Bokkers leggen uit: L-proef met MerelV

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Myrsky
Berichten: 4120
Geregistreerd: 16-04-13
Woonplaats: Arendelle

Bokkers leggen uit: L-proef met MerelV

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-05-19 10:07

*Bokt.nl
Bokt community
[ img ]
MerelV tijdens een proef. Foto: Robin’s Horsepictures.

In Bokkers leggen uit komt iedere maand een bokker aan het woord om uitleg te geven over een bepaald onderwerp binnen de paardensport of -houderij. Deze maand vertelt MerelV over het rijden en de jurering van een L-proef. MerelV is inmiddels ruim een jaar bevoegd om B/L te jureren en zelf ook jaren actief in de sport.

Wat zijn de typische onderdelen van de L1?
In de L1 komt in aanvulling op wat al genoemd is in de B het wijken erbij. Bij het wijken is het belangrijk dat het paard goed op 2 teugels en recht gereden wordt. Vervolgens wordt van het paard gevraagd dat hij met een lichte stelling opzij gaat voor eenzijdige kuitdruk. Het paard moet hierbij voldoende scharen en ook voldoende impuls behouden, er wordt immers gevraagd dat het paard voorwaarts zijwaarts gaat. Vaak zie ik dat er onvoldoende impuls behouden wordt of dat het paard over de buitenschouder valt en dus onvoldoende schaart. Dit laatste kun je oplossen door te werken aan de rechtgerichtheid van je paard.

En van de L2?
In het L2 komt in aanvulling op de L1 het achterwaarts erbij. Het achterwaarts is voor veel paarden een hele onnatuurlijke oefening. We leren paarden te allen tijde voorwaarts te denken en dan vragen we hem achteruit te gaan. Een van de belangrijkste beoordelingscriteria van het achterwaarts gaan is het diagonaalsgewijs gaan. Het paard moet het linker voorbeen en rechter achterbeen tegelijk verplaatsen (en dus ook het rechter voorbeen en het linker achterbeen). Daarnaast is het belangrijk dat het paard in dezelfde aanleuning blijft en gewillig en vloeiend achterwaarts gaat. Het is ook belangrijk om, voor het achterwaarts gaan, enkele seconden stil te staan. Hiermee laat je zien controle te hebben over het achterwaarts gaan.

Wat is het verschil qua jurering tussen B en L?
In de L is het belangrijk dat het paard nageeflijkheid laat zien. In de B is dit nog niet per se noodzakelijk. Daarnaast wordt steeds meer een horizontaal evenwicht noodzakelijk. In de B wordt een keer op de voorhand vallen niet heel zwaar bestraft, in het L wordt dit steeds meer meegenomen. Oefeningen komen in de L wat sneller achter elkaar, waardoor duidelijk wordt of de basis op orde is en de ruiter in staat is oefeningen soepel in elkaar over te laten lopen. Dit wordt allemaal net wat strenger beoordeeld in vergelijking met de B.

Waarin verschilt de L1 van de L2 (qua jurering)?
In de L2 is een horizontaal evenwicht noodzakelijk. Op de voorhand vallen wordt afgestraft. Foutjes als tegen de hand komen, worden een stuk zwaarder bestraft. Het paard moet al redelijk recht gericht zijn in het L2, waar hij in de L1 nog wel af en toe een pasje scheef mag zijn (liever zo min mogelijk natuurlijk).

Wat is het belangrijkste waarop gelet wordt bij de L?
Of het paard zich soepel en recht gericht voortbeweegt, of dat de ruiter hier zelf hard aan werkt en hoe dan. Het scala is hierbij belangrijk. Als aan de eerste voorwaarden: takt, ontspanning en aanleuning wordt voldaan, wordt ook al een bepaalde schwung en recht gerichtheid verwacht richting het L2. Verzameling is nog niet aan de orde.

Hoe ziet een tienwaardige middengalop eruit?
Het paard wordt duidelijk voorbereid en galoppeert met een goede sprong en impuls vanuit het achterbeen. De passen worden duidelijk verlengd, maar het paard verandert in zijn houding niet. Het paard blijft tijdens de verruiming op het achterbeen galopperen en valt hierbij niet voorover. Ook de overgang terug moet duidelijk gemarkeerd worden en mag niet te lang duren. De overgang terug moet er gemakkelijk uitzien en het paard galoppeert daarna in hetzelfde ritme en houding als voor de verruiming.

Op welke punten worden de voltes 15 of 10 meter draf/galop gejureerd?
In eerste instantie wordt gekeken naar de voorwaarden van het scala, hierboven al eerder benoemd. Daarna wordt de oefening zelf beoordeeld. Is de volte rond? Netjes op de letter? Netjes verdeeld?

Op welk onderdeel worden vaak de hoogste cijfers gescoord?
Dat vind ik een lastige vraag. Dit is namelijk heel wisselend. Er zijn maar weinig oefeningen die gemiddeld genomen altijd hoog scoren. Sommige combinaties zijn heel goed in het verruimen, anderen kunnen goed wijken en weer anderen zijn heel goed in het voorbereiden en rijden van overgangen.

Heb je nog tips voor ruiters in de L?
Blijf genieten van het wedstrijd rijden. Begrijp je het commentaar op je protocol niet, stap naar de jury. Meestal willen ze het je graag uitleggen. Gemiddeld genomen mag in het L door veel combinaties gewerkt worden aan de souplesse en (lengte)buiging. Vaak zie ik dat er veel op oefeningen gefocust wordt, maar daarbij het totaalbeeld een beetje vergeten wordt. Blijf altijd werken aan de basis, dan komen de oefeningen vanzelf.


Gerelateerd:
[VN] Bokkers leggen uit: B-proef met MerelV

Raise a glass to freedom,
Something they can never take away,
No matter what they tell you.


Suzanne F.
Berichten: 48947
Geregistreerd: 03-03-01

Re: Bokkers leggen uit: L-proef met MerelV

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-05-19 10:44

En als kleine aanvulling voor de tienwaardige middengalop is recht houden ook een hele belangrijke. Dat is samen met het niet duidelijk terugrijden de grootste fout in de lagere klassen. In de middengalop komt vaak de achterhand naar binnen zodat het paard niet meer met het binnenachterbeen tussen de 2 voorbenen galoppeert.

En buiten de lengtebuiging die vaak ontbreekt in de L, zijn 9 van de 10 paarden ook niet nageeflijk en correct naar de hand toe. Kantelen zie je nog heel vaak, vooral in het wijken en ook vaak een onrustige aanleuning.

Ruiters zeuren vaak op juryleden maar in mijn ogen mag er echt strenger gejureerd worden in de lagere klassen. Wat je soms treft in de Z of hoger is vaak schokkend. Dat de basis die je verwacht in de L, er dan nog steeds niet is. Dan zijn er toch jury’s die daar winstpunten aan hebben gegeven.
Combinaties die de basis goed voor elkaar hebben kunnen zo door maar er zijn ook nog teveel jury’s die het gewoon niet zien. Funest voor de sport. Maar dat is weer een andere discussie.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

Selima
Berichten: 628
Geregistreerd: 12-07-08
Woonplaats: London

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-19 14:08

Leuk en leerzaam om te lezen: het gezichtspunt van een jurylid. :j

http://maria-n.writing.com/
Linux!
"Love for all, hatred for none"


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 14 bezoekers