Bokt.nl • Talent Ontwikkeling Paardensport selecteert Talententeams 2024
Pagina 1 van de 1

Talent Ontwikkeling Paardensport selecteert Talententeams 2024

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-05-24 18:48
door Nieuwsredactie
Persbericht Tower house International
Sport

[ img ]
Foto aangeleverd door Tower house International


Heerjansdam, 12 mei 2024 - Gisteren werden bij De Develruiters (Heerjansdam) 14 dressuurtalenten en 9 springtalenten geselecteerd voor de Talententeams 2024. De 23 spring- en dressuurtalenten gaan dit seizoen deelnemen aan een trainingsprogramma met praktijk- en theorietrainingen waarbij het plezier in het rijden en het paard als happy athlete centraal staan. Deze worden georganiseerd door Stichting Talent Ontwikkeling Paardensport (TOP), de voortzetting van TTC Zuid-Holland, dat zich sinds 2011 inzet voor talentontwikkeling in de regio Zuid-Holland.

Voortzetting TTC Zuid-Holland
De nieuw opgerichte stichting TOP heeft als doel het niveau van de dressuur- en springsport in de regio Zuid-Holland te verhogen zowel in de topsport als in de breedtesport en tegelijkertijd bijdragen aan de ontwikkeling van paardenwelzijn. Naast het trainingsprogramma van de geselecteerde talententeams komen er vanaf augustus 2024 elke maand regiotrainingen, waar een kleine groep uit het talententeam een vaste plek heeft, maar die verder toegankelijk zijn voor combinaties uit de regio Zuid-Holland. Daarnaast komen er maandelijkse theorieavonden diverse onderwerpen zoals paardenwelzijn, toepassen van wetenschap en leertheorie bij het paardrijden, mental coaching, etc. Ook deze avonden zijn voor iedereen uit de regio Zuid-Holland toegankelijk. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door Rotterdam Topsport, KNHS Zuid-Holland en Horsecenter Pirouette.

Talententeams Zuid-Holland 2024
De voor het Talentenplan 2024 geselecteerde dressuurtalenten zijn: Kim Vig (Bodegraven), Anber Ortanca (Vlaardingen), Marin Baat (Oude Tonge), Jinthe Nipius (Ridderkerk), Eza Zuidgeest (Oud-Beijerland), Anneroos Brand (Lekkerkerk), Femke Lugtenburg (Den Bommel), Vajèn Casteleijn (Schoonhoven), Yennah Gelderblom (Naaldwijk), Lucille Kok (Capelle a/d IJssel), Hayley Preesman (Oud-Beijerland), Megan van Vliet (Zwijndrecht), Jasmine Mohuniol (Maassluis), Yasmine Boer (Ridderkerk) en Saar Grootscholten (Naaldwijk).

Naast het dressuurtalententeam zijn 11 springtalenten geselecteerd voor het talententeam: Elin van der Windt (Vlaardingen), Gigi Pons (Rotterdam), Marit van Gent (Kedichem), Faye Groeneveld (Tilburg), Rosa Linde den Hollander (Barendrecht), Sarah Lynn den Hollander (Barendrecht), Roos Huijkman (Rotterdam), Lieke de Wit (Maasland), Lynne Bijl (Hoek van Holland), Robine van Noort (Hendrik Ido Ambacht) en Yara Verschuren (Papendrecht).

Golden Tickets
Volgende week is er bij Horsecenter Pirouette een tweede selectiedag waarop nog 4 Golden Tickets worden uitgereikt. Dat zijn extra plaatsen voor talenten die net buiten de criteria vallen van de selectiedag van vandaag of verhinderd waren. De talenten krijgen deze zomer een intensief trainingsprogramma met praktijktrainingen, maar ook theorielessen zoals mental coaching, parcours bouwen, ruiterfitheid, voeding en omgaan met (social) media.

De selecteurs, Bob ten Wolde, Mathie Boomaars, Jacques van der Harst en Barbara Koot bij de dresssuur en Jeroen Heijmans en Richard Kapteijn bij het springen, waren erg enthousiast over de talenten die zich vandaag aan hen presenteerden. "Ik heb genoten vandaag. Natuurlijk helpt het mooie weer maar het waren vooral de supergemotiveerde ruiters en de blije gezichtjes waar ik blij van werd," zegt Barbara Koot, initiatiefneemster van het talentenplan. "We gaan graag met deze talenten en de winnaars van de Golden Tickets volgende week aan de slag!" Ook de deelnemers waren erg enthousiast over de selectiedag. Ze gingen geïnspireeerd en met een boel praktische tips terug naar stal. De geselecteerde talenten waren natuurlijk superblij. "Oh echt.... Mijn dag kan niet meer stuk! En een ruiter die niet geselecteerd was, reageerde: "Geeft niet, ik heb een fijne dag gehad!"

Over de Stichting Talent Ontwikkeling Paardensport
In 2011 waren de eerste TTC Zuid-Holland selecties en kwamen de Zuid-Hollandse talenten in groten getale naar de selectiedagen toe. In de afgelopen jaren zijn vele nationale en internationale successen behaald door TTC Zuid-Holland talenten. Stichting Talent Ontwikkeling Paardensport wil deze succesformule voortzetten en uitbouwen. Naast het behalen van goede sportieve prestaties ligt de nadruk vooral op paardenwelzijn door het verstrekken van kennis over het paard, collegialiteit en vooral sportiviteit. Het is belangrijk dat de jonge talenten vooral ontspanning en plezier beleven aan de paardensport. Het mentale welzijn bij kinderen staat tegenwoordig enorm onder druk. Paarden hebben bewezen een belangrijk aandeel te leveren in het ontwikkelen van empathisch vermogen, verantwoordelijkheidsgevoel en het ontwikkelen van positieve emoties bij jonge kinderen. Als de jonge paardensporters meer ontspanning en plezier ervaren, zullen zij niet alleen in hun sport beter presteren, mear ook in de maatschappij.