De groene stal: tips om water te besparen

Moderators: Essie73, Polly, xingridx, Firelight, Ladybird, Muiz, Mjetterd, NadjaNadja, ynskek

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie
Berichten: 27297
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

De groene stal: tips om water te besparen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-05-24 18:02

Pferd-Aktuell
Algemeen

[ img ]
Water besparen op stal kan bijvoorbeeld al door je paard alleen te wassen als dat echt nodig is.
Foto: Marlies Trap Fotografie


Het is weer volop lente, de zon schijnt en paarden worden weer vaker gewassen. Er zijn verschillende mogelijkheden om als vereniging, bedrijf of ruiter water te besparen. Met het project “De Groene Stal” richt de Deutsche Reiterliche Vereinigung (FN) zich op biodiversiteit, het beschermen van het klimaat en duurzaamheid. Om een manege zo ecologisch mogelijk te beheren, zijn er diverse maatregelen die je kunt nemen om op verschillende vlakken te besparen of te optimaliseren. Denk hierbij aan het effectiever benutten van gas, water en elektra, maar ook mogelijkheden als zonnepanelen of het renoveren van gebouwen spelen een rol. In het eerste deel van de serie over een groene stal gaat het over het besparen van water.

Op verschillende plaatsen kan bij paardenbedrijven water bespaard worden. Zo zou het wassen van paarden alleen moeten gebeuren als het echt nodig is, en de kranen moeten worden dichtgedraaid als ze niet gebruikt worden. Daarom is het ook zinvol om waterleidingen, kranen, slangen en sanitaire voorzieningen te controleren op lekken.

Rijbak niet in de middagzon besproeien
Ook het sproeien van de rijbak speelt een grote rol. Als de rijbak in de volle middagzon wordt besproeid, verdampt een groot deel van het water. Het is beter om in de vroege ochtenduren of in de avond te sproeien. Zorg ook dat je voldoende water gebruikt, afhankelijk van de weersomstandigheden. Dit dringt dieper in de bodem en wordt niet blootgesteld aan direct zonlicht. Een en ander hangt ook af van de structuur van de rijbak, denk hierbij aan bijvoorbeeld het type bodem. Als je niet direct na het sproeien gaat rijden, heeft dit ook een positief effect op het vochtgehalte. Het water kan dan beter in de bodem zakken.

Water opslaan
Een andere manier om water te besparen, is het opslaan van water. Reservoirs om regenwater in op te slaan, kunnen hierbij helpen. Regenwater kan in een paardenstal onder andere worden gebruikt voor het sproeien van de rijbak en voor schoonmaakwerkzaamheden. Welke regels er gelden voor de bouw van een reservoir of opslagtank, kan verschillen. Informeer goed bij de gemeente en/of het waterschap in jouw regio. Zorg er ook voor dat regen- en drinkwater niet met elkaar in contact kunnen komen. Hoeveel water er in de tank of het reservoir loopt, kan worden ingeschat aan de hand van het oppervlak van je dak en het gemiddelde volume aan regenwater (min verdamping en overloop).

Putten slaan
Een andere mogelijkheid is het slaan van een put. Deze moet wel altijd worden gemeld bij het waterschap in jouw regio. Hoeveel water de put oplevert, kan gelimiteerd zijn. Dit is afhankelijk van de regio en het waterschap. De kosten voor de aanleg van een put moeten vooraf worden berekend over een langere periode. Alleen zo kun je inschatten of het loont, qua materiaal- en bouwkosten. Daarnaast kunnen er ook vervolgkosten zijn, zoals grondwaterheffing, afvalwaterheffing en een kwaliteitsonderzoek, dat vaak jaarlijks gedaan moet worden. Bedrijven en verenigingen kunnen ook contact opnemen met de gemeente om na te vragen of er speciale regelingen voor ze zijn, omdat zij grootafnemers zijn van water in de gemeente.

Watermeter voor buiten
Een watermeter voor buiten -zonder afvalwater- kan ook een mooi hulpmiddel zijn om water te besparen. Bedrijven kunnen zo geld besparen, want de watermeter kan laten zien hoeveel water er naar buiten wordt afgevoerd. Het water dat op die manier afvloeit, brengt geen afvalwaterkosten met zich meer. Dat bespaart veel geld, want de rekening van de watermaatschappij bestaat voor een groot deel uit kosten voor afvalwater en voor slechts een klein deel uit kosten voor drinkwater. Met de informatie van de watermeter kun je deze hoeveelheden bepalen en dit kan later -na uitvoerig overleg met de verantwoordelijke watermaatschappij- worden afgetrokken van de totaal geleverde hoeveelheid water. Sowieso is het voor paardenbedrijven een goed idee om tussenmeters te installeren en deze regelmatig af te lezen en te analyseren. Op die manier kun je zien waar veel water wordt verbruikt en waar dus eventueel nog bespaard kan worden.

Susbidiemogelijkheden onderzoeken
Wil je een reservoir of watertank bouwen, dan kun je bij de gemeente of het bedrijf dat hem plaatst, navragen of er subsidiemogelijkheden zijn die de aanleg van duurzame wateropslag mogelijk maken.

Andere informatie voor het optimaliseren van het waterverbruik bij paardenbedrijven vind je in het Duitstalige boek “Pferdehaltung, Ställe & Reitanlagen, Orientierungshilfen für Bau und Modernisierung” van Gerlinde Hoffmann.

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
&if=1


ikke
Berichten: 37824
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-24 18:12

Ja, dat is wel aardig; die Duitsers zijn soms echt wel een paar stappen verder maar bedenk daarbij wel dat de NL-wetgeving aardig dwars kan zitten en niet alle leveranciers zijn even goed op de hoogte.

Laat je dus niet alleen over de technische mogelijkheden voorlichten maar controleer ook de geldende wet- en regelgeving!

It will never be perfect. Make it work. --Live--

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: beert, ComscoreBot, dierenfan, Googlebot, mmajar, SentiBot, Thioro, Wolken en 29 bezoekers