Perceel indelen voor droom accommodatie aan huis!

Moderators: Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola, Nicole288, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
LB_ED
Berichten: 60
Geregistreerd: 12-04-11

Perceel indelen voor droom accommodatie aan huis!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-05-20 19:41

Hoihoi,
Aangezien wij eindelijk zijn begonnen met de verbouwing van ons huis,kan ik mij gaan richten op de indeling en bouw van onze accommodatie voor de paarden. *\o/*
Om een lang verhaal kort te maken..
mijn schoonouders wonen op ons erf, in een appartement/vakantiewoning met woonbestemming(tuin aangegeven in blauw op het overzicht). Dit zijn nu niet echt paardenmensen.. daar wil ik ook graag rekening mee houden bij de indeling. Ze laten ons(mij :Y) ) helemaal vrij in wat we gaan bouwen, zolang het hun uitzicht maar niet te veel beperkt. Ook wil ik graag dat de stallen & mesthoop niet dicht bij hun ligt aangezien dit 100% ellende met zich mee gaat brengen qua stank en vliegen etc.. :Z
Nou daar is dus het eerste probleem, ik wil de stallen uiteraard wel in het zicht hebben.
Verder hebben wij ook nog buren waar ik rekening mee wil houden, juist om de problemen voor te zijn. (Paars in het overzicht). Mijn idee was voor zover om in die hoek de bak/paddocks te maken. Ik ben er natuurlijk in mijn hoofd altijd al druk mee geweest, maar ik heb nooit de concrete plannen op papier gezet.
Nu ben ik heel erg benieuwd of er mensen zijn die het leuk zouden vinden om hun ideeën hier neer te zetten. Ik vraag absoluut geen complete bouwtekeningen etc. Maar een leuk overzichtje met creatieve ideeën/oplossingen zijn altijd welkom!
Om het allemaal iets duidelijker te maken:

Rood: ons huis en tuin
Blauw: tuin schoonouders met het uitzicht
Paars: buren
Rood: het betreffende perceel.
Witte strepen: mogelijkheid om het terrein op te rijden.

Eisen:
-Rijbak minimaal 40x80
-Gebouw met 5 stallen, zadelkamer, voerhok, afspuitplaats.
- weide/ springtuin met ruimte voor (cross)hindernissen
- Meer dan genoeg ruimte voor trailers, auto’s en rij/draai mogelijkheden. (Bestrating/asfalt)

Opties:
-galopbaan
-Paddocks
-Grote (inloop)stal als opfok.

Eigen ideeën:
In de scheiding van de weilanden hindernissen verwerken. Denkend aan: grote boomstammen tussen de omheining, te hoog dat de paarden zelf erover gaan (dus nog functionerend als omheining) maar een leuke sprong voor het crossterrein.

Omdat er zoveel weiland is, leek het mij voor later een idee om evt. Een grote inloopstal er neer te zetten voor evt. Een kleinschalige opfok. Dit is uiteraard geen prioriteit en meer een spontaan idee. :o

Kosten:?
Wij hebben helaas geen jackpot gewonnen maar zijn wel realistisch in wat dit ons ongeveer gaat kosten. Daarbij is het ook niet de bedoeling om alles in 1x er neer te zetten. Dit plan zal uitgewerkt worden in de komende 2/3 jaar.
Het stallingsgebouw, de bestrating, omheining en rijbak hebben de grootste prioriteit. Ook zullen er in eerste instantie maar 2 paarden en evt. 1 pony verblijven.
Later zal dit uitgebreid worden.

Hopelijk heb ik het zo een beetje begrijpelijk uitgelegd, en ik ben heel erg benieuwd naar jullie ideeën!

Hieronder een afbeelding met mijn geklieder. :Y) En eentje zonder, om je ideeën evt. Uit te werken.

Ik ben niet heel erg actief op bokt, maar ik zal het de komende dagen in de gaten gaan houden! Ook zal ik niet altijd meteen reageren, maar ook hiervoor geldt ik doe mijn best. :o


[ img ]

[ img ]


Humpiedumpie
Berichten: 1452
Geregistreerd: 18-05-04

Re: Perceel indelen voor droom accommodatie aan huis!

