Kitten opvoeden tot knuffelkat, kan dat?

Moderators: NadjaNadja, Duhelo, Muiz, Essie73, Dani

 
 

abeltje_xx
Berichten: 2840
Geregistreerd: 13-09-05
Woonplaats: Groningen

Kitten opvoeden tot knuffelkat, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-11-19 12:13

Hallo bokkers :wave:

Wij hebben nu ongeveer 3 weekjes een nieuwe kitten in huis. Kleine Ilya is een heel ondernemend mannetje, bomvol energie en ondeugd. Hij kon het al heel snel geweldig vinden met onze oudere kat Filip en Filip is ook helemaal weg van hem. Ze spelen samen, eten samen en slapen samen.

Het enige wat we jammer vinden is dat Ilya niet zo'n knuffelkont is als Filip. Filip heeft chronisch aandachtstekort zeggen we altijd, hij ligt het liefst op schoot (of bovenop je gezicht :') ) en vind het heerlijk om te kroelen en knuffelen. Ilya daarentegen lijkt daar geen zin in te hebben. Hij is óf te druk met spelen, óf hij gaat liever in z'n eentje (of soms bij Filip) liggen.

Het is niet alsof hij niet van mensen houdt, je kan heel leuk met hem spelen en hij laat zich probleemloos oppakken, hij wil alleen niet blijven zitten.
Hij is goed gesocialiseerd bij de fokker en we hebben hem met 12 weken opgehaald.

Hem dwingen om op schoot te zitten en te kroelen lijkt me alleen maar averechts werken, dus dat wil ik ook niet. Maar misschien zijn er dingen die we kunnen doen om hem te laten zien dat het best wel heel erg fijn kan zijn om op schoot te komen en je uitgebreid te laten kroelen en knuffelen. :+:


[ img ]


[ img ]

Nieuw leven in Groningen! :)


luuntje
Berichten: 10516
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Nieuw-Vennep

Re: Kitten opvoeden tot knuffelkat, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 12:19

Hangt het niet van de kat af.

Wij hebben nu 2 poezen. De ene ligt graag op schoot, de andere niet.
Die wil hooguit een aai en heel soms tegen je aan liggen.

[o]

LukieBradley
Berichten: 6360
Geregistreerd: 08-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 12:21

Ik heb 2 kittens uit hetzelfde nest van maart dit jaar.
Ging voor eentje maarja de broer zou overblijven dus ik nam er 2 :')
Degene die ik al gereserveerd is echt een draak van een beest, ik kan haar aaien en soms komt ze een minuut op schoot maar het is verre van een knuffelkat. Owee als ik haar pak om te willen knuffelen.
Haar broer daarentegen is een allemansvriend en knuffelt met alles en iedereen. De goedheid zelve en daar word je soms weer horendol van :j

Mijn oudste kat is helemaal een ramp en nummer 4 is een kitten die selectief knuffelig is.

Het is imo gewoon een deel karakter wat je niet kan veranderen vrees ik.
Sommige dingen kun je wel aanwennen maar wat ze niet willen gebeurd echt niet heb ik ook al ondervonden ~~}>

Lukie* <3 15-06-2011 / 01-02-2013 Ik mis je kleine man..
Heino* mijn allerliefste kleine leermeester. 01-01-1995 / 13-07-2016. Mijn kleine koning ruim 3 jaar lang :)

nafkedemi
Berichten: 791
Geregistreerd: 31-07-07

Re: Kitten opvoeden tot knuffelkat, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 12:42

ik denk dat het een stukje karakter is maar ook omgeving waar ze wonen, heb het zelf ervaren met een herplaatser, werd verteld dat het niet zo'n knuffelkat was maar hier ontpopte ze mooi tot een kat die wel degelijk op haar manier van aandacht en een knuffel hield.
zou inderdaad niet dwingen,maar zo te lezen accepteer je het en gewoon zien wat de tijd gaat doen.

