Hoe krijgt mijn pony zijn bespiering terug?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Hoe krijgt mijn pony zijn bespiering terug?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-06-19 23:07

Hallo allemaal,

Dit is mijn eerste keer op bokt, dus sorry als ik verkeerd zit. Maar ik had een vraag. Mijn pony is in de 3 maanden dat hij ziek geweest is, heel erg afgevallen. Ook door onder andere het stilstaan, heeft hij bijna geen bespiering meer. Het is een shetlandpony van 22 jaar oud. Hij is flink goed ziek geweest, maar is inmiddels weer helemaal beter. Helaas moet ik nu zijn bespiering weer helemaal opbouwen, wat erg lastig gaat met hem. Hij is liever lui dan moe en je krijgt hem dan ook niet aan het werk. Longeren heeft hij nooit op gereageerd, ook niet met zweep, heel lomp gezegt, neem het vooral niet al te letterlijk, maar je zou hem zo hard kunnen slaan als je wilt, maar hij verrekt het gewoon om te draven. Hij is natuurlijk ook al oud, maar vooral heel erg lui. En met heel erg bedoel ik dan ook heel erg. Vrijheidsdressuur vind hij bijvoorbeeld wel leuk, maar daar kan ik nou niet echt van zeggen dat hij er de bespiering van terugkrijgt die hij nodig heeft. Ik vroeg me af wat ik zou kunnen doen om hem weer de oude te maken, want hij was echt een super gezonde, gespierde pony. En het breekt mijn hart om hem zo slap te zien. Het gaat dan ook vooral om de spieren op zijn rug en borst. kontspieren heeft hij dan weer wel nog steeds.
Zou iemand mij aub kunnen helpen, ik wil gewoon mijn blije, dikke vriendje terug.

Femke_Tweety

Berichten: 11982
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: Hoe krijgt mijn pony zijn bespiering terug?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-19 23:24

Is hij echt zo lui, of zou het kunnen zijn dat lopen/draven zeer doet, en dat hij daarom niet wil?


Wat heeft hij precies gehad voor ziekte?
En hoe is dat behandeld?

Heb je ook foto's van hem?

_black_rose_

Berichten: 730
Geregistreerd: 16-06-11
Woonplaats: zuid-limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-19 23:27

Hoe is die bespiering er voorheen opgekomen? Als je dat nu weer doet komt die bespiering wel weer terug.

Er is daarnaast ook nog wel een verschil tussen gespierd en dik. Als ie zoveel afgevallen is, lijkt voldoende (ruw)voer me in ieder geval een goed idee om hem weer op een gezond gewicht te krijgen.

Voor rug/buik en borstspieren is wandelen in heuvelachtig terrein en balkjes lopen een goede oefening.

Tot slot zou je mbt dat luie eens wat op kunnen zoeken over de left brain introvert door parelli. Ik dacht ook dat mijn pony enorm lui was totdat ik ging werken met de tips die horen bij de lbi. Er ging een wereld voor pony en mij open.

Xyris

Berichten: 9448
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: 'T Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-06-19 23:30

Ik denk inderdaad ook dat er meer aan de hand is. En een oud paard, zeker een dat ziek is geweest, krijg je nooit meer mooi echt vol qua bespiering (uitzonderingen daar gelaten, maar ga er maar niet van uit). Dat hij niet wilt draven aan de longe doet mij ook vermoeden dat hij ergens pijn heeft. Ik bedoel, een mep van een zweep prefereren boven een stukje draven doet bij mij wel de alarmbellen rinkelen.

Kijk ook even goed naar het voer, zorg dat er sowieso voedingsstoffen in zitten die spiergroei ondersteunen zonder dat hij er dik van wordt. Er zitten hier genoeg experts die je denk ik wel verder kunnen helpen mbt wat je nodig zal hebben.

Maar nogmaals, vraag je af of hij geen pijn heeft, en verwacht geen wonderen.

Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-06-19 23:49

De dierenarts en hoefsmid hebben pijn beide uitgesloten. Hij loopt ook goed, ook in draf. Aan de hand krijg je hem wel in draf. Longeren begrijpt hij in de eerste plaats zo wie zo niet, 5 jaar lang geprobeerd, maar lukt amper. Hij komt gewoon bij je staan voor snoepjes en knuffels. De zweep heeft hij ook nooit op gereageerd, nu ben ik ook zwaar klunsig met zo'n ding en geef ik hem dan ook geen mep met de zweep. Ik heb zo'n vermoeden dat hij het gewoon niet voelt, omdat ik het te zachtjes doe of whatever. Het probleem qua longeren is dan ook echt dat hij gewoon niet aan de praat te krijgen is omdat hij tegen je aan komt staan voor koekjes, knuffels en kriebels. Het is echt een knuffelpony. Hij krijgt veel ruwvoer, maar zijn voorkeur gaat toch uit naar het gras, dus eet hij er niet mega veel van. Zeker nu in de zomer nu ze 24/7 op gras staan en hij dus altijd gras kan eten. Hij krijgt een paar basis brokjes met zonnebloemolie erbij, 2 keer per dag. De enige kans wat zou kunnen zijn waar hij last van heeft zijn zijn tanden, maar er komt binnenkort toch een tandarts voor al mijn paarden, dus ook voor hem. We zullen zien of dat wonderen doet.

Hij is in ieder geval al weer op gezond gewicht, maar de bespiering is dus een probleempje nog.


De gene die wandelen op heuvelachtig terrein en balkjes lopen zei alvast bedankt, daar gaan we dan zo wie zo mee aan de slag.


Dan is gelijk voor de mensen die dit lezen mijn volgende vraag hoe ik hem dan aan de praat krijg bij het longeren. (even ervan uitgaan dat hij geen pijn heeft, want dat is het gelukkig niet. het is echt die luiheid/vreetzakkiesheid/knuffelkontigheid)

Xyris

Berichten: 9448
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: 'T Gooi

Re: Hoe krijgt mijn pony zijn bespiering terug?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-19 00:07

In dat geval denk ik dat je te lief voor hem bent, geef met je lichaamstaal aan dat je hem niet bij je wilt hebben, jaag hem weer op de cirkel en word iets handiger met de zweep. Dan bedoel ik niet er op los meppen, maar ter ondersteuning mag hij het best een keertje voelen. Maar zoek het wel eerst bij jezelf, zorg dat je je altijd enigzins achter je pony bevindt zodat je drijvend bent. Sta dus niet op het midden om je eigen as te draaien, loop in rondjes schuin achter hem aan en loop actief door. Komt hij jouw kant op, ga zijn kant op, desnoods met een zwaai met je armen, word actiever op zo'n moment en trek je niet terug om de lijn strak te houden. Hup erop af en doorgaan, zoals een kuddeleider zou doen met een paard die zich brutaal gedraagt. Gewoon streng zijn, ik denk namelijk dat hij het dondersgoed snapt, en dat hij ook heel goed snapt dat jij je in laat pakken door hem. Dus, schouders erop, kin omhoog, en achter die pony aan lopen, zweep als hulpmiddel en een tikje erbij als het nodig is. Desnoods draai je een tijd om hem heen als het je echt niet lukt totdat hij je aanmoedigingen helemaal zat wordt en juist bij je weg wilt. En vraag eventueel hulp, vraag iemand je te observeren, jouw lichaamstaal, je timing (!) of laat iemand anders het een keertje voordoen.

Ik wil er wel nog een keer bij zeggen dat het wel een oudje is, weet dus waar zijn grenzen liggen. Als hij niet veel conditie heeft ga je de eerste paar keren door totdat hij 1 rondje heeft gelopen, je beloont hem dan met rust, daarna 2 rondjes, daarna een keer een drafje of gallopje erbij en weer belonen met rust.

Indi_Vito

Berichten: 2742
Geregistreerd: 06-10-09

Re: Hoe krijgt mijn pony zijn bespiering terug?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-19 00:15

Fietsen

Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-06-19 00:19

Ja dat ik te lief voor hem ben is zeker een feit. Moet ik ook zeker aan werken, maar kan zijn lieve hoofdje en zijn ondeugende grapjes niet weerstaan. Ik zal het eens proberen met het longeren, maar of het zal lukken is de vraag. Anders maar weer eerst beginnen met meerennen. Meestal als hij aan het rennen is is hij juist wel weer heel fanatiek. Hij is een beetje een aparte. Ik ga dat met het longeren proberen en de balkjes en heuvelachtige wandelingen maken en dan zullen we wel eens zien wat er van komt. Maar eerst verder waar we mee bezig waren en dat is rustig opbouwen aangezien hij 3 maanden stil heeft gestaan en al oud is

Zelda_Link

Berichten: 215
Geregistreerd: 04-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-19 00:22

Je zou longeerles kunnen nemen :j Of advies vragen aan een stalgenoot/kennis die hier kundig in is (en dus niet iemand die denkt dat longeren enkel inhoudt dat je je paard gewoon rondjes om je heen laat lopen).
Als ik je berichten zo lees krijg ik de indruk dat je zelf eigenlijk ook niet precies weet hoe je goed moet longeren (je noemt jezelf 'klungelig', je laat de pony bij jou in het midden komen staan teuten etc). In combinatie met een pony die het longeren nooit echt heeft aangeleerd heb je een hoop miscommunicatie binnen de longeercirkel. Lichaamstaal is veel belangrijker dan ontzag voor de zweep (dat laatste heeft mijn IJslander ook absoluut niet, maar hij kan wel hard werken tijdens het longeren, geen zweep bij nodig O:))

Daarnaast zou ik wel eerst verder onderzoeken of hij echt nergens pijn heeft. Misschien kan een ostheopaat je helpen?

En verwacht geen wonderen. Een paard dat lang ziek is geweest wordt niet van de één op de andere dag de oude, vaak worden ze dat helemaal niet meer.
Het kan lang duren voor de bespiering terug komt.

Succes!! +:)+

khirshanta

Berichten: 7565
Geregistreerd: 28-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-19 00:25

Soms helpt het om te spelen met ze, maar dan moet je wel zeker kunnen weten dat je ongeleide vreugdebokken kunt ontwijken :')

Naast hem fietsen zou inderdaad ook een goede optie kunnen zijn.

Volg anders eens een longeerles, altijd goed om daar het gevoel (ook met een ander paard) een beetje mee te krijgen. Of vraag iemand die je kan helpen met longeren, die iets minder gevoellig is voor het schattige snoetje <3

Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-06-19 00:27

Wat betreft longeren en dat moeten leren is niet perse nodig. Ik weet wat het is, de hulpen etc. Bij mijn andere 2 paarden gaat dit ook gewoon soepel zoals het hoort, alleen bij Henkie krijg ik het dus echt niet voor elkaar. Ik moet gewoon strenger zijn, maar heb gewoon echt een zwak voor Henkie wegens zijn verleden. En dat moet ik niet doen, maar ben gewoon een softy

Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-06-19 00:33

Spelen ook al geprobeert. Henkie volgt me overal heen maar wel stapvoets. Hij maakt zeg maar geen haast. Naast hem fietsen vond hij vroeger altijd super leuk dus dat zou inderdaad wel een optie kunnen zijn! Ga ik zeker weer proberen! Nogmaals wat betreft longeerles,heb al heel wat paarden gelongeerd in mijn leven, allemaal prima, maar Henkie krijg ik niet voor elkaar. En zoals ik al zei is dat wegens het feit dat ik een zwak voor hem heb o.a. door zijn baby hoofdje, zijn puppy oogjes maar dus ook door zijn verleden. Hij is mishandelt en verwaarloosd en ik ben bang dat als ik te veel met de zweep doe ik hem help herinneren aan de vervelende herinnering, wat overigens heel debiel is kijkend naar het feit dat ik heel goed weet dat hij er absoluut geen last meer van heeft, hij helemaal nergens wat om geeft en zo droog is als een woestijn, maar toch op de een of andere manier ben ik er bang voor. En dat is iets waar ik zeker aan moet werken

Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-06-19 00:35

In ieder geval super bedankt voor alle hulp tot nu toe, ik ga het allemaal eens uitproberen! Andere tips zijn nog zeker welkom en ik zal updates geven over hoe het gaat!

Zelda_Link

Berichten: 215
Geregistreerd: 04-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-19 00:45

Nixiepixie schreef:
Wat betreft longeren en dat moeten leren is niet perse nodig. Ik weet wat het is, de hulpen etc. Bij mijn andere 2 paarden gaat dit ook gewoon soepel zoals het hoort, alleen bij Henkie krijg ik het dus echt niet voor elkaar. Ik moet gewoon strenger zijn, maar heb gewoon echt een zwak voor Henkie wegens zijn verleden. En dat moet ik niet doen, maar ben gewoon een softy


Ach, je bent nooit uitgeleerd, denk ik dan :)
Je kan bijna altijd wel iets opsteken van iemand die vanaf de zijlijn meekijkt. Natuurlijk denk jij dat je het goed doet, en je bedoelt het ook goed, daar twijfelt hier (denk ik) niemand aan. Probleem is dat je van jezelf niet weet wat je onbewust niet goed doet ;)
Zelfs de beste, meest ervaren paardenmensen volgen meestal nog les, daar is niks mis mee :Y) Longeren is namelijk meer dan de hulpen weten en je zweep wel of niet gebruiken, het gaat om je hele lichaamshouding en juist van je eigen houding ben je jezelf vaak niet goed bewust. En misschien is Henkie daar gevoeliger voor dan je andere twee paarden? Of waren die 'beter afgericht /opgeleid' zodat ze het sneller begrepen :') je zou ook een keer jezelf en Henkie kunnen (laten) filmen tijdens het longeren en dan kritisch kunnen terugkijken. Misschien leer je dan dingen over Henkie of jezelf waar je op het moment geen tijd voor had om bij stil te staan.
In elk geval kan iemand die er vanaf de zijlijn naar kijkt meer over je pony en zijn bespiering zeggen dan wij op Bokt, zonder de pony noch jou ooit gezien te hebben :+

Heuveltjes en balkjes etc kunnen zeker helpen voor bespiering maar voor die heuvels in natuurgebied moet je wel in het goede deel van Nederland wonen, hier kom ik niet veel hoger dan verkeersdrempels :Y)

Focus je ook niet té veel op die bespiering als hij toch niet hard hoeft te werken. Dat hij weer gezond is en jullie lol kunnen hebben samen is ook belangrijk ;)

Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-06-19 00:52

Ik heb geen idee hoe je mijn soort van getagt hebt met mijn bericht of hoe je dat ook noemt maar goed. Nee les zou inderdaad altijd kunnen en ga dat ook zeker proberen. Zoals ik al zei ga ik uiteindelijk alles proberen van wat hier gezegt is. Henkie is zo wie zo nooit afgericht of opgeleid. Arme beestje heeft tot hij op 17 jarige leeftijd bij mij kwam altijd op een binnenplaatsje van 2x2 gestaan en werd nooit wat mee gedaan. Ik probeer hem nog bij te brengen wat ik kan bijbrengen en relatief gezien leert hij enorm snel en wil hij het ook wel leren maar toch op de een of andere manier met dat longeren idk man. Maar goed. Het aller eerste wat ik ga proberen is mijn aller kleinste laten longeren waar hij bij is en dan in de hoop dat hij zoals hij soms doet mee rent. En het vanuit daar dan probeer op te pakken en langzaam uit te bouwen totdat het met hem alleen lukt. Mocht dat niet werken dan wat iemand anders hier zei of andersom die twee weet ik nog niet en als het dan nog niet lukt ga ik kijken naar iemand die me daarin les kan geven.

Alvast sorry voor dit chaotische verhaal. Ik ben enorm chaotisch en er zit nooit een goede lijn in mijn tekst

Nixiepixie
Berichten: 9
Geregistreerd: 12-06-19

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-06-19 00:53

En natuurlijk wat de lol betreft komt helemaal goed! Iedere dag lekkere kriebels, poetsen, vrijheidsdressuur paar keer per week en daar word hij helemaal vrolijk van!

Mizora

Berichten: 18097
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-19 05:52

Bij shetten sta je heel gemakkelijk voor hun zwaartepunt, waarmee je aan hen vraagt om te remmen, om te draaien of naar je toe te komen. Dat ze ook nog eens heel wendbaar zijn en vaak vrij zwaankleefaan, helpt daar niet bij, zeker niet als je ook nog een niet-voorwaarts exemplaar hebt getroffen.

Ik vind het vele malen lastiger een shet goed te longeren dan de grote paarden, daar heb je veel meer speelruimte/marge voor fouten.

Edit:
Afbeelding
even wat van parelli erbij pakken. Drijven doe je in zone 4, alles achter zone 5 doet bij shetten vaak nauwelijks iets, remmen die je in zone 2 en soms voorkant zone 3, stabiel houden aan de achterkant van zone 3, zone 1 en de delicate zone is omdraaien en voor zone 1 is vaak bij je komen.

Grote paarden mag je vaak het grootste gedeelte van zone 3 gebruiken voor stabiel houden, en reageren langer met remmen (i.p.v. omdraaien) en vinden achter zone 5 langer nog drijvend werken. Dat gecombineerd met veel grotere zones om mee te beginnen, maakt het met grotere paarden zo veel simpeler.

freetorun

Berichten: 2264
Geregistreerd: 22-04-09
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-06-19 07:04

Aangezien je al met vrijheidsdressuur werkt en shet daarop goed reageerd is positieve bekrachtiging met de clicker misschien wel leuk? Dan kan je o.a. ook veel lichamelijke oefeningen mee aanleren en ook longeren zonder dat je 'streng' hoeft te zijn, meer en meer druk moet opzoeken oid.

Paard hier met de clicker geleerd achteruit te lopen, naar links of rechts te stappen, zo elk pasje beloond en uiteindelijk hebben we nu complete longeersessies op deze manier. Waarbij ik ook verschillende hoofd/halshoudingen meeneem die hij nu op commando kent. Erg fijn! En wellicht dat je shet op deze manier veel makkelijker tr motiveren is. Dat stukje draf levert hem nu iets op ipv druk ontwijken (of zich er niks van aantrekken).

Daarnaast zijn er ook veel andere leuke oefeningen. Zoals bijvoorbeeld oefeningen op balansmatten die de rug/buik trainen doordat paard zn balans zoekt als ze erop staan etc etc.

Er lopen op bokt diverse topics over clickertraining op emotie en positieve bekrachtiging.