Jockey rijdt race uit zonder zadel

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-22 09:24

xMvGV schreef:
Wauw, wat een stevige zit van deze jockey. En wat een onwijs zwaar parcours voor deze paarden! Maar even: rijden ze nu met een mondkapje op? <<)
Pas een jaar of twee. :D In vrijwel alle rensportlanden is tijdens de pandemie het dragen van een mondkapje verplicht gesteld voor iedereen op of om de baan.

Maar eh… wat staat er nou precies in die tweede alinea? Ik krijg er geen touw aan vastgeknoopt.


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-22 10:09

RianneH schreef:
Wat een prestatie en wat een zit!

Is er een kenner die meer kan vertellen over het parcour? Ik ken het helemaal niet, vind het er zwaar en vooral lang uit zien en opvallend dat er zo'n duidelijk verschil is met de nummer één en de andere paarden die (conditioneel?) uitvallen.
Dit is een cross country parcours - lijkt een beetje op steeple chasing, maar met wat extra obstakels, zoals een waterbak waar ze doorheen moeten. De spreiding van het veld is inderdaad normaal in dit soort races, zeker op zo'n zware baan. Om die reden zie je ook heel vaak PU (pulled-up) in Engelstalige landen, of AR (arrêté) in Frankrijk bij de uitslagen staan; dat zijn paarden die, vaak vanwege de vermoeidheid/verzuring door de jockey gestopt zijn omdat het geen zin meer heeft om verder te rijden of te gevaarlijk wordt met het oog op vallen. Als er nog iets in de tank zit, rijden ze vaak wel door, want het is daarmee ook meteen een stukje training, maar over het algemeen laten ze ze dan gewoon in een rustig galopje de race uitlopen. (Sterker nog: als je een paard dat kansloos is op een plaatsing teveel achter z'n vodden aan zit, staan daar straffen op.)

De staat van de baan wordt vrij nauwgezet in de gaten gehouden en kent verschillende classificaties. Deze had bijvoorbeeld de classificatie très lourd, de zwaarste classificatie die ze geven in Frankrijk voordat de baan te waterlogged is om op te rijden. Dit wordt allemaal bekendgemaakt aan het begin van de racedag en ook eventueel aangepast gedurende de dag, zodat trainers kunnen besluiten of de baan geschikt is voor hun paard of niet en of ze het dier moeten terugtrekken. Nu zijn dit soort paarden vaak wel de specialisten van de zware banen, aangezien de winter het seizoen is waarin de meeste jumps races worden gehouden. Deze paarden kunnen juist een stuk minder goed omgaan met snellere (i.e. drogere) banen die je vaak hebt in het zomerseizoen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-01-22 13:09

RianneH schreef:
Bedankt Mkango, interessant! Steeple chasing ken ik, maar deze vorm herkende ik eigenlijk niet.

Hoe regelmatig loopt een paard dit parcours in een seizoen? Gezien de jockey zegt dat ie zaterdag ook al hier gereden had? En wat maakt een paard een specialist op een baan als deze?

Zie je dit soort paarden (die het goed doen in deze koers) ook eerder terug in de eventing? Natuurlijk zitten daar wel nog meer factoren aan dan enkel over lastig parcours gaan, maar vraag ik me zo wel af.
Jumpers lopen gemiddeld genomen zo'n 4 keer per seizoen, sommige uiteraard meer, sommige minder, afhankelijk van verschillende factoren als niveau, leeftijd, fitheid, soundness etc.

Voor dit paard was het pas weer zijn eerste start dit jaar, maar jockeys rijden natuurlijk een stuk meer paarden, dus de jockey heeft de zaterdag ervoor op een ander paard op die baan gereden en is toen gevallen. :)

Wat maakt dat een paard het goed doet op een bepaalde ondergrond is de balans tussen snelheid en uithoudingsvermogen. Drogere grond betekent meer snelheid, zwaardere grond betekent meer uithoudingsvermogen, maar dat is geen simpel rekensommetje en hoe goed een paard een bepaalde ondergrond trekt, verschilt van individu tot individu. Doordat jumps races vrij lang zijn en dus vaak op zwaardere banen gehouden worden, is uithoudingsvermogen vaak meer van belang dan snelheid. Het tempo bij deze races ligt ook relatief laag, gemiddeld zo'n 45-50km per uur.

Sterker nog: paarden hoeven het in de rensport helemaal niet zo goed te doen om het goed te doen in de eventing. :D Dit was bijvoorbeeld de rencarrière van één van Pippa Funnells paarden, Ensign. De plaatsingen zelf zijn al niet fantastisch, maar een rating van 68 in jumps racing is echt héél erg laag. Toch was hij niet onverdienstelijk in de eventing.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: desi92, wendy_flair en 74 bezoekers