Focus Sectorraad Paarden op vergroten kennis paardenwelzijn

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie
Berichten: 14330
Geregistreerd: 20-04-16

Focus Sectorraad Paarden op vergroten kennis paardenwelzijn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-05-24 18:02

KWPN
Algemeen

[ img ]
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


De Sectorraad Paarden (SRP) wil het paardenwelzijn in Nederland verder bestendigen en verbeteren. In de loop der jaren heeft de SRP instrumenten ontwikkeld om actief uit te dragen wat de leden van de sector doen om het welzijn van paarden zoveel mogelijk te borgen.

De Gids voor Goede Praktijken, de Paardenwelzijnscheck en het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW) zijn hier voorbeelden van. De afgelopen jaren is er hard gewerkt om het KPW uit te rollen in de hippische sector. Echter, het animo om het KPW af te nemen blijft helaas achter. Het keurmerk als instrument lijkt op dit moment niet de meest passende methode om het paardenwelzijn te verbeteren. De SRP heeft daarom besloten om op dit moment geen extra energie aan de verdere uitrol te besteden.

Paardenwelzijn blijven verbeteren
Deze tijd wordt nu ingezet om de kennis en informatie over paardenwelzijn in onderwijs en opleidingen in te bedden en een eigen kennis- en innovatieagenda op het gebied van paardenwelzijn op te zetten. Ook wordt er hard gewerkt aan het updaten van de Gids voor Goede Praktijken. Definities van welzijn ontwikkelen door, wetenschap laat nieuwe inzichten zien en ook de dagdagelijkse omgang met paarden leren ons nieuwe praktijken die het paardenwelzijn ten goede komen. De doelstelling is om een gids vol praktische richtlijnen voor de sector neer te zetten waaruit iedere paardenhouder - klein, groot, professioneel, hobbymatig, sporter, recreant of fokker - zijn eigen praktijk in kan herkennen en waar nodig verbeteren.

Gids voor Goede Praktijken
In de Gids voor Goede Praktijken staan de welzijnsrichtlijnen omschreven voor het houden en gebruiken van paarden. Aan de hand van de Paardenwelzijnscheck kan een paardeneigenaar door het beantwoorden van een aantal vragen over waarnemingen aan het dier en zijn omgeving, een inschatting maken van het welzijnsniveau van het paard. Het doel van de Gids en de Check is het bewustzijn omtrent paardenwelzijn vergroten bij paardenhouders en hen te wijzen op verbeterpunten op dit vlak.

Blijven rekenen op kennis en expertise paardenwelzijn
Op basis van inspecties hebben een aantal hippische bedrijven de afgelopen jaren het KPW ontvangen. Nu het KPW niet verder wordt uitgerold, worden er geen nieuwe inspecties meer aangeboden. Keurmerkhouders ontvangen geen factuur meer van Stichting Welzijn Paard. Zij mogen het bord houden en eventueel ook laten hangen aan de gevel.

SRP bedankt deze keurmerkhouders en anderen betrokkenen bij het KPW hartelijk voor hun ambassadeurschap voor paardenwelzijn in Nederland! De sector blijft graag rekenen op de kennis en expertise over paardenwelzijn en de steun van alle paardenhouders voor de gezamenlijke missie om paardenwelzijn in Nederland verder te bestendigen en waar nodig te verbeteren.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Bielsje
Berichten: 1439
Geregistreerd: 17-09-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-24 20:24

Citaat:
Echter, het animo om het KPW af te nemen blijft helaas achter.


Ik snap dat wel. In de zoektocht naar een pensionstal zegt dat keurmerk eigenlijk helemaal niets want én geen onverwachte inspecties, én geen meldpunt. En dan laat ik nog buiten beschouwing dat het keurmerk voor de pensionstal is, maar een hoop verantwoordelijkheden na enkele jaren bij de paarden eigenaar op zijn/haar bord is gekomen door wijzigingen in het keurmerk....

Jammer, als het anders was opgezet had het wel een toegevoegde waarde kunnen zijn.

Hersenschade status: ik kan tegenwoordig mijn eigen paaseieren verstoppen... :')

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider, criollo_yess, Fleuribelle, MairiMacBran en 7 bezoekers