[AG]Vergiftiging door bomen: het ontstaan en voorkomen ervan

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie
Berichten: 13888
Geregistreerd: 20-04-16

[AG]Vergiftiging door bomen: het ontstaan en voorkomen ervan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 10:33

Bokt.nl / TheHorse.com / Bokt Wiki
Door: Jans


Atypische myopathie is één van de spierziekten bij paarden die veroorzaakt worden door het eten van gevallen bladeren. De ziekte kent nagenoeg altijd een dodelijke afloop. Om atypische myopathie te voorkomen, is het goed om te weten hoe deze ziekte veroorzaakt wordt: de ziekte wordt veroorzaakt door bladeren van een aantal soorten bomen.

Om te kunnen voorkomen dat jouw paard deze bladeren binnenkrijgt en daardoor ziek wordt, is het goed om de bomen die de ziekte veroorzaken, te kunnen herkennen. Een veelgebruikte manier om een boom te kunnen herkennen is het gebruik van boeken. Een snellere manier is het gebruik van een bomengids op internet. Atypische myopathie wordt veroorzaakt door esdoornblad en de bladeren van bomen uit het geslacht Prunus. Op het moment dat de bladeren verkleuren en vallen, in de herfst, worden deze giftig voor paarden.

De Acer Rubrum, de rode esdoorn, is voor een paard al giftig wanneer er kleine hoeveelheden gevallen blad gegeten worden. Anderhalf tot drie gram per kilo lichaamsgewicht kan er voor zorgen dat de rode bloedcellen van het paard vernietigd worden. Dit komt door het galluszuur wat er in de vallende bladeren vrij komt. Andere gevaarlijke esdoornsoorten zijn de gewone esdoorn (Acer Pseudoplatanus), de vederesdoor (Acer Negundo), de Japanse esdoorn (Acer Palmatum) en de witte esdoorn (Acer Saccharinum). Ook het eten van de gevallen bladeren van deze type esdoorns leidt tot de spierziekte. Bij deze soorten is er wel meer inname nodig dan van de rode esdoorn.

De verkleurende herfstbladeren zijn giftig, maar esdoornvergiftiging kan het gehele jaar door voorkomen. Ook de bladeren die al enkele weken op de grond liggen zijn giftig. De eerste herfstbladeren die vallen, vanaf half september, zijn bewezen het gevaarlijkste: deze bevatten het meeste gif (galluszuur).

Paarden die van voornoemde esdoornsoorten eten, worden langzaam zwakker door een verminderde hoeveelheid zuurstof in het bloed. De hartslag en ademhaling van het paard gaan omhoog om ervoor te zorgen dat er genoeg zuurstof rondgepompt wordt. Ook is er vaak sprake van rode of donkere urine én de slijmvliezen kleuren geel. Uiteindelijk zal het paard sterven door een gebrek aan zuurstoftoevoer naar de organen.

De prognose voor paarden die ziek worden door het eten van esdoornbladeren, is niet goed. Uit een Amerikaanse studie onder 32 paarden die allen de ziekte onder de leden hadden, bleek dat er 19 gestorven zijn. Waargenomen zichtbare symptomen in het onderzoek zijn onder andere koliek, koorts en hoefbevangenheid. Er is nog geen geneesmiddel beschikbaar voor esdoornvergiftiging. Symptomatische behandeling, dat wil zeggen het doelgericht behandelen van bepaalde symptomen, kan het zieke paard wel ondersteunen.

Ook het geslacht Prunus, welke meer dan 200 soorten bomen bevat, is een veroorzaker van vergiftiging bij paarden. In het geval van de Prunus wordt er ook gesproken van cyanidevergiftiging. Tot de Prunus behoren diverse fruitbomen welke steenfruit bevatten. Pruimen, abrikozen, perziken en kersen zijn voorbeelden van giftige Prunussen. De pitten zijn altijd giftig: deze bevatten cyanide. De bladeren zijn ook hier alleen giftig wanneer deze verkleuren en vallen. De Virginische vogelkers (Prunus Virginiana) en de Amerikaanse vogelkers (Prunus Serotina) zijn het meest giftig.

Waarneembare symptomen van cyanidevergiftiging bij een paard zijn, net als bij de Esdoornvariant, een verhoogde hartslag en ademhaling door een gebrek aan zuurstof in het bloed. Het vergiftigde paard gaat zwaar ademen en spert de neusvleugels wijd open om voldoende zuurstof binnen te krijgen. De slijmvliezen kleuren rood, de pupillen van het paard worden groot en het paard kan in shock raken.Voor cyanidevergiftiging zijn er, in tegenstelling tot atypische myopathie veroorzaakt door esdoornbladeren, wel medicijnen beschikbaar. Wanneer de symptomen tijdig herkend worden, is er medicatie die de cyanide kan binden, waardoor de zuurstoftoevoer naar de cellen weer hersteld kan worden.

Om de ziekte te voorkomen is het goed om, met name in het najaar en het voorjaar, het weiland in de gaten te houden voor bladeren van deze bomen. Zeker wanneer het gras minder voedingswaarde krijgt hebben paarden de neiging om op zoek te gaan naar andere voedingsmiddelen. Ook afgebroken takken waar nog bladeren aan zitten, zijn gevaarlijk.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Knakker
Berichten: 9010
Geregistreerd: 04-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 13:24

nuttige tips!

Leef: neem en geef!

sjattukuh25
Berichten: 385
Geregistreerd: 01-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 14:40

Zodra ik dit weer lees, allemaal flashbacks. Mijn ruin is in 2013 gestorven hieraan op 4,5 jarige leeftijd. Wel fijn dat er preventief gewaarschuwd word.

vur
Berichten: 3982
Geregistreerd: 16-11-08
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 14:42

Kanttekening is dus wel dat niet elke esdoorn giftig is.

In der Ruhe liegt die Kraft.

sandra8
Berichten: 1002
Geregistreerd: 21-11-09

Re: [AG]Vergiftiging door bomen: hoe ontstaat en voorkom je het

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 16:36

Hoe weet je met welke esdoorn je te maken hebt?

Biwilarda .C keur prestatie sport Sandreo X Goya bevallen van een merrieveulen van Brandon op 18 april 2015.
Lobri veulenkampioen nrps in Ter Aar 2015 ( stermerrie)
Hengstveulen van bright's hero in 2019
Merrie veulen van Dai ko myo in 2021

REGINA76
Berichten: 2888
Geregistreerd: 02-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 18:24

En eikenbomen valt dat hier ook onder.
Ze zeggen tegen mij at de groene eikels ook schade aan kunnen brengen aan de nieren en lever van het paard.
Maar ben zeer benieuwd

In Liefdevolle Herinnering Day-Night's No Mr Whiskey... 20-05-1999 - 11-12-2013...
Bedankt voor alles Whis... Zal Jou Nooit Vergeten...

Jet
Berichten: 11941
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-16 21:10

Als je het over Atypische Myopathie hebt is dit een beter artikel naar mijn idee ( met recentere informatie): [VN] Niet iedere esdoornsoort giftig voor paarden .

In het artikel dat nu geplaatst is, wordt alleen gepraat over bladeren van Esdoorns, terwijl dat allang achterhaald is. Langzaam zwakker lijkt me ook niet als ze binnen 24 uur overlijden...
De informatie die jullie hebben lijkt voornamelijk uit Amerika te komen en daar is een broertje van AM "gevonden", daar zijn ook andere vormen van Esdoorns bij betrokken.

Verder: als je het hebt over vergiftiging door bomen vind ik persoonlijk dat de Taxus zeker niet mag ontbreken.

De titel doet vermoeden dat het een artikel is over allerlei soorten vergiftiging en allerlei soorten bomen, misschien handiger om de titel al te beperken tot bijvoorbeeld Esdoorn en Prunus. Of anders iets van Deel 1 en dan de volgende keer weer twee soorten behandelen?

Paarden zijn net als lucht, zonder kan ik niet leven!
Vanuit de kop van Noord-Holland: Voor info klik op: Paardentaxi Jet

gohya
Berichten: 33014
Geregistreerd: 25-03-07
Woonplaats: Ermelo.

Re: [AG]Vergiftiging door bomen: hoe ontstaat en voorkom je het

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 07:25

Taxus is idd. ook zeer giftig,maar ook de Robinia [valse Acacia].Maar er zijn veel meer bomen die giftig zijn.Dit gaat meer over bomen die vaak rondom weilanden staan.

FB Groep Second Chance.

Jet
Berichten: 11941
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 20:01

Nou, ik zou niet weten wie hier in de buurt prunussen rond zijn weiland heeft staan, esdoorns dan waarschijnlijk weer wel, maar die info is dus te weinig in het hoofdartikel. Eiken zullen ook vaak bij paardenweiden kunnen staan en zo zullen er nog wel meer soorten zijn.

Paarden zijn net als lucht, zonder kan ik niet leven!
Vanuit de kop van Noord-Holland: Voor info klik op: Paardentaxi Jet

rina
Berichten: 10147
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 20:11

Jet schreef:
Nou, ik zou niet weten wie hier in de buurt prunussen rond zijn weiland heeft staan, esdoorns dan waarschijnlijk weer wel, maar die info is dus te weinig in het hoofdartikel. Eiken zullen ook vaak bij paardenweiden kunnen staan en zo zullen er nog wel meer soorten zijn.


Ik dus. Massa prunssen ook nog. Maar ik zorg ervoor dat ze in het voor en najaar niet op stukken komen waar die staan.

Te koop: Air One Inhalator. Voor meer info PB.

Jet
Berichten: 11941
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 20:46

Ok, voor mij is dat bijzonder hoor Rina, hier in de buurt zijn Prunussen meer solitaire bomen die ergens in een tuin staan, maar niet om een weiland heen. Gelukkig wist jij er dus al van en heb jij je maatregelen genomen!

Paarden zijn net als lucht, zonder kan ik niet leven!
Vanuit de kop van Noord-Holland: Voor info klik op: Paardentaxi Jet

gohya
Berichten: 33014
Geregistreerd: 25-03-07
Woonplaats: Ermelo.

Re: [AG]Vergiftiging door bomen: het ontstaan en voorkomen ervan

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 21:07

Hier staan grote eiken,een supergrote Rode Beuk en de Robinia om het weiland heen,ze zijn v.d. gemeente.En elk najaar blazen ze de eiken bladeren het weiland in. Wat ik niet leuk vind.

FB Groep Second Chance.

rina
Berichten: 10147
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-16 23:41

Jet schreef:
Ok, voor mij is dat bijzonder hoor Rina, hier in de buurt zijn Prunussen meer solitaire bomen die ergens in een tuin staan, maar niet om een weiland heen. Gelukkig wist jij er dus al van en heb jij je maatregelen genomen!


Hier staan ze in de windsingel direct aan de zijkant en achterkant van mijn wei/hooiland. De vogels vinden ze geweldig, lekkere bessen :D Maar ja, ik wist dus idd al dat die niet echt goed zijn voor paarden. Ik snoei ze ook behoorlijk terug als we de windsingel bijwerken. Helemaal weghalen gaat niet, daarvoor zijn het er teveel. Maar eerlijk ik heb ze er ook nog nooit van zien eten. Goed ze staan ook niet graag aan die kant, in de zomer is dat een verschrikkelijk dazenpunt. In de winter hebben ze de volle 3 Ha, maar dan nog zie je ze niet veel aan die kant. Staat ook nooit echt veel te vreten daar. De windsingel belet ook het gras een enigzins.

Maar tis wel een punt dat mensen goed kijken wat ze rond hun weides hebben staan. Er is meer wat nou niet echt goed is voor een paard om te vreten.

Gohya terug blazen die handel :+ Geintje. maar eikeblad is idd best vervelend. Ik heb er een stuk of 5 langs de bak staan, en het blad blaas ik ook elk jaar zoveel mogelijk weg.

Te koop: Air One Inhalator. Voor meer info PB.

Anoniem

Re: [AG]Vergiftiging door bomen: het ontstaan en voorkomen ervan

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 20:31

Ik wil iedereen bedanken voor de aanvullende informatie! Ik zal zeker bezig gaan met een tweede artikel om het compleet te maken!

Jet
Berichten: 11941
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-16 20:51

Goed zeg, Jans! Het blijft een heel belangrijk iets en er zijn nog best aardig wat mensen die dit soort dingen helemaal niet weten.

Paarden zijn net als lucht, zonder kan ik niet leven!
Vanuit de kop van Noord-Holland: Voor info klik op: Paardentaxi Jet


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 bezoekers