Drenthe vraagt steun aan Tweede Kamer om wolf te kunnen beheren

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten
 
 
Nieuwsredactie
Berichten: 14021
Geregistreerd: 20-04-16

Drenthe vraagt steun aan Tweede Kamer om wolf te kunnen beheren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-04-24 19:14

RTV Drenthe
Algemeen

[ img ]
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Gedeputeerde Egbert van Dijk heeft een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer die oproept om de wolf te gaan beheren. Drenthe trekt daarbij samen op met gedeputeerde Harold Zoet (beiden BBB) van de provincie Gelderland.

De provincies willen dat de Tweede Kamer er bij het kabinet op aandringt om in Brussel te vragen om verlaging van de beschermde status van de wolf. Ook roept de petitie 'Grenzen aan de wolf' ertoe op om duidelijk beleid te maken rondom de wolf, een gunstige staat van instandhouding vast te stellen samen met de buurlanden en snel werk te maken van publieksvoorlichting.

Herhaalde oproep
Gedeputeerde Henk Jumelet, die in de vorige periode de wolf in zijn portefeuille had, deed in februari vorig jaar ook al de oproep bij minister Christianne van der Wal voor Stikstof en Natuur om de beschermde status van de wolf te verlagen. Ook is het ministerie al in overleg met de buurlanden voor het vaststellen van de gezonde staat van instandhouding. Daarnaast verwacht het ministerie in mei met meer duidelijkheid te komen over een landelijk informatiepunt wolf.

De petitie is mede ondertekend door de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Midden-Drenthe, net als een aantal Gelderse gemeenten. Ook schapenhouder Bert Zinger uit Hijken was aanwezig het overhandigen van de petitie. Een infographic bij de petitie maakt melding van 1.085 gedode schapen/geiten, 28 runderen en 7 paarden in Drenthe. In totaal is in Drenthe 1,6 miljoen euro aan subsidie verstrekt voor wolfwerende rasters. In 2022 stond 83 procent van de dieren in het leefgebied van de roedel in het Drents Friese Wold onbeschermd en in 2021 was dat 92 procent. Het meest recente cijfer is nog niet openbaar.

Europa bepaalt status
In de zomer stemmen de lidstaten van de Europese Unie over het verlagen van de beschermede status van de wolf. Nederland heeft hierover nog geen standpunt bepaald. De Tweede Kamer kan hier invloed op uitoefenen. Om die reden zijn de 'wolf'-gedeputeerden van Drenthe en Gelderland in Den Haag. De verwachting is dat de stemming in Brussel op 17 juni op de agenda staat in de Milieuraad. Als de wolf inderdaad een minder beschermde status krijgt, dan is die nog steeds beschermd. De verwachting is wel dat het dan makkelijker zal zijn om in te grijpen als er sprake is van een wolf die meermaals goed beschermd vee aanvalt.

Wens: wolfvrij Drenthe
In het coalitieakkoord is opgenomen dat Drenthe een wolfvrije regio wil worden. Op dit moment laat gedeputeerde Van Dijk onderzoeken of het mogelijk is om een 'probleemwolf' af te schieten die in korte tijd meerdere keren goed beschermd vee aanvalt. Hij verwacht dat dit onderzoek voor de zomer is afgerond.

Op 4 april houdt de vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een rondetafelgesprek over de wolf. De Tweede Kamer laat zich dan informeren door organisaties die te maken hebben met de wolf, wetenschappers en juridische experts. Op 17 april buigt de commissie natuur in de Tweede Kamer zich over de wolf.

Tweede petitie
Vanmiddag wordt ook nog een andere petitie over de wolf aangeboden in Den Haag. Deze landelijke petitie 'Houd de wolf uit Nederland' is bijna 15.000 keer ondertekend. Initiatiefnemer is dierenartsassistent en hobbydierhouder Jori van der Burg uit Barneveld. Dion Graus, voorzitter van de commissie LNV en Kamerlid voor de PVV, de grootste partij in de Tweede Kamer, liet na afloop weten niet te gaan over wat er in Brussel gebeurt. "Wij hebben als fractie altijd gezegd: als het te erg uit de hand loopt, dan moet er ook bejaagd en verjaagd gaan worden. Maar persoonlijk kan er niet mee leven dat dieren worden afgeschoten zonder dat dit nodig is." Graus gaf ook aan dat er nu al geschoten mag worden als er sprake is van een agressieve wolf.

Klik op de link van de bron bovenaan de pagina voor een video.

Wil je over dit artikel praten, klik dan hier: [PP] Wolf, Nl, Be, Du deel 2

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Dit onderwerp is gesloten, je kan geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen.Onderwerp gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Charat, fotolijstje, Koekie73, Kopmeeuw, moralian en 8 bezoekers