WFFS 'Warmblood Fragile Foal Syndrome'

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-18 06:29

Dat inderdaad NatasjavE, er kan zoveel misgaan, dat hoeft niet gelijk dit specifieke gen te zijn. Hoop dat iedereen zn hoofd een beetje koel houdt en eerst gaat testen voor ze een hengst/merrie beschuldigen van drager te zijn.

Ik vind trouwens dat er nog relatief weinig info over te vinden is, is het dan echt pas zo recent?


Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-18 06:46

Interessant artikel uit 2015, hier vermelden ze ook dat er maar weinig info over is maar dat er wel al voor te testen valt.
Let op: onsmakelijke foto's
https://bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12917-015-0318-8
Ik weet trouwens niet of het voor iedereen te openen is aangezien ik toegang heb tot bepaalde artikelen.


Is het raar dat ik het vreemd vind dat ze het gen al geïdentificeerd hadden zonder dat er echt veel duidelijke gevallen bekend waren?

Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-18 20:56

Ik zag in diverse onderzoeken ook dat de ernstigheid niet bij alle veulen gelijk was, misschien kan het zo zijn dat er ook homozygoten dieren zijn bij welke de uiting helemaal niet zo heftig is, en dat het daardoor niet zoveel voorkomt.

Alle dragers uitsluiten lijkt mij een slecht plan, wat Daphara zegt, gewoon goed selecteren en het er zo langzaamaan uitfokken.

En tja, van Olst kan weinig anders, als het Everdale veulen homozygoot is gebleken na de test dan is er geen andere mogelijkheid dat Everdale een drager is.

Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-18 22:15

Als we GJ van Olst mogen geloven heeft hij al zijn hengsten getest (en ik geloof hem gerust), en is Everdale inderdaad drager, maar zowel Lord Leatherdale als Negro niet. Dan kan het niet anders dat het gen van Lisenka vandaan moet komen.

Waar Lisenka het van heeft is giswerk.... Ik las ergens (en ben nu aan het terugzoeken) dat het gaat om 6-11% van de populatie (maar ik weet ook niet meer of dat ging over het aantal homo of heterozygoten). Dat is sowieso een groot verschil in procenten en dat maakt het gissen lastig.
Daarnaast is gissen nog steeds gissen dus helemaal met zekerheid kunnen we het niet zeggen. Het beste zou zijn als er een hoop dieren worden getest zodat we kunnen puzzelen tot we erachter komen uit welke lijn het komt. Het gaat om 1 gen (pod1) en daardoor waarschijnlijk 1 voorouder met een puntmutatie op dat specifieke gen.

Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-18 11:15

Heterozygoten hebben helemaal geen hinder van het gen en zijn daarmee dus drager. Vandaar dat het waarschijnlijk nu pas een beetje naar voren komt aangezien het alleen in homozygote vorm een afwijking geeft.

Met het nieuwtje van Don Principe denk ik dat het tijd wordt dat ze Donnerhall gaan testen, de moeder van het Everdale veulen kwam via De Kooning ook van Donnerhall.

In Nederland komt het nieuws nog niet zo heel erg binnen, eigelijk valt het ook relatief gezien mee, klein percentage is drager en daarmee is de (gok)kans op een ongezond veulen zo klein dat het tot nu toe ook werd toegeschreven aan een van de duizenden andere zaken die er mis kunnen gaan. Niettemin goed om te weten en goed om rekening mee te houden met het uitzoeken van een hengst.

Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-18 13:58

Ze kunnen best ver terug gaan zoeken als ze een hoop paarden kunnen testen. Dan kunnen ze uiteindelijk met de statistieken wel wat gaan puzzelen.

Ik denk dat Everdale wel wat minder gaat dekken, maar als er echt veel lijnen 'besmet' zijn dan krijg je wel weer een hele kleine genenpoel en dan is alles wat drager is uitsluiten misschien ook geen gezonde keuze. Wel belangrijk om de merrie te testen en zo het gen eruit te fokken.
Dit is even een nieuwe om rekening mee te houden, maar er zijn nog veel meer van dit soort aandoeningen waar we nu nog niet van op de hoogte zijn die misschien wel weer meer verankerd worden als we nu een hoop lijnen gaan uitsluiten.


Ik vraag mij trouwens af hoe ze aan 6% komen...En in welke populatie we dan moeten kijken, alleen de dressuur warmbloed paarden? Alle warmbloeden? Alle paarden? Pas dan kunnen we echt logisch zeggen hoe groot dit eigenlijk is.

Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-18 19:16

cobiie schreef:
Horses.nl plaatst net een artikel dat bij het kfps 25% van de dekkingen in 2016 niet heeft geleid tot een gemelde geboorte in 2017, zal dit gen daar ook een reden van zijn.



Dit gen, of waarschijnlijk een hoop meer genen. Het kfps is door een bottleneck gegaan waardoor bepaalde mutaties (zowel positief als negatief) sterker verankerd liggen.

Precies ook de rede om de dragers niet uit te sluiten, gewoon alle hengsten testen en niet twee dragers kruisen.
Ik ben wel benieuwd hoe verankerd het eigenlijk al zit, aangezien de meeste homozygote dieren nooit geboren worden en het zo best wel ongemerkt is doorgegeven.

Goed dat het nu bekend is een dat fokkers er rekening mee kunnen houden, maar als we nu de dragers uitsluiten vinden we over een paar jaar weer een ander gen en dan kunnen we een grote groep op non-actief stellen. Uiteindelijk heeft elk paard wel een aantal mutaties.

Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-18 19:49

Fijn dat er nu een hoop zijn getest. Inderdaad niet veel op de KWPN hengsten populatie, waarschijnlijk dat het nu pas opvalt aangezien het nu net een aantal populaire hengsten zijn.
Als je alles een beetje gaat uitpluizen kom je toch uit bij Duits (trakhener) bloed, dus opzich ook wel logisch dat er richting Dekenmarken en Duitsland meer dragers zijn.
Ik zit zelf lekker te puzzelen, maar zodra je te ver weg gaat zijn er zoveel opties en zoveel lijnen die terugkomen dat het lastig te zeggen is. Er zijn er wel een aantal die opvallen, maar dat blijft nu nog speculeren.

Petraaken, het hoeft natuurlijk niet zo te zijn, vooral als Roemer wat verder weg zit ;).

Ik denk dat met deze aantallen testen voor dekken gewoon de verstandigste keuze is. De dragers zullen door veel fokkers ook worden gemeden dus vooral die populaire hengsten zullen wat minder populair worden, wat voor de bloedspreiding alleen maar goed is.

Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-05-18 09:02

@petraaken, sorry, ik had niet door dat Total al 2x niet had gepakt, zou aan een hoop dingen kunnen liggen maar zou ook te verklaren zijn als ze inderdaad drager is.

@Quir, wat zit er qua moederlijn achter die merries?

Totilas zou mij verbazen, maar kan natuurlijk altijd zo zijn.

Ik mag niet speculeren, maar als je een beetje statistisch kijkt dan je eigenlijk al best zeker speculeren dat Donnerhal het gen draagt. Benieuwd wanneer daar de uitslag van komt.

Als er daadwerkelijk fouten zijn gemaakt met het testen dan is dat schandalig.

Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-18 08:00

Suzanne F. schreef:
NatasjavE schreef:
Daar kwamen we hier al eerder inderdaad op.

Ik ben bang dat Amor mogelijk drager is.


Dan zit het door heel je fokkerij heen.


Amor leek mij ook niet logisch, tot ik dit stukje las op de bokt wiki.
Wffs zou het kunnen verklaren, het is alleen de vraag of het logisch is hoeveel merries toen kennelijk ook al drager waren.

[ img ]

Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-18 08:50

Mij leek het alsof er weinig nakomelingen waren terwijl hij wel veel had gedekt. Maar dat kan natuurlijk aan vanalles liggen. Eigenlijk is wffs dan juist onlogisch, want dat zou zeggen dat er in die tijd ook al veel dragers zouden zijn en dan zou alles echt al eerder bekend zijn. Daarnaast denk ik inderdaad dat als Amor drager was geweest er nu veel meer paarden drager zouden zijn.
Ik ben een beetje gaan zoeken en vergelijken, het zal grotendeels via een paar merrielijnen zo'n doorgeven met een paar hengsten die het weer wat wijder hebben verspreid.
De meeste grotere hengsten zullen geen drager zijn geweest en de volbloeden kunnen we ook wegstrepen. Zo kwam ik na een avondje puzzelen tot een stop bij Cancara (1917), maar dan ga je zoveel gissen op statistiek onderweg dat het toch geen zin heeft.
Uitpluizen is een leuke puzzel, maar ik denk dat het meer nut heeft om te kijken naar de hedendaagse uitslagen en vanuit daar verder te denken.

Al zou het voor de merriehouders fijn zijn om te weten of ze een drager kunnen dekken met bv Totilas. Al, ook zonder de betreffende hangar te testen komt dat er vanzelf uit.

Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-19 10:46

Pantykous schreef:
Denk dat het probleem meer is dat we nu nog niet volledig weten wat dit defect in houdt. Ja er is dus een hogere kans op abortus of een dood veulen, maar wat doet dit defect nog meer?



Is het niet zo dat ze vermoeden dat het juist ook een 'positief' effect heeft op beweging? Dat daarom de paarden die positief zijn bevonden juist zo populair zijn?
Dit is pas een van de vele genmutaties, de dragers uitsluiten k klinkt nu misschien als een goed plan, maar het op deze manier verkleinen van de genenpoel brengt op langere termijn juist alleen maar meer problemen.

Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-19 13:09

Er is veel meer gemoeid met beweging, maar het zou zomaar kunnen zijn dat dit gen er wel degelijk in meespeelt als je inderdaad kijkt naar een aantal positieve gevallen. Het valt wel op. Het verschil in tussen de springpaarden en dressuurpaarden is makkelijk te verklaren; dat zijn tegenwoordig compleet andere types, als het gen daadwerkelijk invloed op beweging heeft dan is de invloed (bijvoorbeeld in combinatie met bouw) in springpaarden minder duidelijk.


Uitsluiten is in mijn ogen echt niet handig om te doen, we weten er niet veel van, maar wel dat een drager in principe gewoon gezond oud wordt, dus als je een merrie gewoon test is er eigenlijk geen kans op een ziek veulen. Een relatief 'onschuldig' gen als deze, welke alleen in homozygote vorm schadelijk is, is een stuk beter om te gewoon in de populatie te houden dan nog niet ontdekte genen welke bijvoorbeeld ook in dragers voor bepaalde kwalen zorgen. En ja, die zijn er echt wel (denk aan de C6/C7 malformatie, hoewel daar nog geen gen aan is gekoppeld).
Dus nee, een relatief onschuldig gen gelijk uitsluiten terwijl het ziektebeeld gemakkelijk te voorkomen is door gewoon te testen lijkt me onverstandig.

Maarrrrrr ik begrijp wel waarom fokkers ze toch uitsluiten: als je een sportpaard wilt fokken is een drager natuurlijk geen probleem, maar als iedereen toch een beetje de dragers wilt voorkomen dan levert een positief merrieveulen natuurlijk een stuk minder op. Dus voor de zekerheid durven fokkers niet te dekken met positieve hengsten.

Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-19 13:26

Ik denk dat het nu vooral zaak is om te onderzoeken wat WFFS nou eigenlijk precies doet in het lichaam (niet alleen wat er uiteindelijk gebeurt, maar waar het gen in eerste instantie voor codeert). Het kan hele kleine effecten hebben die wel degelijk zorgen voor betere beweging of whateffah in dressuurpaarden terwijl het in de springpaarden niet veel opvalt. Er wordt veel specialistischer gefokt tegenwoordig waardoor de genen tussen springpaarden en dressuurpaarden ook nogal verschillen. Misschien heeft dit WFFS gen in combinatie met andere genen die een dressuurpaard juist een goed dressuurpaard maken juist een positief effect, terwijl het in een springpaard geen merkbare effecten geeft omdat de genen waarmee het zo'n mooie combinatie geeft niet zoveel voorkomen in de springpaarden, omdat ze voor springpaarden minder waardevol zijn en er dus niet op wordt geselecteerd.
Lastig verwoorden dit.

Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-19 13:40

Niet om erachter te komen of ze zorgen voor betere bewegers, maar omdat je toch wilt weten wat het nou eigenlijk precies is? Waarom het zo tot uiting komt en of er misschien iets te doen is aan het ziektebeeld van de homozygote nakomelingen? Misschien zijn er wel ziektebeelden die erop lijken waardoor het onderzoek daar ook nuttig voor kan zijn. Hoeft helemaal niet hetzelfde gen te zijn, maar misschien wel hetzelfde hormoon dat minder wordt afgegeven tijdens een bepaald moment van de dracht (ik noem maar iets) ofzo.

Bewust erin fokken niet, er zijn, zoals gezegd, genoeg andere hengsten. Maar ze helemaal uitsluiten van de dekdienst lijkt me onverstandig. Dan kunnen we straks blijven uitsluiten.


Ilse_123
Berichten: 3761
Geregistreerd: 17-05-08
Woonplaats: Haaren

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-19 14:07

fokfanaat schreef:
hoezo blijven uitsluiten? je verwacht dat er nog meer van zulke zaken zullen opduiken?



Gegarandeerd.

Zolangs ze bij het OWLS gen geen dragers met dragers kruisen vind ik het prima. Gewoon goed blijven opletten en testen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Umeo en 47 bezoekers