Beran: "Hippische wereld verloor beeld correct jong paard"

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Banjer
Lid Nieuwsredactie
Berichten: 48200
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Beran: "Hippische wereld verloor beeld correct jong paard"

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-11-21 22:28

*Eurodressage
Algemeen

[ img ]
Afbeelding ter illustratie. Foto: 0ojannekeo0/Bokt Wiki.


De gastcolumniste van deze week is de Duitse klassieke dressuurtrainster Anja Beran.

Beran is misschien geen bekend gezicht in de topsportwereld, maar in de bredere dressuurwereld is ze dat wel. Beran heeft onder andere getraind bij de gerenommeerde Portugese trainer Valença, voordat ze haar eigen trainingsstal in Duitsland begon. Ze wordt veel gevraagd om clinics te geven en ze heeft ook op Equitana gestaan. Ze schrijft regelmatig artikelen voor gespecialiseerde dressuurmagazines en ze heeft ook haar eigen boeken geschreven. Ze werkt samen met Pferdia.tv en ze heeft verschillende instructiedvd's geproduceerd. Ze werkt samen met Marbach en staatsstoeterij Schwaiganger. Haar motto is: "Klassieke dressuur is de basis voor een training die aansluit bij de eisen van het paard, die werkt voor ELK paard, en is geenszins beperkt tot barokke rassen."

"De hippische wereld is het beeld van een correct jong paard verloren"
Een hot topic, waar ik de laatste tijd intensief mee bezig ben, is het longeren en het gebruik van bijzetteugels op de hengstenkeuring.

Veelbelovende jonge hengsten, paarden met perfecte lichamen en ongelooflijke potentie in hun bewegingen, zijn dit jaar op de keuring weer voorgesteld aan de longe, maar hoe?

Veel te strak. Ze worden tot het uiterste van hun capaciteiten gedreven, boven hun natuurlijke tempo, om verheven bewegingen te laten zien, niet langer volgens hun natuurlijke bewegingen, en dit op een leeftijd waarop ze in de wei hadden moeten staan, met leeftijdsgenoten, ravottend, om zich fysiek en mentaal optimaal te ontwikkelen.

Er zijn veel video's op social media, maar hier is een voorbeeld.

Het is ook duidelijk dat dit 2,5-jarige paard niet gister voor het eerst werd gelongeerd. Nee, ze hebben hem te vroeg uit de kudde gehaald, de training is te vroeg begonnen. Deze jonge hengst is nog aan het groeien, pezen, banden, gewrichten, nog niets is volgroeid, het is nog niet klaar en ze moeten toch topprestaties leveren. ze moeten schitteren, stralen en opschieten om indruk te maken op hun potentiële kopers.

Niemand, die verantwoordelijk is, zegt een woord over de gevolgen voor de gezondheid van deze extreme inspanning.

"Tijdens het normale longeren zijn de bijzetteugels vastgemaakt aan de bitringen, vanaf een vast punt. De longe zit aan de binnenste bitring. Deze harde techniek is gebaseerd op algemene onnadenkendheid. [...] De hardste hand kan niet zoveel pijn in de mond van het paard veroorzaken als de bijna absolute beperking van het vastbinden van het paard met staande bijzetteugels of slofteugels aan het zadel of de longeersingel. […] Maar zelfs bij een ervaren paard veroorzaakt een dergelijke beperking saaiheid en is het een ongerechtvaardigde grofheid. Het is mijn overtuiging dat elke vaste bijzetteugel de mond meer kapot maakt dan helpt. [...] Het is tijd om de schandelijke roekeloosheid te beëindigen" (citaat van Fritz Stahlecker in het boek "Pferde, meine Schüler, meine Lehrer – Dressurreiten auf dem Prüfstand")."

Kan je je voorstellen dat er met zulke strakke bijzetteugels in de mond wordt getrokken? Zou je een jong paard willen rijden met zachte hand, dat geconfronteerd wordt met zulke krachten?

Wat doet longeren volgens de principes van de klassieke training? Deze korte video laat het zien.

Het paard leert om zijn begeleider te vertrouwen, went langzaam aan de hulpen, hij kan zijn stalmoed kwijt, het kan zijn hoofd vrij bewegen en het wordt nooit in een gedwongen houding gebracht. In een goede training wordt een paard nooit in een houding gedwongen aan de longe. Het elasticeren, recht maken en de vorming van een paardenlichaam gebeurt onder het zadel of tijdens het werken aan de hand.

Misschien is de hippische wereld het beeld van een correct uitziend jong paard verloren. Dit is waarom ik er in mijn boek, "Training the Eye - Recognizing Horse Friendly Training", een heel hoofdstuk aan wijd.


[ img ]


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bianca_v_s, Bielsje, GrapeshotBot, H_W_, Latinnnn, Molfre, Prrrr, senna21, sterregoud, Tvko, veerledec, Yellowbird en 29 bezoekers