tijdsverspilling (even klagen over dierenartsen)

Moderators: Nicole288, balance, Dyonne, Sica, Neonlight, C_arola, Coby

 
 

Euridicey
Berichten: 712
Geregistreerd: 01-01-22
Woonplaats: Amsterdam

tijdsverspilling (even klagen over dierenartsen)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-06-24 15:02

Ik noem me soms echt de ongelukkigste paardeneigenaar. Na twee kapotte paarden gekocht te hebben, heb ik nu een onbeleerde KWPN'er uit 2020. Na het regenseizoen te zijn verhuisd naar een locatie met een overdekte longeerkraal, kon ik éindelijk met haar aan het werk. Helaas stond ze al snel met een dik been op stal na een uitdagendere training.

Ik heb een dierenarts langs laten komen, ik vond namelijk ook dat ze één achterbeen minder goed ondertrad. De dierenarts zag wel wat ik bedoelde en noemde het een 1/20 kreupelheid. Echo gemaakt, inderdaad een beetje rommelig, geen gaten of heftige dingen. Het zou snel moeten genezen.
en zo stond mijn jonge drukke merrie op staprust.. Na een controle bleek het nog steeds niet goed te zijn, maar er werd mij wel geadviseerd haar weer op te pakken om littekenweefsel te voorkomen en de pees weer wat te laten rekken. Ik voelde me hier niet goed bij. Keek haar kreupel, twijfelde en besloot om haar toch langer rust te geven. (Want als het eerst niet goed was en rust nodig had en nu ook niet goed is, waarom dan nu wel uitdagen op de volte?)

Gelukkig vond mijn paard er ook wat van en wilde toch graag een bezoekje kliniek en besloot op dag 1 van het weideseizoen een glijer te maken (video is wel viral gegaan op tiktok XD) Iets minder leuk dat ze daarna wel met een licht verdikt been stond en het was ook warm. (STRESS)

Uiteindelijk besloten naar een andere dierenarts te gaan, ingeladen en naar de kliniek. Met de carriere van deze dierenarts durf ik deze zeker te geloven. wat hij vertelde? Nou, paard is helemaal goed "Als je gaat wachten tot dit weg is dan ga je de komende 20 jaar niet rijden" oftewel hoort bij het paard. Ik liet hem de videos zien van februari toen ze in mijn ogen onregelmatig liep "hier kan ik echt helemaal niks mee .. je moet dit paard lekker oppakken, goed trainen zadeltje erop en spieren bouwen"

Ben ik even blij dat ik een second opinion heb genomen bij een andere dierenarts anders was ik nog steeds aan het stappen met haar... Echt zó zonde van mijn tijd en de opbouw. Heb de hele training van haar stil gezet hiervoor en nu loopt ze "Wel echt heel erg achter in spier en beweging in vergelijking met haar leeftijdsgenoten", aldus goede dierenarts. Beetje balen heeft gewoon 5 maanden stil gestaan voor saus :(

Hoe dan ook, ik ben blij heb weer motivatie en een paard dat iets mag doen, maar dierenarts nummer 1 hoeft niet meer langs te komen bij mij, die hadden het over "dit paard kan waarschijnlijk niet meer de springsport in hoor.. nee moeilijk met zo een pees .. moet maar hopen dat dit goed geneest, durf daar niet echt uitspraak over te doen".


Emmaa2
Berichten: 228
Geregistreerd: 16-06-24
Woonplaats: Haarlem

Re: tijdsverspilling (even klagen over dierenartsen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 15:11

Ik snap je gevoel en dat je baalt, maar een dierenarts is natuurlijk ook maar een mens met een mening, en mensen kunnen heel anders naar een situatie kijken. In je verhaal geef je zelf aan dat je het paard op rust hebt gehouden nadat de dierenarts zei dat oppakken een goed idee was. Dan is het stilstaan toch je eigen keuze geweest?

Nogmaals, snap de frustratie.. Maar zie hier ook niet bepaald tijdsverspilling vanuit de eerste dierenarts in.

Kidde
Berichten: 3538
Geregistreerd: 24-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 15:28

Maar wie zegt dat de tweede dierenarts wel goed zit? Op de echo waren onregelmatigheden ze zien en ze loopt niet goed zeg je. Met pezen moet je nu eenmaal voorzichtig doen helaas...

office
Berichten: 887
Geregistreerd: 24-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 15:50

Niet hatelijk bedoeld maar ik vind dat mensen soms wonderen verwachten van een veearts .Je kan niet alles helemaal perfect krijgen zo als bij een cross motor.Soms is het gewoon kijken hoe iets zich ontwikkeld in de loop der tijd.Gaat het dan over prima , wordt het slechter dan kan een veearts nog niet verschrikkelijk veel doen vind ik.

Elisa2
Berichten: 38651
Geregistreerd: 31-08-04

Re: tijdsverspilling (even klagen over dierenartsen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 16:16

Is er dan een echo gemaakt van de pees door de eerste dierenarts?

Ik denk wel altijd better safe then sorry, dus beter vijf maanden stappen voor niets dan dat er wel iets is en je het paard stuk rijdt.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

DuoPenotti
Berichten: 31583
Geregistreerd: 14-01-21
Woonplaats: Tussen de Limburgse velden met uitzicht op de Brabantse.

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 16:19

Fijn dat je weer kan rijden.
Maar hoop wel voor je dat die da het bij het juiste eind heeft.
En aub bouw rustig op.

Ze is pas 4.
Zelfs bij een gezond paard is na het inrijden een paard een half jaar laten staan juist heel goed.
Dus voor nop is dit nooit geweest.

Maak er geen kapot paard nummer 3 van...

Life is what happens to you while you’re busy making other plans

Walkure
Berichten: 1405
Geregistreerd: 03-03-14
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 16:22

Glas half vol: Misschien ligt de waarheid ergens in het midden en heeft ze goede rust gehad die ze misschien wel nodig had, waarin je wel een band met haar hebt kunnen opbouwen en kan je nu éxtra enthousiast met haar aan de slag :')

Iemand die verongelijkt in het leven staat slaagt nooit.

Hannanas
Berichten: 13143
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 16:34

Ik heb die ervaring ook. Laat meerdere artsen in dezelfde week of maand naar je dier kijken en iedereen vind er wat anders van, tot de gekste diagnoses of zelfs “weet ik niet” aan toe.

Dus ik zou toch beeldmateriaal laten nemen bij een goede kliniek (nieuwe partij 3 in jouw geval) en contact opnemen met een revalidatie-deskundige/fysio met specialisatie revalidatie en lichaamsgebruik.

Ik vind het echt zo zuur voor je :(

Niet banketstaaf maar poetsen.

Cioccolato
Berichten: 6900
Geregistreerd: 13-12-11

Re: tijdsverspilling (even klagen over dierenartsen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 17:02

Je paard had niet zomaar een dik been in het begin van het verhaal hé. Dus tijdverspilling is het niet geweest. Eerder een lekkere vakantie die paard best kan hebben op zkn jonge leeftijd

Lekker rustig aan het werk (en goed monitoren) of nog een 3e mening vragen.


scrabbel
Berichten: 980
Geregistreerd: 25-04-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 17:03

Wie zegt dat die 5 maanden rust niet voor een heel ander beeld hebben gezorgd? Daarnaast had dierenarts 1 al gezegd oppakken. Jij had hier geen goed gevoel bij. Ik denk dat je dit niet volledig bij de dierenarts neer kunt leggen.

Teach me how to fight and I will show you how to win :)

manzano
Berichten: 24183
Geregistreerd: 22-10-01

Re: tijdsverspilling (even klagen over dierenartsen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 17:09

Je schrijft zelf dat dierenarts 1 ook had gezegd dat je het paard weer kon oppakken, maar dat je zelf hebt besloten om langer rust te geven. Dus wat is nou het probleem?

fransje23
Berichten: 15557
Geregistreerd: 09-07-03
Woonplaats: Heiloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 17:16

Het begin van je titel klopt in ieder geval. :+

Ik zie niet in wat de eerste dierenarts verkeerd zou hebben gedaan..

Don't marry into an absolute idea. Then if it doesn't work out you can change it. If you are locked into something it limits your learning ability and we can stop thinking. Mark Rashid

Anastasia24
Berichten: 2786
Geregistreerd: 07-10-17
Woonplaats: 'T mooie zuiden.

Re: tijdsverspilling (even klagen over dierenartsen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 17:35

Ik zie het ook niet? Ts, je zag zelf dat er ''iets'' was, dierenarts 1 zag dat opzich ook wel dus raadde rust aan, wat moet hij\zij anders doen? Vooral als er iets niet lekker zit (wat je zelf ook al aanvoelde\zag) dat zou ik ook rust adviseren. Dat spieren en beweging goed zijn is vaak zo, dus mogelijk hebben beide dierenartsen gelijk. Altijd je eigen gevoel volgen, het zijn immers ''maar'' mensen met een mening en eigen ervaringen.

De rijkdom zit hem in de stilte tussen de woorden. De rust tussen de activiteiten.

janderegelaa
vanaf nu met een R erachter
Berichten: 16075
Geregistreerd: 10-01-06

Re: tijdsverspilling (even klagen over dierenartsen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 18:44

De eerste dierenarts adviseerde om haar weer op te pakken maar dat voelde niet goed aan. De tweede dierenarts zei dat er niets aan de hand is en nu is het ineens ok? Feitelijk zeggen ze hetzelfde…

Heb op TikTok je filmpjes zitten kijken en dat is natuurlijk moeilijk beoordelen. Eerste indruk is wel dat je paard erg rijk in conditie is en inderdaad is er wel wat te zien aan het bewegen. Mijn indruk van jouw rijden op andere paarden is best ok maar als ik de trainingvideo’s zie vraag ik me wel af of een wat meer ervaren paard niet een betere keuze geweest was. Maar nogmaals, erg weinig beeldmateriaal dus misschien zit ik ernaast.

1 advies heb ik wel voor je. Laat echt nooit een paard rennen of vrijspringen in een modderbak. Het is zwaar en glad en daarom het ultieme recept voor een blessure.

Hutcherson
Berichten: 7641
Geregistreerd: 21-07-13
Woonplaats: --

Re: tijdsverspilling (even klagen over dierenartsen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 19:17

Achterlopen in bespiering op leeftijdsgenoten zegt geen fluit. Mijn bijna 5 jarige heeft al een jaar geen ruiter op zn rug gehad, we hebben tot afgelopen weekend nul komma nul tijd gehad voor training of bosritten (vanwege verhuizing, verbouwing en afstudeerexamens). Hij staat er echt niet bij als een scharminkel maar die glutei spieren kunnen echt beter. En bovendien wordt 60% van de warmbloed paarden veel te vroeg belast en te heftig getraind. Dus dat argument zou voor mij echt niet opgaan.

Hannanas
Berichten: 13143
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Re: tijdsverspilling (even klagen over dierenartsen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 19:25

Ik zou bij een uitglijer ook altijd focussen op de iliopsoas blessure.

Ts, volg je gevoel. Echt waar. Nu nog vinden wat het is. Mogelijk alleen “soft tissue” klachten.. oftewel pezen spieren banden.. kan alsnog wel voor vage en langdurige klachten duren waarvan er 10 zeggen niks te zien en de volgende wel.

Niet banketstaaf maar poetsen.

mavantos
Berichten: 3792
Geregistreerd: 14-05-08
Woonplaats: Midden-Delfland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-24 19:28

Als de dierenarts zegt dat alles goed is en je zelf nog een kleine ongelijkheid ziet in het achterbeen zou ik er nog een keer een goede osteopaat/fysio bij halen voor een behandeling en dan lekker aan de slag gaan.

Kilimanjaro †
@puppy_freek

Euridicey
Berichten: 712
Geregistreerd: 01-01-22
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-24 11:56

mavantos schreef:
Als de dierenarts zegt dat alles goed is en je zelf nog een kleine ongelijkheid ziet in het achterbeen zou ik er nog een keer een goede osteopaat/fysio bij halen voor een behandeling en dan lekker aan de slag gaan.


Staat op de planning! :D

Euridicey
Berichten: 712
Geregistreerd: 01-01-22
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-24 12:07

janderegelaa schreef:
De eerste dierenarts adviseerde om haar weer op te pakken maar dat voelde niet goed aan. De tweede dierenarts zei dat er niets aan de hand is en nu is het ineens ok? Feitelijk zeggen ze hetzelfde…

Heb op TikTok je filmpjes zitten kijken en dat is natuurlijk moeilijk beoordelen. Eerste indruk is wel dat je paard erg rijk in conditie is en inderdaad is er wel wat te zien aan het bewegen. Mijn indruk van jouw rijden op andere paarden is best ok maar als ik de trainingvideo’s zie vraag ik me wel af of een wat meer ervaren paard niet een betere keuze geweest was. Maar nogmaals, erg weinig beeldmateriaal dus misschien zit ik ernaast.

1 advies heb ik wel voor je. Laat echt nooit een paard rennen of vrijspringen in een modderbak. Het is zwaar en glad en daarom het ultieme recept voor een blessure.


@janderegelaa Het is zand met tapijtvlokken, geen modderbak. Had wel verwacht dat je, met jouw scherpe onderzoek naar mijn rijden op mijn Tiktok, dat óók wel zou kunnen zien.

Tancreda4
Berichten: 24333
Geregistreerd: 12-01-03
Woonplaats: ZuidHolland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-24 12:44

Je reageert niet op.het eerste stukje van Jan. Want zo lees ik het ook; ze zeggen toch hetzelfde? 1 zegt ga maar weer opbouwen, je eigen gevoel zegt nee. De 2e da zegt ga maar opbouwen. Die bevestiging had je blijkbaar nodig, maar wat heeft 1 dan fout gedaan?
Het been was in eerste instantie dik, en de scan gaf onregelmatigheid. En dus was er wat aan de hand en is die rust niet voor niets geweest, er was immers sprake van een blessure. Da1 heeft in mijn ogen niets verkeerds gedaan.

Heeft arts 2 het ook met scans vastgesteld of alleen uit klinische keuring? Die kan t ook fout hebben hé.

Ik zeg niet dat het zo is, maar ik vind het niet helemaal fair dat je afgeeft op DA1 terwijl die gewoon goed lijkt te hebben gehandeld.

Succes iig met opbouwen! Fijn dat dat weer kan!

janderegelaa
vanaf nu met een R erachter
Berichten: 16075
Geregistreerd: 10-01-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-24 13:33

Euridicey schreef:
janderegelaa schreef:
De eerste dierenarts adviseerde om haar weer op te pakken maar dat voelde niet goed aan. De tweede dierenarts zei dat er niets aan de hand is en nu is het ineens ok? Feitelijk zeggen ze hetzelfde…

Heb op TikTok je filmpjes zitten kijken en dat is natuurlijk moeilijk beoordelen. Eerste indruk is wel dat je paard erg rijk in conditie is en inderdaad is er wel wat te zien aan het bewegen. Mijn indruk van jouw rijden op andere paarden is best ok maar als ik de trainingvideo’s zie vraag ik me wel af of een wat meer ervaren paard niet een betere keuze geweest was. Maar nogmaals, erg weinig beeldmateriaal dus misschien zit ik ernaast.

1 advies heb ik wel voor je. Laat echt nooit een paard rennen of vrijspringen in een modderbak. Het is zwaar en glad en daarom het ultieme recept voor een blessure.


@janderegelaa Het is zand met tapijtvlokken, geen modderbak. Had wel verwacht dat je, met jouw scherpe onderzoek naar mijn rijden op mijn Tiktok, dat óók wel zou kunnen zien.

Dat filmpje met de titel "she is fresh" met het bruine paard is 100% een modderbak. Je ziet de plassen water liggen.

Chicken01
Berichten: 262
Geregistreerd: 16-10-22

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-06-24 18:12

Verkeerde diagnoses/adviezen zijn ruk.
Heb er helaas ervaring mee.
DA zag op foto een breuk.
Dus adviezen opgevolgd (speciaal beslag, boxrust etc et etc)
Bleek achteraf niks te zijn met dat botje.
Verschillende artsen van Verschillende klinieken hebben dezelfde foto's gezien en werkelijk niemand ziet wat de eerste arts zag..
Daar baalde ik ook enorm van.

Nielojram
Berichten: 7976
Geregistreerd: 14-02-02

Re: tijdsverspilling (even klagen over dierenartsen)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-24 20:24

Lang verhaal kort;
Je hebt al 2 paarden gekocht die in je prijsklasse niet waar konden maken wat jij wilde.

Nu heb je een derde paard gekocht, en die is ook een beetje stuk.
Gelukkig heb je een second-opinion gevraagd, en mag je van diegene weer op je paard zitten.

Ik lieft zadels.

MissyNr1
Berichten: 183
Geregistreerd: 29-04-20

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-24 00:55

Ik begrijp het denk ik ook niet helemaal.. Je paard liep niet goed. 1e dierenarts bevestigt een probleem. Na een tijd laat je een 2nd opinion doen. Probleem is minder. En nu is de 1e dierenarts niet goed..? Kan toch dat het probleem ondertussen is verbeterd?

Misschien als de 1e dierenarts een 2e keer had gekeken je dezelfde uitspraak had gekregen. Soms lijkt het wel alsof mensen vooral de dierenarts goed vinden die zegt wat ze willen horen

Euridicey
Berichten: 712
Geregistreerd: 01-01-22
Woonplaats: Amsterdam

Re: tijdsverspilling (even klagen over dierenartsen)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-06-24 21:07

Het is oke dat niet iedereen begrijpt wat er gaande is want heel gedetailleerd had ik het niet opgeschreven.

Ik hoef ook geen adviezen en ga verder niet uitleggen wat met dierenarts 1 die meerdere keren langs is geweest + videos heeft ontvangen is gebeurd. Paard is oke, ik ben blij, wilde gewoon even ventileren over hoe irritant het kan zijn dat geleerden, die je moet kunnen vertrouwen, die zeggen wat de diagnose is, totaal iets anders kunnen zeggen.

@Nielojram, ja klopt inderdaad het eerste paard had niet door de keuring gemogen en het tweede paard kon inderdaad niet waar maken wat ik wilde, die is nu namelijk dood. Ik wil liever een levend paard. Thanks for jumping to conclusions.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Petra_O en 11 bezoekers