[AG] Over hoefbevangenheid

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie
Berichten: 14000
Geregistreerd: 20-04-16

[AG] Over hoefbevangenheid

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-23 18:53

Paardenpunt Vlaanderen
Algemeen

[ img ]
Een gekanteld hoefbeen op de foto. Foto: Dyonne/Bokt Wiki


Hoefbevangenheid is voor een paard een zeer pijnlijke aandoening, waarbij een ontsteking in de hoef door een ernstige stofwisselingsaandoening problemen veroorzaakt. Maar hoe herken je een hoefbevangen paard? Wat zijn de oorzaken van deze ziekte en belangrijker nog: hoe kun je het behandelen?

Wat is hoefbevangenheid?
Hoefbevangenheid is een ontsteking binnen in de hoef waardoor de hoeflamellen, die ervoor zorgen dat de hoefwand en het hoefbeen sterk aan elkaar verbonden blijven, gaan ontsteken. Dit heeft tot gevolg dat de verbinding hiertussen kan verbreken en het hoefbeen los komt van de hoefwand, waardoor deze zakt of roteert. De ontstekingen gaan gepaard met koorts en zwelling en dat levert veel pijn op bij het paard. Hoefbevangenheid treedt meestal (het eerst) op aan de voorhoeven. Een paard dat eens hoefbevangen is geweest, blijft altijd gevoelig voor deze aandoening.

Hoe kun je hoefbevangenheid herkennen?
Een bevangen paard zal proberen de getroffen hoeven te ontlasten door de achterbenen ver onder het lichaam te plaatsen en het getroffen been (of benen) naar voren te zetten. Je zult merken dat je paard zo min mogelijk wil bewegen, omdat dit pijnlijk is. Soms gaan ze zelfs langdurig liggen om zo de voeten te ontlasten. Afhankelijk van de ernst van de hoefbevangenheid kan het hoefbeen los laten van de hoeflederhuid, waardoor het hoefbeen geen steun meer heeft en kantelt. De punt van het hoefbeen steekt dan in de zool. In ernstige gevallen kun je zelfs zien dat het hoefbeen door de zool heen komt.

Oorzaken van hoefbevangenheid
Hoefbevangenheid kan verschillende oorzaken hebben. We hebben de vijf meest voorkomende even voor je op een rijtje gezet:

1. Overgewicht
Paarden en pony’s die overgewicht hebben, hebben een grotere kans op een verstoord suikermetabolisme, oftewel insulinedysregulatie (vroeger beter bekend als insulineresistentie). Insulinedysregulatie bij paarden veroorzaakt tal van problemen, maar een van de ergste aandoeningen die kan ontstaan, is toch wel hoefbevangenheid. Om erachter te komen of je paard insulinedysregeluatie heeft, kun je bij je dierenarts een bloedonderzoek laten doen. Aan de buitenkant is het namelijk lastig te zien. Lees hier meer over insulinedysregulatie bij paarden en hoe je dit kunt testen.

2. Darmstoornissen
Een veel voorkomende oorzaak voor darmstoornissen is wanneer een paard een te grote hoeveelheid energierijke voeding binnenkrijgt, bijvoorbeeld door suikerrijk (voorjaars)gras of een grote hoeveelheid krachtvoer die in één keer wordt gegeven, zoals bijvoorbeeld het leegeten van de voerton. De darmflora wordt hierdoor zodanig verstoord, dat er gifstoffen gevormd worden. Als deze in het bloed terecht komen, kan hoefbevangenheid ontstaan.

3. Baarmoederontsteking
Wanneer bij een merrie de nageboorte niet binnen 6 uur na de geboorte van het veulen afkomt, kan er baarmoederontsteking ontstaan. Als deze gifstoffen in het bloed terecht komen kan de merrie hoefbevangen raken. Hou dit dus altijd goed in de gaten bij de geboorte van het veulen

4. Zoolkneuzingen
Slechte verzorging van de hoeven kan onder andere leiden tot zoolkneuzingen en ontstekingen. Een regelmatig onderhoud aan de hoeven en om de 6-8 weken bekappen, en/of beslaan door een erkende hoefsmid, is dan ook aan te raden. Ook langdurig draven op verharde wegen en/of lang trailervervoer kan acute hoefbevangenheid veroorzaken.

5. Geneesmiddelen
Door het toedienen van bepaalde geneesmiddelen kunnen giftige stoffen in de bloedbaan terecht komen, waardoor ook hoefbevangenheid kan ontstaan. Als je paard of pony gevoelig is voor hoefbevangenheid, is het dus slim om vóórdat je de medicijnen geeft altijd eerst goed de bijsluiter te lezen of overleg met je dierenarts.

6. Ziektes
Paarden en pony’s met de Ziekte van CushingPPID zijn extra gevoelig voor hoefbevangenheid.

Mijn paard is hoefbevangen. Wat nu?
Wanneer je paard bevangen is, kun je het beste het volgende doen:

  • Raadpleeg direct je dierenarts
  • Geef geen krachtvoer en weidegang meer, maar voer uitsluitend arm en stengelig hooi. In plaats van krachtvoer kun je kiezen voor een vitaminen- mineralensupplement.
  • Zet je paard op nat zand of in de modder om zo de hoef continue te koelen en de druk op de hoef te verdelen/ verlichten.
  • Om pijn en druk te verminderen, is het aan te raden om in overleg met je dierenarts en hoefsmid te bekijken welke andere maatregelen getroffen kunnen worden

Voorkomen van hoefbevangenheid
Met deze tips kun je zoveel mogelijk voorkomen dat jouw paard of pony hoefbevangen raakt:

  • zorg voor een geleidelijke overgang van stal naar wei. Begin met enkele minuten per dag en maak dat iedere dag iets langer
  • zet je paard in de ochtend buiten, wanneer het fructaan nog laag is en hou eventueel de fructaanindex in de gaten. Let op: voor gevoelige paarden is het na nachtvorst gevaarlijk om ze in de ochtend op de wei te zetten
  • voorkom grazen op een kale weide: kort, gestrest gras bevat namelijk relatief veel suiker
  • geef ’s morgens eerst ruwvoer op stal of maak een lekkere natte slobber. Dit zorgt er namelijk voor dat je paard een vol gevoel heeft, waardoor hij in de eerste uren minder op het gras ‘aanvalt’
  • pas de hoeveelheid krachtvoer aan als je paard de wei in gaat
  • strookbegrazing is een goede oplossing voor gevoelige paarden en pony’s. Hierbij zet je een afscheiding in de wei die je steeds opschuift, zodat ze niet onbeperkt gras kunnen eten
  • let bij merries op het tijdig afkomen van de nageboorte (binnen 6 uur)
  • voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid is het verstand te overwegen of graanvrij voeren een betere optie is. Zo beperk je de inname van suiker en zetmeel
Laatst bijgewerkt door Firelight op 05-06-23 21:01, in het totaal 2 keer bewerkt
Reden: Tekst aangepast.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Mist
Berichten: 9482
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-23 20:28

Moderatoropmerking:
Verwijderd omdat feedback aan de nieuwsredactie niet in dit topic hoort.

nikkel
Berichten: 2525
Geregistreerd: 29-11-18
Woonplaats: kennemerland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-23 20:34

en/of lang trailervervoer kan acute hoefbevangenheid veroorzaken, dit heb ik ondervonden toen ik 2 eigen jaarling merries uit Ierland liet overkomen. Deze stonden door diverse oorzaken inmiddels wel 50 uur op de vrachtwagen.

Mist
Berichten: 9482
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-06-23 20:57

Was geen fb aan nieuwsredactie, gewoon de waarheid dat dit oude info is en dat er nieuwe inzichten zijn.


TurdusMerula
Berichten: 23903
Geregistreerd: 09-04-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-23 22:25

Wat is mis bij de tips: beweging!!

Op de hoogte blijven van paardgerelateerde activiteiten? Tips over houding en zit ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
paardplus.nl
Paardplus op Facebook


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 19 bezoekers