buitenrijden en spanning met andere paarden

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

lnvdh
Berichten: 386
Geregistreerd: 01-07-17

buitenrijden en spanning met andere paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-19 12:38

Sinds een jaar heb ik een 7 jarige haflinger.Hij ging bij de vorige eigenaar regelmatig op buitenrit. vaak alleen. en was redelijk bomproof....Aangezien ik nog niet alleen durf ben ik afgelopen najaar begonnen met buitenritjes met iemand met een heel stabiel paard. Dat dier kijkt amper op of om. Ik werd daardoor steeds zekerder en inmiddels rijden we met zijn tweetjes een a 2 keer p week ontspannen ritjes. Mijn pony wilt wel altijd voorop.
Sinds een paar weken gaat er af en toe een derde persoon mee.. maar ik merk dat mijn pony dan minder stabiel is.. de andere dieren zijn op zich prima nuchtere paarden maar toch met een iets meer alertheid dan de eerste. Ik merk dat mijn pony deze energie dus oppikt en daardoor onrustiger en onzekerder wordt en af en toe dus ff drie stappen wegschiet terwijl hij dat met dat andere paard nooit deed. Je zou nu zeggen rij dan alleen met die ene maar goed deze vrouw raakt er straks voor langere tijd uit... Nu wil ik wel graag buiten blijven rijden maar durf niet alleen maar merk dus omdat mijn pony zo beïnvloedbaar is door de energie van andere paarden dat ik straks bang ben dat ik niet meer buiten kom en dat vind ik zonde.

Hoe doen jullie dit??


Misty12
Berichten: 6182
Geregistreerd: 31-10-05
Woonplaats: omgeving enschede, op de fiets, bij de paarden en soms gewoon in huis.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-19 12:53

Mijn vorige paard was ontzettend braaf met buiten rijden. Met wie je ook samen reed, geen probleem. Met z'n twee-en, vieren, in een groep. Dat maakte allemaal niet uit. We werden regelmatig meegevraagd met onervaren paarden omdat ze zo ontzettend cool en braaf was. Behalve met 1 paard. Als we daar mee samen gingen buiten rijden, moest ze altijd spoken. Die had ook een rare energie. En of de eigenaar erop zat, of iemand anders, het werd altijd feest. Gelukkig hadden we meerdere mensen waar we mee gingen buiten rijden. Mijn dochter ging ook wel alleen (ikke dus niet). Helpt het als er iemand bijv op de fiets meegaat? Dat heb ik ook heel vaak gedaan; op de fiets mee bij mijn dochter op paard. Dan was paard ook erg braaf. Probeer het af te wisselen met wie je mee gaat. En gewoon blijven doen, hoe lastig het ook is. Probeer het gedrag te negeren. Laat je niet gek maken. Probeer het wegspringen voor ze zijn. Vaak voel je het wel aankomen (ik wel bij mijn paard) en stuur bij, been geven aan de kant waar hij naar toe wil springen, hoofd de andere kant op sturen. Vaak kun je het ook wel zien. Bij mijn paard gingen de oortjes erop, hoofd omhoog, en kijken en dan wist ik ze springt zo. Op een gegeven moment weet je ook waar ze naar kijken. Ze had het op een bepaald zandpad, in de flauwe bocht lag links een boomstronk/struik. Dat was altijd kijken. Soms met bankjes, witte paaltjes. Succes!

Heb geen spijt van de dingen die je doet, maar van de dingen die je niet gedaan hebt.
Er bestaat geen slecht weer, .... alleen slechte kleding!
It's easier to leave than to be left behind- R.E.M. -leaving New York

Swanzie
Berichten: 185
Geregistreerd: 22-08-18

Re: buitenrijden en spanning met andere paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-19 12:59

Mijn paard is alleen een stuk stabieler buiten dan als ik buiten rij samen mer iemand anders die een schrikkerig paard heeft.
Wellicht gewoon eens alleen proberen, beginnen met een klein rondje en dan steeds verder uitbreiden

lnvdh
Berichten: 386
Geregistreerd: 01-07-17

Re: buitenrijden en spanning met andere paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-19 13:09

Ik ben laatst alleen geweest met iemand op de fiets ernaast en dat ging goed alleen was hij wel veeel voorwaartser en normaal heeft hij al flink de pas erin.. terugrijden ging maar koste wel de nodige kracht..hij werd erg sterk toen maar schrok nergens van.. ik wil ook graag doorzetten lijkt me zo ontzettend gaaf dat bijv mijn dochter met een paar jaar een ontspannen buitenrit op hem kan maken.. maar ja idd afwisselen... tnx voor de tips Zover

Kaetibangsi
Berichten: 50
Geregistreerd: 06-06-19

Re: buitenrijden en spanning met andere paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-06-19 13:31

Blijven oefenen met verschillende paarden erbij. En voor jezelf ook geregeld met een paard die ook superrelaxed is.
Veel afwisselen

Kaetibangsi
Berichten: 50
Geregistreerd: 06-06-19

Re: buitenrijden en spanning met andere paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-06-19 16:32

Zit het niet per ongeluk in jouw hoofd, dat je onbewust zelf al iets van stress opbouwt omdat je weet wat er komt?

lnvdh
Berichten: 386
Geregistreerd: 01-07-17

Re: buitenrijden en spanning met andere paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-06-19 11:08

uiteraard zal dat meespelen maar dit paard kende ik bijv niet en hoorde ik dat het een braaf paard was.. maar idd zal het meespelen..

Swanzie
Berichten: 185
Geregistreerd: 22-08-18

Re: buitenrijden en spanning met andere paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-06-19 15:45

Echt heel klein beginnen.
Eerst even moe rijden en dan een heel klein rondje uitstappen... zolang herhalen tordat dit relaxed gaat.. dan langzaam steeds een ietstie meer uitbreiden..

Heeft mij erg geholpen..

En je bent niet afhankelijk van andere mensen

Al begin je met eerst rijden en dan 80 meter van stal uitstappen en weer terug.. maak het zo klein dat het voor jullie beiden behapbaar is... daarin ook niet te streng zijn voor jezelf zoals “ ik ben nu al 2 weken het kleine rondje aan het doen, nu vind ik dat ik al verder moet kunnen gaan” maar pas verder gaan als je er zslf relaxed onder bent... al duurt dat een paar maanden


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers