poes schreef:Albert: doet dat geen zeer al die stokken in uw gat?
Nee, al vind ik het wel jammer.
Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
Varekaj schreef:En Chateauneuf-du-pape dankt zijn specifieke smaak aan de stenen waarop de wijnranken staan. Die warmen op en geven tijdens de nacht ook/meer warmte af itt gewone zandgrond. Alleen wijn op die stenenvelden binnen die regio mag die naam dragen.
Heb je 10m verder dezelfde druif of gewone grond staan, dan wordt je wijn benoemd als een cote-du-rhone.
poes schreef:Interessant allemaal.
Overigens heb ik ook gehoord dat de meeste wijn nu gemaakt is om jong te drinken. Dus champagne en bubbels Max 2 jaar houden, wit 2 a 3 en rood Max 5 al zit er bij rood nog veel verschil. En dan zou het in kelders of frigo moeten liggen.
Mijn man koopt altijd veel champagne en ik moet ze van ellende opdrinken
poes schreef:Interessant allemaal.
Overigens heb ik ook gehoord dat de meeste wijn nu gemaakt is om jong te drinken. Dus champagne en bubbels Max 2 jaar houden, wit 2 a 3 en rood Max 5 al zit er bij rood nog veel verschil. En dan zou het in kelders of frigo moeten liggen.
Mijn man koopt altijd veel champagne en ik moet ze van ellende opdrinken
Varekaj schreef:Ben zeker dat het lambrusco is
Muscat de Rivesaltes ken ik ook maar eerlijk, dat is enkel beperkt te drinken op een bloedhete dag met veel ijs in.
En is wat heel anders dan een gewone Muscat wijn.
Ook lekker uit de regio Carcassonne: Tariquet. Heb je in doux (zacht) of sec (droog). Bij warm weer ideale aperitief.
Ik drink soms een hele zoete honingwijn uit Kroatië, malvazia. Hoort niet bij het eten, hooguit bij een mierzoet dessert.
Bij wijn staat soms millesieme op het etiket. Dat wil zeggen dat ze ernaar streven om ieder jaar opnieuw met die druif/mix van druiven telkens dezelfde smaak te verkrijgen. Dus wijn uit 2000 zou hetzelfde moeten smaken als die uit 2019 op het moment van productie.
Wijn die per jaar wordt verkocht kan ieder jaar verschillen. Zo was 1984 een dramatisch jaar voor champagne en ga je daar weinig van vinden. Jaren die heel goed zijn daarentegen vind je dan in overvloed.
En Chateauneuf-du-pape dankt zijn specifieke smaak aan de stenen waarop de wijnranken staan. Die warmen op en geven tijdens de nacht ook/meer warmte af itt gewone zandgrond. Alleen wijn op die stenenvelden binnen die regio mag die naam dragen.
Heb je 10m verder dezelfde druif of gewone grond staan, dan wordt je wijn benoemd als een cote-du-rhone.
Tip: bij Chateauneuf-du-pape moet je in het dorpje wezen. Daar heeft elke wijnboer een keldertje zitten waar je kan proeven en kopen, alles op wandelafstand. Alleen chateau la nerthe is een giga domein waar je ter plekke kan proeven, kopen en rondleiding krijgen maar aangezien die heel bekend is krijg je daar massatoerisme. En verkoopsters die amper weten waar het om gaat buiten hun eigen product om.
irryproppy schreef:Targoviste Merlot uit Bulgarije is mijn favoriete wijn.
Olle schreef:En afgelopen jaar naar Nieuw-Zeeland geweest en een vrij onbekend (opkomend) wijnland in Nederland, maar zij zijn heel goed in het maken van wijnen. De Sauvignon Blanc is Nederland goed te verkrijgen uit NZ en erg lekker van Mount Vernon uit het Marlborough gebied in NZ.