Een veulen op laten groeien. Wat komt erbij kijken?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
corientjuhh

Berichten: 9820
Geregistreerd: 19-11-07
Woonplaats: In een hunebed

Een veulen op laten groeien. Wat komt erbij kijken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-06-20 23:44

Na een aantal jaar geld te hebben gespaard, hengsten bekeken en 1 uitgezocht te hebben en dit jaar eindelijk t moment daar... maar na heel wat moeite om pony hengstig te krijgen en vervolgens een baarmoederontsteking is mijn droom om een eigen veulen te fokken met Nistral definitief voorbij.
Verder nog niet bezig om dan wat te kopen kreeg ik een linkje van een vriendin of dat veulen niet wat voor mij was. Die was helaas net verkocht, maar er stond ook nog 1 van 8 dagen oud.
Vanavond wezen kijken en t een heel leuk ding.
Maar dan komt t wikken en wegen. Wat wil ik. Wat kan ik bieden. De keuze is nu koop ik deze en ga m opvoeden tot ik ermee kan rijden, of wacht ik nog 2 tot 3 jaar en koop een 3 of 4 jarige..
Nu mijn vraag. Wat houdt het in een veulen hebben.
Hoeveel tijd gaat er in zitten, hoeveel geld, hoe is t nou om een veulen op de voeden. Inprincipe komt ze gewoon bij mij thuis te staan. Hier zijn de meningen over verdeelt. De ene zegt in een kudde met jaargenootjes, de andere zegt gemengde groep en weer een andere zegt gewoon thuis waar je m in de gaten kan houden en dat je eigen paarden m opvoeden. Maar hier wil ik ook geen discussie over voeren. Ik wil graag ervaringsverhalen horen hoe t nou is om een veulen vanaf een maand of 6 thuis te krijgen en ermee bezig te zijn, tijdtechnisch, financieel en andere dingen.
Of zou ik toch over 2 of 3 jaar beter voor een 3 of 4 jarige kunnen gaan. Volgend jaar heb ik iig geen tijd om er een 2e bij te rijden. Nistral ga ik uiteindelijk wel afbouwen wbt wedstrijden. Ze wordt ook ouder en zit wel redelijk aan t top van kunnen. Oneerlijk om dan dr te gaan overvragen. Ze wordt dan een recreatiepony en dan een 2e erbij voor de wedstrijdsport
Laatst bijgewerkt door corientjuhh op 24-06-20 23:48, in het totaal 1 keer bewerkt

Libera

Berichten: 3973
Geregistreerd: 21-07-05
Woonplaats: California

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-20 23:48

Met veulens moet je vooral niet teveel ompielen, want dan worden het hele vervelende paarden... dus er zit vrij weinig tijd in behalve de standaard verzorging

corientjuhh

Berichten: 9820
Geregistreerd: 19-11-07
Woonplaats: In een hunebed

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-06-20 23:50

Libera schreef:
Met veulens moet je vooral niet teveel ompielen, want dan worden het hele vervelende paarden... dus er zit vrij weinig tijd in behalve de standaard verzorging

Vervelende paarden is een no go voor mij.
Een veulen kun je natuurlijk niet veel van zeggen wat voor karakter het zal hebben met rijden. Dit heb je met een wat ouder paard natuurlijk wel. Maar lijkt me ook wel hoe jijzelf omgaat met zo'n paard toch? Of zie ik dat verkeerd?

Kristy1998x

Berichten: 980
Geregistreerd: 28-04-19
Woonplaats: Nijverdal

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-06-20 23:56

Ik volg mee! :o

Anoniem

Re: Een veulen op laten groeien. Wat komt erbij kijken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 09:09

