Dressuur koning maar niet willen nageven

Moderators: Pistasche, C_arola, Dyonne, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
rien10
Berichten: 8420
Geregistreerd: 01-06-10

Re: Dressuur koning maar niet willen nageven

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 23:45

Wat is nageeflijkheid volgens jouw definitie?rien10
Berichten: 8420
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-19 00:30

xPabloBokt schreef:
Nageeflijk houdt in dat een paard van voor naar achteren gereden wordt, over de rug loopt en rond en ontspannen in de hals is. Dat is dan ook niet direct via de voorkant/mond te vragen, maar doormiddel van ontspanning, gedragenheid en de motor achterin leggen.

Hoe "vraag" je hem normaal gesproken nageeflijk? Want er is een verschil tussen neus naar beneden en daadwerkelijk nageeflijk lopen.

Nee. Buiten de koe van een fout in je verhaal is de definitie van nageeflijkheid ook fout. Nageeflijk is het ontspannen van het paard in kaak en nek gewricht. Dat is de definitie. Niet meer. Niet minder.
Dat neemt niet weg dat het dier ook moet ontspannen in de rug etc. etc. Maar dat is nier de definitie van nageeflijkheid.

rien10
Berichten: 8420
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-19 06:20

Kadankovitch schreef:
@LisaPablo,
Jongedame, Dat wat u hebt meegemaakt, komt vaker voor bij paarden die een hogere opleiding hebben meegekregen. Soms komt dat weer terug 'aan de oppervlakte' op momenten van spanning en verwarring, wat in uw geval blijkt uit het feit dat uw rijdier dit onverwacht en plots toonde en daarbij niet nageeflijk was tijdens deze oefeningen. Er is dan waarschijnlijk een verwarring bij hem ontstaan, over wat u van hem wenst; hij graaft daarop in z'n geheugen, en doet iets waarvan hij denkt dat het datgene is wat u wilt. Op dat moment is hij echter erg gespannen, dus geeft hij niet na.
Wat zou kunnen helpen, indien u toch per ongeluk in zo'n oefening bent beland, is uw hand te ontspannen en tijdens de oefening hem uitvoerig belonen. [Niet 'erna' want dan beloont u het eindigen van de oefening, maar tijdens de oefening.] Daarbij ga ik ervan uit dat u deze oefeningen niet inzet als het rijdier niet 100% nageeflijk is, maar eerder als er enige spanning is. Dus dat u de inzet niet doelbewust hebt nagestreeft.

Blijft het dier dan toch stug niet-nageeflijk, staak dan die oefening onverwijld, want het bevestigt anders nog sterker het patroon die oefening met spanning te associëren en dat is, zoals zovelen hierboven al hebben gesteld contra-productief en ja, zelfs schadelijk.

Deze oefeningen doelbewust inzetten, terwijl het dier niet aan de absolute voorwaarde van nageeflijkheid voldoet, is onverstandig en gaat tegen alle regels van de rijkunst in, of u nu de Duitse of Franse rijstijl volgt. Bedenk een goed begin is het halve werk en dat geldt zeker in de rijkunst.


Top uitgelegd!

rien10
Berichten: 8420
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-19 09:45

pien_2010 schreef:
Pardon? Een paard dat correct gereden wordt die wordt van ACHTEREN naar voren gereden.
Sorry, dat bedoel ik. Lange werkdag gehad :7[/quote]


OK, en al eerder opgemerkt, ik had ook niet zo als een bok(t) op de haverkist hoeven reageren.
Briljante woordspeling.

OK Quote ver**kt. Maar goed, je snap je wel toch?

rien10
Berichten: 8420
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-19 10:28

Kadankovitch schreef:
Ik hoop dat u zich de woordspeling niet te ernstig opneemt. Ik wilde het iets luchtig houden, maar toch aanduiden dat ik soms vind dat als er fouten worden gemaakt met betrekking tot de theorie, men vaak [en ik maak mij daar ook wel eens schuldig aan] reageert als of er godslastering is gepleegd.
Ik ben toch tot het inzicht gekomen dat dit schrijvers eerder weerhoudt om ooit nog iets op Bokt te posten. Dat is jammer, immers iedereen heeft het recht om te leren, ergo dus ook het recht om fouten te maken.
In ieder geval, mijn opmerking was niet kwaadaardig bedoeld.


Precies. Geen enkel probleem mee. Ik mag best wel ‘s teruggefloten worden.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 bezoekers

cron