Giftige planten

Moderators: Dani, ynskek, Ladybird, Hanmar, xingridx, Mjetterd, Polly, Giolli

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
EstherHegt
Berichten: 3343
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-11 21:36

ceesje schreef:
jakobskruiskruid is een zeer beruchte , geeft stapeling in de lever , en met dodelijke afloop.
buxus


JKK geeft géén stapeling in de lever, de schade stapelt wel, maar in de korte tijd dat de PA's in het lichaam zijn, ze worden heel erg snel uitgeplast.
Heb je de bron voor me wie vertelt dat het stapelt? Als dat namelijk zo was dan kon je natuurlijk heel gemakkelijk aantonen welke plant het was. Daarbij hoeft er geen dodelijke afloop te zijn, de lever is in staat zich te herstellen.

Voor de basterdklaver (Trifolium hybridum ) is deze ook wel interessant http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... 8-0040.pdf
Laatst bijgewerkt door EstherHegt op 17-03-11 21:38, in het totaal 1 keer bewerkt


EstherHegt
Berichten: 3343
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-11 21:41

Dribbel schreef:
Het is toch zo dat de lever zich tot op zekere hoogte kan herstellen en niet altijd helemaal. Zit dat bij paarden ook zo?


Ja bij paarden is dat ook zo. Vaak is het alleen niet duidelijk hoeveel een paard moet eten en op welke termijn het schade geeft. Sommige planten zijn echt rotzakken zoals bijv waterscheerling en taxus, daar is een klein beetje vaak wel voldoende. ( werken meen ik op het hart, pin me er niet op vast) De lever heeft een behoorlijk zelfherstellend vermogen, vergelijk het maar een beetje met alcohol drinken, iedere dag een biertje is minder erg als iedere dag veel drank.


EstherHegt
Berichten: 3343
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-11 22:39

hafjesliefde schreef:
Je kan de meeste geslachten van de iris herkennen aan de paarse bloemen, waar je soms ook een beetje geel kan terugvinden.


Is het niet belangrijk om een onderscheid te maken tussen wilde planten en tuinplanten? Tuinplanten zijn natuurlijk wel heel vaak giftig maar zullen het niet goed doen in de wei of langs de slootkant.
Op de wiki had ik al ooit een foto van gele lis neergezet, die is een vroege plant die graag aan water groeit.

http://www.bokt.nl/wiki/Bestand:Gele_Li ... rus%29.jpg

Natuurlijk is het wel belangrijk met snoeiafval om giftige bomen te benoemen maar tuinplanten? De paarse zijn tuinplanten en cultivars toch?

EstherHegt
Berichten: 3343
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-11 22:38

ceesje schreef:
Heb het even nagelezen , stapeling inderdaad niet na 1 maal eten , doch dat het giftig is , en alszodanig de plant herkenbaar dient te zijn, is het signaal.Beter de vergiftigingskans voorkomen .


Misschien wat flauw van me maar op mijn website staat ook vermeld dat een hapje geen kwaad kan, natuurlijk is het waar dat mensen op de hoogte moeten zijn van giftige planten, maar is het wel bekend dat er naast Kruiskruiden ook veel andere planten PA’s bevatten : deze stoffen zijn aangetroffen in meer dan 6000 plantensoorten (3% van alle bloemplanten)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers