Bokkers leggen uit: ZZL-proef met Hoipiepeloii

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Myrsky
Berichten: 4120
Geregistreerd: 16-04-13
Woonplaats: Arendelle

Bokkers leggen uit: ZZL-proef met Hoipiepeloii

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-10-19 17:40

*Bokt.nl
Bokt community

[ img ]
Geconcentreerd in de proef. Foto: Hoipiepeloii

In Bokkers leggen uit komt iedere maand een bokker aan het woord om uitleg te geven over een bepaald onderwerp binnen de paardensport of -houderij. Deze maand vertelt Hoipiepeloii over het rijden en de jurering van een ZZL-proef. Hoipiepeloii is inmiddels 10 jaar jurylid en jureert tot het ZZL.

Wat zijn de typische onderdelen van de ZZL?
De ZZL proeven bevatten dezelfde oefeningen als de Z2 proeven, maar er zijn pirouettes aan toegevoegd en er zitten veel meer vliegende wissels in. Bovendien zijn de lijnen, bijvoorbeeld in galop, wat lastiger.

Wat is het verschil qua jurering tussen Z en ZZL?
In het algemeen wordt er steeds meer gedragenheid, geslotenheid en verzameling verwacht in het ZZL. Van daaruit zien we graag dat de paarden meer bergop gaan.

Hoe ziet een correcte kwart pirouette eruit?
Het belangrijkste is dat het paard laat zien te gaan verzamelen en meer gewicht te willen opnemen op het achterbeen. Verder blijft het skala altijd van toepassing. De inzet moet recht zijn. Het paard draait in enkele galopsprongen 90 graden met de voorhand om de achterhand. Het is een lastige oefening, omdat de ruiter veel controle moet houden over de schouders van het paard, impuls moet blijven behouden en ook weer recht uit de pirouette moet kunnen rijden.

Wat is het belangrijkste om op te letten voor een ZZL proef?
Een flauw antwoord, maar het gehele skala is belangrijk. Wel zie je soms dat ruiters bij de gevraagde gedragenheid en verzameling geneigd zijn om ‘langzamer’ gaan rijden of het paard meer ‘bovenin’ vast te zetten/houden. Maar… de bedoeling is dat de gevraagde gedragenheid en verzameling voort komt uit het in orde hebben van de andere onderdelen van het skala. Als er nog een of meerdere onderdelen van het skala niet voldoende ontwikkeld zijn, zal het moeilijk worden om de juiste verzameling te laten zien.

Waarin verschilt de vliegende galopwissel met die van de Z?
Daar zit niet zo heel veel verschil tussen, behalve dat er in de ZZL proeven veel meer wissels gereden moeten worden. Wel willen we ze graag steeds rechter zien en uiteindelijk ook meer bergop. Uiteraard wordt in beide klasses verwacht dat ze in een keer gesprongen worden en aan de hulp.

Wat is belangrijk bij het appuyeren?
Appuyeren wordt in de Z2 en ZZL proeven in draf en galop gevraagd. De juiste lengtebuiging is essentieel. Het paard moet gebogen om het binnenbeen zijn, met stelling naar de richting waarop hij gaat. Als ruiter is het belangrijk om dit voor te bereiden, om het zo het appuyement direct goed in te zetten. In het ZZL willen we in bijvoorbeeld het drafappuyement wat meer gedragenheid zien, maar als dat nog niet aanwezig is, is het geen grote fout. Taktfouten zijn wel grote fouten. Die zorgen voor duidelijke onvoldoendes.
[ img ]
Tijdens de proef. Foto: Hoipiepeloii.

Hoe ziet een tienwaardige schouderbinnenwaarts eruit?
Die schouderbinnenwaarts bevat alle elementen van het skala. De SB wordt vloeiend ingezet vanuit de wending, het paard is taktmatig, ontspannen, met een stille aanleuning (neus op/voor loodlijn, voldoende halslengte, lichte stelling), behoudt voldoende impuls en de juiste hoeveelheid lengtebuiging. Het paard beweegt zich op 3 sporen. Voor een cijfer 10 verwachten we daarnaast gedragenheid, verzameling en afdruk. Aan het einde van de SB wordt de volgende lijn weer vloeiend ingezet.

Waarop punt je de contragalop?
Contragalop vormt een belangrijk onderdeel in de ZZL proeven. Daarin is het van belang om sprong te houden om zo de takt te bewaren, maar ook om niet te hard te gaan. Het blijft wel een verzamelde galop. Daarbij hoort het paard lichte contrastelling te behouden en niet uit te zwaaien met de achterhand.

Kan elke ruiter de ZZL halen?
Persoonlijk denk ik dat het voor iedere ruiter met de juiste instelling mogelijk is om ZZL te rijden. Die juiste instelling zorgt ook voor leergierigheid en het zoeken van geschikte begeleiding, waardoor dat zou moeten lukken. Een gezond paard is daarbij wel handig.

Heb je nog tips voor mensen die een ZZL-proef willen rijden?
Zorg ervoor dat zowel jij als je paard plezier houden in het rijden! Het helpt om pas ZZL te starten als jullie samen het principe van de pirouettes snappen en de wissels gemakkelijk gaan. Dan wordt de proef een stukje makkelijker en dat geeft vertrouwen!


Gerelateerd:
[VN] Bokkers leggen uit: B-proef met MerelV
[VN] Bokkers leggen uit: L-proef met MerelV
[VN] Bokkers leggen uit: M-proef met Nimber
[VN] Bokkers leggen uit: Z-proef met Nimber

Raise a glass to freedom,
Something they can never take away,
No matter what they tell you.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bielsje, Dancer, Doedatje, eldie, Galaika, JornaR, Karintich en 28 bezoekers