Risico's dracht (percentueel?)

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
DreamGuide
Berichten: 2014
Geregistreerd: 10-08-14

Risico's dracht (percentueel?)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-20 14:08

Excuus als ik dit niet op de juiste plek heb neergezet.

Al jaren zit ik met een constant dilemma: de droom om ooit een veulentje te fokken vs. de doodangst om mijn geliefde paard te verliezen.

Ik heb al honderden keren gegoogled en op bokt gekeken, maar ik kan nergens echt duidelijke onderzoeken vinden naar de risico's van dracht. Hoeveel procent van de merries sterft gedurende het proces (vanaf inseminatie tot na de bevalling), wat is de kans op ernstige complicaties? Hoe groot is het risico nou daadwerkelijk?

In mijn persoonlijke omgeving heb ik namelijk geen een dracht mee mogen maken die goed is verlopen. Veel abortussen, ernstige complicaties en zelfs overleden merries en merries die bijna zijn gestorven.

Kan iemand mij hier meer inzicht in geven? Zei het uit uitgebreide persoonlijke ervaring, of bij voorkeur uit onderzoeken en statistieken?

Horonae• ZZ-licht + 10
Volg Horonae op instagram, klik hier!


BlackBeautyZ
Berichten: 948
Geregistreerd: 28-08-17

Re: Risico's dracht (percentueel?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 14:17

Je kunt niet uitrekenen hoe groot de kans is of het goed gaat of niet. Dit is een risico, waarvan je de keus maakt of je die wilt nemen of niet.

Mijn merrie heeft nu voor de derde keer een veulen bij mij. Bij de eerste en de derde dracht was ze in één keer drachtig. Bij de eerste twee drachten was ze beide keren drachtig van een tweeling. Beide keren was de ingreep waarbij één eitje weggehaald werd met succes voltooid.

Bij de derde dracht kreeg ze placentitis. Ik was hier gelukkig optijd bij, dit is namelijk erg heftig voor ongeboren veulens en de drachtige merries. de kans was groot dat ze een Red Bag zou krijgen. Echter toen het zo ver was, bleek het een normale bevalling te zijn.

Alle drie de veulens gaat het goed mee, en zijn gezond.

ik heb ook ooit een merrie gehad die een perfecte dracht had, het veulen was geboren. 3 dagen later was het veulen overleden ivm Rhesus.

Wat ik hiermee wil zeggen; fokken is gokken.... durf jij het risico te nemen of niet. Je hebt kans op een probleemdracht, maar dat moeder en veulen het overleven en dat ze jaren later nog gezond zijn. je hebt ook kans op een perfecte dracht, maar dat de bevalling niet goed gaat. er zijn zo veel variaties......

Ik snap wel je punt hoor TS... scroll maar eens door het dikkenbuiken topic, daar ligt verdriet en geluk zo dicht bij elkaar....

josien_m_
Berichten: 2400
Geregistreerd: 23-11-09
Woonplaats: Haule

Re: Risico's dracht (percentueel?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 14:26

Bij mij zijn intotaal 9 veulens geboren zonder een centje pijn bij 3 verschillende merries. Daarbij was één ongeplande geboorte van een oktoberveulen bij een kleine merrie die gedekt was door een grotere jaarlinghengst. Daar was ik wel ongerust over! Wel 1 keertje een veulen gehad die behandeld moest worden voor hardnekkige diaree met 3 weken.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 14:32

Fokken is gokken.
Er zijn teveel factoren waardoor een brede schatting niet mogelijk is. Denk aan leeftijden merrie en hengst, vruchtbaarheid merrie en hengst, condities, complicaties, infecties, etc etc.

Hier een verzorgpaard met een dracht en bevalling volgens het boekje.

Misty12
Berichten: 7047
Geregistreerd: 31-10-05
Woonplaats: omgeving enschede, op de fiets, bij de paarden en soms gewoon in huis.

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 14:35

Mijn vorige merrie heeft ( niet bij mij) in totaal 11 veulens gehad in 12 jaar tijd en alle veulens zijn gezond groot geworden. Ik neem aan dat alle bevallingen goed zijn gegaan. Of ze snel drachtig was, weet ik natuurlijk niet.
Mijn huidige merrie heeft ( ook niet bij mij) 8 veulens gehad, waarvan er 1 ingeslapen moest worden en 1 is er binnen een week overleden ( was rhesusveulen). Zo zie je maar.

Heb geen spijt van de dingen die je doet, maar van de dingen die je niet gedaan hebt.
It's easier to leave than to be left behind- R.E.M. -leaving New York
Irma, my star in heaven 23-05-1990 - 27-05-2019

Princesj
Berichten: 4545
Geregistreerd: 02-01-06
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 14:37

Ik ben afgelopen april mijn merrie verloren in de nabehandeling van de keizersnede, het veulen was überhaupt niet levensvatbaar. Waar het aan heeft gelegen zal niemand weten, kunnen wij ons zelf wat verwijten, volgens de professionals niet..

Een vriendin van ons heeft ons haar merrie te leen aangeboden, wij verwachten in april een veulen van haar. We veranderen niets, we hebben juist gehandeld maar het lot besloot anders.

Gulonia (Biscayo x Wolfgang), Femke (Jouwe 485 x Doaitsen 420), Nipine KN (Nizar VS x Triton), Nika van Wieringen (Kadar x Nizar VS)

butengeweun
Berichten: 3648
Geregistreerd: 15-01-06
Woonplaats: voorne putten

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 14:38

fokken is gokken inderdaad ik had hele erge pech en bij veulen nummer 3 de ergste uitkomst die je kan hebben (zowel merrie als veulen overleden door de bevalling).

sta nu op een stal die merrie heeft al 20 veulens gegeven en is nu naar drachtig van nummer 21.

Dus je weet het nooit wat er gebeurt.

"Letting go doesn't have to mean giving up, it means accepting that some things weren't meant to be.."
"Cowboys are just like weather, nothing can be done to change either one of them..."

Sky_As
Berichten: 4687
Geregistreerd: 12-05-10
Woonplaats: naast de buren

Re: Risico's dracht (percentueel?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 14:50

ik denk dat je voor je zelf moet beslissen wat je liever wilt, een veulen en het risico dat je merrie (in ieder geval niet tijdens het veulenen/daarvoor/daarna) overlijdt in het ergste geval, of koste wat het kost je merrie zoveel mogelijk sparen.

wat niet wil zeggen dat ze overigens niet aan iets anders kan overlijden of iets ergs aan over kan houden.

bij ons op de stal waar wij staan worden gemiddeld denk ik 20 tot 30 veulens per jaar geboren. En ja, eigenlijk gaat het "altijd" goed. Maar helaas de paar keer dat het mis gaat, is dan bijv. net bij de beste merrie, of net bij die pensionklant die een keer een veulen wilt.
En dan nog niet te vergeten dat er met het veulen van alles kan gebeuren voor deze volwassen is. Ik heb ooit 1 veulen gefokt, dat ging allemaal goed tot in de opfok. Daar in de wei waarschijnlijk gevallen of iets, en was compleet atactisch, dus in kunnen laten slapen.
Veel verdriet van gehad...... dus dat is ook nog een versie.

maar nogmaals, over het algemeen gaat het wel vaker goed dan fout denk ik :-) (en ik denk dat als je het op grotere stallen gaat vragen, waar dus meer dan 5 tot 10 veulens per jaar geboren worden, dat het in verhouding vaker goed gaat dan niet goed.)

https://www.mbcfotografie.nl
Memory by Cindy, paardenfotografie, dierenfotografie, portret- en zwangerschapsfotografie
Volg op Instagram Barrie_de_pony
https://www.instagram.com/barrie_de_pony/?hl=nl

DreamGuide
Berichten: 2014
Geregistreerd: 10-08-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-20 14:51

Dat fokken gokken is begrijp ik heel goed, echter, er moeten toch ergens percentages zijn? Een 10% kans op een overleden merrie is toch wat anders dan 1%...


Overigens, ik duid voornamelijk op complicaties bij de merrie. Even heel bot gezegd, als er bij het veulen wat misgaat is dat super verdrietig, maar dat vind ik toch minder erg. Als mijn merrie koliek krijgt en overlijdt, is dat vreselijk, maar niet mijn 'schuld'. Als ze overlijdt n.a..v. een veulen wat ík erin heb laten stoppen, is dat wel mijn schuld, en dat neem ik mezelf dan voor de rest van mijn leven kwalijk. ;(


Sowieso ga ik uit van een gezond moederdier en een positief advies van de dierenarts.

Horonae• ZZ-licht + 10
Volg Horonae op instagram, klik hier!