Lynn_Nikita
Berichten: 22625
Geregistreerd: 29-03-06
Woonplaats: Limburg

Re: Kitten opvoeden tot knuffelkat, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 12:45

Ik heb een broertje en zusje, zusje is knuffelkont, laat zich door iedereen optillen en komt meteen op je af broertje is veel afwachtender, schuwer en komt wel wanneer hij behoefte heeft aan een aai maar optillen of aaien wanneer ik daar zin in heb wil die niet

Ze zijn al zo vanaf het begin en nu bijna 6 mnd en er is weinig in het karakter veranderd

J0anieke
Berichten: 3584
Geregistreerd: 22-11-09
Woonplaats: Overal waar het leuk is

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 12:47

Ik denk dat het ook veel te maken heeft met hoe de eerste weken zijn verlopen, dus de weken net na de geboorte.. Enige wat ik me nu zo kan bedenken is veel kammen, als ze dat lekker vinden in ieder geval. Je kan ze dan een keer op schoot zetten en dan op schoot weer doorkammen. Werkt natuurlijk alleen als ze dat kammen ook echt lekker vinden... :')

    Alana. ♡

Serenity350
Berichten: 1383
Geregistreerd: 06-12-16
Woonplaats: Omgeving Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 12:50

Een deel kun je zeker meegeven met de opvoeding, maar een deel zit ook gewoon in de aard van het beestje. Denk dat het goed van je is om niks te forceren, en hem zelf te laten ontdekken wat hij fijn vindt en wat niet.

Onze drie monsters zijn allen als kitten prima gesocialiseerd en altijd veel in contact geweest met mensen, toch zijn ze alle drie heel duidelijk ook anders. Eentje noemen we vaak "de slet" omdat hij zodra er een schoot beschikbaar erop springt, of hij degene nu kent of niet. Het maakt hem niet uit wie en waar hij aandacht krijgt, als hij maar aandacht krijgt. De tweede is veel eenkenniger, bij mij heel knuffelig en als er niet teveel drukte verder is komt hij meteen zn knuffels halen en springt hij op schoot. Is er bezoek, dan houdt hij zich liever op wat afstand, en bij mijn vriend heeft hij nog nooit op schoot gezeten. De derde is al helemaal een verhaal apart. Zij laat zich alleen zien als ik alleen ben, of als het echt heeeeel rustig is in huis (vriend zit boek te lezen, ik ook of struin wat rond). Maar meestal ligt ze op mijn bed of op haar plekje onder de kast. Maar ben ik echt alleen, dan is het een aandachtstrekker van jewelste en loopt ze te knuffelen alsof haar leven ervan afhangt en volgt ze me door het hele huis.

Dit gedrag hebben ze alledrie hun hele leven al gehad, en zit ook wel duidelijk in het karakter. Je kunt veel doen om ervoor te zorgen dat ze gewend zijn aangeraakt te worden en mensen niet als "eng" beschouwen. Maar helemaal vormen kun je ze nu eenmaal niet.

Van slungelige gup naar stoere zwarte hengst!
It's nice to be important, but it's more important to be nice.

Elisa2
Berichten: 20739
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Kitten opvoeden tot knuffelkat, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 13:04

Ik denk dat het ook nog jongheid/ speelsheid is..als hij wat ouder wordt dan komt er wel wat meer rust in en sommige katten worden dan aanhankelijker.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Prairy
Berichten: 3151
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: In het bos onder Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 13:04

Ik heb hier sinds de zomer 2 kittens die in het wild gevonden waren en die wij uit het asiel hebben gehaald. In het begin heel erg blazen en super bang. De ene is nu mijn grootste fan, ik kan haar oppakken en lekker knuffelen en ze loopt de hele tijd voor mijn voeten. Een schootkatje is het echter niet, als ze al op schoot komt dan is het omdat ze echt moe is en ik alleen thuis ben. En ze blijft helaas bang voor mijn man en andere mensen.

De andere heeft wat meer tijd nodig gehad maar is nu juist wel meer een knuffel (naast) schootkat geworden. Die komt echt lekker bij je liggen, maar wel naast je / tegen je aan, soms op schoot.

Dan heb ik nog 2 main coons, de ene ligt liefst in je, de ander komt soms tegen je aan of half op schoot liggen.

Denk inderdaad echt dat het karakter is :)

Laureas
Berichten: 1820
Geregistreerd: 18-03-04
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 13:08

Kan ook leeftijd zijn.. toen mijn Britje jonger was dan 2 jaar, was ze ook erg ondernemend. Nu is ze veel rustiger en neemt ze meer de tijd om ook eens schoot te hangen. :+

Check out our site! AMHA Miniature Horses! Laureas Stables!
AMHA/nmprs champagne minipaarden fokker
:-) *AMHA champagne hengsten "Gold" en "Bubbles", meer info zie site :-)

Avalanche81
Berichten: 5389
Geregistreerd: 28-04-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 13:33

Simba is ook niet echt een knuffelkat :) Hij is wel echt gezellig en sociaal, maar hij komt nooit op schoot. Hij heeft zo zijn momenten, en is ook heus dol op me en blij me te zien, en komt mij begroeten als ik thuiskom :D superleuk, maar knuffelen doet hij niet :)

Ik denk niet dat je een kat dat kan leren :n
Laatst bijgewerkt door Avalanche81 op 08-11-19 13:38, in het totaal 1 keer bewerkt

Sjolvir
Berichten: 25265
Geregistreerd: 26-03-05

Re: Kitten opvoeden tot knuffelkat, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 13:35

Ligt aan de kat... kat moet dat zelf willen, iets net het blijven katten en die hebben vaak eigen mening over zaken.

Wel kan je je ksnsen verhogen door een kitten van een bepaald ras te kiezen en dan ook nog de meest geschikte uit het nest mogen kiezen.

[EJL-ITP] Van overdwars naar M2 van met tumor naar met humor! ons 2017.... begint en eindigt met een tumor, maar Heps houdt haar humor!
Hepsie [RIJ-ITP] All over the world Noors, Zuid Europees en VS asjemeCOW?!!!
I.M. Vaarwel mijn gouden koningin.....
[IM] And then the fairytale ends.... Sjolvir run for ever.
“The secret in riding is to do few things right. The more one does, the less one succeeds. The less one does, the more one succeeds.”
~ Nuno Oliveira

absque_dubio
Berichten: 6275
Geregistreerd: 19-04-05
Woonplaats: Leusden

Re: Kitten opvoeden tot knuffelkat, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 13:41

Mijn wat angstige bange siamees ligt tegenwoordig áltijd op schoot. Het liefst bij mijn vriend, terwijl ze vroeger heel bang was voor mannen.
Mijn ragdollmix die élke avond bij mij in bed slaapt, dicht tegen mij aan, het liefst in mijn armen of tegen mijn hoofd. Die wil in de woonkamer dus absoluut niet knuffelen of op schoot.
Katten hebben duidelijk altijd hun eigen willetje. :+

Milente's Passion -Kroon Sport Welsh NWR Z2+3 tussen de paarden
Milente's Pretty Perfect -Ster WPBR B+3 23/05/2021v.Veenstra's Krack
Milente's Perry Pryce - valk hengst 2019 v. Spring Star's Spirit
Milente's Prime Power - palomino hengst 2020 v. Spring Star's Kensington

Selina
Berichten: 11385
Geregistreerd: 20-10-13
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 13:41

nafkedemi schreef:
ik denk dat het een stukje karakter is maar ook omgeving waar ze wonen, heb het zelf ervaren met een herplaatser, werd verteld dat het niet zo'n knuffelkat was maar hier ontpopte ze mooi tot een kat die wel degelijk op haar manier van aandacht en een knuffel hield.
zou inderdaad niet dwingen,maar zo te lezen accepteer je het en gewoon zien wat de tijd gaat doen.


Hier hetzelfde. Toen mijn kat nog bij m’n ouders woonde had ze nog nooit op schoot gelegen. Nu ze de enige kat is, is ze veranderd in plakband.

Dreamybol
Berichten: 3938
Geregistreerd: 13-09-05
Woonplaats: NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 13:43

Ik denk dat het deels karakter is en deels ook leeftijd. Mijn ouders hebben nu 2 jaar hun exotic en die kwam altijd wel knuffels halen, maar had echt de rust niet in z'n kont om er uitgebreid bij te komen liggen. Pas sinds kort komt ie naar ze toe en nestelt zich dan tussen hen in op de bank. Niet op schoot dus, soms wel z'n koppie op een bovenbeen, maar wel echt erbij.

Mijn eigen kat, een Pers, heb ik op 3 jaar bij de fokker gehaald omdat ie alleen maar bij haar op schoot wilde en de andere katten in huis daar echt op bevocht. Die ligt dan ook het liefst op mijn borst/half in mijn nek. Als ik bezoek heb, zit ie ook graag bij het bezoek op schoot.
Zijn voorganger, ook Pers, wilde wel kroelen, maar heeft tot haar 7e zoveel narigheid gezien dat ze nooit op schoot in slaap viel. Als ze haar knuffels weer binnen had ging ze elders een dutje doen. Bij vreemden kwam ze nooit op schoot.

Op een paardenrug hoog boven de grond
Voel ik mij pas echt gezond
Ondersteund door vier gezonde benen en een sterke rug
Heb ik telkens voor even die van mij terug!


Reeltje_5
Berichten: 2552
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: Huijbergen

Re: Kitten opvoeden tot knuffelkat, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 13:55

Mijn ragdoll was als kitten niet van je schoot te slaan. Nu hij volwassen is wilt hij dat niet meer. Hij volgt je wel overal, ligt op bed nog wel eens naast je hoofd of bij je voeten, en heel af een toe komt hij op schoot liggen maar niet vaak meer.

Kwanyin
Berichten: 18970
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 13:57

Katten schijnen nooit (volledig) gedomesticeerd te zijn, ze hebben nog heel veel van hun eigenzinnige wilde haren gehouden, dus succes :D .

Ik denk dat het net zoals bij mensen is. Siblings kunnen dezelfde opvoeding gekregen hebben en toch mijlenver uit elkaar liggen kwa karakter. Dat zal deels met aangeboren karakter te maken hebben, maar deels ook met wat ze ieder apart meemaken in hun leven.
Bij katten zal er ook een deel aangeboren zijn, maar je kan altijd proberen om hem wat aanhankelijker te maken. Uiteindelijk is ook nog geen maand bij jullie. Ik heb ook wel eens straatschuwe kittens gekend die echt schootpoezen werden.

Mijn kat bepaalt ook zelf wanneer ze knuffels komt halen. Dat is in de koude wintermaanden beduidend meer dan in de zomer :D .

I used to walk in a room full of people and wonder if they liked me.
Now I look around and wonder if I like them.

jes_sira
Berichten: 1101
Geregistreerd: 08-10-09
Woonplaats: Randstad, zuid holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 14:03

Ik denk ook karakter en leeftijd.

Ik heb een extreme knuffel (kater) en een behoorlijk op zichzelf (poes) kittens van vorig jaar.

Aangezien ik wel van het knuffelen ben, pakte ik haar vaak even op en op bed verplaats ik haar naar mijn zijde. Vaak ging ze na even toch weer terug naar het voeteneinde. Langzaamaan kwam ze steeds vaker uit zichzelf tegen me aan liggen en nu ligt ze meestal naast me.
Ook is ze langzamerhand meer aandacht gaan vragen en wil ze ook echt wel geknuffeld worden. Ik moet haar niet blijven aaien, want dan gaat ze een einde verderop liggen.

Advies dan ook. Gewoon contact blijven zoeken en tijdig stoppen met wat ze wat minder fijn vinden.

Het is me opgevallen dat je voordat ze het irritant gaat vinden, moet stoppen met aaien. Dan blijft ze.
Het lijkt dat ze zelf niet de behoefte heeft, en heeft moeten leren dat knuffelen en geaaid worden eigenlijk heel fijn is. Nu knort ze ook veel vaker en sneller.

Jis_
Berichten: 8691
Geregistreerd: 13-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 14:15

Wat schattig dat ze zo goed gaan samen, lang niet altijd zo dat een oudere kat een kitten leuk vindt.

Heel veel spelen met hem dan krijg je een goede band. En dan als hij wat ouder is kom je er achter of het een schootkat is of niet. Dat verschilt gewoon heel erg.

Hier lag mijn Miane Coon kitten liever bij 1 van mijn honden. De eerste 2 weken (kwam met 13 weken) lag ze wel in mijn nek te slapen s'nachts, totdat ze beneden kon blijven bij de honden. Ik speelde wel heel veel met haar. Vooral slinger veren langzaam onder een kussen door trekken is favoriet. Maine Coon's staan er om bekent niet echt schootkatten zijn, nou zij wel inmiddels. :D

Give the ones you love wings to fly, roots to come back, and reasons to stay - Dalai Lama

JorineV
Berichten: 702
Geregistreerd: 05-11-15
Woonplaats: Gouda

Re: Kitten opvoeden tot knuffelkat, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 14:32

