Vier NRPS-springhengsten goedgekeurd bij thuiskeuringen

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie
Berichten: 12879
Geregistreerd: 20-04-16

Vier NRPS-springhengsten goedgekeurd bij thuiskeuringen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-23 19:24

Persbericht NRPS
Fokkerij


[ img ]
Condios CC Z. Foto: Jacky van Tartwijk


De hengstenkeuringscommissie van het NRPS is zaterdag 3 juni op pad geweest voor advieskeuringen in Overijssel en Gelderland, en heeft daarbij (onder voorbehoud van de gebruikelijke veterinaire vervolgonderzoeken) vier springhengsten goedgekeurd.

Al voordat ze de hengsten hadden gezien, was de jury aan de hand van de foktechnische info onder in indruk van de sterke en interessante pedigrees. Commissievoorzitter Bernard Pleyter: “En die verwachtingen werden volledig ingelost. Deze vier hengsten zijn echt een verrijking voor de NRPS springpaardenfokkers.”

De zesjarige Condios CC Z (v. Cornet Obolensky), gefokt door J.H.M. Custers, kan goed galopperen en komt evenwichtig over. Springt met veel lichaamsgebruik, goede afdruk, een fantastisch voorbeen en opent achter mooi.

Hij is nog maar zes jaar, en Condios CC Z wordt al succesvol uitgebracht in het 1.35m door Steven Veldhuis. Met nationaal al vele goede resultaten, waarbij vermogen, lichaamsgebruik en techniek opvallen. Bij zijn internationale debuut in het Duitse Riesenbeck liep Condios CC Z ook vooraan mee met mooie nulrondes.

[ img ]
Dude. Foto: Jacky van Tartwijk

Condios CC Z komt uit Holsteiner Stamm 1795. Deze lijn heeft vele goed sportpaarden gebracht, met op het hoogste niveau onder andere de NRPS-goedgekeurde hengst Acapulco (2001, v. Acorado I) met Fernando Saro en Lanson (2001, v. Lancer II). De goedgekeurde hengst Goodtimes (1988, v. Nimmerdor) komt ook uit stam 1795. In de meer recente directe moederlijn bracht grootmoeder Caraconda ST Z (v. Carthago) een 1.40m-, een 1.30m- en twee 1.20m-springpaarden, waaronder moeder Diaconda Z (v. Diarado). Vierde moeder Confairnes Z is een dochter van Contender.

Dude (v. Dominator 2000 Z) is vijf jaar, een correct gebouwd paard met veel hengstuitdrukking, een imponerende persoonlijkheid. Hij springt met veel afdruk en een heel mooie sprongafloop, waarbij hij achter fraai opent.

Fokker is Hill Horses Oy, Finland. De basis van de merrielijn is Holsteiner stam 632. Uit de rechtstreekse moederlijn komen de 1.60m-sportpaarden Dimena (1984, v. Domino) van Meredith Michaels Beerbaum, de in Finland geboren merrie Daniela (1990, v. Comefast xx) en Carlos (2007, v. Verdi) de volle broer van de moeder van deze hengst, is afkomstig uit Estland. Moeder Cabare (v. Verdi) en grootmoeder La Feria (v. Linaro) hebben beide op 1.20m gepresteerd. Dude is de enige nakomeling van Cabare. Bij de vijf afstammelingen van La Feria 1x 1.60m en 2x 1.20m springen. Ook derde moeder Bella IV (v. Tjavs Tino) bracht 1x 1.60m en 2x 1.20m springen (en een GP dressuurpaard).

[ img ]
O'Macho VDP. Foto: Foto: Jacky van Tartwijk

Vader van Dude is de vermogensvolle hengst Dominator Z (2010, v. Diamant de Semilly) die op het allerhoogste niveau succesvol is met Christian Ahlmann. De oudste nakomelingen zijn 7 jaar en beginnen zich al te onderscheiden. Dit wordt bevestigd door de Duitse jongepaarden index (142), waar Dominator de tweede Diamant-zoon is in de ranking.

De 4-jarige O’Macho VDP (v. Heartbreaker) heeft een aansprekend type en veel bloeduitstraling. Hij is correct gebouwd en om te zien een echte Heartbreaker. Hij lijkt een comfortabel te rijden paard, en beschikt over een goede techniek en snelle reflexen.

Hij komt voort uit de Fisiada-lijn, de stam waarmee Martien Liefhebber uit Hoornaar veel succesvolle paarden heeft gefokt en die nu verder wordt uitgebouw door de familie Van de Pol in Bathmen, de fokkers van O’Macho VDP. De eerste vier merries in de directe moederlijn van deze hengst hebben zelf sportprestaties op hun naam staan tot 1.50m-niveau en hebben bewezen hun springkwaliteiten door te geven. Moeder Chardonnay VDP (v. Quidam de Revel) bracht onder andere Grand Cru VDP (v. Ukato) 1.50m springen. Grootmoeder Wijffie (2003, v. Colino) sprong zelf 1.30m en bracht de internationale 1.55m-springpaarden Extra Strong (v. Diamant de Semilly) en Harmonie II (v. Je t’aime Flamenco), en het 1.50m-springpaard Barreto CK Z (v. Baltic VDL). Vervolgens de 1.35m springmerrie Electra preferent prestatie (1986 v. Voltaire).
[ img ]
Enesco vd Keienlegger. Foto: Foto: Jacky van Tartwijk
Zij is de moeder van onder andere Harmonie (v. Calvados), die internationaal 1.50m heeft gesprongen, en jarenlang de fokwaarderanking van merries aanvoerde.

De jongste is de 3-jarige Enesco vd Keienlegger (v. Emerald van ’t Ruytershof), een sterk gebouwde hengst met massa. Hij doet nog groen aan, maar springt met heel veel afdruk en opent achter mooi. Fokker MB Horses in IJsselmuiden.

Deze zoon van Emerald van ’t Ruytershof stamt uit de Yranta-stam stam, de stam van onder andere Renville (1975, Courville xx). De Yranta-stam is een wijdvertakte stam die in de breedte vele
goede springpaarden brengt. In de directe moederlijn van deze hengst de waardevolle fokmerrie Mavanta stb prestatie (1994, v. Iroko) die in België is ingezet in de fokkerij. Via Mavanta levert deze merrielijn ook meer recent goede sportpaarden. Hieronder de 1.60m springpaarden en volle zusters RR Bellerose (v. Kashmir van Schuttershof) de grootmoeder van Enesco, en RR Dyranta (2003, v. Kashmir van Schuttershof), beide uitgebracht door de Australiër David Cameron. RR Bellerose bracht twee nakomelingen, de oudste is de moeder van Enesco, de 1.45m springmerrie Elena MM (v. Heartbreaker).

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Jacquelin en 35 bezoekers