Bokt.nl • Vragen: eenmalig fokken
Pagina 1 van de 2

Vragen: eenmalig fokken

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-02-19 19:16
door TheEvilQueen
Hallo bokkers!

Ik heb een merrie met prachtige papieren en een magnifiek karakter (daarvoor alleen al) dus zou ik graag een opvolger willen!
Echter ben ik niet bezig met fokken of de sport, dus dit is een compleet nieuw iets voor mij. (Voor mijn merrie niet, want bij vorige eigenaars heeft ze al 3 veulens gehad en die zijn volledig gezond in het leven gestapt)
Vandaar enkele vragen i.v.m. een veulentje kweken.

Zie het zo: mijn paard staat op een weide, ongeveer 15 minuutjes rijden van mijn woonplaats (dus ze staat niet aan huis of op een stalling).

Mijn vragen:
Hoeveel keer wordt er ongeveer gescand tot het einde van de dracht? Wat is de gemiddelde kostprijs van zo'n dierenartsbezoek?

Het veulen blijft sowieso bij mij, maar het staat op dezelfde weide als de moeder, hoe en wanneer speen je het beste af? Is dit doenbaar?

Wat wordt er aangeraden als het paard niet aan huis staat bij de bevalling? Bijvoorbeeld elke dag kamperen op de weide tijdens haar laatste dagen is een beetje moeilijk :')

Wat voer je een drachtige merrie het beste? Vanaf wanneer gaat het veulen "korrels/brokken" eten? De welke dan?

Doorheen de winter, moet de merrie een deken op zodat ze aan warmte minder energie verspilt?

Laat je bij de bevalling meteen een dierenarts komen?

Dit was het zo'n beetje. Als ik nog vragen heb, hoop ik hier terecht te kunnen uiteraard :)
Er zijn misschien domme vragen, maar ik zou graag mijn kennis op dit vlak ook wat uitbreiden!
Het kan uiteraard zijn dat er mij nog vragen te binnen schieten, maar ik zou al heel blij zijn als er bokkers mij al wat uitleg over deze vragen kunnen geven +:)+

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 16:04
door Peterina
Ik zou wel aanraden voor het nodige toch je merrie bij de dierenarts te stallen.

Eerst laat je je merrie, bijv. thuis, scannen om er achter te komen of zij hengstig is, of wanneer (ongeveer) zij hengstig gaat worden. Als die periode vastgelegd is dan breng je haar naar de DA voor verder opvolging (scans, inseminatie). Dit is vaak het makkelijkste voor iedereen, ook voor de merrie, en dan ook nog het goedkoopste.

Heel vaak is met de DA een 'vaste prijs' af te spreken ivm het opvolgen (scans en inseminatie) per hengstigheid. Dit kan veel geld uitsparen.

Ik weet niet zo goed wat de prijzen zijn in Nederland, maar ik betaal per bezoek voor scan op stal:
- bezoek 25 euro
- scan 20 euro
- scan+inseminatie 35 euro
Reden dat ik aan stal moet laten scannen is omdat mijn merrie uit de opvoelbox springt! :wow:

Aantal nodige scans: bij verssperma …
- om hengstigheid te bepalen
- tijdens hengstigheid, om de twee dagen, en dichter bij eisprong/ovulatie, iedere dag … 3 of 4 keer …. dit ligt aan de merrie en de tijdspan van de ontwikkeling van het ei … sommige merries zijn 3 dagen hengstig en dan hebben eisprong, andere zijn 5-7 dagen hengstig en hebben dan eisprong. Dit zou je kunnen achter informeren bij de vorige eigenaar waar zij haar veulens heeft gehad.

Wat spenen betreft … ik speen ook hier op de wei … maar !! er is gezelschap voor het veulen terwijl mama binnen staat. Als je deftig stroom op je omheining hebt, dan kan je na een dag of 10, de merrie ook buiten zetten op een andere wei.
Er zijn discussies genoeg over op welke leeftijd te spenen … en dit is afhankelijk van verschillende factoren:
- is het een late veulen (juli-september) … dan kan je het beste wachten tot het voorjaar
- is de merrie in het sport … dan 4-5 maanden, alhoewel ook hier zijn er velen die met 3 maanden spenen (wat ik veelste vroeg vind).
- lijdt de merrie van het melk gift (afvallen enz), dan is het ook soms nodig om vroeger dan 6 maanden te spenen.
- persoonlijk vind ik 6-7 maanden de beste leeftijd om te spenen.


Mijn paarden staan niet aan huis :D … dus is het slapen op stal als ik denk dat zij gaan veulenen. Ken je merrie en de veranderingen die het nakende veulenen aanmelden en lang zal je niet moeten 'kamperen'. Ook zijn PH stripjes een goed idee … je meet de drupjes met een PH strip en als het onder een bepaalde cijfer komend dan weet je dat het veulen binnen 12-24 uur geboren wordt.

Voer: gewoon voer tot de laatst 3 maanden, dan stilletjes overgaan naar merrie-veulen brok. Er zijn veel verschillende merken, dus het is zo beetje van welke je zelf het makkelijkste aan kunt komen en wat je wilt betalen.
Meestal al vanaf een paar weken zit het veulen met zijn neus in mama's bak, eten kan je het niet noemen :D meer sabbelen, maar zo leren ze het. Zelf wacht ik meestal tot +/- 4 weken en dan geef ik in een aparte voerbak wat veulen brok. Dit hebben ze snel door.

Een gezonde merrie, drachtig of niet, die niet geschoren is, hoeft geen dekken. Ik neem wel aan dat zij schuil mogelijkheid heeft uit wind en regen. Als een paard over genoeg hooi kan beschikken dan krijgt het niet 'koud' 'swinters.

Bevalling … hier ook zou ik gaan informeren bij de vorig eigenaar hoe het is gegaan met de andere veulens. Heeft zij het alleen gedaan of hebben ze moeten helpen? Waren er problemen? Is er toen een DA erbij moeten komen? Als alles 'au naturel' gebeurt is zonder problemen, dan hoeft je zelf alleen aanwezig te zijn om in te springen als het nodig is. Veel lezen over de onderwerp is wel aan te raden. ;)

Meestal wordt de DA wel gebeld binnen de 24 hr na bevalling om het veulen en merrie te controleren, de eerste spuitje te geven (tegen geelzucht) en het navelstreng stompje te ontsmetten. Ook om de nageboorte te controleren … deze moet je na de bevalling verwijderen uit de stal en in een emmer plaatsen zodat de DA het kan controleren dat er geen stukjes achtergebleven zijn in de baarmoeder. Merrie wordt ook nagekeken op schuren enz.


-

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 19:28
door TheEvilQueen
@Peterina, erg bedankt voor je antwoord! Hier ben ik echt al goed mee geholpen!
Is er een groot "dierenarts"-verschil als je natuurlijk gaat dekken? Hiermee bedoel ik de kosten, de scans en de hengstigheid :)

Re: Vragen: eenmalig fokken

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 19:31
door NatasjavE
Als je verstandig bent niet.

Dan ben je alleen geen inseminatie kosten kwijt.
Maar scannen is echt wel aan te raden.

Voor de merrie is overigens KI echt beter hoor. Ik zou alleen natuurlijk dekken als de hengst niet via KI beschikbaar is.

Re: Vragen: eenmalig fokken

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 19:37
door TheEvilQueen
@NatasjavE, oké bedankt! Echter biedt hij enkel natuurlijk dekken aan. Is een hengst van een kennis, dus het is niet echt een "verhandelde dekking" als je begrijpt wat ik bedoel :)
Wat is het beslissende verschil tussen KI en natuurlijk? Wat maakt het belangrijke verschil?
(Ik vraag dit uiteraard gewoon ter info +:)+ )

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 19:42
door cobiie
Ts, is de hengst voor een stamboek goedgekeurd?

Is je merrie wel een natuurlijke dekking gewend, dit brengt echt wel extra risico’s met zich mee.

Goedkoopste optie, gooi ze samen een tijd in de wei en scan na die tijd om te zien of je merrie drachtig is. :+ Kan ook een dure optie worden als je merrie gewond raakt. :o

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 19:42
door josien_m_
Je hoeft helemaal geen scans te maken hoor. Ik persoonlijk vind het een te grote inbreuk op de lichamelijke integriteit van de merrie. Ik zou zoiets alleen overwegen om een medische reden. (hetzelfde geld voor kunstmatige inseminatie voor mij) Je merrie samen met de hengst in het land laten lopen, elkaar het hof maken en op het goede moment komt die dekking dan. Dat gaat uiteraard alleen goed als de hengst gewend is samen met merries te leven. Veel diervriendelijker als het zo kan. Bij het afspenen kun je ook een diervriendelijke methode toepassen. Tegen dat het veulen 1 jaar oud is, speent de merrie haar veulen vaak zelf af. Doet ze dat niet dan kun je langzaam gaan ingrijpen. eerst de dieren een uurtje uit elkaar meer wel in elkaars zicht. Later alleen 's nachts nog samen en zo gaat het heel natuurlijk zonder trauma voor merrie of veulen. Dat is te zeggen, als ze beiden ook andere vrienden hebben waar ze mee spelen en krauwen.

Re: Vragen: eenmalig fokken

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 19:53
door StalNollie
Josien een merrie speent niet zelf af zolang de merrie niet een nieuw veulen aan de voet heeft lopen.
Zou dus zeker 6/8 maanden af gaan spenen
Hier nooit problemen nee gehad beide partijen werden vaker uit elkaar gehaald als moeder gereden word, veulen blijft in kudde en na zoveel maanden komt moeder niet meer terug naar de training. Biede partijen doen daar nooit moeilijk over

Heb je de mogelijkhied niet om te waken bij haar dan zou ik haar elders stallen ( dit wel ruimschoots van te voren ook beter voor de antistoffen die moeder aanmaakt

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 19:55
door TheEvilQueen
@Cobiie, de hengst staat ingeschreven in het AQHA stamboek maar is niet gekeurd als dekhengst. De dekking is eerder een vriendendienst als je begrijpt wat ik wil zeggen. Maar hij heeft wel al eerder gedekt bij merries.

@josien_m_
Wat jij zegt had ik ook in gedachten. Gewoon een natuurlijke dekking, desnoods blijf je erbij als het niet echt klikt tussen de twee. Mij lijkt het ook geen kwaad te kunnen, in de natuur insemineren ze toch ook niet? De natuur zijn gang laten gaan, en ingrijpen waar nodig, niet?

Re: Vragen: eenmalig fokken

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 19:56
door TheEvilQueen
@StalNollie, ik kan uiteraard nog altijd kijken hoe en waar ik ze zet aan het einde van de dracht. We zien wel als het moment daar is uiteraard :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 19:58
door NatasjavE
Dan zou ik voor een andere hengst gaan.
Ik zou alleen voor een goedgekeurde hengst gaan.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 20:00
door NatasjavE
josien_m_ schreef:
Je hoeft helemaal geen scans te maken hoor. Ik persoonlijk vind het een te grote inbreuk op de lichamelijke integriteit van de merrie. Ik zou zoiets alleen overwegen om een medische reden. (hetzelfde geld voor kunstmatige inseminatie voor mij) Je merrie samen met de hengst in het land laten lopen, elkaar het hof maken en op het goede moment komt die dekking dan. Dat gaat uiteraard alleen goed als de hengst gewend is samen met merries te leven. Veel diervriendelijker als het zo kan. Bij het afspenen kun je ook een diervriendelijke methode toepassen. Tegen dat het veulen 1 jaar oud is, speent de merrie haar veulen vaak zelf af. Doet ze dat niet dan kun je langzaam gaan ingrijpen. eerst de dieren een uurtje uit elkaar meer wel in elkaars zicht. Later alleen 's nachts nog samen en zo gaat het heel natuurlijk zonder trauma voor merrie of veulen. Dat is te zeggen, als ze beiden ook andere vrienden hebben waar ze mee spelen en krauwen.


Grapje hoop ik.

Als mijn merrie nog net niet goed hengstig is vreet ze de hengst op. Geen hengstenhouder in de wereld die zijn dure hengst bij mijn merrie in de wei durft te zetten. :') :')

En het is ook veel te risicovol. Als de hengst te ruw dekt zit je met een beschadigde merrie.


Ik zou dus ook nooit mijn merrie daar aan bloodstellen.

De meeste hengsten die natuurlijk dekken springen overigens uit de hand. Merrie is dan gekluisterd.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 20:01
door Iris82
Bij de AQHA hoeft ie toch niet specifiek goedgekeurd te worden?

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 20:03
door TheEvilQueen
@NatasjavE, even vermelden: hij heeft al 2 kerngezonde veulens ter wereld gebracht. Ik kan nog altijd veranderen hé, ik ben me gewoon aan het informeren :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 20:04
door Quebelle
AQHA test wel op de erfelijke ziektes, is bij AQHA wel belangrijk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 20:04
door TheEvilQueen
Iris82 schreef:
Bij de AQHA hoeft ie toch niet specifiek goedgekeurd te worden?


Ik heb geen idee eigenlijk... maar reken wel APHAxAQHA dat het een APHA papiertje wordt :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 20:05
door crazycactus
NatasjavE schreef:
Dan zou ik voor een andere hengst gaan.
Ik zou alleen voor een goedgekeurde hengst gaan.



Aangezien Quarters niet gekeurd worden zou ze geen enkele hengst kunnen kiezen ;)


Wat is de bloedlijn van je merrie en de hengst?

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 20:05
door NatasjavE
TheEvilQueen schreef:
@NatasjavE, even vermelden: hij heeft al 2 kerngezonde veulens ter wereld gebracht. Ik kan nog altijd veranderen hé, ik ben me gewoon aan het informeren :)


Gezond? Zijn die al 3 jaar en op de foto geweest? Het is een westernras...heeft ie al een panneltest gedaan?

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 20:06
door NatasjavE
crazycactus schreef:
NatasjavE schreef:
Dan zou ik voor een andere hengst gaan.
Ik zou alleen voor een goedgekeurde hengst gaan.



Aangezien Quarters niet gekeurd worden zou ze geen enkele hengst kunnen kiezen ;)


Wat is de bloedlijn van je merrie en de hengst?



:wow: :wow: :wow:

Serieus????

Maar ook niet qua rontgen enzo???

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 20:08
door TheEvilQueen
crazycactus schreef:
NatasjavE schreef:
Dan zou ik voor een andere hengst gaan.
Ik zou alleen voor een goedgekeurde hengst gaan.



Aangezien Quarters niet gekeurd worden zou ze geen enkele hengst kunnen kiezen ;)


Wat is de bloedlijn van je merrie en de hengst?


Wat bedoel je met je eerste zin dat ik geen enkele hengst kan kiezen, ik begrijp hem niet zo goed :)
Edit: laat maar. Ik snap nu pas je reactie :P

De mijne is van de Smart kant: Smart Little Lena, Poco Bueno, ...
De hengst moet ik even navragen; ik heb hem wel al vele keren gezien en ontmoet maar weet ik weet de stamboeknaam niet meer 8)7
Hij komt 100% zeker niet van deze bloedlijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 20:09
door crazycactus
NatasjavE schreef:
:wow: :wow: :wow:

Serieus????

Maar ook niet qua rontgen enzo???


Ja serieus, het is wel aan te raden om een 5 paneltest te laten doen op erfelijke ziektes, maar verder zijn er geen verplichtingen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 20:10
door Zoolgangster
TheEvilQueen schreef:
@Cobiie, de hengst staat ingeschreven in het AQHA stamboek maar is niet gekeurd als dekhengst. De dekking is eerder een vriendendienst als je begrijpt wat ik wil zeggen. Maar hij heeft wel al eerder gedekt bij merries.

@josien_m_
Wat jij zegt had ik ook in gedachten. Gewoon een natuurlijke dekking, desnoods blijf je erbij als het niet echt klikt tussen de twee. Mij lijkt het ook geen kwaad te kunnen, in de natuur insemineren ze toch ook niet? De natuur zijn gang laten gaan, en ingrijpen waar nodig, niet?


In de natuur hebben dieren veel meer ruimte dan in een omheind weiland, en kunnen ze vluchten, mocht het niet goed gaan tussen de dieren... in een omheinde ruimte kan het gruwelijk misgaan, vooral als de hengst niet gewend is om tussen merries te lopen, zoals: https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=3&t=1128670&hilit=dekken

Daarbij zijn er bij quarters nare erfelijke aandoeningen bekend, waardoor je beter eerst laat testen, zoals anderen al aangeven.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 20:10
door crazycactus
Smart little lena en Poco Bueno zijn geweldige lijnen <3

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 20:12
door TheEvilQueen
crazycactus schreef:
NatasjavE schreef:
:wow: :wow: :wow:

Serieus????

Maar ook niet qua rontgen enzo???


Ja serieus, het is wel aan te raden om een 5 paneltest te laten doen op erfelijke ziektes, maar verder zijn er geen verplichtingen.


Een 5 panel is niet gedaan, maar de twee nakomelingen (de ene is 7 en de andere 5) vertonen geen symptomen of problemen. Mijn merrie is ook al 3 keer gedekt en die veulens zijn volgens mij ook gezond. Zeker als ze er Big Chex To Cash durfden opzetten :')

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-02-19 20:13
door TheEvilQueen
crazycactus schreef:
Smart little lena en Poco Bueno zijn geweldige lijnen <3


Ik geef je anders wel graag even de link naar haar pedigree +:)+