Waar hangt het voor jullie vanaf om eenmalig te fokken?

Moderators: Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola, Nicole288, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
MyWishMax
Berichten: 13938
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Waar hangt het voor jullie vanaf om eenmalig te fokken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-02-19 15:26

Ik ben al een tijdje aan het lezen op dit forumdeel, omdat ik het reuze boeiend vind. Het is altijd een ver van mijn bed show geweest, keertje kijken bij de hengstenkeuring en samen met mijn moeder kijken welke hengsten ons aanspreken.

Wij hebben samen een merrie. Het is geen super goed gebouwd dier, geen afwijkingen, maar ook geen extreem goed gebouwd dier, geen spectaculaire gangen, geen luxe poppetje. Een degelijke merrie, met een enorm fijn karakter en gangen die heel bruikbaar zijn. Een fijn basis paard om het misschien oneerbiedig te zeggen. Nu roep ik al sinds we haar hebben dat we eindelijk een veulen kunnen fokken, voornamelijk als grapje. Dit doen we niet, omdat het voor ons een rijpaard is, ze op een pensionstalling staat, waardoor een hoop te regelen zou zijn wat misschien niet kan, veel kosten en we hebben er eigenlijk te veel lol mee met rijden. Bij een langdurige blessure zou het misschien anders zijn, hoewel er dan nog heel veel 'nadelen' en risico's aan zitten.

Maar ik lees ook regelmatig het commentaar. Wat voegt een merrie toe? Zonder predicaten, zonder goede sportprestaties. Lijnen heb ik dan weer geen verstand van, wij zijn gaan kijken omdat ze ons aansprak, niet vanwege de afstamming. Aan de ene kant, ik zou fokken om een opvolger te hebben. Aan de andere kant weet je niet hoe het loopt en zou ik nooit uitsluiten dat een veulen verkocht moet worden. Bij een veulen dat op mijn merrie lijkt zou ik zeggen dat heel veel ruiters blij zullen worden van zo'n simpel paard. Eerlijk, braaf, werkwillig en gezond. Maar het is dan weer niet het paard wat iedereen zoekt als je gezocht advertenties leest, want simpel in de ogen van veel mensen.

Wij doen het dus nog niet door een combinatie van alles, maar ik ben benieuwd naar redeneringen van jullie. Waarom wel of juist niet? De keuze is heel persoonlijk natuurlijk, maar wanneer beslis jij met een merrie te fokken? Waar hangt het van af?

B + 19 PR 217 / L1 + 24 PR 218 / L2 + 19 PR 212


Ibbel
Berichten: 41638
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-19 17:02

Tja, ik begon met volbloed Arabieren. Ik had een hele coole, perfect rijpaard. Maar een ruin :+ En ik wilde nóg zo'n koel, handelbaar, fijn rijpaard. Die waren niet te vinden.
Kwam thuis met een hopeloos hysterische merrie. Daarmee ben ik gaan fokken (gokken, zouden sommigen hier zeggen :P ) en om één of andere niet uit te leggen reden kwamen daar heel fijn hanteerbare, koele, uitermate 'rittige' paarden uit :D
Toen ik mezelf te oud begon te voelen voor die bloederige hittepetitjes (want echt, die coole, fijn-rijdbare arabieren blijven uitzonderingen), wilde ik een gangenpaard. Die zijn - vind ik - onbetaalbaar (en schaars), dus ik zette een Tennessee Walker op mijn volbloed merries. En later ook een Paso op mijn ondertussen ook aangeschafte dravermerrie.
Dus waarom fok ik? Omdat wat ik wil, niet te vinden is. Of onbetaalbaar :+
Maar ik fok dus niet eenmalig. Wel onregelmatig.

mooney
Berichten: 5817
Geregistreerd: 07-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-19 17:31

Ik heb eenmalig voor mezelf gefokt (misschien over flink wat jaar weer, maar voor nu even eenmalig). Ik deed het omdat mijn wensen niet overeenkomen met de wensen van 'de markt' waardoor wat ik zocht erg moeilijk te vinden is. Daarnaast te veel kapotte en verpeste paarden in de handel gezien, dus ook wel voor een gevoel van 'zekerheid' (wat natuurlijk deels schijn is, want je krijgt geen garantie op wat eruit komt rollen).

Ik heb een merrie, papierloos maar keihard qua gezondheid, karakter dat ik graag zie en die goed op de benen staat. Zelf opgeleid en ondertussen ongeveer 10 jaar in het bezit, dus dan weet je ook precies waar de sterke en zwakke punten liggen in het werk en de omgang. Wel een ontzettend karakterpaard dat niet voor de meerderheid geschikt is. Ik heb toen nog wel even getwijfeld, want het veulen zou een opvolger worden voor mijn andere grotere pony en dan zou ik dus alleen nog maar kleintjes hebben om te mennen. Toch de keuze gemaakt dat ik liever een kleintje heb die ik vanaf het begin in eigen management heb en waarvan ik de eisen kan bepalen in de selectie van vader/moederdier. Het hele proces meemaken en daarvan leren speelde ook mee, maar dat was niet de beslissende factor geweest.
Ik moet er wel bij zeggen dat ik het pas heb gedaan toen ik op een plek stond waar ik 100% tevreden was, waar ik camerabewaking kon hangen en waar ik ook kon waken en waar een veulen naar mijn wensen kon opgroeien. En ontzettend getwijfeld vanwege de risico's voor mijn merrie.

Uiteindelijk kan ik zeggen, ik vond het analyseren van je merrie en een hengstenkeuze maken heel leuk en leerzaam. De dracht zelf vonden mijn merrie en ik geen groot succes, ik vond het vooral heel spannend (soms op een leuke manier, maar ook veel angst dat het fout zou gaan) en mijn merrie vond dat ze met 4 maanden dracht al bijna niets meer kon :+ en dan is het nog best een eind tot 11 maanden. De uitkomst ben ik weer heel tevreden mee, ik geniet van het opleiden van paarden dus dat vind ik geweldig en de nu bijna 2 jarige lijkt tot nu toe goed te voldoen aan wat ik wilde. Natuurlijk zijn er wat puntjes die ik in een eventuele voortzetting van het lijntje zou willen verbeteren, maar ik denk dat ik een fijn dier voor de toekomst heb voor het werk wat ze hopelijk gaat doen.

Voor mij heeft het dus naar wens uitgepakt, maar ik denk wel dat het alleen meerwaarde heeft als je iets wilt wat niet te krijgen is op de markt, je een ouderdier hebt wat wel op de wensen aansluit (en dan niet alleen omdat ze zo lief zijn) en je vaardig bent in het begeleiden van jonge dieren of het verstandig uitbesteed.


Qimm
Berichten: 12714
Geregistreerd: 04-08-05
Woonplaats: 't oost'n

Re: Waar hangt het voor jullie vanaf om eenmalig te fokken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-19 17:45

Ik wilde een maatje voor mijn merrie die helaas niet makkelijk te matchen is met 'nieuwe' paarden. Bij haar vorige eigenaar had ze meerdere veulens waarvan er 1 ook nog als volwassene bij heeft gelopen. Daar is ze wel vriendelijk tegen (ik zag het niet zitten om met allemaal verschillende paarden te gaan lopen leuren, als ik een dier neem moet het wel heel gek lopen dat ze niet bij mij blijven tot het eind)

:wave: Volg je mee? -->instagram the_real_qimm

ClauH
Berichten: 4343
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: Tegenover de Xenos

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-19 17:45

Mijn merrie had nogal last van haar hormonen en er werd gezegd dat dat met een dracht wel eens kon stabiliseren.

Ik heb een quarter merrie met papieren. Degelijke quarter hengst bij gezocht en het goed gelukte resultaat loopt hier inmiddels al 2,5 jaar rond.

De merrie is er enorm van opgeknapt overigens!

*Listos Little Lena *

~Turbohoof Solutions ~

koend
Berichten: 548
Geregistreerd: 10-11-03

Re: Waar hangt het voor jullie vanaf om eenmalig te fokken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-19 14:03

Ik verkoop mijn paarden tot nu toe altijd als ze 9 zijn en bij mij "volleerd". Ik heb dus af en toe een opvolger nodig. ( ik heb mijn paarden incl. Stal en weide thuis.)
Als mijn rijpaard 3 of 4 is, kweek ik er dus 1 x een veulen uit. Als mijn jong rijpaard een ruin is, koop ik een veulentje.
Op die manier heb ik in principe altijd een rijpaard en een jonge belofte voor de toekomst. Leuk voor de paardjes en voor baasje. Het bespaart je het wanhopig zoeken naar een geschikt paard maar anderzijds moet je tevreden zijn "met wat er uit komt".

marionblo
Berichten: 833
Geregistreerd: 21-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-19 15:00

Ik vind ook dat, behalve een goed moederdier, je ook goede opgroei-omstandigheden moet hebben voor het veulen. En dan bedoel ik voldoende ruimte het hele jaar door, en een fijne kudde met liefst minstens één leeftijdsgenoot.

Shenavallie
Berichten: 9290
Geregistreerd: 12-08-06
Woonplaats: Waar het nog groen en rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-19 15:04

De enige reden dat ik ooit een poging heb gedaan om een veulentje te laten dragen door mijn merrie was om het uiteindelijk zelf te houden. Helaas was het veulentje toen te vroeg geboren - wat vaker voorkomt bij eerste veulens, begreep ik van de VA. Daarna niet meer geprobeerd.

Eindelijk een klein beetje boerin!

Liaan
Berichten: 502
Geregistreerd: 19-07-05
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-19 16:30

Ik wilde heel graag een keer een veulentje fokken, een soort droom van mij. Ik had (en heb haar nog steeds) een leuke merrie die de predikaten ster-prok heeft en uit een leuk moederlijntje komt. Een merrie met goede basisgangen maar wel een pittig karakter. Ik reed toen ik haar liet insemineren m1 met haar en was ze 7 jaar oud. Ik dacht als ik nou een hengst gebruik die haar goed aanvult en een makkelijk karakter heeft dan heb ik een super sportpaard aan het veulen later(als ik mazzel heb).

Nu 3 jaar later heb ik een hele leuke 2-jarige d-oc merrie uit haar die goed gelukt is. En inmiddels is de merrie zelf een Elite sport merrie.

Als ik de financien had en de ruimte dan zou ik door fokken met haar, pas op fokken werkt verslavend, maar helaas woon ik in de randstad dus gaat dat niet op.

Ik heb echt van die tijd genoten

Paardensportmasseur en instructrice, voor vragen en interesse neem gerust contact op.

Roodvos

Berichten: 2990
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Op een bult SiO2

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-19 08:09

Soortgelijk verhaal als bij Liaan: knappe merrie, predikaten, uit een mooi stammetje.
Mijn merrie was geblesseerd, prognose was niet denderend, maar moest jaar op rust om kans te maken op herstel, bij voorkeur in de wei.
Na overleg met de specialist en daarna de pensionhoudster, die zelf ook fokt, de merrie laten insemineren. Het jaar rust werd 1,5 jaar vanwege het zogen van het veulen.

En nu een mooie 2-jarige merrie op aanwas. En boven alle verwachtingen is mijn merrie ook hersteld en ben nu weer een jaartje met haar aan het rijden en hopelijk onderweg naar elite-sport. De kwaliteiten heeft ze in elk geval wel.

En inderdaad, fokken is verslavend leuk :j .

De lieve <:) laat je weer genieten; Iedereen houdt wel van zoet; Dus geven de :D{ :D{; [&] [&] en strooigoed!Sinds wanneer is onwetendheid een opinie? [Dilbert]
Niet alles wat staat geschreven is waar. [Mijn vader]
Problemen moet je niet kopen, die krijg je vanzelf. [Annekee]

NatasjavE
Berichten: 30401
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt

Re: Waar hangt het voor jullie vanaf om eenmalig te fokken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-19 18:00

waarom bij mij eenmalig fokken?

Om dat ik de tijd, ruimte en het geld niet heb om ieder jaar een veulen te fokken.

Ik heb ook echt een fokmerrie gekocht. Uit een goede stam en zelf voorlopig keur.
Maar fokken is als je een paard in pension hebt staan duur en onhandig.
Veulen kan op de huidige stal niet geboren worden en ik moet dus een tijdelijke andere stalling vinden. Dat betekend dan 9 maanden niet rijden waarschijnlijk.

Dit jaar of volgend jaar laat ik haar dekken. En dan hopen op een merrie.
Want qua merrie en afstamming is het doodzonde dat er niet mee gefokt wordt.

That awkward moment when someone yells at you for clicking your pen and you have to click it one more time to use it....

Anoniem

Re: Waar hangt het voor jullie vanaf om eenmalig te fokken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-19 18:31

Ik heb een merrie waarmee ik zeker eenmalig had willen fokken moest ze jonger zijn geweest.

Het is een prachtige KWPN-merrie. Geen dressuurpoppetje, maar het Gelders type.

Mijn redenering: dit is een kerngezond paard en een ideaal recreatiepaard. Rustig, niet rillerig, super trouw, maar het belangrijkst van al: ze is ijzersterk gebouwd.

Ik had er graag een wat ouder type allroundhengst op gezien om dus gewoon een leuke allrounder te fokken die door iedereen te rijden valt. Een normaal paard zoals je ze in de jaren '90 overal wel vond zeg maar.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: PetalBot en 2 bezoekers