Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
Yunomi schreef:Ik vind qua haantjes, die manier die nu gebruikt wordt is (bewezen) het minst milieu belastend/lage CO2 footprint.
Daarbij worden ze niet verspild maar gebruikt in dierentuin als voer, dus in die zin is verspilling een misvatting.
Op laten groeien voor vleesconsumptie is een optie maar deze dieren zijn niet efficiënt als het om vleesvorming gaat en daardoor extra belastend voor het milieu. Daarbij is het vlees niet vergelijkbaar met wat de consument gewend is/wil, zal een stuk duurder uitvallen etc. Je hebt het dan uiteindelijk dus over een nichemarkt en daar ga je die miljoenen hanen niet kwijt kunnen.
Mogelijkheid zou zijn om dubbeldoel kippen te gebruiken, zowel goed voor eieren als vlees. Maar dan hou je het probleem minder efficiënt, duurder etc. En daarnaast vervalt dan het voer voor dierentuinen, dan is de vraag maar waar die op overstappen en hoe goed dat alternatief is qua milieubelasting, dierenwelzijn etc.
Andere optie waar onderzoek naar gedaan wordt is het in het ei bepalen van het geslacht. En vervolgens hanen niet uitbroeden. Dit zou dan moeten/mooiste optie zijn voor de 11e dag na bevruchting want daarna is het zenuwstelsel ontwikkeld. Maar dan hou je dus miljoenen bevruchte eieren over waar je een doel voor moet vinden. En dat is er nog niet.
In ieder geval een complex probleempje dus, wat niet zo 1 2 3 valt op te lossen.
ArankaM schreef:Ganzen, ganzen zorgen voor veel overlast door de grote populaties. Daarbij zijn ze een gevaar voor het vliegverkeer, beschadigen ze gewassen en verjagen ze andere watervogels. Ganzen worden afgeschoten of gevangen en vergast, maar vervolgens (meestal) niet door ons opgegeten.
Kelly_ann schreef:Weet je zeker dat het 'verspild' wordt? Of denken we dat gewoon met zijn allen?
Nu moet ik zeggen dat we als consument best een voorbeeld kunnen nemen aan China. Waar niet moeilijk wordt gedaan over orgaanvlees, alles inclusief graatjes en botjes wordt geserveerd. Je ziet en eet meer van het hele dier.
Nu hebben ze in China een bijna ziekelijke obsessie met vers waardoor er alsnog veel wordt weggegooid door restaurants en winkels.
Maar verder.... Wij Hollanders zijn al snel vies van eten dat een botje of vetje of iets anders is.
ArankaM schreef:Hallo Bokkers!
Voor mijn studie doe ik een onderzoek over verspilling van vlees. Nu vroeg ik mij af wat bokt hier van vindt. Het gaat hier dus niet door de verspilling bij ons thuis door de consument. Voorbeelden van verspilling van vlees zijn:
- geitenbokjes, geitenbokjes zijn niet nuttig voor de geitenzuivelindustrie en wij eten ze ook niet op. Daarom worden ze ‘verspild’.
- Hanen, haantjes zijn niet nuttig voor de eierindustrie en worden daarom meestal gelijk nadat ze uit het ei komen afgemaakt.
-vergeten vlees/ incourante delen van het vlees. Wij consumenten kiezen vaak voor de bekende delen van het vlees, waardoor veel delen van een dier niet gebruikt worden.
- Ganzen, ganzen zorgen voor veel overlast door de grote populaties. Daarbij zijn ze een gevaar voor het vliegverkeer, beschadigen ze gewassen en verjagen ze andere watervogels. Ganzen worden afgeschoten of gevangen en vergast, maar vervolgens (meestal) niet door ons opgegeten.
Zijn jullie bekend met deze verspilling? Doe je er al iets voor? Zou je dat willen? Waarom wel/niet? Ben je bekend met bestaande initiatieven?
ArankaM schreef:Kelly_ann schreef:Weet je zeker dat het 'verspild' wordt? Of denken we dat gewoon met zijn allen?
Nu moet ik zeggen dat we als consument best een voorbeeld kunnen nemen aan China. Waar niet moeilijk wordt gedaan over orgaanvlees, alles inclusief graatjes en botjes wordt geserveerd. Je ziet en eet meer van het hele dier.
Nu hebben ze in China een bijna ziekelijke obsessie met vers waardoor er alsnog veel wordt weggegooid door restaurants en winkels.
Maar verder.... Wij Hollanders zijn al snel vies van eten dat een botje of vetje of iets anders is.
Ja het wordt verspild. Ik heb een tijdje terug een gastcollege gehad van een bedrijf dat restproducten uit de vleesindustrie verwaardigd, maar er wordt zoveel vlees ‘geproduceerd’ dat zij niet alles kunnen verwerken en er dus ook veel wordt verbrand.
Ja er wordt ook vlees verwerkt in diervoeding, maar er zijn niet genoeg dieren om alle reststromen op te eten.
Mazida schreef:Aranka, voor wat voor studie doet je dit onderzoek? Van bijvoorbeeld varkensvlees wordt echt helemaal niks verspild. Onderdelen die wij hier niet eten gaan bijvoorbeeld naar China, daar zijn varkenspoten en oren echt een grote delicatesse.
Een beter voorbeeld van verspilling van vlees is dan paard. Veel eigenaren willen hun paard niet laten slachten (en snap ik helemaal hoor) en kiezen voor inslapen. Dat kun je dan evengoed zien als een paar honderd kilo vlees weggooien :')
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 27 bezoekers