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-20 21:13

Ben niet erg handig met ontwerpen, maar wauw wat een mooie ruimte! Ben benieuwd wat je ervan gaat maken :j

miccamaaike
Berichten: 7267
Geregistreerd: 29-08-08
Woonplaats: ZW-Drenthe

Re: Perceel indelen voor droom accommodatie aan huis!

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-05-20 09:18

Eerst maar eens kijken denk ik waar je een bak en stallen mag bouwen, daar zitten ook weer regels aan vast. Check ook bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt voor het aanleggen van de rijbak. Voor de bouw van de schuur zul je sowieso een vergunning nodig hebben.

Wel een mooie ruimte iig, daar kun je vast iets moois van maken.

LB_ED
Berichten: 60
Geregistreerd: 12-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-05-20 08:46

Klopt. De vergunning voor de bouw van de stallen ligt al klaar, maar daar moet precies in staan van hoe en wat. Vandaar mijn vraag voor verder ideeën. Een kennis van ons gaat daar over, en die kon ons voor zover vertellen dat heel veel mogelijk is, omdat het weiland net buiten de bebouwde kom ligt en dan de regels veel soepeler zijn. De aanleg van de rijbak is vrij. De omheining moet wel aangevraagd worden, al denk ik dat dit ook geen probleem zal vormen.

Ik heb genoeg ideeën en al een groot gedeelte uitgedacht. Vaak is het wel fijn om van anderen te horen hoe hun het zouden doen, Soms zijn er dingen waar je zelf niet aan denkt. Of dat mensen tips hebben hoe ze het zouden doen, of absoluut niet (meer).

Amyyy
Berichten: 3224
Geregistreerd: 05-07-09
Woonplaats: Den Bosch

Re: Perceel indelen voor droom accommodatie aan huis!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-05-20 08:54

waarom zou je een rijbaan ter grote van 4 rijbanen aanleggen? Je hebt een mooi stukje grond, maar met de rijbaan zou je dan al ongeveer 1/4e gebruiken als rijbaan. Dan nog stallen, trailers, mesthoop, opslag én misschien nog een opfok.. Ik denk dat je je verkijkt op de ruimte en dit allemaal niet meer past. Tenzij je de paarden in de rijbak laat lopen, maar dat zou ik niet aanraden

❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎❤︎

FFDP
Berichten: 227
Geregistreerd: 19-11-16
Woonplaats: Oost-Vlaanderen

Re: Perceel indelen voor droom accommodatie aan huis!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-05-20 09:19

Ziet er een leuk project uit, maar ik denk dat je te veel wilt op deze ruimte. Het is niet klein, maar zoals hierboven reeds wordt aangegeven met de rijbaan, de stallen, mesthoop, ... Verlies je al veel ruimte. Daar kan je geen opfok meer bij maken, ofwel voor slechts enkele paardjes.

betadine
Berichten: 2697
Geregistreerd: 19-08-10
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-05-20 09:53

Allereerst al PROFICIAT :D

Hier 2 jaar geleden alles ingedeeld voor paarden.
Ik vind het zelf belangrijk om de mesthoop vlak aan de stallen te hebben en ideaal is dan ook dat hij gemakkelijk toegangelijk is om weg te laten halen.
Hier is het zo dat ik rond de stal meteen kan buitenzetten, water geven, kruiwagen legen, hooiruif en hooioplsag is ook aangrenzend aan de stallen. Vooral in de wintermaanden is dat echt luxe. Ik heb zo vaak gedoe gezien op andere particuliere stallen dat ik daar toch wel veel uit geleerd heb. Hoeveel tijd en energie je kunt verspillen aan modderpaadjes en hooi waaraan je steeds moet trekken en sleuren :+
Ik zit zelf op een beperkte ruimte en je erf staat inderdaad al snel vol met trailer, trekker, sleep etc
Jammer genoeg geen overkapping hier voor deze dingen en dat mis ik wel.

uva uvam vivendo varia fit

Haarbal
Berichten: 3328
Geregistreerd: 07-04-03
Woonplaats: Wierden

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-05-20 10:01

Als je echt de ruimte hebt, dan zou je een longeerbak/roundpen of een stapmolen kunnen gebruiken als het middenpunt van een soort "rotonde" waar je met de auto's en de trailers kan keren. Dan is het meteen mooi strak en heb je nauwelijks loze ruimte.

Taucha
Berichten: 794
Geregistreerd: 05-06-13
Woonplaats: Katwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-05-20 10:42

Ondanks dat er heel veel interessante computerprogramma's zijn om hiermee te helpen, vind ik het velen malen inzichtelijker om met papieren modellen te werken.

Print je perceel eens uit op een makkelijke schaal, bv 1cm = 5 meter (plak desnoods een paar A4 vellen aan elkaar). Teken op diezelfde schaal de "ingrediënten" [lees: stal, rijbak, longeerbak, etc] op schaal op papier, knip ze uit en ga gewoon eens passen en meten.

Schrik niet als blijkt dat een heleboel van je dromen niet zullen passen omdat een stalgebouw stiekem niet 4 meter bij (4mx5stallen=) 20 meter is, maar dat je ook nog een gang (minimaal 2m) nodig zult hebben voor de stallen en de wasplaats(4x4), zadelkamer (4x4) etc ook ruimte opsnoepen, zodat je voor jouw droomstal makkelijk op een gebouw van ca 10x40 meter uit kan komen en op een realistische schaal nog steeds op 6.5x30 zult zitten.

Daarnaast, je wilt de stal bouwen waar nu alleen weiland oid is? Mag dat volgens het bestemmingsplan?

Begrijp me niet verkeerd, het is super om zo'n droom te kunnen verwezelijken, maar misschien is het handig om eerst even realistische waarden eraan te gaan koppelen. Wat heb je minimaal nodig om goed uit te voeten te komen, ten opzichte van wat je graag zou willen en wat mag je volgens de regels van de gemeente/provincie.

Zapje
Berichten: 591
Geregistreerd: 11-12-15

Re: Perceel indelen voor droom accommodatie aan huis!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-05-20 10:57

Is dit in NL? Het lijkt mij dat je haast wel achter de buren moet bouwen. Welke gedeelte van je perceel heeft een bouwvlak? Over het algemeen mag je niet midden in een weiland gaan bouwen.

Het uittekenen en dan schuiven lijkt mij een goed idee. Ik vind 40x80 ook wel erg groot, zeker op dit leuke, maar niet enorme perceel.

beatje
Berichten: 5970
Geregistreerd: 05-02-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-05-20 11:25

Als ik goed reken zit je met ongv 1,5 ha waar je alles op wilt? Dan is een rijbaan van 40 op 80 best groot als je dan ook nog eens een springwei wilt en een galopbaan,dan hou je geen wei meer over.
Qua stallen en mesthoop is dat best handig natuurlijk als je die bij de inrit hebt. Want uit je tekening begrijp ik dat je niet langs je huis de wei op kan?
Alleen dan heb je ze niet direkt in zicht natuurlijk.Maar dat zou je evt met camera,s op kunnen lossen.

Seventeen
Berichten: 1009
Geregistreerd: 20-01-12

Re: Perceel indelen voor droom accommodatie aan huis!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-05-20 12:33

Wij hebben een perceel van intotaal 3 hectare met alle wensen die jij ook hier hebt staan waarvan 2 hectare land en 1 hectare 'rest', hierop staat het huis, de bak en de stallen. We hebben een grote bak van 30*60, en we zijn nog van plan die verder uit te breiden (min. 40*60). We hebben ook een galoppeerbaan van ongeveer 400m lang, deze is 3 of 4m breed. Binnen in hebben wij de weides liggen. De galoppeerbaan is bij ons niet omgezet tot zand, omdat we op bosgrond zitten en de baan dus zelfs in de winter heel erg goed te doen is. Ze kunnen dus ook op de galoppeerbaan grazen als wij ze de kans geven.

Laat je het wel omzetten naar zand, dan er 's winters je voordeel mee doen en ze daar er in de winter op zetten. Galoppeerbaan hoeft dus zeker geen probleem te zijn, maar haal er je voordeel uit.

Als je op leemgrond zit, dan zou ik het zeker aanraden om paddocks aan te leggen, afhankelijk van de hoeveelheid paarden die je erop wilt hebben.

Het opfokpuntje wordt misschien wel lastig, omdat het gras gewoon een keer opraakt. Hoe lang ze erop kunnen blijven staan is wederom afhankelijk van de grondsoort. Wij hebben hier 2 veulens lopen, die van onszelf zijn, met een 3e op komst dit jaar. Maar als je dat wilt verhuren loop je misschien wel aan tegen een tekort van grond.

Stuur mij gerust een pb, dan wil ik nog wel meer uitleggen. Onze plannen/ideeën komen in grote lijnen overeen!

LB_ED
Berichten: 60
Geregistreerd: 12-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-05-20 18:12

Bedankt voor de reacties, er staan zeker dingen tussen waar ik wat aan heb! :D

Stalling/schuur voor de trailer, tractor, sleep en zelfs 1 van de auto’s is er. Daar hoeft dus geen rekening mee gehouden te worden.

Daarbij is het zoals ik zei, qua papierwerk zit het goed. Het is ook niet dat mij iets in het hoofd is geschoten en ik het hier meteen ga plaatsten :Y)
Wij zijn al +\- 3 jaar met deze plannen bezig dus alles is wel zover uitgedacht en navraag gedaan dat het ook écht kán. Als dat niet zo was geweest, was ik voor geen goud daar gaan wonen. :o

Het uittekenen is inderdaad een goed idee! Misschien dat ik mij enigszins erin verkijk maar misschien ben ik ook wel een beetje onduidelijk erin geweest omdat ik jullie niet met een ellenlang verhaal wilde opzadelen :)

Bij de rijbak staat duidelijk minimaal 40x80, dit is misschien ook wel erg groot en zal ik aan kunnen passen naar 40x60, kleiner kan echter niet. Aangezien ik er dan bijna niks meer mee kan. Ik ben behoorlijk actief in de eventing, en ik spring dus veel. Daarbij wil ik de ruimte hebben om de hindernissen te laten staan zonder dat ik ontzettend belemmerd word in het rijden van figuren. Dat is echt een harde eis..

verder lijkt de galopbaan heel wat, maar dit hoeft zoals hierboven aangegeven niet per de een zandbodem te zijn, het gaat mij er ook niet om dat ik recordtijden moet gaan rijden, meer conditie/afwisseling. Dus als die baan niet altijd even super te rijden is, is dat geen probleem en zal hij prima functioneren als ‘weiland’.
De galopbaan moet ook niet aan bepaalde afstanden/lengte voldoen. Het gaat erom dat ze even ‘lekker de benen kunnen strekken’.

Ditzelfde is de bedoeling met de springweide. Deze zal overdag als weide gebruikt worden. Als ik dan wil springen, zal ik de paarden die daar lopen evt. moeten verplaatsten. Dat lijkt mij niet zo’n probleem, en zover ik het weet doen bijna alle mensen met een springweide dat. ( scheelt ook weer grasmaaien :Y) )

Het opfok idee, was ook een soort van opwelling waar ik opeens aan dacht, wat misschien een kleine bron van inkomsten zou kunnen zijn in mijn gedachten. Het staat er ook absoluut niet in als een eis, en bij nader inzien heb ik ook liever geen onaangekondigde mensen op het terrein, wat dan natuurlijk wel zou gebeuren. Dit is natuurlijk later altijd nog te realiseren, mits ik het zou willen en kunnen. :o

Al met al, denk ik nog steeds dat het allemaal uitgewerkt kan worden. Zonder dat wij heel erg in de problemen zullen komen qua ruimte.
Ik zal nog even gaan pb’en over sommige ideeën die mij heel erg aanspreken of waar ik meer van wil weten.

