daffie1986 schreef:Even over die starter voor zuurdesem. Ik heb er toevallig vanmiddag één van een vriendin gekregen, maar hoort dat vloeibaar te zijn? Ik dacht altijd dat het net zoals een stukje voordeeg was.
Het is ongeveer zoals pannenkoeken beslag. Het bestaat ongeveer uit gelijke delen water en meel.
Sharani schreef:Nee, dat heb ik nog niet. Was er naar op zoek maar vind allemaal verschillende recepten. Ekologisch meel kan ik wel aankomen.
Ik heb die van mij op de volgende manier gemaakt:
Benodigdheden, een 3/4 liter weckpot en een stukje, niet te fijn geweven, stof, bijv linnen of katoen.
dag1: Mix een half kopje meel met een half kopje water in de weckpot, dek de pot daarna af met het stukje stof. Zet het ergens in huis op kamertempratuur.
dag 2 toten met 7: Roer het mengsel +-elke 12uur, bijv 8.00 en 20.00 en geef het bij de ene keer eten met 1el meel en 1el water. bijv op dag 2 voer je om 8.00 en dan om 20.00 niet en op dag 3 voer je om 8.00 en om 20.00 niet enz.
Als het goed is ziet je rond dag 4 kleine belletjes ontstaan en rond dag 7 zou het zuurdesem klaar moeten zijn voor gebruik.
Daarna kun je ervoor kiezen om het op kamer tempratuur te bewaren, dan geef je het elke dag 1el meel en 1el water, of je zet het in de koelkast, dan kun je het ongeveer een week wachten met het eten te geven.
Zoals ik al zei, het moet ongeveer zo aanvoelen als pannekoeken beslag, is het iets te dun, voeg dan wat meer meel toe en is het te dik, iets meer water. Het komt niet zo precies, na een tijdje weet je precies op gevoel hoeveel meel en water je moet toevoegen.
Misschien heb je hier iets aan. Oh, ja, als je teveel zuurdesem hebt kun je er hele lekker "sourdough biscuits" mee bakken in een koekenpan, mmm, zo lekker bij de chili