lekker veilig buiten zijn.

Sclimpre
Berichten: 4101
Geregistreerd: 01-06-15

Re: hond aan de wandel

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 11:16

Waarschijnlijk een loops teefje in de buurt.

nine1987
Berichten: 7798
Geregistreerd: 14-07-08
Woonplaats: Alphen aan den Rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 11:17

Degelijke omheining plaatsen? Lijkt mij de meest logische stap..

Ik heb zelf een teefje die absoluut niet met andere honden kan.. Ik neem dan ook alle mogelijke maatregelen om te voorkomen dat ze een andere hond kan bijten.. Maar als er een losse intacte reu mijn teefje lastigvalt, dan heeft mijn teef het gedaan als ze zich verdedigt..

Hou je hond gewoon bij je en val er geen andere mensen mee lastig..

Klinkt hard, maar een loslopende hond is om velerlei redenen heel erg vervelend..

<3 Sneakers <3

carrie79
Berichten: 955
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: overijssel

Re: hond aan de wandel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-06-19 16:48

Ik vind het ook oprecht vervelend dat hij aan de wandel gaat, laat dat duidelijk zijn! Afspraak voor castratie is gemaakt, eens kijken of dat het probleem oplost.

je kunt alleen tijd verspillen als je vergeet er van te genieten ;)

Goof
Berichten: 24998
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Zuid Holland

Re: hond aan de wandel

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 16:51

Ik vind het persoonlijk wel bizar dat je hond uberhaupt gewoon het erf af kan op zijn dooie gemak.
Je wil toch niet dat hij overlast veroorzaakt? Teefjes bevrucht? Onder een auto loopt? Door een ander meegenomen wordt en bij een asiel afgezet wordt? Etc etc.
Als hij wegloopt zorg je voor degelijke omheining (gewoon nu, deze week dus) of je legt je hond vast.

Sclimpre
Berichten: 4101
Geregistreerd: 01-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 16:58

Zoe_97 schreef:
inderdaad een stroomdraad of een onzichtbare omheining. wat als ik op straat loop met mijn loopse teef netjes aangelijnd en jou rasloze reu dekt haar? wat als mijn teef dan een geslachtsziekte oploopt en ene nest kruising pups krijgt? (nee die abortus spuiten zijn echt niet waterdicht en heeft grote nadelige gevolgen voor de teef). Ik vind dit echt onverantwoord dat dit met grote regelmaat schijnt te gebeuren.

TS schrijft dat ze in buitengebied woont. Daar is het (althans bij ons) een ongeschreven regel dat je een loopse teef op je eigen terrein houdt. Kwestie van niet alle reuen, ook die achter een hek zitten of aangelijnd zijn, op te jutten.
Dus het onverantwoorde komt wel een beetje van 2 kanten.

carrie79
Berichten: 955
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-06-19 16:58

Voor de duidelijkheid hij is 3x weggelopen en sindsdien ligt hij dus ook keurig vast aan een longeerlijn!

je kunt alleen tijd verspillen als je vergeet er van te genieten ;)

Zoe_97
Berichten: 9031
Geregistreerd: 18-11-10
Woonplaats: Sint-Truiden, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 16:59

Sclimpre schreef:
Zoe_97 schreef:
inderdaad een stroomdraad of een onzichtbare omheining. wat als ik op straat loop met mijn loopse teef netjes aangelijnd en jou rasloze reu dekt haar? wat als mijn teef dan een geslachtsziekte oploopt en ene nest kruising pups krijgt? (nee die abortus spuiten zijn echt niet waterdicht en heeft grote nadelige gevolgen voor de teef). Ik vind dit echt onverantwoord dat dit met grote regelmaat schijnt te gebeuren.

TS schrijft dat ze in buitengebied woont. Daar is het (althans bij ons) een ongeschreven regel dat je een loopse teef op je eigen terrein houdt. Kwestie van niet alle reuen, ook die achter een hek zitten of aangelijnd zijn, op te jutten.
Dus het onverantwoorde komt wel een beetje van 2 kanten.

Dan ga je gewoon 3 weken niet wandelen? Dat is toch echt van het gekke dat ik mijn hond in basisbehoeftes tekort moet doen omdat iemand anders zijn hond niet op het erf kan houden?

Mystic Realms Border Collies & Australian Cattle Dogs http://www.mysticrealms.be

Zoe_97 @ [BB-HK] Border collie puppy’s

Tinkermuts
Berichten: 8828
Geregistreerd: 08-03-03
Woonplaats: Erichem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 17:04

TS schrijft dat ze in buitengebied woont. Daar is het (althans bij ons) een ongeschreven regel dat je een loopse teef op je eigen terrein houdt. Kwestie van niet alle reuen, ook die achter een hek zitten of aangelijnd zijn, op te jutten.
Dus het onverantwoorde komt wel een beetje van 2 kanten.[/quote]

Ik woon ook in een buitengebied maar die regel heb ik nog nooit van gehoord.
Zou toch wat zijn dat je je loopse teef niet meer uit kan laten, bij mij mag er echt in de tuin of om het huis geplast en gepoept worden, gewoon uitlaten.
Ik vind de taak van het baasje om een reu op te voeden, dat kan gewoon hoor.

Nyaleti
Berichten: 3782
Geregistreerd: 05-04-10
Woonplaats: Hoedspruit, Zuid Afrika

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 17:08

Tja, ook niet super praktisch dat je een ex-straat hond van al één jaar oud in huis neemt als je een niet afgesloten erf hebt. Ik zou gaan voor een stroomdraadje. Bovengronds kan, dan staan ze er 1x op en doen ze het nooit meer of ondergronds met een halsband die begint te trillen als ze in de buurt komen. Wel goed opletten dat je dan zelf ook niet overheen loopt als hij aan de riem mee mag.
Sowieso nooit los het erf aflaten met uitlaten.
Wij hebben zo'n roodwit lint gespannen over de grond en telkens als de hond daar overheen stapt (soms uitlokken) dan corrigeren, voor het lint laten zitten en belonen. Werkt goed!


Sclimpre
Berichten: 4101
Geregistreerd: 01-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 17:11

Zoe_97 schreef:
Dan ga je gewoon 3 weken niet wandelen? Dat is toch echt van het gekke dat ik mijn hond in basisbehoeftes tekort moet doen omdat iemand anders zijn hond niet op het erf kan houden?

Het gaat niet alleen van iemand die zijn hond niet op het erf kan houden. Een loopse teef laat een geurspoor achter overal waar ze komt. En reuen reageren daar op. Echt niet leuk voor de eigenaar van een reu.
Onze huidige hond is 1x loops geweest. Nadat het gedaan was hebben we nog een week reseve genomen en dan terug gaan wandelen. Midden in een bos in de Ardennen kwam er plots een reu aangerend en hop, erop. Reu er af geplukt en toen kwam zijn baasje aangerend. Excuseerde zich en snapte niet waarom zijn reu plots niet meer luisterde. Wij wel... uitgelegd dat onze hond loops geweest was, dat we dachten dat het over was maar blijkbaar nog niet. Man was not amused en terecht. Op onze beurt excuses aangeboden en dan kon hij er terug om lachen.
Hond 2x/jaar minstens 3 weken thuis houden is imo de consequentie van een intacte teef te hebben.
Zo niet heb je vroeg of laat prijs.

Zoe_97
Berichten: 9031
Geregistreerd: 18-11-10
Woonplaats: Sint-Truiden, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 17:16

Sclimpre schreef:
Zoe_97 schreef:
Dan ga je gewoon 3 weken niet wandelen? Dat is toch echt van het gekke dat ik mijn hond in basisbehoeftes tekort moet doen omdat iemand anders zijn hond niet op het erf kan houden?

Het gaat niet alleen van iemand die zijn hond niet op het erf kan houden. Een loopse teef laat een geurspoor achter overal waar ze komt. En reuen reageren daar op. Echt niet leuk voor de eigenaar van een reu.
Onze huidige hond is 1x loops geweest. Nadat het gedaan was hebben we nog een week reseve genomen en dan terug gaan wandelen. Midden in een bos in de Ardennen kwam er plots een reu aangerend en hop, erop. Reu er af geplukt en toen kwam zijn baasje aangerend. Excuseerde zich en snapte niet waarom zijn reu plots niet meer luisterde. Wij wel... uitgelegd dat onze hond loops geweest was, dat we dachten dat het over was maar blijkbaar nog niet. Man was not amused en terecht. Op onze beurt excuses aangeboden en dan kon hij er terug om lachen.
Hond 2x/jaar minstens 3 weken thuis houden is imo de consequentie van een intacte teef te hebben.
Zo niet heb je vroeg of laat prijs.

