tips voor vermijden stoelzit in nieuw zadel

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

orion456
Berichten: 483
Geregistreerd: 27-04-11
Woonplaats: Apeldoorn

Re: tips voor vermijden stoelzit in nieuw zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-19 17:10

Als je paard stil staat en jij zit gewoon in het zadel (zonder veel spieren aan te spannen om zo correct mogelijk te zitten) hoe is dan de lijn van je schouder, heup en hak? Vaak bij stoelzit, liggen de benen te ver naar voren, vergeleken met de heup en schouder. Voor goede zit balans moeten je schouders, heup en hak op 1 lijn hangen (van de zijkant gezien).
Kan aan te lange beugels liggen, maar ook gewoon aan niet goed zadel wat past bij jouw zit. Ik heb bijv korte benen, en met de normale beugelophanging van de meeste zadels, hangen de beugels te ver naar voren voor mij. Daardoor moet ik altijd net iets verder van achteruit het zadel komen om te gaan staan met lichtrijden en dat brengt al onbalans met zich mee (waardoor je paard ook moeilijker zijn balans kan houden). Mijn oplossing van het nieuwste type zadel van Bates, dressuur. Daar kun je de beugelophanging verplaatsen naar achter. Daardoor hangen de beugels voor mij precies goed en hangt mijn hak mooi onder mijn heup en schouder in 1 lijn.

een goede zadelpasser moet hier ook op letten, maar mijn ervaring is dat heel veel dat niet doen. Letten vooral hoe het op paard ligt.


orion456
Berichten: 483
Geregistreerd: 27-04-11
Woonplaats: Apeldoorn

Re: tips voor vermijden stoelzit in nieuw zadel

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 17:49

Het zou fijn zijn als het op te lossen is met je beugels een gaatje korter, maar het is denk ik ook niet de bedoeling dat je in spring maat komt te zitten. Dit zadel lijkt je zit op niet veel plekken te ondersteunen, dus dan is het des te belangrijker dat je er zelf zo goed mogelijk in balans op kunt zitten (dus schouder, heup, hak in 1 lijn). Het maakt niet uit dat het verder een kaal zadel is (dus zonder wrongen e.d.), er zijn ook dressuurzadels die weinig tot geen wrong hebben. Belangrijkste is dat je in balans in het zadel zit en doordat iedereen weer anders gebouwd is (lang, kort, stevig, dun, lang bovenbeen, kort been, holle rug, bolle rug) is niet elk zadel voor iedereen geschikt of goed.

Succes met je zoektocht naar de oplossing.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Zeppelin, bora, haraSarahh, M_ontana en 17 bezoekers