Je eigen brood bakken.

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-21 21:34

Pfff, koud huis vandaag, ik kon het rijzen gewoon niet goed op gang krijgen. Uiteindelijk nog een kwartiertje in de zon weten te krijgen.
Resultaat: twee broden die in de oven ineens keihard omhoog gingen en dus uit hun korstje gescheurd zijn :D
Maar verder zien ze er goed uit en ze ruiken heerlijk!
En ik stook de kachel volgende keer wel iets hoger op *D

Mizora

Berichten: 18094
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-21 21:36

pinto_1 schreef:
Thnx voor de tip. Ik kan alleen kiezen tussen 1, 1.5 en 2 lb, maar variƫren met instellingen is nog een idee.

Mijn laatste optie was een deeg programma, en dan zelf afbakken, maar dit wil ik nog wel proberen. +:)+


Je kan ook alle hoeveelheden met 10% verminderen, dan krijg je wel de juiste hoeveelheid deeg voor je programma.

VenoSnorlax

Berichten: 4517
Geregistreerd: 04-02-12
Woonplaats: Den haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-21 08:58

Even een schopje met een hulpvraag.

Ik wil graag beginnen met zuurdesem om eindelijk de recepten van 70% van mn kookboek te kunnen beginnen.

Ik begon op dag 1 met 50gr bloem en 50 gr lauw water. Poging 1 had ik op een warmte matje gezet.

Het stonk enorm en het water scheidde met een soort papje onderin. Dit ging 4 dagen zo door met elke keer 50gr overhouden en 100 gr van beide toevoegen.

Ik besloot dat het warmtematje misschien het probleem was maar ook zonder scheid bij mij het water en na 4 dagen nog steeds. Stinkt wel een stuk minder.

Kent iemand het probleem en kan iemand helpen? Heb een glazen pot gebruikt

flettie

Berichten: 8652
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-21 09:26

Even een stipje hier.
Ik bak ook regelmatig zelf brood omdat ik het normale tarwe brood niet meer zo goed verdraag.
En ik speltbrood uit de winkel te duur vind (en regelmatig zit daar alsnog deels tarwe in).
Dus dan maar zelf speltbrood bakken. Ik bak het liefst in de oven en met verse gist.

Afgelopen vrijdag nog 2 kerststolletjes gebakken inclusief spijs
Afbeelding

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-21 10:11

@Anke98, dat stinken deed het bij mij in het begin ook. Warmtematje is echt niet nodig. Gewoon even volhouden, na een tijdje (kan 2 weken duren) gaat de stank eraf en wordt het een starter zoals hij hoort te ruiken. Dus niet meer zo vies.

@Flettie, die zien er goed uit! Linkje naar recept? Waren deze ook zo zoet of was het te doen?
Ik zoek nog een goed recept voor stol. Ik heb vorig jaar een paar pogingen ondernomen maar ze werden allemaal zo vreselijk zoet dat ik er naar van werd.

flettie

Berichten: 8652
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-21 13:37

@JudithO, het is het kerststolrecept van heel Holland bakt. Ik neem alleen circa 400gr meel ipv 350gr zoals in het recept omdat ik het deeg anders te nat vind.

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-21 13:38

En deze is qua smaak goed? Beetje vergelijkbaar met bakker/supermarkt?

flettie

Berichten: 8652
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-21 14:50

Ik zou zelf willen zeggen minder zoet als uit de winkel. Maar dat kan ook aan mijn speltmeel liggen

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-21 15:18

Dat is altijd beter. Die ik vorig jaar geprobeerd heb waren echt nog zoeter dan suikerbrood!

Ik ga het binnenkort eens proberen. Dank voor het recept :)

Liselot

Berichten: 32190
Geregistreerd: 18-06-01
Woonplaats: Almelo

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-21 16:50

Ik heb sinds kort een broodbakmachine van de lidl en ben dol op het koopmans waldkorn brood. Hij komt er altijd top uit en het smaakt heerlijk

Roodvos

Berichten: 6657
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Op een bult SiO2

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-21 15:44

Ik heb afgelopen week in de broodbakmachine een krentenbrood gemaakt en een brood met gedroogde tomaten en Italiaanse kruiden.

Iemand een idee hoe ik het krentenbrood wat bruiner krijg aan de bovenkant? Hij was wel heerlijk trouwens.
Afbeelding

Afbeelding

haffiefreak

Berichten: 1647
Geregistreerd: 02-05-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-21 13:59

Vandaag de broodbakmachine gebruikt.
1 pak oliebollenmix (jumbo) 300 gr water en 2 eetlepes boter (uit een kuipje) :9 Na 2 plakjes brood wel vol.
Afbeelding

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-22 12:08

Zo, net een rib kwijtgeraakt.
Ik heb een spiraalkneder besteld. Tot nu kneedde ik alles met de hand, maar met 4 broden per week breekt dat me echt op. Dus ja voor die frequentie mag het wel lijkt me!
Het wordt een Maxima MSM 5. Voor ons een prima formaatje.

Marcella

Berichten: 36716
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-22 12:16

haffiefreak schreef:
Vandaag de broodbakmachine gebruikt.
1 pak oliebollenmix (jumbo) 300 gr water en 2 eetlepes boter (uit een kuipje) :9 Na 2 plakjes brood wel vol.
[ [url=m/HcKArT.jpg]Afbeelding[/url] ]

Handig om te weten. Mocht ik ze dus in de uitverkoop nog tegen komen.

Gisteren maisbroodje gebakken.

MarliesV

Berichten: 15181
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-22 17:31

JudithO schreef:
Zo, net een rib kwijtgeraakt.
Ik heb een spiraalkneder besteld. Tot nu kneedde ik alles met de hand, maar met 4 broden per week breekt dat me echt op. Dus ja voor die frequentie mag het wel lijkt me!
Het wordt een Maxima MSM 5. Voor ons een prima formaatje.


Zo'n apparaat was mij gelijk de investering waard en dan bak ik echt nog geen kwart van wat jij bakt.

Die van mij kneed alleen niet zo snel dan ik. Dus altijd iets langer door laten kneden.

Afgelopen tijd wel brood gebakken, maar niets bijzonders om hier te posten.

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-22 17:57

Goed om te horen Marlies. Welke heb jij?

MarliesV

Berichten: 15181
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-22 11:19

Ik heb een Bosch Mum5! Van mijn wederhelft gekregen vorig jaar voor mijn verjaardag.

Heb chronische klachten aan mijn tussenribspieren, dus deeg kneden gaf hier echt problemen. Dus ben mega blij met mijn machine!

Nu krijg ik dus zin om te bakken, haha. Elke keer als ik dit topic zie dan krijg ik bakneigingen.
Helaas 'gewoon' aan het werk/ in een meeting....

axel_1997

Berichten: 1790
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-22 03:12

Mijn eerste poging met hoog hydratatiedeeg.
Afbeelding
Afbeelding
Het brood is heel lekker. :P
Maar ik krijg nog niet de grote luchtbellen die je bij bijvoorbeeld ciabatta ziet. Wat doe ik verkeerd? :?

8nnemiek

Berichten: 43393
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-22 13:18

Jeej, ik heb vandaag voor het eerst zelf tarwe gemalen :D
De molen had ik al jaren in huis, maar nog nooit gebruikt, en vandaag kwam eindelijk, weken na mijn bestelling, de tarwe binnen.

Eerst iets te grof gemalen.
Later op een iets fijnere stand, toen werd het meel nog wat zachter.

Afbeelding
Afbeelding

Ik ben heel benieuwd hoe het brood gaat smaken.

MarliesV

Berichten: 15181
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-22 14:13


8nnemiek

Berichten: 43393
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-22 14:35

Als je bloem wil dan moet je het inderdaad zeven. Rechtstreeks uit de molen krijg je volkorenmeel, dan blijven alle vezels erin zitten.
Je kan meel ook 'builen', dan wordt het deels gezeefd en haal je alleen de heel grove vezels eruit.

Ohh dat paasbrood ziet er heerlijk uit!

MarliesV

Berichten: 15181
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-22 16:24

Ah zo, ik houdt wel van die vezeltjes overigens. Iig voor mijn brood.

Heb je er al brood van gebakken?

Dat paasbrood lijkt echt heerlijk he. Bak normaal zijn tulband (en ook voor de kerst) maar denk dat ik dit jaar voor het brood ga.

Ilsiie

Berichten: 8224
Geregistreerd: 01-01-04
Woonplaats: Oostenrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-22 22:40

Ohh dat ziet er goed uit!

Mijn vriend heeft me gister een cadeautje gegeven bij mijn nieuwe keuken. Ben er zo blij mee, kan nauwelijks wachten tot ze het eerste deeg gaat kneden (morgen denk ik!). Met de hand kneden ging gewoon niet, telkens speelde mijn oude peesschedeontsteking weer op. Nu hoeft het dus niet meer <3

Afbeelding

Special edition qua kleur, 4.8 liter. Kan nauwelijks wachten!

JudithO

Berichten: 7057
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-22 09:50

Annemiek, ik las in een ander topic dat je 25 kg aan tarwe hebt en verwacht daar voor jaren genoeg aan te hebben. Hoe dan??
Bij mij zou dat echt makkelijk binnen een half jaar op zijn.
Maar ik bak dan wel echt al ons brood zelf, dat is ongeveer 4 broden per week (500 g meel per brood, dus ongeveer 2 kg meel per week).

8nnemiek

Berichten: 43393
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-22 10:15

Ik bak niet elke week brood, vandaar. Gewoon te weinig tijd voor helaas -O-
Er gaat hier op een week tijd ongeveer een brood doorheen. En zo nu en dan koop ik een Too good to go pakket, waar dan vaak al gauw 4 broden in zitten :=
Met 25 kilo kan ik zo'n 50 broden bakken, dus met het tempo dat ik bak doe ik er minstens een paar jaar mee haha!