Lynn_Nikita
Berichten: 25445
Geregistreerd: 29-03-06
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 14:55

Dit jaar, een 250 merries, 2 vroeggeboortes ( ongeveer 4 weken te vroeg) en helaas vrij kort erna overleden, 1 doodgeboren, 1 dode wel voldragen tweeling ( trekpaard van klant wat geen drachtcontrole heeft gedaan) en 2 dode merries door inwendige complicaties. dat zijn er 6 op 250 paarden dit jaar

NatasjavE
Berichten: 30864
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 14:57

Ik kan er op het internet zo snel niet iets over vinden. Maar ik verwacht niet 10% voor de merrie.
Ik denk zelfs niet dat dat 1% zal zijn.

Ja er is een risico. Maar zoals Sky_as ook al aangeeft. Normaal gesproken gaat alles goed.

That awkward moment when someone yells at you for clicking your pen and you have to click it one more time to use it....

Speirs
Berichten: 1682
Geregistreerd: 20-07-14

Re: Risico's dracht (percentueel?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 15:03

Dit is de belangrijkste reden waarom ik nooit een veulentje gefokt heb bij mijn topper. Gek eigenlijk hè, heb zelf wel kinderen.

En even off-topic hoor, maar ik schrik echt van de merries die 8, 11 en zelfs 20 veulens hebben gehad :wow:

DreamGuide
Berichten: 2014
Geregistreerd: 10-08-14

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-20 15:11

In het voorbeeld van Lynn_Nikita zal dode merries inderdaad iets minder dan 1% zijn. Zul je natuurlijk net zien dat ik één veulentje fok en die ene procent meepak. :')

Ik zou gewoon zo graag één kindje van mijn kindje willen hebben. Maar man, wat ben ik bang dat het mis gaat. Stom eigenlijk, ze is topgezond, dierenarts vind het een super idee. Ik heb zelfs al een stal gevonden waar ze een specialisten team hebben om de bevalling etc. Te begeleiden.

Mocht ik dapper genoeg worden, dan blijven kosten nog moeite gespaard.

Maar vind het zo eng omdat het bij vrijwel iedereen in mijn omgeving mis is gegaan. Zelfs een merrie die tijdens inseminatie is overleden.

Horonae• ZZ-licht + 10
Volg Horonae op instagram, klik hier!

Sizzle
Berichten: 35658
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 15:18

Misschien dat die cijfers er gewoon niet zijn.
Voor een stamvoek is het vaak enkel een kwestie van het paard als overleden markeren zonder specifieke reden.
Ik denk dat mijn merrie overleden is als secundair gevolg van een dracht maar zeker weten doen we het niet. Ze had een zware bevalling en herstelde niet goed, bleef maar mager, gekke vorm, een paar weken erna kreeg ze ineens koliek en scheurde de maag alles in zeer kort tijdsbestek.
Een paard van een vriendin is blijvend ongeschikt geraakt als rijpaard door een overbelastingsblessure omdat ze enorm zwaar was in de dracht. Paard liep daarvoor subtop dus dat was wel een domper.
Verder nog een merrie gekend die het maar kantje boord gehaald heeft door een infectie/veulenziekte van het ongeboren veulen.
Verder nog een tweeling dracht meegemaakt als tiener (de eerste keer dat ik met een drachtig paard te maken had) waarbij 1 veulen gestorven was en het andere veulen blokkeerde in de geboorte. Is gelukkig goed afgelopen.

Het leven zit vol risico‘s, net zo goed overlijdt je paard morgen door een ongeluk op de wei. Als jij je paard goed in de gaten houdt en niet snachts op een weitje zonder licht en zonder toezicht laat bevallen dan komt het in de meeste gevallen gewoon goed :)

ikke
Berichten: 37519
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 15:25

DreamGuide schreef:
In het voorbeeld van Lynn_Nikita zal dode merries inderdaad iets minder dan 1% zijn. Zul je natuurlijk net zien dat ik één veulentje fok en die ene procent meepak. :')

Ik zou gewoon zo graag één kindje van mijn kindje willen hebben. Maar man, wat ben ik bang dat het mis gaat. Stom eigenlijk, ze is topgezond, dierenarts vind het een super idee. Ik heb zelfs al een stal gevonden waar ze een specialisten team hebben om de bevalling etc. Te begeleiden.

Mocht ik dapper genoeg worden, dan blijven kosten nog moeite gespaard.

Maar vind het zo eng omdat het bij vrijwel iedereen in mijn omgeving mis is gegaan. Zelfs een merrie die tijdens inseminatie is overleden.

Die kosten en moeite zijn nog maar het begin......

Als je niet snapt waar je mee bezig bent, hebben kosten en moeite geen nut.


Voorbeeld: Paard heeft peesblessure. Dat heeft tijd nodig maar ook een correcte herstel-aanpak.

Ik ken twee paarden die dit hebben. Beiden staan 24/7 op de wei, rustige groep. Het ene paard wordt rustig opgebouwd, eerst 5 min stappen, 10min stap enz.
Ander paard: pees is genezen verklaart, eigenaar gaat er een uur mee in het bos rijden. "ja maar, ik stap alleen maar..."

Welke van de twee nog met problemen sukkelt hoef ik niet uit te leggen, denk ik.

Neem dus niet alleen tijd, kosten en moeite, investeer ook in het vergaren van de juiste kennis. Dat verkleint het risico fors.
Daarnaast, als het in jouw omgeving overal mis gaat, vraag je eens af of er een gemeenschappelijke oorzaak zou kunnen zijn.
Laatst bijgewerkt door ikke op 21-07-20 15:30, in het totaal 2 keer bewerkt

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

Sky_As
Berichten: 4687
Geregistreerd: 12-05-10
Woonplaats: naast de buren

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 15:28

DreamGuide schreef:
In het voorbeeld van Lynn_Nikita zal dode merries inderdaad iets minder dan 1% zijn. Zul je natuurlijk net zien dat ik één veulentje fok en die ene procent meepak. :')

Ik zou gewoon zo graag één kindje van mijn kindje willen hebben. Maar man, wat ben ik bang dat het mis gaat. Stom eigenlijk, ze is topgezond, dierenarts vind het een super idee. Ik heb zelfs al een stal gevonden waar ze een specialisten team hebben om de bevalling etc. Te begeleiden.

Mocht ik dapper genoeg worden, dan blijven kosten nog moeite gespaard.

Maar vind het zo eng omdat het bij vrijwel iedereen in mijn omgeving mis is gegaan. Zelfs een merrie die tijdens inseminatie is overleden.


als dit echt het geval is, dan zou ik voor een draagmerrie kijken :-) kost iets meer, maar loop je weinig risico met je eigen merrie

https://www.mbcfotografie.nl
Memory by Cindy, paardenfotografie, dierenfotografie, portret- en zwangerschapsfotografie
Volg op Instagram Barrie_de_pony
https://www.instagram.com/barrie_de_pony/?hl=nl

Femke_Tweety
Berichten: 11970
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 15:30

In dit topic ga je waarschijnlijk relatief veel verhalen lezen waarbij het fout gegaan is.

In principe zou het bij een gord gezonde merrie met een geschikte leeftijd geen overmatig groot risico moeten zijn.

Maar als jij eigenlijk blokkeert bij het idee dat het fout kán gaan (wat ik me kan voorstellen, ik heb het bij mijn hond om dezelfde reden ook nooit echt aangedurfd) dan moet je het gewoon niet doen.

josien_m_
Berichten: 2400
Geregistreerd: 23-11-09
Woonplaats: Haule

Re: Risico's dracht (percentueel?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 15:40

Als de merrie toch zal overlijden of een ernstig iets overhouden aan de dracht, ben jij dan echt schuldig? Ik zou zeggen dat is het lot. Je zoekt de problemen niet echt op vermoed ik, ook met rijden niet? Een ongeluk kan altijd en overal gebeuren, ook het lot en zonder iemands schuld.

DreamGuide
Berichten: 2014
Geregistreerd: 10-08-14

Re: Risico's dracht (percentueel?)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-20 16:03

@sizzle, daar heb je helemaal gelijk in. Punt in kwestie is gewoon dat ik graag alles zo goed mogelijk doe en risico's probeer te vermijden. Als de wei nat & glad is opteer ik ook eerder voor een dagje paddock, in die zin. :)

@ikke, vandaar ook dit topic, heb ook navraag gedaan bij dierenartsen, ervaringsdeskundigen, boeken en internet afstruinen. Ben juist actief op zoek naar kennis en niet bang hiervoor de juiste mensen in te schakelen. De mensen om mij heen komen van verschillende stallen en zijn onderling niet verbinden, ik vermoed dus dat het dus gewoon toeval is, maar geef wel een vervelend onderbuik gevoel.

@Sky_as, klopt, overweeg ik ook sterk hoor en kan goed zijn dat ik daar uiteindelijk voor opteer. Maar emotioneel is het natuurlijk wel net anders dan een veulen uit je eigen merrie. Als het om pure sportkwaliteit van de merrie gaat, zou ik beter een veulen kunnen kopen, maar het gaat me in dit geval om de emotie bij de merrie en haar fenomenale karakter. In hoeverre dat nature of nurture is weet ik niet. Daarnaast is mijn mop nogal verzot op alle vormen van babies (veulens, puppies, lammetjes, mensen babies :') ) dus ik zou het bijna oneerlijk vinden om 'haar' veulen dan in een draagmerrie te stoppen.