Nogmaals bedankt allemaal! :D

Hilary
Berichten: 6665
Geregistreerd: 22-05-04

Re: Perceel indelen voor droom accommodatie aan huis!

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-20 18:30

Ik zou met je eventing-wensen zorgen dat je vanuit de bak zo de wei in kunt rijden, maar ook via een sprong. In Deurne op het hippisch centrum kon dat ook, je sprong dan over de heg de bak in of uit.
Met hindernissen in de afrastering van je weide kun je ook lagere sprongen inzetten. De omheining trek je aan de bovenkant door tot de ene kant van de hindernis en gaat verder aan de andere kant. Het ‘gat’ boven de hindernis kun je een balk in hangen op dezelfde hoogte als je bovenkant van de omheining, of een schrikdraadje spannen (afhankelijk van welke omheining je kiest natuurlijk).
Heb je ergens een sloot waar altijd water in staat? Dan kun je daar een waterbak naast leggen om doorheen te rijden. Pomp op benzine erbij om de waterbak (bij) te vullen.

Oy with the poodles, already

LB_ED
Berichten: 60
Geregistreerd: 12-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-05-20 18:34

Dit is inderdaad een van mijn ideeën die ik graag verder uit zou willen werken. Ik ben al op veel terreinen geweest waar ik ‘gespiekt’ heb. Oa. Had ik dat daar ook gezien! :D

Een sloot hebben we helaas niet, alhoewel een waterbak mij wel heel gaaf lijkt :o, dit is alleen kosten technisch nog even een dingetje aangezien de rest al behoorlijk wat gaat kosten.
Dus dat schuif ik nog maar een paar jaar vooruit :)

Hilary
Berichten: 6665
Geregistreerd: 22-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-20 18:37

Hoeft ook niet direct natuurlijk, maar nu in de ontwerpfase kun je er nog rekening mee houden. Het zou jammer zijn als je een sloot hebt, maar daar de bak tegenaan ligt en je 80 meter slang moet uitrollen om te kunnen pompen :')

Edit: er moet vast gegraven worden; bewaar de grond om een heuvel en op- en afsprongen mee te maken :)

Oy with the poodles, already

LB_ED
Berichten: 60
Geregistreerd: 12-04-11

Re: Perceel indelen voor droom accommodatie aan huis!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-05-20 18:46

Dat is natuurlijk wel handig inderdaad :')
Daar heb ik mij nog niet echt in verdiept, al heb ik wel gehoord dat je ook waterbakken hebt met een eb/vloed regeling. Vraag mij alleen af wat dat moet kosten :=

Het uitgraven zal bij de bak ook moeten gebeuren, en dat zand word inderdaad bewaard daarvoor, of het genoeg is weet ik niet. Maar aan zand kunnen we meer dan genoeg komen, aangezien de buurman van mijn ouders een zandafgraving heeft. Dus keuze genoeg en als het juiste zand er niet is heeft hij meer dan genoeg connecties :))

Haarbal
Berichten: 3328
Geregistreerd: 07-04-03
Woonplaats: Wierden

Re: Perceel indelen voor droom accommodatie aan huis!

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-20 21:35

Klinkt allemaal super! Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkelingen, maak je (tzt) een volgtopic? :D

LB_ED
Berichten: 60
Geregistreerd: 12-04-11

Re: Perceel indelen voor droom accommodatie aan huis!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-05-20 20:43

Misschien dat ik later als we al begonnen zijn de ontwikkelingen bij houdt in een topic, alleen ben ik niet heel erg actief op bokt.. dus dan zal ik niet vaak maar wel in een keer heel uitgebreid alles omschrijven.

Het is natuurlijk altijd leuk om dit soort dingen te laten zien :D


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense, Ubermetrics en 16 bezoekers