Nee hoor. Ik heb dekreuen en teven. Mijn reuen kunnen gewoon functioneren met loopse teven. Dat heet opvoeden ;)

Mystic Realms Border Collies & Australian Cattle Dogs http://www.mysticrealms.be

Zoe_97 @ [BB-HK] Border collie puppy’s

Tinkermuts
Berichten: 8828
Geregistreerd: 08-03-03
Woonplaats: Erichem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 17:18

Serieus.....echt no way dat ik dat zou doen.
Nu heb ik een reu maar die is zo opgevoed dat hij dat niet doet en als je je reu niet onder controle kunt houden houd je hem aan de lijn.
Op de IPO club lopen de loopse t c n gewoon examens, reuen h bben daar niet op af te gaan

Ianthe
Berichten: 1542
Geregistreerd: 24-04-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 17:21

Ik vraag mij af van welke stichting deze hond komt en of ze wisten dat jij de hond zo zou houden. Ken geen stichting die het ok zou vinden als een ex straathond als erfhond gehouden zou worden.. Is toch logisch dat zo´n hond lekker op pad gaat als die mogelijkheid er is? Dat is die immers gewend. Mooi stuk voor de hond afzetten, zodat die ook een buitenruimte heeft.

Ianthe
Berichten: 1542
Geregistreerd: 24-04-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 17:23

Sclimpre schreef:
Zoe_97 schreef:
Dan ga je gewoon 3 weken niet wandelen? Dat is toch echt van het gekke dat ik mijn hond in basisbehoeftes tekort moet doen omdat iemand anders zijn hond niet op het erf kan houden?

Het gaat niet alleen van iemand die zijn hond niet op het erf kan houden. Een loopse teef laat een geurspoor achter overal waar ze komt. En reuen reageren daar op. Echt niet leuk voor de eigenaar van een reu.
Onze huidige hond is 1x loops geweest. Nadat het gedaan was hebben we nog een week reseve genomen en dan terug gaan wandelen. Midden in een bos in de Ardennen kwam er plots een reu aangerend en hop, erop. Reu er af geplukt en toen kwam zijn baasje aangerend. Excuseerde zich en snapte niet waarom zijn reu plots niet meer luisterde. Wij wel... uitgelegd dat onze hond loops geweest was, dat we dachten dat het over was maar blijkbaar nog niet. Man was not amused en terecht. Op onze beurt excuses aangeboden en dan kon hij er terug om lachen.
Hond 2x/jaar minstens 3 weken thuis houden is imo de consequentie van een intacte teef te hebben.
Zo niet heb je vroeg of laat prijs.

Sneu voor jouw hond.. toch knap dat ik in de 10 jaar dat ik intacte teefjes heb, nog nooit zoiets heb meegemaakt en nee ik woon niet in the middle of nowhere. ;) Die gaan gewoon lekker wandelen tijdens de loopsheid, aangezien ze ook gewoon hun beweging nodig hebben en lekker op pad willen.

Blazy
Berichten: 1527
Geregistreerd: 10-08-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 18:17

Tinkermuts schreef:
TS schrijft dat ze in buitengebied woont. Daar is het (althans bij ons) een ongeschreven regel dat je een loopse teef op je eigen terrein houdt. Kwestie van niet alle reuen, ook die achter een hek zitten of aangelijnd zijn, op te jutten.
Dus het onverantwoorde komt wel een beetje van 2 kanten.


Ik woon ook in een buitengebied maar die regel heb ik nog nooit van gehoord.
Zou toch wat zijn dat je je loopse teef niet meer uit kan laten, bij mij mag er echt in de tuin of om het huis geplast en gepoept worden, gewoon uitlaten.
Ik vind de taak van het baasje om een reu op te voeden, dat kan gewoon hoor.[/quote]
Daarnaast ken ik zat mensen die lekker wandelen in het buitengebied. Dus rare ongeschreven regel waar ik nog nooit van heb gehoord


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 9988776655, _Lisanne, daiswees, daniella_, ellepel, Googlebot, Meert, mirtedl, Tinkermuts, turtlelito, Weenck en 56 bezoekers