@Femke_Tweety, heb je helemaal gelijk in. Ik voel me er op het moment gewoon nog erg onzeker over, en het zou sowieso om toekomstplannen gaan.

@josien_m_, daar heb je gelijk in. Echter, blijft dan niet de gedachte hangen van 'had ik het nou maar niet gedaan'?

Horonae• ZZ-licht + 10
Volg Horonae op instagram, klik hier!

Sizzle
Berichten: 35658
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 16:13

DreamGuide schreef:
@sizzle, daar heb je helemaal gelijk in. Punt in kwestie is gewoon dat ik graag alles zo goed mogelijk doe en risico's probeer te vermijden. Als de wei nat & glad is opteer ik ook eerder voor een dagje paddock, in die zin. :)


Grappig dat je dit net noemt.
Ik heb ooit op een zondag besloten dat ik de bak te nat/ongelijk vond om te gaan rijden. Er zou de dag erna een nieuwe bodem in komen dus ik dacht: ik neem geen risico voor die ene dag en laat de paarden zichzelf gewoon even vermaken in de bak....vervolgens struikelt mijn paard, klapt tegen een paal en rolt zo vol over haar nek. Ik ging ervanuit dat ze dood was of minimaal de nek gebroken had, gelukkig uiteindelijk enkel een breuk in de oogkas.
Tot zo ver risico management....ik had er dus beter op kunnen gaan zitten :')

Wie weet welke andere risico‘s je niet hebt omdat je paard op dat moment drachtig was :D
Laatst bijgewerkt door Sizzle op 21-07-20 16:16, in het totaal 1 keer bewerkt

RobinSputnik
Berichten: 503
Geregistreerd: 05-07-10
Woonplaats: Rijswijk GLD

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 16:15

Mijn merrie is overleden na een perforatie door de dekking, en hoe verdrietig het ook was, uiteindelijk ga je ook weer verder en komen er nieuwe dingen op je pad. Het is natuurlijk erg schrikken en mijn eerste reactie was inderdaad 'dat doen we nooit meer'. Maar ik heb nu geen spijt meer dat we het geprobeerd hebben en heb mijn huidige merrie ook laten dekken en daar is vlekkeloos een gezond veulen uit gekomen. En de merrie is er echt zo vreselijk blij van geworden, het lijkt in dat opzicht haast een ander paard. Nu is ze weer drachtig. Het blijft spannend en een risico maar als het goed gaat is het ook waanzinnig <3 Ze kunnen ook ergens anders aan dood gaan. Maar ik kan me ook voorstellen dat je er voor kiest om het niet te doen.

Katla frá Wetsinghe (Hrefna x Gnýr) <3 Vargur frá Fensalir (Vaðalda x Glotti) <3 Spútnik frá Aquadraat (Brá x Hannibal)

cobiie
Berichten: 7299
Geregistreerd: 26-02-03
Woonplaats: het mooie dorp Nieuwerkerk ad ijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 16:17

Hier persoonlijk minder dan 1% problemen bij de merrie.

Ik denk dat het ook lastig is dat soort cijfers online te vinden,

[o]

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-20 16:17

Laat ik het berichtje van Josien anders bewoorden: je brengt je merrie nooit met opzet in levensgevaar. Ook met fokken is dit nooit je bedoeling. Dus als het mis gaat is het niet jouwn schuld, want jij doet alles om de merrie en veulen te ondersteunen ;)


Kendra
Berichten: 8728
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Re: Risico's dracht (percentueel?)

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-20 21:15

Wij fokken al jaren en in al die jaren is er eigenlijk nooit iets met een merrie gebeurd.
Wel een paar keer iets met een veulen, maar nooit met een merrie.
Soms heeft een merrie wel te lijden van de geboorte, maar sinds wij iedere merrie voordat we weer gaan rijden een keertje naar de fysio doen, hebben we eigenlijk geen problemen meer.

Over onderzoeken en statistieken: zoek eens in het Engels, er is wel het eea te vinden.

En dan nog heel wat anders: ik heb ook altijd een nakomeling van mijn oude merrie gewild, maar uiteindelijk alles wat daar uitkwam verkocht. Ze fokte gewoon heel anders dan ik had verwacht :-). Verschillende hengsten geprobeerd, maar ze waren gewoon niet leuk genoeg...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 69 bezoekers