BWP fokkerij

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Peterina
Berichten: 9148
Geregistreerd: 13-06-03
Woonplaats: Neerpelt, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-19 13:16

Het is erg dat BWP niet hun hengsten testen op WFFS.

Ik voeg hierbij lijsten van spring hengst die dragers zijn van WFFS omdat er bij oa Zangersheide en BWP wordt beweerd dat het hoofdzakelijk over dressuur bloed gaat bij deze defect. Zelfs verschillende SF, Holsteiner en Hannoveraan hengst zijn dragers:
https://www.equnews.nl/fokkerij/wffs-in ... at-en-wie/


Peterina
Berichten: 9148
Geregistreerd: 13-06-03
Woonplaats: Neerpelt, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-19 15:17

Withers schreef:
@Peterina Het kwam mij eerst ook nogal laks over, maar ondertussen vind ik het eigenlijk een betere houding.
Er zijn amper klinische gevallen (Universiteitskliniek weet van geen enkel voorval in België), door de 'hype' wordt in een kramp van jewelste geschoten waarbij er mensen zelfs alle dragers uit de fokkerij willen weren.
Als er al eens begonnen wordt met de merrie te testen, is deze vrij is er helemaal niks aan de hand. Is deze drager moet je wel even verder kijken, en daar zijn er ondertussen ook bij BWP al hengstenhouders die getest hebben (Van de Helle, Stephex, Eurohorse zoals onderaan dit artikel)

Met rustig beleid het percentage dragers terugdringen is voor het algemeen belang van de stamboeken beter dan massaal alle dragers uitsluiten om in 1 generatie af te zijn van een gebrek dat sowieso al niet tot uiting kwam. En die kant lijkt het bij veel mensen toch op te gaan met WFFS, het belang van bloedspreiding is plots ondergeschikt aan de angst voor een pas ontdekt, uiterst zeldzame afwijking.


Dit is struisvogel houding. Tot er een geval bekend is bij een 'Universiteitskliniek' is er niet aan de hand :(:) . Amai ... wetend dat deze kliniek niet de eerste lijn die met dood geboren veulens te maken heeft, of die de merriehouders moeten troosten omdat hun merrie alweer niet drachtig is geworden of verworpen heeft nav dekken met een bepaalde hengst. Ja, laat ons maar wachten tot het ' Universiteitskliniek' een seintje geeft.

Trouwens het Europese percentage van dragers ligt op +/- 17%, het wereldwijd rond 11%. Dit nav informatie van test laboratoria in Europa en USA ... sorry niet het Universiteitskliniek. Uiterst zeldzaam is het ook niet en pas ontdekt zeker niet. Al meer dan 5 jaar is het bestaan bekend bij verschillende Duitser Stamboeken en bij Nederlandse en Duitse hengstenhouders, en die vonden het ook niet nodig om de merriehouders op de hoogte te brengen.

Uitsluitend van dragers is ook niet nodig. Testen en weten wat je in huis hebt en dan verantwoord keuze maken. Past een goed presterend drager bij je N/N merrie dan zie ik geen reden om die hengst niet te gebruiken.

Peterina
Berichten: 9148
Geregistreerd: 13-06-03
Woonplaats: Neerpelt, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-19 19:53

Withers schreef:
@ Peterina
'Universiteitskliniek' is blijkbaar een gevoelige snaar :) Ik haal die aan omdat het mij logisch lijkt dat een misvormd veulen veel kans heeft daar terecht te komen voor autopsie. En als er érgens mensen zijn die zelfs in-de-praktijk-niet-zo-belangrijke-dingen tot op het draadje willen onderzoeken is het daar wel, maar dat is buiten de forumgebruikers gerekend precies.


Zeker geen gevoelige snaar, gewoon onbegrip dat het aangehaald wordt als zaligmakend alles-wetend instantie.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 47 bezoekers