Toen ik mijn (hengst)veulen kocht dat ik hem een mooi leven te gunnen in een gemengde kudde en met een jaar te castreren en lekker met hem de bossen in te gaan etc.
Dit liep wel even anders :D . Ik merkte aan hem dat hij speelser was dan de kudde waar hij in stond en dat zijn merrie leeftijdsgenootje helemaal niet speels was. Hengsten zijn toch anders in speelbehoefte dan merries.
Na een jaar castreren werd hem ook niet, want er was nog maar 1 balletje ingedaald.
1 en 1 was twee dus ik hem hem naar een hengstenopfok gebracht waar hij met 6 a 8 jonge hengsten tussen de 1 en 5 jaar stond en 1 ouder dier. Daar heb ik hem heel gelukkig mee gemaakt, hij kon lekker zijn ei kwijt.
Ik heb wel ondervonden dat er weinig “natuurlijke” opfokplekken voor hengsten zijn waar ze jaarrond 24/7 buiten staan en niet de winter in loopstallen want dat wilde ik absoluut niet.
Inmiddels is hij 3 en staat hij bij mij “thuis” ook in een gemengde kudde. Meer dan de basisdingen doe ik nog niet met hem, hij is echt nog te puppy naar mijn idee. Achteraf gezien was het misschien beter om hem nog een jaar langer in de opfok te laten.
Ik begrijp dat het in jouw geval om een merrie veulen gaat? Die hebben wel andere speelbehoeftes, maar een leeftijdsgenootje en een ouder dier lijken me sws het meest gewenst. Hoe groter de kudde waar ze in opgroeien hoe beter naar mijn idee.

Babootje

Berichten: 26243
Geregistreerd: 25-06-05

Re: Een veulen op laten groeien. Wat komt erbij kijken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 09:17

Een veulen tot een maand of 5/6 als ze nog bij de moeder staan, is het handig dat ze wat leren in de zin van halstertje om, leren meelopen, voetjes geven. Daarna de opfok in met leeftijdgenootjes in een groep (hoeft geen grote groep te zijn) zodat ze leren sociaal te zijn. Anders heb je later altijd problemen op de wei in een groep met zo'n paard. Een veulen lijkt leuk. Ik heb er zelf 1 gefokt nu. Is het natuurlijk ook, maar je hebt er de eerste 3 jaar dus niet zo veel aan behalve de kosten. Ik zou dus lekker gaan voor een 3 jarige als je echt met een groen paard wil beginnen.

Solleke_Noah

Berichten: 11077
Geregistreerd: 22-11-07
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 09:21

Hier een zelfgefokt veulentje, ondertussen is ze bijna twee jaar oud. Ik heb ervoor gekozen ze niet naar de opfok te laten gaan maar thuis in de kleine kudde te houden.

In de praktijk doe ik bijna niks met haar, ze gaat naar de hoefsmid, wordt ontwormd. Dat zijn de enige momenten dat ze een halster om heeft. Ze wordt soms geborsteld. Verder loopt ze mee met de groep en houdt ze zich bezig met haar paardendingen :P

Ze is heel nieuwsgierig dus als ik bv de rest inspray met glansspray, krijgt ze ook een spraytje. Als ik haar moeder een vliegenmasker aandoe, gaat het ook even rond haar hoofd. Maar er echt bewust mee bezig zijn is voor als ze vier jaar is.

tienus63

Berichten: 12053
Geregistreerd: 09-08-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 09:33

Ik weet niet wat je zoekt, wij hebben een enter in de opfok staan. En hij zal mettertijd toch een nieuwe baas moeten vinden.

Als veulen heel goed gesocialiseerd, vast staan, meelopen, hoefsmid, trailer, vliegenspray, wassen etc etc. Hij is onlangs gecastreerd.
Ik verwacht dat hij rond de 1.69 uit zal komen.

Wij spenen de veulens rond 6 maanden af en dan gaan ze de opfok in. Als ze thuis zijn komen ze dagelijks in de handen.

_Lorette_

Berichten: 12081
Geregistreerd: 27-09-04
Woonplaats: Onder Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 09:40

Je hoeft alleen de basisverzorging te doen. Buiten halster om, meelopen en voet geven hoeven ze niet echt wat te kunnen en dat leer je ze meteen als veulen al. Veel tijd kost het dus niet. Het brengt je verder ook niet bijzonder veel in die zin van werken met een paard. Mijn ruin (toen hengst natuurlijk) is tot 1 jaar thuis gebleven. We hebben hem daarna wel naar de opfok gebracht om ook te wennen aan een grote groep paarden. Na nog geen jaar hebben we hem weer opgehaald, omdat hij hartstikke atactisch was en zelfs als weidepaard niet meer functioneerde. Een enorme klap, zeker omdat hij speciaal als opvolger was gefokt uit mijn eerste paard.
Als je nu nog rijdt met de pony en dat over een tijd gaat afbouwen om over te stappen op iets nieuws (en zelf fokken niet mogelijk is), dan zou ik serieus overwegen om toch voor een 3-jarige te gaan. Het scheelt behoorlijk in risico en de hogere prijs compenseer je door niet jarenlang kosten te hebben voor een paard waarmee je nog niet kunt werken. Daarnaast blijft het met een veulen een gok hoe ze uitgroeien en betekent het aankopen van een veulen ook zeker niet dat je er een betere/hechtere band opbouwt. Wij hebben de pech en teleurstelling nog een keer over voor een zelfgefokt veulen uit een bijzondere merrie, maar niet voor een aangekocht veulen. :o Klinkt rot, maar ik wil het je wel even meegeven. Natuurlijk gaat het nog steeds vaker goed dan verkeerd.

Absolem

Berichten: 2765
Geregistreerd: 27-11-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 09:52

Ja hangt er heel erg van af wat het karakter is. Hoeveel tijd je er in wil steken.

Of je brengt 'm naar de opfok en doet er geen bal mee. Of je zet 'm aan huis en doet er geen bal mee.

Of je gaat hem zelf opvoeden en los grondwerken. Wandelen. Spelletjes en puzzeltjes etc mee doen.

Ik heb gekozen voor het laatste. Toen hij vier maanden was kwam ie naar mij. Tot tien maanden bij de merries gestaan die hebben 'm heel best opgevoed qua hiërarchie regels. Hij komt elke dag het jaar rond op de wei. Als ik hem zelf buiten zet. staat ie buiten met een hengsten vriendje die net zo gek als een deur is als hijzelf waardoor ie lekker zijn ei kwijt kan. En anders is er wel zicht contact(hengst dus bij merries zetten is geen optie).

Verder pak ik hem minstens twee keer per week. Even tussen de kettingen poetsen(kan ik gelijk in de smiezen houden of hij geen serieuse wondjes van het spelen heeft. Soms even wandelen buiten over de weg en in het bos (nu te warm voor). Word ie alvast lekker mak van.


Afbeelding
Volgens mij vermaakt ie zich heel best.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 10:16

Oef, dat vind ik echt veel te intensief voor een jaarling. Zag dat je ook al tuig bij hem hebt opgehad? Hij is net 1? Zo'n beestje hoort echt met leeftijdsgenoten of in een gemengde kudde te socialiseren. Zonde van zo'n beestje... Hij krijgt zo niet te kans lekker jong te zijn.

Ts: in wat voor kudde wil jij jouw eventuele veulen aan huis gaan houden? Die van mijn zijn altijd opgegroeid op de weide met schuilstal en in een gemengde kudde. Ouderen, en leeftijdgenoten samen. Was een genot om naar te kijken en ze zijn goed opgevoed :)


Edit: kosten: ik betaalde iedere maand 175 euro aan kosten van de opfok. Daar kwamen hoefsmid en dierenartskosten bij.
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 25-06-20 10:31, in het totaal 1 keer bewerkt

ChristaMoor

Berichten: 2640
Geregistreerd: 18-09-05
Woonplaats: Houten

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 10:24

Ik heb de gulden middenweg bewandeld.
Zijn eerste winter heeft hij op de pensionstal gestaan waar hij geboren is, samen met een merrieveulen. Als jaarling van april tot oktober/november op een "hengstenwei" gelopen met één, twee en drie jarigen. De winter weer "thuis" gehad, samen met een hengstje en een ruintje. Derde zomer weer naar de wei. Derde winter weer naar "huis", hij werd niet groot genoeg voor de keuring, dus die winter geruind en daarna in het voorjaar gewoon "thuis"de wei weer op.
Voordeel is dat hij wel in een groep is geweest, maar dat ik in de winter lekker met hem bezig kon wanneer ik zin had. Als drie-jarige was hij dan ook erg makkelijk met mens en dier.
Tweede voordeel is dat je weet waar het veulen vandaan komt en dat je niet een drie-jarig koopt waar mee is geknoeid.
Nadeel is dat je wacht tot het dier drie-vier jaar is, en dan mogelijk totaal niet aan je verwachting voldoet. Of dat het niet groot genoeg wordt.
Qua kosten weet ik het niet. Het plezier om zelf een veulen te fokken en groot te brengen was bij mij belangrijker. Maar een drie-jarige kopen kost uiteindelijk minder.

eilleen333

Berichten: 12843
Geregistreerd: 29-10-05
Woonplaats: Zwolle

Re: Een veulen op laten groeien. Wat komt erbij kijken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 10:31

Je kan zelf kiezen hoeveel je met een veulen wil doen. Het kan weinig tijd kosten, of je gaat er wel regelmatig wat mee doen (wandelen etc) en dan heb je over 3 jaar een paard wat al een hoop kent.

Het grootste 'nadeel' van een veulen, zeker als je er weinig mee doet, is dat hij al die tijd wel geld kost, ziek kan worden etc. Dus als je niet van plan bent op jonge leeftijd al tijd er in te stoppen, en hem bv in een opfok te zetten, dan zou ik eerder voor een 3-4 jarige gaan. Dan voegt het kopen van een veulen minder toe.
Het kan ook heel leuk zijn om voor een veulen te gaan, zelf zou ik er dan wel veel mee doen, zodat het over 3 jaar opstappen en wegrijden is.

Als je bv 100 euro per maand aan de opfok betaald, heeft je veulen na 2,5 jaar toch 3000 euro aan stalling gekost. Dat geld kan je ook goed bijleggen en dan over een paar jaar een ouder paard kopen. Dan loop je ook niet het risico dat je veulen iets overkomt waardoor je hoge kosten moet maken of het veulen bv niet meer geschikt is voor het gebruiksdoel. Het gebeurd niet heel vaak, maar er is natuurlijk altijd een kans dat een paard in de opfok een klap krijgt of in een hek beland.

Absolem

Berichten: 2765
Geregistreerd: 27-11-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 11:00

Joman schreef:
Oef, dat vind ik echt veel te intensief voor een jaarling. Zag dat je ook al tuig bij hem hebt opgehad? Hij is net 1? Zo'n beestje hoort echt met leeftijdsgenoten of in een gemengde kudde te socialiseren. Zonde van zo'n beestje... Hij krijgt zo niet te kans lekker jong te zijn.

Ts: in wat voor kudde wil jij jouw eventuele veulen aan huis gaan houden? Die van mijn zijn altijd opgegroeid op de weide met schuilstal en in een gemengde kudde. Ouderen, en leeftijdgenoten samen. Was een genot om naar te kijken en ze zijn goed opgevoed :)



Krijgt niet de kans om lekker jong te zijn omdat ik een half uurtje tot een uurtje twee maal in de week eventjes poets en pruts? Beestje krijgt toch ook al een deken om op de wei tegen de vliegen en dazen? Maar een tuigje opleggen(schoftje en broek that's it) en weer afhalen neeeeeee dat is het einde van de wereld voor zo 'n jaarling :')...
Klittenband geluid van het vliegenmasker is enger dan heel dat tuig hoor want om het tuig geeft ie geen zak, maar goed.. :')

Er zit 168 uur in de week. Daarvan heeft ie 166 om jong te zijn.
Come on... Even relativeren hoor.
Als we het op die manier gaan bekijken zouden kinderen ook niet al vanaf vier jaar oud naar school toe mogen. Zouden kinderen ook niet mogen sporten tot ze 12 zijn.

Hij de kan de rest van de dag gewoon lekker spelen en rauzen en eten op de wei. En in zijn eigen stalletje heeft ie een jollybal aan een touwtje hangen waar goed gebruikt van wordt gemaakt. En een berg hooi en een lekkere bodembedekking met matten eronder waar die meestal heerlijk op ligt te slapen als ik besluit sochtends te komen.

Ik vind het wel gescheten hoor. Mijn paard, mijn manier van opvoeden. Klagen doet men maar tegen de muur in Jeruzalem.

Ik kwam in dit topic omdat er gevraagd werd naar manieren hoe mensen hun veulen opvoeden. Niet om commentaar te krijgen van mensen die het beter denken te weten.

Er is niet 1 goede manier. Het is wat het paard past dat goed is. Niet wat jij of een ander vind dat goed is.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 11:08

Absolem schreef:
Joman schreef:
Oef, dat vind ik echt veel te intensief voor een jaarling. Zag dat je ook al tuig bij hem hebt opgehad? Hij is net 1? Zo'n beestje hoort echt met leeftijdsgenoten of in een gemengde kudde te socialiseren. Zonde van zo'n beestje... Hij krijgt zo niet te kans lekker jong te zijn.

Ts: in wat voor kudde wil jij jouw eventuele veulen aan huis gaan houden? Die van mijn zijn altijd opgegroeid op de weide met schuilstal en in een gemengde kudde. Ouderen, en leeftijdgenoten samen. Was een genot om naar te kijken en ze zijn goed opgevoed :)



Krijgt niet de kans om lekker jong te zijn omdat ik een half uurtje tot een uurtje twee maal in de week eventjes poets en pruts? Beestje krijgt toch ook al een deken om op de wei tegen de vliegen en dazen? Maar een tuigje opleggen(schoftje en broek that's it) en weer afhalen neeeeeee dat is het einde van de wereld voor zo 'n jaarling :')...
Klittenband geluid van het vliegenmasker is enger dan heel dat tuig hoor want om het tuig geeft ie geen zak, maar goed.. :')

Er zit 168 uur in de week. Daarvan heeft ie 166 om jong te zijn.
Come on... Even relativeren hoor.
Als we het op die manier gaan bekijken zouden kinderen ook niet al vanaf vier jaar oud naar school toe mogen. Zouden kinderen ook niet mogen sporten tot ze 12 zijn.

Hij de kan de rest van de dag gewoon lekker spelen en rauzen en eten op de wei. En in zijn eigen stalletje heeft ie een jollybal aan een touwtje hangen waar goed gebruikt van wordt gemaakt. En een berg hooi en een lekkere bodembedekking met matten eronder waar die meestal heerlijk op ligt te slapen als ik besluit sochtends te komen.

Ik vind het wel gescheten hoor. Mijn paard, mijn manier van opvoeden. Klagen doet men maar tegen de muur in Jeruzalem.

Ik kwam in dit topic omdat er gevraagd werd naar manieren hoe mensen hun veulen opvoeden. Niet om commentaar te krijgen van mensen die het beter denken te weten.

Er is niet 1 goede manier. Het is wat het paard past dat goed is. Niet wat jij of een ander vind dat goed is.



Zo dan. Voel jij je ff lekker aangevallen :+
Ik klaag niet en er is niet een manier die goed is, maar jouw manier zou de mijne niet zijn. Als je zo achter je eigen manier van opgroeien staat, waarom zou je dan zo uitvallen? Beetje volwassen reageren zou je sieren.
Overigens lijkt het me weinig zinvol een paard te vergelijken met een kind. Maar ok, wie ben ik.
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 25-06-20 11:14, in het totaal 1 keer bewerkt

Mallow

Berichten: 4695
Geregistreerd: 15-04-06
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 11:08

Beschermde kudde met verschillende leeftijden bij voorkeur. Ze leren juist ontzettend veel van oudere dieren die al wat ervaring hebben in het leven. Krijg je sociale dieren van.
Vrije beweging, bij voorkeur 24/7 is goed voor de ontwikkeling van het algehele paard, zowel fysiek als mentaal.

xmarliez

Berichten: 4095
Geregistreerd: 31-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 11:28

Het is natuurlijk belangrijk wat je zelf straks met het paard wil. En vanuit daar ga je dan een plan opstellen hoe je daar uiteindelijk kunt komen.

Ik neem even mezelf en mijn ervaring als voorbeeld. Ik wil graag een fijn dressuur paard met een goed karakter, geen spectaculair paard maar wel een beetje sport in de bloed lijn. Wat mijn doel is, een braaf paard een goede basis opleiding kunnen geven.
Wat heb ik daar voor nodig, minimaal 2 veulens (in mijn geval omdat ik hengsten wil maar ik zou het bij een merrie ook zeker aanraden!) zodat ze spelenderwijs op kunnen groeien.
Voldoende weiland en weidegang in de winter (ik vind het belangrijk dat de paarden veel buiten komen)
Een ruime en veilige stal
Hulp die net zo consequent is als dat ik zelf ben

En hoe ga je dan verder als je bedacht hebt wat je allemaal nodig hebt.
Nou daarin kun je ook heel veel zelf bepalen. Daar is geen standaard voor.
Ik wil graag als ze 3 jaar zijn dat ze niet bang zijn voor, een poetsplaats, hoefsmid, water/afspoelen, dekens, aan het touw meelopen, een longeer zweep, een trailer en trailerrit, borstels, scheerapparaten etc.

Het eerste jaar doe ik alleen maar meelopen aan het touw 2x per dag naar en van de weide. Stemhulpen leren (drrrrraf, hooooo), apart van elkaar meenemen en terug halen van de weide, op de poetsplaats staan zonder vast te staan, dagelijks van de weide af komen en hoeven uitkrabben en afspoelen, borstelen en soms al een keer vast zetten tussen de palen, trailer laden, aan de longeer lijn laten lopen door de rijbaan gewoon zonder druk maar op een lange afstand van mij, kennis maken met het geluid van het scheerapparaat, stokjes wegscheren, knippen rondom de oren zodat ze het geluid herkennen, in de zomer een vliegendeken op dagelijks.
Dit lijkt misschien heel veel maar ik ben met de echte oefeningen misschien 10 min bezig 1x per 2 maanden. En ze vinden het vaak nog erg leuk om een keer extra aandacht te krijgen!

Het 2e jaar begin ik met longeren op de volte en de stemhulpen die ik aan de hand heb geoefend aan de lange longe toepassen. Ik zet de bak dan half af zodat ze makkelijker weten waar ze heen moeten. Dit doe ik ook 10 minuutjes en soms 1x per 3 maanden en soms 2x per maand ligt een beetje aan de tijd van het jaar en de tijd die ik heb.
Bij de 2,5 ga ik beginnen met longeren aan de bijzet eerst nog aan het halster daarna rustig wennen aan het bit en dan ook longeren met bijzet aan het bit en vanaf dan ga je eigenlijk iedere keer een stapje verder.

Waarom ik het zo doe? Ik merk dat mijn ‘veulens’ daardoor heel rustig en vertrouwd raken met alle handelingen die je met ze wilt gaan doen als ze 3 jaar zijn. Je overvalt ze niet en daardoor kunnen ze zich ontwikkelen tot stabiele en rustige paarden die niet wereld vreemd zijn als ze 3 jaar zijn.

Ik kies er bewust voor ze niet tussen oudere paarden te zetten aangezien jonge hengsten erg wild zijn en oudere paarden dit vaak niet wensen en er zo rake klappen kunnen vallen. Ze staan wel naast elkaar waardoor de vaak contact hebben en daardoor ook al ‘op hun plek’ gezet worden. Je merkt dat de jonge paarden erg onderdanig zijn naar oudere paarden en dat is ook goed.

Qua kosten ben je net zoveel kwijt aan voer als bij ieder ander paard. Ik geef zelf Pavo podo grow, is niet heel goedkoop maar wel een hele goede brok. Daarnaast heb je gewoon je hooi en stro kosten en je weide onderhoud.
Ook gaan ze bij mij als ze 2 jaar zijn naar de tandarts en worden ze volledig röntgenologisch gekeurd. Kortom, je bent met zelf een veulen opfokken niet veel goedkoper uit maar als je het proces leuk vindt dan is het zeker leuker dan een 3 jarige kopen!
Belangrijk is wel echt dat je consequent bent en weet wat je wil. Jonge paarden hebben een hele duidelijke en zwart witte opleiding nodig en daarvoor moet je zelf wel echt consequent zijn en vooral niet bang.

