Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight
mar_fay schreef:Ik gebruik mijn tajine als veredelde stoofpot (wat het in feite ook is). Zoek een aantal (vegetarische) tajines op om een beetje een idee te krijgen van Marokkaanse kruiden/specerijenmengsels. Als er stoofvlees ingaat, dan kun je dat heel prima vervangen met sojabrokken - liefst de grote. Super goedkoop, te verkrijgen bij veel toko's. Weken in heet water met ketjap, vervolgens bakken in boter. Toevoegen aan je tajine, klaar. Werkt super En dan gewoon lekker experimenteren. Ik doe nauwelijks aan recepten, ik gebruik gewoon wat ik op dat moment heb. Dus gisteren was het pompoen/ui/knoflook/sojabrokken. Kruiden/specerijen zijn 9/10 keer komijnzaad, korianderzaad, kruidnagel, kaneelpijpje, peperkorrels, gember, kurkuma, hete peper. De droge kruiden laat je even aanbakken in de olie, totdat het aroma vrijkomt. Je kunt er ook gehakte amandelen bijdoen op dit punt. Vervolgens voeg je de ui/knoflook/peper/gember/kurkuma (indien vers) toe. Als je alleen gemalen kruiden hebt dan moet je ze pas toevoegen nadat je je ui/knoflook hebt gefruit. Vervolgens je groenten (pompoen dus, gisteren) en water. Als het wat zachter is geworden dan voeg je honing of suiker toe en/of gedroogde of verse vruchten. Appel, vijg, dadel, abrikoos, citroen(schil)... Dat is ook het moment om je aangebakken sojabrokken toe te voegen (dat doe ik gewoon in een koekenpan, die kan makkelijker op hoger vuur. Anders gaat je tajine dus stuk ). Serveren met brood, gierst, couscous etc. Ik hou van nattige tajines, dan heb je lekker veel om te deppen. Maar je kunt het helemaal naar believen vormgeven
Die gebakken sojabrokken functioneren trouwens ook fantastisch als snack, eventueel met een sausje (knoflooksaus, curry, ajvar...) erbij. En dat is dan ook meteen heel hartig en heeft die 'vleesstructuur' die ik toch wel heel prettig vind om te kunnen gebruiken.
Sure_lee schreef:Ik heb van de week wat van die nieuwe vegan dingen gehaald bij de appie.
Mijn ervaring:
Cashew spread. Wel lekker maar ik ben geen fan. Had wel gelijk 2 bakjes gekocht omdat jullie zo enthousiast waren. Die eet ik wel gewoon op.
Filet american. Heel smerig als je de eerst hap neemt. Beetje chemisch. Na een paar happen gaat het wel maar niet voor herhaling vatbaar.
Grilworst. Erg lekker. Smaak is goed. Alleen zit het vol E nummers waaronder ook slechte die je eigenlijk niet moet eten. En ik eet juist vegan/vegan voor mijn gezondheid. Dus ondanks dat deze erg lekker is ga ik hem niet meer kopen.