Volop medicijnresten in poep van koeien en paarden

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie
Berichten: 13983
Geregistreerd: 20-04-16

Volop medicijnresten in poep van koeien en paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-01-22 18:04

*OmroepGelderland.nl
Algemeen

[ img ]
Paardenmest. Foto: Wikimedia Commons


Op meer dan de helft van de locaties waar ARK Natuurontwikkeling onderzoek heeft gedaan naar de ontlasting van grazers, bleken medicijnresten in de ontlasting te zitten. Die resten van medicatie hebben een grote invloed op andere dieren, zoals insecten en vogels, zegt Lars Soerink van de Nijmeegse stichting.

"Dat is wel iets waar we ons zorgen over maken", zegt Soerink. "Je staat er misschien niet elke dag bij stil, maar poep speelt echt een hele belangrijke rol in de natuur."

'Zelfs bij dieren die niet behandeld zijn'
ARK Natuurontwikkeling heeft onderzoek gedaan naar de poep van grazers - zoals koeien en paarden - op verschillende plaatsen, zoals het Lauwersmeergebied in Groningen en op plaatsen in Limburg en rond Nijmegen. In totaal zijn op vijftien plekken monsters verzameld. Op acht van de vijftien plekken zijn er in de poepmonsters anti-parasitaire middelen aangetroffen. Dat zijn medicijnen die dieren toegediend krijgen om bijvoorbeeld te voorkomen dat ze wormen krijgen. 'Opvallend was dat in sommige gevallen zelfs vier maanden na toediening nog middelen in de poep werden aangetroffen en zelfs bij dieren die niet behandeld waren', valt er in het onderzoek te lezen.

“We willen natuurlijk heel graag weten waar die middelen vandaan komen", zegt Soerink. "Op het moment dat je dat in een lab meet, hangt er natuurlijk geen bordje bij 'dit komt hier vandaan', dus we moeten oppassen dat we te snel allerlei conclusies trekken. Maar het is natuurlijk wel zorgelijk, dat de dieren die echt in natuurgebieden grazen, toch allerlei medicijnen via-via tot zich krijgen, ook al krijgen die dieren die medicijnen zelf helemaal niet toegediend.”

'Medicatie via via binnengekregen'
In het onderzoek wordt wel één mogelijkheid genoemd: 'De meest aannemelijke verklaring hiervoor is dat die middelen via de poep van een behandeld dier door de vegetatie zijn opgenomen en vervolgens door andere dieren bij het grazen weer zijn binnengekregen.' Oftewel, de medicatie is via bijvoorbeeld de poep van een koe op het gras terechtgekomen, die medicatie wordt opgenomen door het gras en datzelfde gras wordt door een andere grazer gegeten, die nooit zelf die medicatie toegediend heeft gekregen.

Die medicijnresten in de poep van grazers hebben een grote invloed op andere dieren in het ecosysteem. "Er is ook een hele gemeenschap van insecten – denk aan mestkevers – die leven van die poep en die ons een heel groot plezier doen door die poep ook weer om te zetten in andere stoffen", vertelt Soerink.

Uitholling van het ecosysteem
"Die kevers en andere insecten zijn ontzettend belangrijk voedsel voor vogels. Op het moment dat die insecten die in poep leven, die medicijnen binnenkrijgen, sneuvelen zij. Dat zijn namelijk anti-insectenmiddelen. Daarmee ontstaat er een soort uitholling van het ecosysteem, die natuurlijk helemaal niet goed is. Dat leidt tot dingen zoals het verlies van insecten, waar we al een paar jaar van weten hoe ernstig het is."

Soerink wil graag weten waar die medicijnresten precies vandaan komen. "We zijn in onze huidige landbouw een beetje verleerd om naar natuurlijk oplossingen te kijken. Er is een grote farmaceutische industrie rond onze veehouderij. Ik denk dat we wel toe zijn aan een soort heroverweging; wat betekenen die middelen nou eigenlijk voor onze hele leefomgeving? Niet alleen voor de productie van melk en vlees.”

Middeleeuwen
Hij kijkt daarvoor even terug in de tijd: "We willen dat mensen die de kruiden die van nature in die natuurgebieden voorkomen, gaan zien als natuurlijk insecticide. Er is een plant, die groeit bijna overal waar dieren grazen: het boerenwormkruid. In de middeleeuwen zag iedere boer dat graag. Die zorgde ervoor dat je vee geen last had van wormen."

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Brainless
Berichten: 29702
Geregistreerd: 19-07-03
Woonplaats: Munnekeburen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-22 18:08

Citaat:
Hij kijkt daarvoor even terug in de tijd: "We willen dat mensen die de kruiden die van nature in die natuurgebieden voorkomen, gaan zien als natuurlijk insecticide. Er is een plant, die groeit bijna overal waar dieren grazen: het boerenwormkruid. In de middeleeuwen zag iedere boer dat graag. Die zorgde ervoor dat je vee geen last had van wormen."

Tja..
Citaat:
De plant is giftig. Hoge doses veroorzaken duizeligheid, krampen, buikpijn en kunnen dodelijk zijn. Omdat de olie die uit de plant kan worden gewonnen in principe giftig is, is het in de Verenigde Staten zelfs verboden om Boerenwormkruid te verkopen.

Citaat:
Het meest bekend is de werking als wormafdrijvend middel voor mens en vee. Voorzichtigheid is geboden, want er kunnen heel ernstige bijwerkingen optreden waarbij zelfs de kans bestaat dat je het niet overleeft. In de plant komt het giftige thujon voor dat wormafdrijvend, vooral van spoel- en lintwormen, is. In het verleden werd het ook gebruikt om een abortus op te wekken. Te hoge dosis zorgt voor duizeligheid, krampen, buikpijn en is zelfs dodelijk.
Laatst bijgewerkt door Brainless op 19-01-22 18:44, in het totaal 1 keer bewerkt

Sommige mensen worden totaal niet gehinderd door enige vorm van intelligentie.
;)

Ibbel
Berichten: 49058
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Volop medicijnresten in poep van koeien en paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-22 18:23

En daarnaast: sinds wanneer zijn antiwormmiddelen opeens insecticiden? Of liever, sinds wanneer zijn wormen insekten?

belle_boef
Berichten: 10724
Geregistreerd: 13-02-08
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-22 18:35

Maar als de grote grazen boerenwormkruid eten. Is dat dan niet terug te vinden in de poep als anti parasitair? Wie zegt dat het van de kunstmatige midden komt en niet gewoon uit de natuur?

En als het na 4 maanden nog in de poep terug te vinden is en de mestkevers zou doden hoe komt het dan dat ik elke zomer de wereld aan die beesten heb en blijf hebben?
Sinds Corona zie ik meer biodiversiteit in mijn weide. Meer en andere soorten vogels en insecten, bloedzuigers in de sloot en weide.


_Cathalijne
Berichten: 856
Geregistreerd: 24-04-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-01-22 18:37

Een aantal parasitaire middelen zoals de macrocyclische lactones (waar o.a. ivermectine onder valt) heeft naast werkt zowel tegen maagdarm wormen, als ook tegen insecten (o.a. churftmijten, luizen, en horzels), dus vandaar denk ik de link tussen anti-worm middelen en insecticiden

TLove because He first loved Us
I John 4:19

Kylan
Berichten: 4201
Geregistreerd: 15-12-04
Woonplaats: Wageningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-01-22 11:52

belle_boef schreef:
Maar als de grote grazen boerenwormkruid eten. Is dat dan niet terug te vinden in de poep als anti parasitair? Wie zegt dat het van de kunstmatige midden komt en niet gewoon uit de natuur?

In dit onderzoek is naar een selectie synthetische anti-parasitaire middelen gekeken.
Welke natuurlijke stof (of combinatie van stoffen) die in boerenwormkruid zit het anti-parasitaire effect zou geven, is mij in een korte literatuur search niet duidelijk geworden. Deze is in ieder geval niet gemeten in het genoemde onderzoek.

Een tekortkoming vind ik dat ze helemaal niet naar metabolieten hebben gekeken, terwijl van enkele stoffen bekend is dat ze in het lichaam worden gemetaboliseerd. Mogelijk zou er dan nog wat meer gevonden worden.
Wel gebruiken ze nette, lage, detectielimieten voor de stoffen die gemeten zijn en, voor zo ver beschreven, goede kwaliteitscontroles in de analyse. De meeste gevonden gehaltes liggen erg laag, <10ppb. Volop medicijnresten vind ik dan ook iets overdreven op basis van deze dataset...


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot, pol013 en 95 bezoekers