Bokt.nl • Ook geld voor wolvenrasters rond koeien, alpaca's of paarden
Pagina 1 van de 1

Ook geld voor wolvenrasters rond koeien, alpaca's of paarden

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-03-24 19:08
door Nieuwsredactie
Omroep Gelderland
Algemeen

[ img ]
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie


RENKUM - Vanaf half april kunnen ook eigenaren van verschillende hoefdieren zoals koeien, alpaca's of paarden een financiële tegemoetkoming krijgen van de provincie Gelderland voor het plaatsen van wolfwerende rasters. "Tweederde van de aanvragen is nu afkomstig van paardenbezitters die advies willen over de plaatsing van wolfwerende rasters", zegt wolvenconsulent Johan Wesselink.

Houders van kwetsbare hoefdieren komen over een paar weken in heel Gelderland in aanmerking voor een subsidie om wolfwerend hekwerk te plaatsen om op die manier de dieren te beschermen. Dan gaat het volgens een woordvoerder van de provincie Gelderland om buiten verblijvende runderen, schapen, geiten, varkens, paarden, ezels, pony’s, lama’s en alpaca’s. Maar ook gaat het om gehouden damherten en edelherten.

Paardenhouder heeft al wolfwerend raster
In Renkum heeft paardenpensioneigenaar Arjan Staadegaard al wolfwerende rasters geplaatst. Dit heeft hij gedaan om de ruim zeventig paarden in zijn weide te beschermen. Hij gaat straks de bonnen inleveren en vraagt dan subsidie aan.

Over het plaatsen van het wolfwerend raster heeft hij maanden gedaan. "Het gaat om 3,5 kilometer aan omheining. Dat duurde dus even. Nu ben ik ook bezig met gras onder de draden weg te maaien, zodat je genoeg stroom blijft houden. Daar ben ik ook wel even zoet mee." Volgens Staadegaard heeft hij door te onderhandelen de kosten kunnen drukken. "Voor alleen het materiaal was ik 20.000 euro kwijt, dan heb je de plaatsing er niet bij gerekend."

Wolf gespot bij erf
"Onlangs is de wolf hier gespot. Deze is richting het raster gelopen en toch weggegaan", vertelt Staadegaard. Een voertuig reed voorbij en kon hiervan beelden maken. De dashcam-beelden zijn wat korrelig, maar hij denkt dat het de wolf was. Volgens de stalhouder geven de beelden mogelijk weer dat de wolf weg liep. "Het werkt tot nu toe wel, want de wolf is niet achter mijn raster geweest." De stalhouder kijkt praktisch naar de wolven. "Er staan zoveel paarden en pony's waar ik zorg voor draag, ik heb dan geen keuze."

Wolf pakt soms een pony
Onlangs greep vermoedelijk een wolf of meerdere wolven, vier pony's rond Harskamp en Otterlo. Een van de getroffen eigenaren geeft aan niet te geloven dat zo'n raster wolven tegenhoudt. "We geloven niet in het huidige beleid. Je ziet wolven hier in verschillende roedels iets verderop over de hekken van het Nationaal Park de Hoge Veluwe heen en weer springen, ook al zijn dit andere hekken (zonder stroomdraden red.)."

"Als je hier leeft, dan kijk je er anders tegenaan en ga je op bepaalde tijden hier niet op de fiets langs de bosrand. Bij ons gaan de pony's 's avonds op stal", vertelt de getroffen familie Hazeleger. "Het is afgrijselijk hoe je zo'n pony dan aantreft."

Onlangs vier dode pony's aangetroffen
Volgens Pieter Wiersinga van de Sectorraad Paarden zie je aan de cijfers dat er nog weinig paarden en pony's zijn verslonden door wolven in Gelderland. "In principe pakt de wolf niet direct een paard. Eerder een pony en dat is helaas wel al meerdere malen gebeurd. Daarom is het goed dat er nu de mogelijkheid is wolfwerende maatregelen te nemen en dat deze kosten ook worden vergoed." Wiersinga pleitte daar al eerder bij Omroep Gelderland voor namens de paardensector. Hij zit ook in een zogenoemde wolvencommissie.

Een woordvoerder van BIJ12, een uitvoerende instantie van de provincie, geeft ook aan dat er enkele pony's zijn gedood door wolven in Gelderland. Het vermoeden is dat de afgelopen vier recente aanvallen op pony's in Otterlo en Harskamp ook door wolven (of éen wolf) zijn veroorzaakt, maar dit moet nog officieel worden vastgesteld.

In Gelderland zijn volgens de provincie geen aanwijzingen dat wolfwerende rasters, mits correct geplaatst en goed onderhouden, niet effectief zouden zijn. "Wolfproof bestaat niet, wolfwerend wel", stelt een woordvoerder.

Gratis advies van wolvenconsulent
Volgens Wesselink - die zich inzet als wolvenconsulent namens de wolvencommissie - kan iedere dierenhouder met vragen over wolfwerende rasters contact zoeken. "Je kan gratis advies krijgen om te kijken hoe en waar je wolfwerend raster kan plaatsen." Er zijn drie adviseurs die langsgaan bij dierenhouders.

Hij denkt dat de wolfwerende rasters hun werk goed zullen doen. "Als je het goed neerzet en op de juiste hoogte de stroomdraden plaatst, dan functioneert het naar behoren, zoals je ziet bij de stalhouder in Renkum."

Op de website van Omroep Gelderland is een filmpje te zien.


Reageren op dit artikel kan in het centrale topic over wolven: [PP] Wolf, Nl, Be, Du deel 2