Nrps dressuur versur kwpn dressuur

Moderators: Coby, Nicole288, Pistasche, Dyonne, Apple, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mer1980
Berichten: 15033
Geregistreerd: 08-02-01
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-02-19 11:30

Wat een goede vragen stel je daar, en dat verdient ook een goed antwoord, alleen zal dat wat lastiger zijn.

Wat allereerst belangrijk is om te melden is dat het voor Europa ivm de nieuwe wetgeving het geen donder meer uitmaakt welk papier je bij je paard hebt als we spreken van het KWPN of NRPS. In beide gevallen is het zo als jij met een merrie dekt die ingeschreven staat bij één van deze stamboeken met een GGK hengst van één van deze stamboeken je er tegenwoordig gewoon een VB papier bij krijgt en geen Reg A. Dus voor het papier maakt het niet meer uit.

Het NRPS heeft door de grote vraag vanuit haar leden toch noodgedwongen moeten specialiseren, die vraag wordt ook steeds groter en er is kans dat dat ook bij de pony's gaat gebeuren.

Karakter is bij het NRPS nog wel belangrijker dan bij het KWPN, De hengsten moeten allemaal nog steeds springen (ook de dressuurhengsten) om werkwilligheid te tonen.

Wat betreft het 12,5% anglo arabisch bloed, je verkijkt je er nog op hoeveel hengsten het niet hebben, deze worden dan ook niet aangeboden. Maar je hebt gelijk dat het percentage hengsten wat aan dit bloedpercentage voldoet wel veel groter is geworden.

En dan nu het verschil: KWPN is wereldwijd bekend en heeft een enorme pool om uit te putten, daarbij hebben zij eisen die zij stellen aan deze poel van potentieel genetisch materiaal dat zij de luxe hebben om hengsten te laten lopen die wellicht geweldig kunnen zijn, maar niet voldoen aan maat of bekendheid prestaties / sport / keuringsresultaten in de moederlijn. Daardoor kunnen ze een heleboel laten gaan.
Het NRPS kijkt eerst naar type (bloeduitdrukking) en beweging en vindt maat en enorm veel prestatie in de moederlijn iets meer ondergeschikt. Zij zijn bereid om een geweldige beweger / springer goed te keuren die bij het KWPN geen kans maakt, maar wel goed aansluit bij het fokdoel van het NRPS. Dat wil niet zeggen dat deze hengsten minder zijn, maar die sluiten niet aan bij wat het KWPN wil zien. Als zo;'n ggk hengst bij het NRPS zichzelf bewijst zal die ook zeker zijn dekkingen krijgen en heel vaak komt zo'n hengst dan opeens wel weer bovendrijven bij het KWPN (Florencio, Crosby, Jayson, etc er zijn er nog veel meer, maar kan er even niet opkomen).

Waarom zou je voor het KWPN kiezen:
- Grote bekendheid wereldwijd
- mensen (zeker de wat oudere) kiezen graag voor het 'bewezen' en bekende KWPN papier
- Veel hengstenkeuze
- Naamsbekendheid
- Enorme database met informatie

Waarom zou je voor het NRPS kiezen:
- Persoonlijkere club
- Goedkopere registratie
- Lagere dekgelden
- IVM EU wetgeving maakt het niet meer uit welk papier je hebt ivm de erkenning van deze stamboeken (ook AES, de grote Duitse stamboeken, BWP, etc) alles krijgt nu gewoon een VB mits wel erkende merries en hengsten. Je kan natuurlijk niet een tinker inschrijven in het VB ;)

Voor de hengstenhouder is het natuurlijk ook interessant om met een wat kleinere hengst die wel in het type staat naar de keuring te komen.
Het proces van goedkeuren is een stuk goedkoper bij het NRPS. Met deze EU wetgeving maakt het namelijk niets meer uit, daarom komen er ook diverse hengsten die bij het KWPN zijn voorgebracht en uitgevallen alsnog bij het NRPS op de keuring.

Wat betreft vriendjespolitiek, ik mag het niet zeggen, maar het is overal... Net als botsende persoonlijkheden. Ik ben het ook echt niet altijd eens met bepaalde beslissingen in het stamboek en met bepaalde mensen die er zitten.

Letterlijk in het huwelijksbootje stappen? http://www.trouwschip.nl
Bedrijfsuitje, vergaderen of teambuilding?: http://www.zeilschipbounty.nl
Sinds 23-02-2013 mama van Kira!
Sinds 14-12-2016 mama van Kian!Mer1980
Berichten: 15033
Geregistreerd: 08-02-01
Woonplaats: Lelystad

Re: Nrps dressuur versur kwpn dressuur

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-02-19 09:13

Je ziet het vaak ook wel aan de maat, er zijn dit jaar ook verschillende hengsten doorgegaan bij het NRPS die niet eens aangeboden zijn bij het KWPN. Maar er is inderdaad niet enorm veel verschil. Het is inderdaad gewoon goedkoper, niet perse mindere kwaliteit. Het zijn andere eisen dan het KWPN. Wel zijn de gezondheidseisen gelijk zowel röntgen als klinisch.

Letterlijk in het huwelijksbootje stappen? http://www.trouwschip.nl
Bedrijfsuitje, vergaderen of teambuilding?: http://www.zeilschipbounty.nl
Sinds 23-02-2013 mama van Kira!
Sinds 14-12-2016 mama van Kian!

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker