Wonen in monument: prima, of gedoe?

Moderators: Dani, ynskek, Ladybird, Hanmar, xingridx, Mjetterd, Polly, Giolli

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
stefje
Berichten: 1898
Geregistreerd: 20-05-04

Wonen in monument: prima, of gedoe?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-04-23 12:14

Ik ben al enkele jaren op zoek naar een huis in een bepaalde regio. Mijn droomhuis nog altijd niet gevonden, krijg ik het aanbod om een bezichtiging te doen in een nog niet op de markt staand monument. Het huis stond me aan en zag er goed uit (hoewel informatie als isolatie en andere details nog niet beschikbaar zijn). Maar de status rijksmonument en lezend over beperkingen en verplichtingen deed me toch besluiten om er vanaf te zien.

Verder zoekend naar huizen duikt toch dit monument weer in mijn hoofd op. Locatie en ligging zijn zoals ik zoek, maar, wachtend op verdere informatie, twijfel ik ook flink over de monumentenstatus. Maar ook: dit kan mijn droomhuis zijn, ga ervoor. Qua prijs denk ik dan: waarom is een huis met dergelijke beperkingen dan niet goedkoper in die klasse? De eisen zijn lastig te achterhalen (bescherming buitenkant is een feit, binnenkant is onduidelijk, wat mag wel en niet?). Rol gemeente en rijk? Vergunningen duren langer, onderhoud zou vaak duurder zijn (soort verf buitenkant, dakpannensoort, ramen). Ik verdiep me erin maar denk ergens: wat een gedoe. Toch laat het huis me niet los. Zie ik het te zwaar?

Daarom de vraag: wie heeft ervaring met de aankoop van (bijv. wat heb je onderzocht) en wonen in een monument?
Hoe schat je de verkoopbaarheid in, die lijkt mij toch wat lager?

Edit: Ver. Eigen Huis omschrijft het bewonen als 'rentmeesterschap'. Dat gaf mij wel te denken.
Laatst bijgewerkt door stefje op 09-04-23 12:49, in het totaal 1 keer bewerkt

_San87_
BKB 2023 winnaar 2D
Berichten: 41332
Geregistreerd: 18-05-09
Woonplaats: Het bos

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-23 12:37

Mijn vader heeft veel monumenten gerenoveerd/gemoderniseerd en het is, van wat ik begrepen heb, een crime.

Verduurzamen is lastig, zonnepanelen leggen op het dak kan niet zomaar, bijvoorbeeld.

Naast dat je echt een flinke zak geld mee moet nemen voor eventuele renovaties, moet je er ook rekening mee houden dat je vaak meer dingen niet mag dan wel omdat vaak het aangezicht beschermd is, er zijn ook monumenten die een beschermde indeling hebben, of ornamenten oid waar je niks mee mag doen, je een lange adem moet hebben omdat niet ieder bedrijf monumenten mag renoveren/onderhouden en overheidsinstanties gewoonweg niet de meest snelle zijn. Daarnaast moet er met de materiaalkeuze ook rekening worden gehouden, met een verfje en een vurenhoutje van de Gamma kom je er niet, zeg maar.

Over de verkoopbaarheid... Oprecht geen idee. Ik kan me voorstellen dat ze lastiger verkoopbaar zijn. Ik vind veel monumentale panden echt prachtig, maar zou ze met geld toe nog niet willen hebben :).

Misschien heb je wat aan monumenten.nl.

FloortjeM
Berichten: 1041
Geregistreerd: 20-08-05
Woonplaats: 's-Heer Arendskerke

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-23 12:56

Een huis wordt niet zomaar een monument; dat is omdat het 'het bewaren meer dan waard is'. Het zijn de unieke huizen, op unieke plekken, met een uniek verhaal eraan vast.

En ja, het is wel eens een beetje gedoe, omdat je niet zomaar alles mag doen, en omdat je je soms bepaalde voorschriften moet houden. Aan de andere kant: er zijn veel subsidies speciaal voor het onderhouden van monumenten (vroeger was al het onderhoud van monumentenpanden belastingaftrekbaar, maar vanwege het eindeloze gedoe in de discussie wat is onderhoud/wat is verbetering met de belastingdienst, is dat nu niet meer zo.

Wij wonen inmiddels zo'n 25 jaar in verschillende rijksmonumenten, en ik zou niet meer anders willen. Nog iedere keer zijn wij allemaal steeds weer verbaasd dat we op zo'n onwaarschijnlijk mooi plekje wonen en in al die jaren komen we echt nooit op een niet-monument uit als we rondkijken voor iets anders. Het is echt alsof je op een stukje geschiedenis mag passen for the time being, en om het te behouden en met behoud van de goede uitstraling mee kan laten bewegen met de tijd.

Wij beschouwen het regelwerk niet als 'gedoe', maar als een hele beperkte prijs om in een pareltje van ons cultureel erfgoed te mogen wonen.

Whoopy: Mijn enige eigen echte grand prix-paard
http://www.mrmaat.nl

Esperanza
Berichten: 3271
Geregistreerd: 20-08-04
Woonplaats: Ramsau am Dachstein

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-23 13:28

Precies dat wat San87 zegt, het is op sommige vlakken een crime.

Ik heb in een monument gewoond in het centrum van Apeldoorn en er mocht bijvoorbeeld geen dubbel glas in. :o Dus als je wilt verduurzamen, tja, dat mag vaak niet. Alles wat je dus renoveert valt vele malen duurder uit. Ik woon inmiddels in het buitenland en 6-7 jaar geleden kostte het huis al 800 Eurie in de maand aan energiekosten. Wat het daar nu moet kosten.... ik wil het niet eens weten. :')

Tuurlijk was het dat huis waard, de plek enz, maar je moet het geld wel hebben om het te kunnen bewaren. En het is er allemaal niet goedkoper op geworden de laatste jaren. Het gekke is dat het huis ernaast (ook monument) nu volledig is platgegooid en nieuw gebouwd is. Heel raar dat dat ineens wel mag. Het heeft wel jaren stil gelegen, maar er staat nu echt een nieuwe, groter, wel in dezelfde stijl, maar toch. Dus tja, het is ook rekbaar blijkbaar.

Ons huis heeft lang te koop gestaan, de markt was toen niet zo goed, in ieder geval niet in die prijscategorie :') En we wilden het gewoon niet 'weggeven'. Er is veel geld in de renovatie gestopt, maar ook emotie natuurlijk en dat was wel wat waard. We hebben het nog een aantal jaren verhuurd onder de leegstandswet, maar ook dat was een crime. Uiteindelijk hebben we wel de prijs gekregen die we wilden en zijn we blij dat het verkocht is. Maar dat is meer omdat we geëmigreerd zijn.

Het huis zelf, dat was een droom. Ik heb er hele fijne herinneringen aan en ik zou (mochten we weer terug naar Nederland gaan) graag weer in een soortgelijk huis wonen. Als dat nog betaalbaar is dan :D

I don't care what they say, I'm gonna do it anyway...
https://www.haus-bernhard.at/

FloortjeM
Berichten: 1041
Geregistreerd: 20-08-05
Woonplaats: 's-Heer Arendskerke

Re: Wonen in monument: prima, of gedoe?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-23 15:25

In mijn ervaring mag je je huis zeker wel verduurzamen (wij mochten dat in alle woningen in ieder geval wel), maar soms komen daar (afhankelijk van de bouwperiode van je huis) bepaalde eisen aan. Zo woonden wij een aantal jaren in een oud pakhuis uit 1557 en daar moet dan speciaal monumentenglas in (maar daar krijg je dan subsidie op, althans: voor ons was het toen nog belastingaftrekbaar). Voor onze huidige woning (uit 1880), hoefde dat niet. Overigens mag je op de meeste monumenten wel zonnepanelen leggen, maar niet op alle delen. Maar bijvoorbeeld de dak-, vloer- en gevelisolatie was hier in geen van alle woningen een probleem en werd in bepaalde gevallen ook vanuit de monumentenpot gesubsidieerd. Dat is ook omdat het vaak wat duurder uitpakt omdat je woning meer maatwerk is (omdat het geen dertien-in-een-dozijn woning is).

Whoopy: Mijn enige eigen echte grand prix-paard
http://www.mrmaat.nl

jibberjabber
Berichten: 784
Geregistreerd: 12-02-11
Woonplaats: Achter m'n voorhoofd

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-04-23 15:59

Het is al een heel verschil of het een gemeentelijk of een rijks monument is. Een monument heeft (nog) niet de verplichting om een energie-certificaat te laten opmaken bij verkoop. Je moet jezelf op de hoogte te laten brengen in welke klasse het valt.
Er zijn monumenten waarbij binnenshuis ook niets veranderd mag worden zoals een deur verplaatsen of een muurtje verwijderen omdat in het kamertje geen bed past ( ik noem naar wat).
Ikzelf vind dat er wel een hele grote plus aan de kavel en huis moet zitten om voor monument te gaan. In ieder geval iets wat bij een niet-monument moeizaam te vinden of te realiseren is.
En v.w.b. de toekomst : is het wel weer redelijk gemakkelijk te verkopen als bv de energievoorziening een heikel punt blijft ? Vooralsnog is het nog niet altijd mogelijk om zonnepanelen op een monument geplaatst te krijgen. Wellicht dat dat in de nabije toekomst versoepeld wordt… ?! Ook buitenshuis mag soms niets bijgebouwd terwijl soms met de jaren je gedachten over iets kunnen veranderen… Al met al brengt het wel een aantal hoofdbrekens met zich mee.

http://www.bokt.nl/markt/ad/32393/bijzondere-oornetjes
"Moed betekent niet de afwezigheid van angst. Moed betekent angst voelen en toch je hart volgen!" Verberg nooit je angst in stilte !
Be like a duck. Remain calm on the surface and paddle like crazy underneath.

Amanda_T
Berichten: 5950
Geregistreerd: 01-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-23 20:53

In dit soort gevallen doe je er goed aan informatie in te winnen bij iemand die veel ervaring heeft met monumenten en je ook een eerlijk en goed advies geeft. Gemeentelijk monument of rijksmonument maakt inderdaad veel verschil. En wat ik (van een zeer ervaren iemand wat betreft monumenten) begrepen heb; kan een rijksmonument juist ook veel (financiële) voordelen opleveren in plaats van alleen beperkend te zijn; als je maar weet hoe je het moet aanpakken.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Frummel01, Julimy en 16 bezoekers