Kampeertopic, tips en tricks! Waar zijn die kampeerders?

Moderators: Firelight, Essie73, xingridx, Muiz, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Suliko
Berichten: 1575
Geregistreerd: 06-12-14
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-16 13:23

Oh leuk dit topic! Hier ook een fan van kamperen. :D Iedere zomer met mijn moeder, broertje (en eerst ook broer) en de honden alles in de auto proppen en maar gaan! Meerdere malen in Frankrijk, België, Tsjechië. Eenmalig in Italië en Spanje. De bergen trekken ons wel het meeste.

Afgelopen zomer voor het eerst alleen gegaan met mijn ex, liftend naar Tsjechië. Met een lekke tent. :')
Wisten we van te voren natuurlijk niet, hij beweerde een goede tent (achum, festivaltent uit de prehistorie die vele gevaren heeft overleefd) te hebben. Terwijl ik nog aanbood het lichtgewicht tentje van mijn broer te lenen, maar nee, eigenwijs dat hij was was deze tent prima en helemaal niet zwaar! En ook nog eens zonder grondzeil.
Toen zaten we op een gegeven moment op een soort gratis kampeerveld en brak de hel natuurlijk los. Algauw voelde we een gigantische plas water onder ons ontstaan en ook in de tent. Als een malle het gat dichtgeplakt, maar ook alle naden bleken te lekken. Dus wij alles inpakken, met de backpacks het veld afrennen naar een onderdakje bij een kanoverhuur. Daar zijn we gaan koken en hebben we de storm afgewacht.
Uiteindelijk hebben we met alle vuilniszakken die we bij ons hadden (aanrader!) en ductape (nog grotere aanrader!) alle naden afgeplakt. :=
Uiteindelijk wou mijn ex ook nog de tent meenemen, want ja hij was wel van zijn broer en wie weet wou die hem nog terug! :+

Dat was echt rampzalig, maar voor een eerste backpack onderneming is eigenlijk alles nog heel goed gegaan.


Suliko
Berichten: 1575
Geregistreerd: 06-12-14
Woonplaats: Utrecht

Re: Kampeertopic, tips en tricks! Waar zijn die kampeerders?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-20 09:12

Als kampeerliefhebber lees ik hier graag mee, maar nu zoek ik zelf gericht tips!
In augustus ga ik een trektocht te paard maken door Luxemburg en ben nog op zoek naar een licht en compact (echt zo klein mogelijk) maar toch nog enigszins comfortabel matje. Ik wil best investeren, maar van sommige prijzen slik ik toch wel een beetje.
Ik heb in mijn volgtopic al wat tips gekregen, maar vind het fijn om nog meer ervaringen te horen van matjes!

Suliko
Berichten: 1575
Geregistreerd: 06-12-14
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-20 16:46

midori schreef:
mvdende schreef:
Maar tussen net zo lekker liggen en comfortabel slapen zit nog een heel verschil!

Dit matje van de Decathlon heeft een R waarde van 1,6! De Therm-a-rest die jij hebt, heeft een R waarde van 4,2.

Ik weet niet of je zelf wel eens op een luchtbed hebt geslapen? Dat je het toen lastig warm kreeg omdat het luchtbed steeds koud aanvoelde?

Dat is de R waarde. Koude uit de grond trekt op, door een matje heen. In een luchtbed koelt de lucht af, waardoor diegene die erop slaapt, óók afkoelt.

Een lage R waarde betekent dat het matje veel minder isoleert en dus veel meer koude door zal geven aan de persoon die erop slaapt.

Een hoge R waarde betekent dat het matje goed isoleert en de optrekkende kou tegenhoudt.

Een hogere R waarde wordt behaald door iets in het matje te verwerken, zoals schuim, synthetische vezels of dons, of door bepaalde manier van luchtbanen creëren in het matje.

[ Video ]

Dit filmpje laat goed zien wat Therm-a-rest voor Technologie gebruikt om toch een hoge R waarde te verkrijgen zonder vulling te gebruiken.

Edit: dat Decathlon matje is leuk voor hoog zomer in het laagland, maar voor in Luxemburg zou ik echt een hogere R waarde aanraden en zeker ook omdat suliko heeft aangegeven dat ze het snel koud heeft en het matje ook toekomst "proef" moet zijn.

Dan kan je beter iets verder kijken en zoeken dan zn Decathlon matje.

Edit2: het één heeft ook met het andere te maken. Een matje met lage R waarde heb je een warmere slaapzak bij nodig en met een matje met hoge R waarde kan je een koudere slaapzak gebruiken vaak.


Goede info, ik ben zelf goed bekend met de R-waarde. Die vrienden hebben geen last gehad van de kou, maar hadden wel allemaal goede slaapzakken en het was niet heel koud (rond 5 graden), maar of je het makkelijk koud krijgt verschilt natuurlijk erg per persoon. Ik las pas net in Suliko haar andere topic dat ze het snel koud heeft, dus dan zou ik inderdaad niet voor het Decathlon matje gaan. Scheelt echt veel tussen die van mij en het decathlon matje. Voelt echt net alsof warmte terug gestraalt wordt zo gauw je er op ligt.
Een donzen slaapzak is vaak lichter en compacter dan een synthetische slaapzak, maar verliest ook meer warmte als het "compressed" is (sorry kan mij niet zo goed in het Nl uitdrukken :+ geplet? :') ), dus bijvoorbeeld als je er op ligt. Dat is evt ook wel een dingetje om aan te denken, beide bij matje uitkiezen en slaapzak keuze.

Edit: quoten ging verkeerd


Interessant. Als ik op roadtrip ben met mijn vriend hebben we een luchtbed mee (echt zo'n dikke, veel te onpraktisch om zonder auto mee te nemen, van de decathlon). Ik ben bekend met dat die juist voor kou kan zorgen door de grond. Verder namen we heel lui ons eigen dekbed mee + nog een wollen deken voor er bovenop. Vorig jaar zijn we er in mei mee naar de alpen gegaan en hebben ermee gekampeerd in de Alpen waar nog sneeuw lag! Toch heb ik het geen moment koud gehad terwijl al onze warmte bovenop lag, er lag niks onder het luchtbed en alleen een hoeslaken erom heen. Had ik het dan puur niet koud door mijn vriend die als kachel fungeert? :') Ik had verder ook geen extra warme kleren aan tijdens het slapen.

Verder vind ik 70 tot 100 euro wel het waard voor een matje, maar meer dan 100,- vind ik wel veel.

Suliko
Berichten: 1575
Geregistreerd: 06-12-14
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-20 09:40

Marie111 schreef:
Die willen deken had je dus beter op het luchtbed kunnen leggen, met het hoeslaken erover heen


Dat hadden we inderdaad 1 nacht gedaan, maar dat kriebelde enorm! :')


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker