[FOTO] KNHS Trainersseminar vrijdag met Ehrens en Hoogenraat

Moderators: xingridx, Firelight, Muiz, Essie73, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie
Berichten: 12297
Geregistreerd: 20-04-16

[FOTO] KNHS Trainersseminar vrijdag met Ehrens en Hoogenraat

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-01-19 19:11

*Bokt
KNHS, Springen
Geschreven door Nayomie

[ img ]
Edwin Hoogenraat. Foto: Nayomie

Vrijdagavond was het zo ver. De eerste dag van het trainersseminar 2019 van het KNHS in Ermelo. De eerste dag stond in het teken van springen. Edwin Hoogenraat gaf samen met Rob Ehrens uitleg over de trainingen en waarom ze trainen zoals ze trainen. Beiden hebben ze passie voor trainen. Maar, zoals beide coaches ook aangaven, het gaat ook om de passie van de ruiter.

De avond was qua niveau opbouwend. Eerste deel van de avond stond in het teken van jonge paarden die net beginnen met de training. Mark Hoogenraat en Dephine Klopper mochten als eerste de bak betreden met allebei een 5-jarig paard onder zich. Halverwege dit eerste gedeelte besloot Ehrens zelf op het paard van Dephine, Jumpy, te gaan zitten. "Ja, ik rij zonder sporen." Hij legt uit waarom hij geen gebruikt maakt van sporen. Volgens Ehrens gaat het om de communicatie. Het paard moet luisteren naar de zachte hulpen van de ruiter.

Uiteindelijk draait het om de communicatie tussen ruiter en paard. Edwin Hoogenraat laat zijn ruiters daarom vaak ook met een normaal bit rijden. Het gaat om een zachte hand, zacht been. Paard moet kracht opdoen vanuit zichzelf. Daar worden ze sterk van. In het begin dus een beetje slap houden. Maar niet te veel. Dat levert anders te weinig op.


Er kwam een vraag van een bezoeker hoe dat dan zit met bijrijders. Die gebruiken immers andere hulpen. Hoe kun je die dan toch zo dicht mogelijk bij jezelf houden? "Alles wat je ze leert is nuttig." Het heeft namelijk een functie. Het mag dan wel iets verschillen, maar globaal komt het vaak wel overeen met wat je ze geleerd hebt.

Maar hoe zit dat dan met een ouder paard? Als het paard ouder is, kun je die dan nog wel juist trainen? Het antwoord was eigenlijk vrij duidelijk; ja, dat kan. Het kost alleen wat meer tijd. Net als een mens worden paarden ook ouder. Dan duurt het wat langer voordat ze iets geleerd hebben. Dat heeft tijd nodig, maar is zeker mogelijk.

[ img ]
Dephine Klopper met Jumpy. Foto: Nayomie


Een vraag vanuit het publiek was: "Kun je wel gaan springen met het paard als de basis nog niet helemaal goed is?" Daar waren de bondscoaches het over eens. "Als de basis niet goed is, moet je niet gaan springen. Anders wordt het net een circusact", zei Rob. Een paard moet in balans zijn, moet wat zelfvertrouwen krijgen en moet goed naar de hand zijn. Daarom beginnen Rob en Edwin ook met balkjes en cavaletti's op lange lijnen. Het paard went dan aan de balken en kan op die manier ook een stuk zelfvertrouwen krijgen. Uiteindelijk gaat het om de techniek. Onbalans zorgt vaak voor blessures, dat wil je voorkomen.

[ img ]
Mark Hoogenraat met Christal Palace. Foto: Nayomie


Traint Rob zelf ook de leden van zijn team? "Ik observeer meer", vertelt Rob. Hij kijkt naar zijn team en de details. Daarvoor gebruikt hij vaak videoanalyse. Hierdoor kan hij stap voor stap bekijken waarom er bepaalde dingen gebeuren. Zo nam hij het voorbeeld van Jeroen Dubbeldam. Na een bepaalde bocht was eigenlijk altijd het geval dat het paard daardoor een balk eraf tikte. Ehrens is toen gaan kijken wat er al die keren gelijk was. De conclusie was het stand van één been. Toen hij dat eenmaal zag, gaf hij die mee aan Dubbeldam. Die wedstrijd erop kwam Dubbeldam foutloos door zijn ronde heen.

[ img ]
Rob Ehrens al rijdend op Cornelia. Foto: Nayomie


Bij het tweede gedeelte van de avond besloot Rob weer zelfs eens te gaan rijden. Dit paard had moeite met het eindigen in de juiste galop na de sprong. Daarin gaf hij een belangrijke les. "Gaat het fout? Geen paniek, blijf de oefening herhalen en rust bewaren." Het gaat om vertrouwen. Als het fout gaat en je wordt daar boos om, maak je je paard angstig. Een mooi voorbeeld van de avond. Kim Hoogenraat ging een lange lijn rijden. Eerst een steilsprong en daarna een balkje in galop nemen. Na de steilsprong ging het paard in een verkeerde galop verder. Kim stopte haar paard voor het balkje, beloonde het paard en probeerde het opnieuw. "Zo leert het paard". In plaats van dat je het paard angstig maakt voor de oefening, geef je hem zelfvertrouwen.

[ img ]
Rob Ehrens beloont paard voor de hindernis. Foto: Nayomie


Motiveren van je paard, daar draait het allemaal om. Blijf leuke dingen met je paard doen. Je kunt wel eindeloos een oefening blijven doen dat je paard ontzettend moeilijk vindt, maar daarmee raakt je paard ook gedemotiveerd. Blijf daarom ook oefeningen doen die je paard ook leuk vindt. Het laatste paard waar Kim Hoogenraat op reed, is een ontzettend goede springer, alleen soms wat onzeker nog. Daar wordt op geoefend, maar om het leuk te houden voor het paard, wordt er dus ook af en toe een hoge sprong mee gedaan. Dat vindt hij leuk.

[ img ]
Kim Hoogenraat. Foto: Nayomie


Het draait allemaal om communicatie en vertrouwen. Dat maakt een goede basis voor een paard. Vanuit daar kun je werken aan een goede techniek. De paarden die meegenomen waren, waren paarden die nog genoeg te leren hadden. Een toppaard meenemen kon natuurlijk wel, maar daar steek je als publiek niet veel van op. Ook laat het goed zien dat, hoe goed een paard eigenlijk ook is, er heel veel training in zit. De trainers zeggen ook dat het flink onderschat wordt hoe veel training erin zit. Een paard heeft genoeg te leren. "Het is net een ruwe diamant die geslepen moet worden."

[ img ]
Kim Hoogenraat. Foto: Nayomie
Laatst bijgewerkt door Aurora3 op 22-01-19 18:52, in het totaal 3 keer bewerkt

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Suzanne F.
Berichten: 46510
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-19 19:32

Leuk stukje! Interessant om te lezen. Maar het is steilsprong trouwens en niet stijlsprong. :+

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

Oehlala
Berichten: 4178
Geregistreerd: 02-08-09
Woonplaats: On my horse!

Re: [FOTO] KNHS Trainersseminar vrijdag met Ehrens en Hoogenraat

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-19 20:16

leest leuk, maar was niet erg druk of wel gezien de stoeltjes?


marietta
Berichten: 157
Geregistreerd: 05-06-04
Woonplaats: breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-19 21:05

Hé, die lege tribune. Ik zou willen gaan maar woon te ver weg.

Suzanne F.
Berichten: 46510
Geregistreerd: 03-03-01

Re: [FOTO] KNHS Trainersseminar vrijdag met Ehrens en Hoogenraat

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-19 21:05

Het is ook veel te duur. Daar trek je geen volle zalen mee.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

Firegirl
Berichten: 925
Geregistreerd: 06-09-09
Woonplaats: Flevoland

Re: [FOTO] KNHS Trainersseminar vrijdag met Ehrens en Hoogenraat

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-19 23:42

Leuk om terug te lezen! Ik vond het een leerzame avond. Wat een vakmannen. De rust waarmee Rob Ehrens reed heeft indruk op me gemaakt

Stap ook over naar Tibber. Als je een energiecontract afsluit, ontvangen we allebei 50 € tegoed om te besteden in de Tibber Store. ⚡ Lees hier meer: https://invite.tibber.com/z1r2wj22


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: 98xsophiex98, cariena1, J30d, Janneke2, Kaatje_S, Katyatje, lianne304, Manieki, marga1, Mias, Sigge, sterregoud, Trendiction, XXleonieXX en 15 bezoekers