Geduld... Leeftijd, zoals hierboven al genoemd, speelt sterk mee. Onze katten (poes en kater) waren als kitten min of meer zoals jij Ilya beschrijft, maar 5 jaar later liggen ze steeds vaker en steeds langer op schoot (en krijgen we ze moeilijker overtuigd om een ander ligplekje te zoeken). Zo heel jong zijn ze nog veel te druk bezig met van alles om lang te blijven knuffelen. En slapen doen ze dan weer graag op een vast veilig plekje, dat niet beweegt :') Het kan trouwens ook wel helpen om van je schoot meer een kommetje dan een plateau te maken zodat je kitten er niet af kan rollen. Dik kussen naast je, of je arm losjes om hem heen vouwen.
En inderdaad, wat je zelf al zegt, niet te veel aandringen. Maar laat hem wel voelen dat hij welkom is bij je - ook als het eigenlijk niet uitkomt (omdat hij altijd pas op schoot wil als je net de deur uit moet, hoe krijgen ze het voor elkaar?!). Dan toch even een minuutje gezellig blijven zitten.

justkid
Berichten: 11566
Geregistreerd: 09-12-07
Woonplaats: Caitwick

Re: Kitten opvoeden tot knuffelkat, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 23:04

Wat een mooie katten heb je :+: en wat fijn dat ze het zo goed met elkaar kunnen vinden.
Misschien is het nog wat vroeg om te zeggen dat het geen knuffelkat is. Er is nog zoveel nieuw en te ontdekken dan is het natuurlijk wel het fijnste om bij een soortgenoot te slapen.
Ik denk dat het vanzelf komt, vooral niet forceren want een kat kiest natuurlijk wel zelf :j :roll:
Ik heb één schootligger maar die kan ook ineens uithalen als het hem niet zint.
De andere is een asielkatje en die is mijn schaduw, altijd waar ik ben maar net buiten aaibereik, pas na een paar jaar kwam ze op schoot zitten. Je snapt wel dat zij een hele grote plek in mijn hart heeft.

Duhelo
Moderator Algemeen2
No worries, be happy!
Berichten: 26844
Geregistreerd: 29-05-03

Re: Kitten opvoeden tot knuffelkat, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 23:50

Ik denk dat het een combi karakter en leeftijd is.
Onze brit ligt het liefst constant op je. Op schoot,op buik/borstkas. Hell, die presteert het om in de nacht bovenop me te komen liggen en als ik me draai dan kruipt ze zo mee op de dekens dat ze gewoon op me blijft liggen maar dan op mijn heup,schouder of rug. Nu en dan draai ik te heftig en wordt ze weggekatapulteerd,maar die staat op en komt terug liggen.
De birmanen (moeder en dochter) zijn altijd in de buurt maar willen liever niet constant bepoteld worden en liggen ook niet graag echt op schoot.
De oudste (7 j) begint nu het laatste jaar wat meer op schoot te liggen. Nooit lang weliswaar.

Misschien vind jij je gading in mijn kleerkast? Allemaal zgan spulletjes voor lage prijzen.
https://www.vinted.fr/member/36428511-kimcallens

cariena1973
Berichten: 392
Geregistreerd: 07-04-09
Woonplaats: Oldenzijl

Re: Kitten opvoeden tot knuffelkat, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-19 23:52

Ik heb mijn kat 7 jaar nog nooit 1x op schoot gelegen en geen knuffelaar ze geeft de honden meer aandacht wil niet graag geaaid worden en heb r vanaf kitten

Jessix
Berichten: 11319
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: Kitten opvoeden tot knuffelkat, kan dat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-19 02:06

Is per levend wezen verschillend. De een houd van knuffelen, de ander niet of minder. Ik zie dat bij mijn katten, honden, paarden, konijnen, etc. Al komen ze uit eenzelfde nest en hebben eenzelfde opvoeding.

Trouwens mijn broer houdt ook van knuffelen en ik totaal niet.

Tilmar
Berichten: 2840
Geregistreerd: 05-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-11-19 08:11

Ik heb 2 Devons, die hebben een nogal aparte vacht. Daardoor zijn ze wat kouwelijk.
In de zomer liggen ze vaak in de zon, maar in de winter liggen ze áltijd op schoot :D. Soms allebei op dezelfde schoot. Heel gezellig en rustgevend, maar ook heel warm en zwaar :D

Beauti L2 + 10
FNRS dressuurjury t/m F20, FNRS Springen, KNHS B-L jury, Examinator Ruiterbewijs en ORUN gediplomeerd instructrice


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 21 bezoekers