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 11:38

corientjuhh schreef:
[ Maar lijkt me ook wel hoe jijzelf omgaat met zo'n paard toch? Of zie ik dat verkeerd?

Ik denk dat je dat verkeerd ziet eerlijk gezegd.

Wij hebben net twee paarden een maand of twee laten inrijden.

Komen van dezelfde fokker aangekocht als jaarlingen. Hebben bij ons altijd samen in onze paardengroep gestaan, ze hebben dus exact hetzelfde leven gehad.

Op de ene rijdt je zó weg nu, de ander is een gevoelig nerveus paardje, ziet er naar uit veel (wedstrijd)potentie, maar heeft wslk aanzienlijk meer training nodig voor je er een relaxed buitenritje op kan maken.
Ondanks precies dezelfde opvoeding leeftijd etc verschillen hun karakters als dag en nacht.

Jessix

Berichten: 16433
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 12:00

Kuggur schreef:
corientjuhh schreef:
[ Maar lijkt me ook wel hoe jijzelf omgaat met zo'n paard toch? Of zie ik dat verkeerd?

Ik denk dat je dat verkeerd ziet eerlijk gezegd.

Wij hebben net twee paarden een maand of twee laten inrijden.

Komen van dezelfde fokker aangekocht als jaarlingen. Hebben bij ons altijd samen in onze paardengroep gestaan, ze hebben dus exact hetzelfde leven gehad.

Op de ene rijdt je zó weg nu, de ander is een gevoelig nerveus paardje, ziet er naar uit veel (wedstrijd)potentie, maar heeft wslk aanzienlijk meer training nodig voor je er een relaxed buitenritje op kan maken.
Ondanks precies dezelfde opvoeding leeftijd etc verschillen hun karakters als dag en nacht.

Grappig, hier had ik het gisteren nog over in het Lusitano topic, dat een veulen geen garantie is voor een goede match als rijpaard. Natuurlijk kan je er zelf van alles in stoppen, maar hoe het onder het zadel uitpakt, merk je pas als het zover is.

Cowgirl

Berichten: 23743
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 12:03

Ik heb het zo'n beetje net als Absolem gedaan.

Ik stond wel op pension. Inmiddel is hij 22 en krijg nooit anders dan positieve opmerkingen over hoe makkelijk hij is en braaf is langs de weg.

Dus af en toe een wandelingetje en eens een dekje op de rug leggen gaan ze echt niet dood en krijgen ze ook geen trauma's van.

Die jonge beesten in een op leeftijd geselecteerde stal vind ik niks. Vaak staan ze dan de winter in die loopstallen op een zacht strobedje. Dat voegt niks toe aan de groei. Dan kun je hem nog beter ergens over de grens in een natuurgebied zetten waar ze het jaar rond de ruimte hebben.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 12:06

Cowgirl schreef:
Ik heb het zo'n beetje net als Absolem gedaan.

Ik stond wel op pension. Inmiddel is hij 22 en krijg nooit anders dan positieve opmerkingen over hoe makkelijk hij is en braaf is langs de weg.

Dus af en toe een wandelingetje en eens een dekje op de rug leggen gaan ze echt niet dood en krijgen ze ook geen trauma's van.

Die jonge beesten in een op leeftijd geselecteerde stal vind ik niks. Vaak staan ze dan de winter in die loopstallen op een zacht strobedje. Dat voegt niks toe aan de groei. Dan kun je hem nog beter ergens over de grens in een natuurgebied zetten waar ze het jaar rond de ruimte hebben.


Maar stond jouw veulen/jaarling dan alleen in een stal op pension?

Die van mij stond in de winter ook gewoon in het land met schuilstal. Ik vond het ideaal; kreeg genoeg beweging en een gemende kleine kudde.

welmoedz

Berichten: 1569
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Veenendaal

Re: Een veulen op laten groeien. Wat komt erbij kijken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 12:08

Misschien kun je eens kijken naar een jaarling/twenter? Dan kun je het karakter alweer wat beter inschatten, heb je een jaar minder kosten van opfok (/kans op ongelukken) maar hoef je er nogsteeds niet zoveel mee te doen :).

Sabbientje
stokpaard connaisseur

Berichten: 4700
Geregistreerd: 15-03-04
Woonplaats: Poortugaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 12:10

Zelf 10 jaar geleden een veulen gekocht.
Was helemaal niet de bedoeling, maar we waren opslag verliefd.

Hij is de opfok ingegaan en we zijn bijna wekelijks gaan kijken.
En dan gewoon de basis dingen met hem gedaan. Halstertje om, stukje meelopen, borstelen, knuffelen.
Op deze manier een goede band met hem opgebouwd.
Daarna op het gemak beleerd en ingereden.

Was een leuke ervaring.
En als je de mogelijkheid hebt, vind ik het een aanrader.

_Penotti
Berichten: 6267
Geregistreerd: 28-02-20
Woonplaats: Tussen de velden

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 12:17

Kuggur schreef:
corientjuhh schreef:
[ Maar lijkt me ook wel hoe jijzelf omgaat met zo'n paard toch? Of zie ik dat verkeerd?

Ik denk dat je dat verkeerd ziet eerlijk gezegd.

Wij hebben net twee paarden een maand of twee laten inrijden.

Komen van dezelfde fokker aangekocht als jaarlingen. Hebben bij ons altijd samen in onze paardengroep gestaan, ze hebben dus exact hetzelfde leven gehad.

Op de ene rijdt je zó weg nu, de ander is een gevoelig nerveus paardje, ziet er naar uit veel (wedstrijd)potentie, maar heeft wslk aanzienlijk meer training nodig voor je er een relaxed buitenritje op kan maken.
Ondanks precies dezelfde opvoeding leeftijd etc verschillen hun karakters als dag en nacht.

Hier ook dezelfde ervaring.
2 veulens van dezelfde fokker gekocht.
Tegelijk hierheen gehaald.
Hebben dus beide van mij hun dingen geleerd.
Maar 1 is koele kikker, de ander een zenuwachtige hittepetit.
De een was als je iets nieuws deed, denk aan trailer laden, afspuiten,later ook het singeltje en zadel enz, oooh dat ken ik al doe ik wel even.
De ander was, iiihw dat is nieuw, help. En moest je in hele kleine stapjes alles opbouwen.

Cowgirl

Berichten: 23743
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-06-20 12:19

Joman schreef:
Cowgirl schreef:
Ik heb het zo'n beetje net als Absolem gedaan.

Ik stond wel op pension. Inmiddel is hij 22 en krijg nooit anders dan positieve opmerkingen over hoe makkelijk hij is en braaf is langs de weg.

Dus af en toe een wandelingetje en eens een dekje op de rug leggen gaan ze echt niet dood en krijgen ze ook geen trauma's van.

Die jonge beesten in een op leeftijd geselecteerde stal vind ik niks. Vaak staan ze dan de winter in die loopstallen op een zacht strobedje. Dat voegt niks toe aan de groei. Dan kun je hem nog beter ergens over de grens in een natuurgebied zetten waar ze het jaar rond de ruimte hebben.


Maar stond jouw veulen/jaarling dan alleen in een stal op pension?

Die van mij stond in de winter ook gewoon in het land met schuilstal. Ik vond het ideaal; kreeg genoeg beweging en een gemende kleine kudde.


Volgens mij heeft hij het eerste jaar buiten gestaan met schuilstal , een merrie een jonge shet.
Toen ie de merrie ging dekken heeft hij een half jaartje met een friese hengst gestaan van 3 jaar. Toen gingen zijn ballen eraf en ging hij bij de andere paarden (en mijn andere paard) op de wei. In de winter s'nachts op stal zomers 24/7.

Mijn fjord was heel jong, pas 4 maanden. Op de markt gekocht. Best sneu maar het is toch allemaal goed gekomen. Het een flink paard geworden.

Ik zou het bijna weer hetzelfde doen.