Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
chamion schreef:Ik weet het even niet meer. Mijn standaard recept werkt opeens niet meer. Ik vermoeden eerst dat de gist dood was, dus losse zakjes gekocht. Geen verschil. Bloem is ook niet te oud. Zout en gist gescheiden gehouden tot mengen. Handwarm water, warmer water, kouder water. Manier van kneden is niet veranderd. Temperatuur in huis niet veranderd.
Hell, zelfs kant en klaar mix, waar alleen water aan toegevoegd moet, worden mislukken.
Ik heb tot nu toe al bijna 2 kg mislukt deeg weg kunnen gooien. 9/10 keer rijst het niet. Enkele keren voelt het deeg heerlijk soepel aan en wil ik een bal maken en lijkt het gewoon dood te slaan in mijn handen. Wordt het opeens loodzwaar. Als het allemaal wel rijst en tot de oven komt, dan is het warm uit de oven heerlijk, maar zodra het brood koud wordt een harde steen. Bij de laatste kwam ik zelf niet eens meer doorheen met mijn broodmes.
Eilinora schreef:Kan iemand mij op weg helpen voor een lekker brood die goed rijst?
Ik heb 500 gram bruggeman instant gist in huis en tarwebloem en zout natuurlijk.
Wat kan ik daarmee?
Mijn broden rijzen niet goed omdat wij enkel vloerverwarming hebben.
Ze worden ook te hard.
Nu las ik al een bak met deeg in een bak met heet water en iets van een bakje water in de oven voor de luchtvochtigheid tijdens het bakken?
BloemBloem schreef:Ik eet al heel wat jaren koolhydraatarm, maar werkelijk het water loopt
mij mond uit na het zien van jullie foto's !
Wat een prachtige broden komen er voorbij.
Is er hier iemand die een koolhydraatarm recept heeft voor een brood, die ook daadwerkelijk
lekker is.
MarliesV schreef:ik dek altijd alles af met rijzen, dacht dat dat moest, of is een rijsmandje weer anders met afdekken?
Vorige week uit het boek wat ik heb gehad bruine bolletjes geprobeerd maar die wouden dus niet rijzen en daardoor werd het ook helemaal niets helaas.
Jammer van het werk maar wel weer een leerpuntje, niet afbakken bij twijfel maar kijken of het nog op een andere manier wil rijzen.
Set_Elkol schreef:Maar het is toch niet zo dat het mandje op een bepaalde manier 'werkt', het is gewoon een manier om het brood al gevormd te laten rijzen en er uit te storten op het moment van bakken (ipv rijzen in een blik en het daarin bakken).
Het idd gewoon het soort materiaal waarom dat prettig gaat
Hoeveelheid vocht hangt inderdaad ok enorm af van de omstandigheden.