Reguliere zorg en/ of alternatieve zorg aan paarden.

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mutzzz
Berichten: 1
Geregistreerd: 16-06-19

Reguliere zorg en/ of alternatieve zorg aan paarden.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-06-19 20:48

Wat doen jullie als je paard ziek is?

Ga je dan naar de dierenarts? Of Fysiotherapeut?

Of kies je dan voor een alternatieve behandelaar?
Bijvoorbeeld homeopathie, Osteopathie, Natuurlijke
Hoefverzorging, etc.

En waarom maak je die keuze?

_/-\o_

BigOne
Berichten: 38225
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Reguliere zorg en/ of alternatieve zorg aan paarden.

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-19 20:51

Dat hangt er vanaf wat ik vermoed wat het kan zijn. Natuurlijke bekappers komen er niet in bij mij. Da , thermografie eventueel of homeopathie zijn een optie.

capopjekop

Berichten: 30653
Geregistreerd: 30-11-03

Re: Reguliere zorg en/ of alternatieve zorg aan paarden.

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-19 20:54

In eerste instantie ga ik af op de reguliere zorg. In het verleden wel mijn ponys eens laten doormeten en met homeopathie gewerkt maar uiteindelijk geloof ik daar toch niet in.

troi
Berichten: 17004
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-06-19 08:19

Tja zorg wordt alternatief genoemd omdat er nul bewijs is dat het werkt, immers het wordt toegevoegd aan de reguliere zorg zodra er enig bewijs is dat het werkt. Dus zolang er niet het kleinste beetje bewijs / aannemelijkheid is dat het werkt heet het alternatief, blijven de dierenartsen er ver bij weg (tenminste dat horen ze te doen : https://www.uu.nl/organisatie/faculteit ... neeswijzen ). Als mijn goed geschoolde dierenarts er verre van blijft dan doe ik dat ook. Geen onprofessioneel (zie tekst uni utrecht uit de link) gefantaseer aan mijn paard!

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Reguliere zorg en/ of alternatieve zorg aan paarden.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-19 13:38

Het ligt helemaal aan de situatie.

Veeartsen zijn ook niet allemaal hetzelfde en maken ook nog steeds veel fouten. En anderen zijn stil blijven staan in de tijd.
Niet altijd helpt een behandeling en dan is het soms een optie om het eens over een andere boeg te gooien.

Dat iets niet onderzocht is, wil niet altijd zeggen dat het niet werkt. Voor onderzoek is vaak veel geld nodig en werelden staan soms ver uit elkaar, dus als ze tegenover elkaar blijven staan, komen ze soms niet nader tot elkaar.

Als er vaak problemen zijn, kan je al beginnen in de basis; Voldoende vrije beweging, vriendjes, goed en voldoende ruwvoer. Niet elke veearts zegt snel; gooi je paard eens naar buiten, of, geef hem meer of beter ruwvoer.

Wij laten vrijwel nooit ene therapeut komen. Ik heb er geen goede resultaten mee gezien om me heen en als er als iets werkte, was het heel tijdelijk. Ook weer, omdat het probleem niet werd aangepakt, alleen de kwaal.

Wij bekappen zelf en via natuurlijk bekappen als je het zo wil noemen........Voor elk paard is dit elke keer weer beter gebleken. Ook volg ik inmiddels veel nb'ers en klanten van ze en hoor, ken en lees eigenlijk alleen maar positieve verhalen. Nu weer een paar mensen die zijn overgestapt en alleen maar positief.

Waar ik over slechte hoefsmeden ook wel een boek kan schrijven. Maar niet elke eigenaar ziet het als het niet goed gedaan wordt.

Pendelen en een antenne of wichelroede etc etc doe ik niet aan. Als ik iets wil toevoegen zoals kruiden, ga ik af op ervaringen, maar geef zeer beperkt. Heb wel goede dingen meegemaakt met een aantal kruiden.

Verder moeten ze het gewoon goed doen op veel vrij bewegen en hebben die van ons vrij weinig lichamelijke klachten. Ook de oudjes niet. Veel middelen zijn als het ware vervangers van bewegen.

NoekAa_

Berichten: 1464
Geregistreerd: 24-05-06

Re: Reguliere zorg en/ of alternatieve zorg aan paarden.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-19 14:21

Er komen eigenlijk alleen dierenartsen aan mijn paarden behalve dan de hoefsmid en de zadelpasser. In het verleden wel uitstapjes gemaakt naar antenne wiebelaars enzo maar die hebben me niet kunnen overtuigen.

Anoniem

Re: Reguliere zorg en/ of alternatieve zorg aan paarden.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-19 14:24

Reguliere zorg, ben niet van de alternatieve route

Ibbel

Berichten: 49114
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-19 14:32

Sowieso is het in NL bij wet verboden dat een niet-arts een diagnose stelt. Dus als jij wilt weten wat je paard (of jijzelf) mankeert zul je altijd eerst naar een arts moeten. Pas als je weet wat je mankeert, kun je behandelen, tenslotte.
Dus wat mij betreft: altijd eerst naar een DA.
Hoeven worden gedaan door een goed opgeleide hoefsmid.
Tanden door een DA die zich er in gespecialiseerd heeft.

Zadelpasser is een vak apart en laat je komen ter preventie, evenals een fysiotherapeut (die dan ook officieel geschoold moet zijn wat mij betreft, incl humane opleiding).
Osteopathie is een zeer grijs gebied binnen de fysiotherapie en niet/deels bewezen.

Chiropraxie is nóg verder weg van evidence based en wat daar geclaimd wordt is fysiek onmogelijk. Geldt trouwens ook voor veel dingen die osteopaten beweren, zoals allerlei problemen met inwendige organen die ze beweren te kunnen 'voelen'.

rien10
Berichten: 14662
Geregistreerd: 01-06-10

Re: Reguliere zorg en/ of alternatieve zorg aan paarden.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-19 14:33

Dat hangt er helemaal van af. Ik kijk eerst wat er aan de hand is en maak dan mijn keuze.

MyWishMax

Berichten: 25289
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Reguliere zorg en/ of alternatieve zorg aan paarden.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-19 15:20

Ligt aan de klachten, maar zowel de fysio die ik vroeger had (en die tegenwoordig op een kliniek werkt) als de osteopaat behandelen niet als zij iets vermoeden waar de DA nog niet bij geweest is. Mijn osteo heeft ook een achtergrond als humane fysio en is daarna opleidingen gaan volgen voor osteopaat en chiropractie. Zij komt eerder als een soort extra controle.

Alternatief heb ik vroeger wel gebruikt/gevraagd, maar door die ervaringen zou ik het nu niet meer doen. Dat was wel toen we eigenlijk vastliepen, maar toen zelfs een bekende holistische DA riep dat mijn pony bepaalde afwijkingen absoluut niet had terwijl wij het op de foto of onderzoek uitslag op papier hadden was het vertrouwen toch wel snel weg.

Bij een ziek paard komt de DA, komt die er niet uit gaan we naar de kliniek. Bij klachten/kreupelheid naar de kliniek en eventueel in overleg met de DA aanvullend een fysio of osteopaat. Er komt heel soms wel eens een massagetherapeut, maar ook dat zie ik meer als extra, dat doe ik niet als er klachten zijn.

Pandora2
Berichten: 19854
Geregistreerd: 04-01-13
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-19 15:26

Als mijn paard ziek is, bel ik de DA.
Ik wil namelijk eerst een diagnose en een dierenarts is de enige die dit kan / mag stellen.

Slmt9

Berichten: 4798
Geregistreerd: 25-11-12

Re: Reguliere zorg en/ of alternatieve zorg aan paarden.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-19 15:31

Een holistisch dierenarts, het beste van twee werelden.

Caresse07

Berichten: 9403
Geregistreerd: 19-02-07
Woonplaats: Bij Flipje

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-06-19 15:34

Ligt er maar helemaal aan wat er aan de hand is, maar meestal eerst naar een regulier DA.
Maar soms ook direct naar mijn osteopaat. Scheelt wel dat zij ook een afgestudeerd DA is en als ze twijfelt of ze iets wel of niet moet behandelen dan stuurt ze altijd eerst door naar de DA zodat die kan uitsluiten of er niet iets aan de hand is wat door een DA behandeld moet worden.

Arabesk

Berichten: 28675
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-19 22:56

natuurlijk bekappen heeft niets te maken met alternatieve geneeswijzen. De naam is ooit ongelukkig gekozen, want die wekt soms de verkeerde suggestie of verwachtingen. De methode is ontwikkeld door twee hoefsmeden uit de VS; Jaime Jackson en Pete Ramey. Wij werken volgens hun methode; de witte lijn methode. Deze methode gaat uit van het voorkomen van gevoeligheid en is het belangrijk dat het paard comfortabel blijft lopen. Bij ernstige hoefproblemen adviseren we hoefschoenen of eventueel plakschoenen/plakbeslag, we kunnen hoefschoenen aanmeten of plakschoenen aanbrengen indien nodig. Beweging is namelijk essentieel voor de genezing, beweging is doorbloeding en doorbloeding is nodig voor genezing. Voor gezonde hoeven moet een paard bewegingsvrijheid hebben, daarom kunnen wij niets voor een paard en zijn hoeven betekenen als het paard enkele of meerdere uren per etmaal op stal staat.

Bij het behandelen van hoefproblemen vinden we het belangrijk dat er ook een veearts bijgehaald wordt en dat er reguliere medicijnen verstrekt worden. Alleen van reguliere medicijnen zijn namelijk werking en bijwerking goed onderzocht en is de samenstelling ook exact bekend. Kruiden hebben geen constante samenstelling, daardoor is de dosis moeilijk vast te stellen. Homeopathische middelen vallen sowieso af, hiervan is nog nooit enige werking vastgesteld in wetenschappelijk onderzoek, anders dan het placebo effect. Ook de biotensor en andere wichelroedes zijn geen serieuze diagnostische methode; de resultaten zijn niet nauwkeurig, niet herhaalbaar en niet reproduceerbaar. Een bloedonderzoek, röntgenfoto of echoscan kan nooit worden vervangen door een onderzoek met een biotensor/pendel/wichelroede!

We staan altijd open voor nieuwe inzichten, maar pas wanneer deze duidelijk onderbouwd en of bewezen zijn. Natuurlijk bekappen past wél hierbij, omdat deze wijze van bekappen gebaseerd is op de anatomie van de hoef en het optimaal functioneren. Er is niets alternatiefs of zweverigs aan, anders waren wij als chemisch en natuurkundig ingenieur, resp. docent natuurkunde en wiskunde nooit overtuigd geraakt.

Omgekeerd kan ook gesteld worden dat de eerste persoon die ooit een ijzer onder een paardenhoef sloeg, geen kennis had van anatomie of de functies van de paardenhoef, maar was op zoek naar een snelle oplossing voor de gevolgen van slechte voeding en huisvesting. Bovendien leven we in de 21e eeuw, waarin er betere en moderne manieren van hoefbescherming zijn; hoefschoenen en plakschoenen. We rijden tenslotte ook niet meer rond met houten wielen bedekt met ijzeren strips, maar op wielen met rubberen banden. Hoefijzers stammen uit dezelfde tijd als aderlatingen en horen wat ons betreft ook in die tijd thuis.

En ben absoluut fel tegenstander van alternatieve geneeswijzen.