Enquête paardenhuisvesting

Moderators: Coby, petraaken, C_arola, Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Sclimpre
Berichten: 2545
Geregistreerd: 01-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-19 11:33

Lusitana schreef:
Ik heb de paarden voor de nacht binnen , maar in stallen met halve wanden en een smalle gang ertussen zonder dak daarboven, dus ze krijgen natuurlijk licht en ze kunnen elkaar allemaal aanraken als ze dat willen , maar ook wegblijven bij elkaar als ze rust willen. Ik heb gemerkt dat ze bij 24/7 buiten blijven niet voldoende slapen, en 2 kregen daardoor problemen met hyperopmerkzaamheid (voortdurende stress en schrikachtigheid) en 1 daarvan ging zelfs flauwvallen (dat voor verwondingen en blessures zorgde).
Ik denk dat door alle idealen heen soms niet genoeg aandacht wordt besteed aan het gevoel van veiligheid dat het paard ervaart. In een kudde staan wil niet automatisch zeggen dat ze zich veilig voelen. Er zijn er zat die wel gewoon gaan slapen in een groep, maar er zijn er ook die dat niet durven of willen. Bij 1 zat bv het verantwoordelijkheidsgevoel in de weg. Die wil alles in de gaten houden, haalt vechtende paarden ook uit elkaar enzo, die slaapt echt niet als hij ze niet gewoon binnen heeft zodat hij weet dat hij niets meer hoeft te doen. De ander is laag in rang en loopt weg voor 1 ander paar dat hem graag pest, en dat gaat ook niet als je ligt of slaapt, dus die koos er ook voor om zoveel mogelijk wakker te blijven.
Je paard(en) kennen, en de kuddesituatie kennen is dus heel belangrijk en voor mij doorslaggevend voor de huisvesting. Maar ik heb het idee dat er niet altijd wordt stilgestaan bij het rustig kunnen slapen dat echt heel belangrijk is voor het welzijn van een paard.

Een ander aspect is het minder goed een dieet onder controle houden bij dag en nacht buiten waar wél voldoende voedsel is. Als ze dan ´snachts ergens zijn waar jij controle hebt over hoeveel ze eten, kan dan veel uitmaken.


Herkenbaar, hoewel het bij ons veel minder extreem is dan bij jouw paarden merk ik ook hier dat het de paarden goed doet elke dag een poosje tot rust te komen in hun eigen stal. Op dat moment kunnen ze kiezen of ze contact willen met de andere paarden of even net niet. Ze kunnen dan ook rustig eten zonder risico van weggejaagd te worden bij het hooi of zonder in de verleiding te komen een ander weg te jagen. Het verschilt van paard tot paard, zo lijkt het me voor onze pony om het even of hij op stal staat of samen met de anderen. Voor het meest onderdanige en voor het meest dominante paard is het dan weer heel belangrijk dat ze hun rust krijgen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: eempje41 en 8 bezoekers