haflinger

(Naar Wiki artikel)

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Caira
Berichten: 26064
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

haflinger

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-04-07 09:12

Haflingers worden sinds 1961 in Nederland ingevoerd. Na de tweede wereldoorlog had de mechanisatie in de landbouw zijn intrede gedaan, vooral op de grote bedrijven. Voor de kleine bedrijven zocht men toen naar een sobere en doelmatige krachtbron. Die werd in Oostenrijk gevonden. Daar gebruikte men een paardje in de bergen dat een groot uithoudingsvermogen had en sober in onderhoud was; de Haflinger. Samen met andere paardenrassen zouden ze een functie moeten vervullen op het agrarisch bedrijf, maar de mechanisatie verliep zo snel dat een intensief gebruik in de landbouw geen hoge vlucht heeft genomen.
Wel bleek dat de Haflinger ook voor vele andere doeleinden kon worden gebruikt. Bovendien was de voskleur zeer aantrekkelijk in combinatie met de lichte staart en manen. Mede door hun vriendelijke karakter hebben de Haflingers zich enorm kunnen uitbreiden. Wij beschikken nu in Nederland over een groot aantal Haflingers die worden gekenmerkt door kracht, uithoudingsvermogen, soberheid in onderhoud, intelligentie en vooral door braafheid. Het is een universeel paard dat voor vele doeleinden inzetbaar is.

Het haflingerpaard

De historie van de Haflinger gaat terug naar het jaar 1874, toen het huidige Haflingerras is gegrondvest. Van voor die tijd is bekend dat in het vroegere Oostenrijks Tirol werd gewerkt met een klein bergpaard. Doortrekkende ruiters hebben Arabisch bloed ingebracht waardoor het ras adellijke kenmerken kreeg. De combinatie van de Arabische hengst El Bedavi XXII met een "Tiroler Landesstute" bracht een hengstveulen voort genaamd Folie 249.
Het staatshengstendepot van Stadl-Paura kocht hem als vierjarige hengst waarvan alle Haflingerpaarden de trotse nakomelingen zijn.
De weelderige witte manen en de witte staart zijn de specifieke kenmerken van de Haflinger die in het begin van deze eeuw als uniforme eigenschap werden bereikt. Vijf stamvaders, Nibbio 1920, Willi 1921, Anselmo 1926, Student 1927 en Massimo 1927, bepalen in hoofdzaak de bloedlijnen van de Haflingerpaarden. In het stamland spreekt men dan ook van de N-lijn, de W-lijn, de A-lijn, de S-lijn, de St-lijn en de M-lijn. Een aantal jaren geleden is hier nog de B-lijn aan toegevoegd.
In 1961 vond de eerste import van Haflingers in Nederland plaats. Sindsdien zijn er veel paarden uit Oostenrijk naar Nederland gehaald. Bovendien kennen we in Nederland een uitgebreide fokkerij van dit ras. De kwaliteit van de Nederlandse paarden kan zich meten met die in het land, waaruit ze destijds zijn geïmporteerd.


Gebruik van het ras

Haflingers hebben bewezen voor veel doeleinden te kunnen worden ingezet. Het zijn niet alleen zeer aantrekkelijke dieren, maar ze zijn ook bereid intens te presteren. Met het genoegen dat men aan de Haflinger beleeft, is het dan ook geen wonder dat het ras zich enorm heeft uitgebreid.
De Haflinger is sterk en harmonisch gebouwd, heeft een vriendelijk karakter, is fraai gelijnd en sterk gespierd en heeft als regel vlotte en correcte bewegingen. Haflingers, van oorsprong afkomstig uit Hafling in Zuid-Tirol (Italië), zijn speciaal gefokt als universele krachtbron door en voor de Oostenrijkse alpenboeren. Het opgewekte karakter, het grote uithoudingsvermogen en de bereidheid tot presteren, zowel aangespannen als onder het zadel, maakt het alom tot een zeer gewaardeerd dier. Deze gunstige eigenschappen gaan gepaard met sobere eisen ten aanzien van voeding en onderhoud.

Welk type haflinger wordt gewenst.

De haflinger hengsten moeten een duidelijk mannelijke uitdrukking hebben, terwijl de merries vrouwelijk moeten zijn. Voor de merries is een stokmaat tussen 1.38m en 1.46m. Voor hensten wordt een grotere maat gewenst. Die zou kunnen liggen tussen 1.43m en 1.52m. De kleur is altijd vos of palomino en heeft kenmerkende vlaskleurige manen en staart. Het hoofd van een haflinger moet adel en chique uitstralen. De grote ogen, de grote, wijde neusgaten en de kleine oren geven de haflinger een levendig en intelligent voorkomen.
De haflinger moet een diepe hals en een brede borst hebben. De hals mag een stevige uitstraling hebben, maar wel in verhouding met het lichaam. De schouder moet worden gestreefd naar een goede ligging. Daarbij zal vooral worden gelet op de verhoudingen. Het is moeilijk aan te geven, welke schuinte de schouder moet hebben, omdat die samenhangt met alle delen ten opzichte van elkaar. De benen, opperarm moet voldoende gespierd zijn en iets breder aan de boven kant. De pijpbenen moeten voldoende omvang hebben, maar tegelijkertijd droog en hard zijn. De kootstelling mag niet al te lang zijn, maar wel soepel en veerkrachtig. De stand van de voorbenen mag niet toontredend zijn. Bij een jong , opgroeiend paard mag de stand van de voor benen iets frans zijn.
De voeten van zowel de voor- als achterbenen moeten hard en breed genoeg zijn. De voeten mogen niet te hoog zijn.
De rug mag bij hengsten korter zijn dan bij de merries, maar voor beide geld dat het paard niet te veel ‘gestopt’ mag zijn. De rug moet voldoende gespierd zijn. De lendenen moeten sterk en goed bespeird zijn. Bij een hengst mag het kruis niet te breed zijn, maar wel enigszins gespleten. Bij een merrie mag het iets breder zijn en een beetje meer gespleten
De achterbenen moeten droog en veerkrachtig zijn. De hielen mogen niet overdreven naar elkaar toe staan. De achterbenen moeten correct naast elkaar recht gericht zijn.
De bewegingen moeten zowel in stap als in draf correct, vlot, ruim en veerkrachtig zijn.
Het toilet voor haflingers en trekpaarden kan het totaalbeeld beïnvloeden, ook in positieve zin. Het toilet mag er echter niet toe leiden, dat het werkelijke beeld van de paarden aan het oog ontrokken word.

externe bron: www.kvth.nl

Eline

Berichten: 72938
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Re: haflinger

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-07 10:22

Heb je toestemming om deze teksten voor de wiki te gebruiken Caira, even snel op KVTH.nl gekeken en delen ervan zijn letterlijk overgenomen.

Caira
Berichten: 26064
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Re: haflinger

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-04-07 11:12

Ellende schreef:
Heb je toestemming om deze teksten voor de wiki te gebruiken Caira, even snel op KVTH.nl gekeken en delen ervan zijn letterlijk overgenomen.



Ik weet het niet, ze komen uit een verslag dat ik ooit met een groep gemaakt heb.

Eline

Berichten: 72938
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Re: haflinger

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-07 17:28

Dat maakt het lastig om de teksten op te nemen in de wiki, die moeten zelf geschreven zijn, of je moet toestemming hebben om de teksten te gebruiken. Geldt dat ook voor de andere stukken die je op WZ hebt gezet?

Ogrop
Berichten: 6089
Geregistreerd: 29-09-06

Re: haflinger

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-07 17:30

Ellende: Misschien wil iemand wel helpen om de tekst iets wat om te vormen? (en eventueel met behulp van een andere site) En zo een 'eigen' tekst te maken?