HLO studenten

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Cabelona

Berichten: 1698
Geregistreerd: 29-10-08
Woonplaats: Vroomshoop

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-20 08:56

EmmaVZ schreef:
Nu dit topic zo voorbij komt... zou ik hier ook mijn vraag mogen stellen?
Ik doe momenteel MLO en twijfel of ik hierna HLO zal doen. Ik ben echter al 24 dus verwacht ik dat (als ik een versnelde HLO zou doen, als het goed is is dat mogelijk in Leiden) ik pas klaar ben op m'n 28e. Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in biotechnologie/recombinant DNA research. Is er in deze richting prima werk te vinden op MBO niveau, of is HBO wel echt handig om te hebben? Ik wil niet in het routinewerk terecht komen, want ik denk dat ik daar niet genoeg uitdaging uit kan halen (heb havo niveau, wegens omstandigheden die niet te maken hebben met (denk)niveau ben ik mbo gaan doen). Maar vanwege leeftijd en well.. potentionele leningschulden, ben ik er niet zo heel happig op. Is het het waard?


Of je het waard vind ligt echt aan de persoon zelf.
Ik kan zelf alleen over de chemische wereld spreken, maar wat ik tot nu toe gezien heb qua verschil van MBO en HBO in bedrijven is dat MBO inderdaad meer routine analyses zijn. Hier en daar een (analytische) methode verbeteren of opzetten of simpelere nieuwe apparatuur inwerken (denk aan titrino's oid). Van een HBO'er wordt meer verwacht. In de basis blijft het routine werk, want het stappenplan qua ontwikkeling van producten gaat elke keer ongeveer hetzelfde. Maar naar mijn idee heeft het werk meer lagen. In mijn HBO functie heb ik een betere balans tussen het nadenken; hoe ga ik een project aanpakken (waar staan we nu, wat heeft de klant nodig, wat zijn handige stappen om er zo snel maar goed mogelijk te komen), welke analysemethoden ga ik daarvoor gebruiken, kan ik uit de voeten met grondstoffen uit ons arsenaal of moet ik iets anders gaan zoeken, theorie onderzoek om kennis van het product of methode te vergroten, in theorie de recepten uitwerken. Dan komt het stukje praktijk; de bedachte recepturen maken en vergelijken, daarna ga ik met die data weer terug naar de tekentafel en begint het riedeltje weer van voor af aan. Dat eigenlijk net zo lang tot de productmanager en/of klant tevreden is.

Dus hoe bij ons het verschil tussen een MBO functie en HBO het best te omschrijven is:
MBO:
- korte routines die zichzelf kort op elkaar herhalen
- Testen van monsters die regelmatig terugkomen (sommige wekelijks, andere maandelijks)
- Vooral service gericht, weinig ontwikkeling
- Wél zelf nadenken en opmerken wanneer er bijzondere resultaten zijn, dit zelf al gaan uitzoeken waar dat het weg kan komen. Denk aan afwijkende QC waardes, waarom een nieuwe/alternatieve grondstof wel of niet kan werken (is het de moeite waard om er verder nog tijd in te steken), ondersteunend in projecten.
- 80% labwerk, 15% rapporten schrijven, 5% dingen uitzoeken.

HBO:
- Projecten die qua tijd variëren tussen een week of 2 en 2 jaar. Het werk is complexer qua voorbereiding, uitvoering en planning.
- Zelfstandig werk. Je hebt wel overleg met de team-leider en product manager, maar jij bent in principe de technisch specialist.
- Routine: De projecten ga je ongeveer op dezelfde manier te lijf, de analyses die je gebruikt zijn meestal standaard testen. Maar vergt wel aanpassingsvermogen, je denkt na wat je nodig hebt om ontwikkelde producten goed met elkaar te kunnen vergelijken op het lab. Je kunt niet elke ontwikkelde coating uittesten in de foundry om te kijken of het werkt en soms zijn de standaard testen ook niet geschikt.
- Je verantwoordelijkheid is groter; lever jij een slecht ontwikkeld product dan kun je zo de (potentiële) klant al weer kwijt zijn.
- 60 tot 70% labwerk, 10% rapporten schrijven, 20 tot 30% voorbereidend (onderzoek) werk.

Ja ook als HBO'er doe ik soms wat routinewerk. Soms is het vanuit productie zo druk dat er bijgesprongen moet worden met de standaard testen. Soms wordt een product afgekeurd en staat de vrachtwagen al klaar en zijn we met het hele team bezig om het product toch nog goed te kunnen krijgen zodat deze diezelfde dag nog uitgeleverd kan worden. Ook ik sta aan de menger om mijn eigen ontwikkelde product de eerste paar keer te maken voordat dit wordt overgedragen aan productie (opschalen).

EmmaVZ

Berichten: 2706
Geregistreerd: 20-11-10
Woonplaats: In m'n hoofd nog in Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-07-20 21:27

Bedankt voor het delen van jullie ervaringen! Ja, er zal altijd wel routinewerk bijzitten en dat vind ik ook geen probleem. Misschien was dat ook niet de juiste term opzich. De stages van medestudenten lijken voornamelijk bij commerciele bedrijven te zijn die iets produceren/continue testen doen, zoals iemand die dag in dag uit ELISA's uitvoert van klantenmonsters volgens protocolletjes. Daar komt dan inderdaad geen nadenken bij kijken, behalve als de resultaten bijzonder zijn, zoals Cabelona zegt. Daarnaast wil ik wel echt graag de research in. Ik wil meedragen aan onderzoek, "de mensheid vooruit helpen", in plaats van simpel monstertjes van klanten testen, crude gezegd. Is MBO dan wel genoeg?