Renbaan Kentucky Derby voorlopig dicht na dood 12 paarden

Moderators: Essie73, Muiz, NadjaNadja, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie
Berichten: 12874
Geregistreerd: 20-04-16

Renbaan Kentucky Derby voorlopig dicht na dood 12 paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-06-23 09:07

NOS
Algemeen

[ img ]
De Kentucky Derby op Churchill Downs in 2014. Foto: Bill Brine/Flickr


De beroemde renbaan Churchill Downs, jaarlijks het toneel van de fameuze Kentucky Derby, gaat na dit weekend voorlopig dicht. Aanleiding is de dood van twaalf paarden tijdens races daar. Er gaat worden onderzocht wat er fout is gegaan.

De twaalf paarden werden in de afgelopen vijf weken afgemaakt, nadat ze onherstelbare verwondingen hadden opgelopen op de racebaan in Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky. Het eerste slachtoffer was Wild On Ice op 27 april, afgelopen weekend kwamen daar nummers elf en twaalf bij, Kimberley Dream en Lost in Limbo.

Het is volgens de organisatie een raadsel waardoor er nu zoveel dieren gewond raakten. Een patroon valt niet te ontdekken. "Deze recente reeks sterfgevallen is verontrustend", zei een woordvoerder in een persverklaring. "Het komt totaal niet overeen met onze ervaringen van de afgelopen jaren."

Races verplaatst
Volgens Churchill Downs is de bodem van de renbaan onderzocht en zijn er geen metingen gedaan die afwijken van de reguliere bodemkwaliteit. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de kadavers van de dieren, om te zien of daar aanwijzingen kunnen worden gevonden wat er misging.

De resterende lenteraces worden nu verplaatst naar een renbaan in Henderson, dicht bij Louisville. In de persverklaring staat niets over wanneer Churchill Downs weer verwacht open te gaan; de herfstraces staan gepland vanaf half september.

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


_San87_
BKB 2023 winnaar 2D
Berichten: 39635
Geregistreerd: 18-05-09
Woonplaats: Het bos

Re: Renbaan Kentucky Derby voorlopig dicht na dood 12 paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-23 09:36

12 paarden in vijf weken :oo!!!

Goed dat de renbaan dicht is en onderzocht wordt wat de oorzaak kan zijn. Dat is echt een bizar hoog aantal.

nikkel
Berichten: 1969
Geregistreerd: 29-11-18
Woonplaats: kennemerland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-23 10:43

Het probleem wat mede speelt, is dat paarden o.a. botbreuken opliepen niet alleen tijdens de koers maar ook in training. De ongevallen vonden plaats op de dirt en ook op de grasbaan. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken, vonden er ook 2 van de 12 paarden de dood door "sudden deaths" door vermoedelijk hartfalen of iets dergelijks. De laatste jaren waren er ongevallen in de orde van 2 tot 4 per jaar in dezelfde periode.

Ibbel
Berichten: 48095
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Renbaan Kentucky Derby voorlopig dicht na dood 12 paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-23 10:50

Paar jaar geleden is er ook een renbaan in de buurt van LA een tijd dicht geweest, daar gebeurde hetzelfde: opeens een grote toename van het aantal overleden paarden, ook tijdens trainingen.
Ik heb eigenlijk geen idee wat daar uiteindelijk de conclusie was, want volgens mij is die baan wel weer open gegaan.

paars
Berichten: 5023
Geregistreerd: 16-04-04
Woonplaats: Noord-Holland

Re: Renbaan Kentucky Derby voorlopig dicht na dood 12 paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-23 10:57

Kan natuurlijk ook aan zaken liggen die hun oorzaak buíten de renbaan hebben. Corona heeft veel invloed gehad op inkomsten…en dus ook op uitgaven. Mss is er bezuinigd op bepaalde zaken waar nu de gevolgen van zichtbaar worden.
Goed dat ze op onderzoek uitgaan.

Zie https://www.bokt.nl/markt/ad/521469/punch-werkjes en ze heeft ook kussenhoezen gemaakt. Zie insta marretjeroos.

nikkel
Berichten: 1969
Geregistreerd: 29-11-18
Woonplaats: kennemerland

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-23 11:06

Ibbel, naar aanleiding van de gebeurtenissen in LA zijn er een hele reeks maatregelen genomen. De meest belangrijke in script vorm: invoering van een vet list, paarden die op die lijst komen te staan vanwege medicijn gebruik, extreem vormverlies, langer dan zestig dagen niet gestart etc. Mogen 2 weken niet starten en daarna een geschiktheidsproef afleggen alsmede een negatief bloedonderzoek. In periode met zware regenval ( winterdag) wordt de baan gesloten. Uit data onderzoek bleek dat het aantal ongevallen op dirt baan (tijdens en na heftige regenval ) veel en veel hoger was, dan in normale omstandigheden. Vermindering van het toegestane medicijngebruik. Het gebruik van mobiele botscanners omdat gebleken was, dat veel botbreuken kwamen doordat eerder de kleinste haarscheurtjes niet opgemerkt waren. De scanner brengt dit wel aan het licht. Vooral het gebruik van specifieke medicijnen waaronder bijv. vochtafdrijvende worden nu beperkt. Een lichter gewicht, bij dezelfde spiermassa en hart output geeft een hogere snelheid in de koers en verhoging van de stress op de botten en gewrichten.

De gewoonte was, dat een dirt baan na heftige regenval aangedrukt werd met een grote wals. Daarmee druk je niet alleen het water omhoog, maar de baan werd extreem verdicht. Dit resulteerde in een soort betonbaan kei en keihard dus.

Kuggur
Berichten: 13817
Geregistreerd: 04-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-23 12:02

Het kán toeval zijn. Als er geregeld een paard gewond raakt, over genoeg tijd kan een groep ongelukken zich toevalligerwijze in een relatief korte tijdsperiode voordoen.
Waarmee ik overigens niets probeer goed te praten; als die frequentie iha zo hoog is dat dit het geval is (puur hypothetisch) dan moet de hele rensport onder de loep.

nikkel
Berichten: 1969
Geregistreerd: 29-11-18
Woonplaats: kennemerland

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-23 12:13

Dirt scoort nu eenmaal hoger in percentages voor ongevallen met betrekking tot botten, gewrichten etc dan gras-en of kunstbanen (synthetisch) Het koersen op dirt is nu eenmaal de heilige graal in amerika.

De laatste zin in het artikel geeft aan in welke richting het gaat: https://paulickreport.com/horse-care-ca ... ting-gate/


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, dioni, Jet en 13 bezoekers