Foalsqueeze techniek kan dummy veulens helpen

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Luckystory
Berichten: 3462
Geregistreerd: 13-12-05

Re: Foalsqueeze techniek kan dummy veulens helpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-20 15:15

Toch wel even benadrukken dat dit maar in bepaalde gevallen werkt.
Bij een dummie-veulen is snel handelen van levensbelang. Dan moet je eerst niet met zoiets beginnen experimenteren.

Ik had in 2018 een dummie-veulen. Hij had een trage, moeilijke start. Maar na 8 uren helpen en flessen, dronk hij wel zelf bij de merrie. En hij was ook alert en toonde interesse. Die is pas na 24 uur helemaal gecrasht. Toen ik hem wilde gaan helpen met opstaan en drinken, vond ik hem al stuipend en in coma.
Dat was een zeer typisch verloop werd mij in de kliniek gezegd, dat ze nog 24 uur redelijk lijken voor ze crashen.
We hebben hem nog net op tijd in de kliniek gekregen waar ze zijn leven gered hebben. Het had geen 2 uur langer moeten duren...
Ik vind het een beetje beangstigend om dan zo'n artikel te lezen. Dat mensen dit misschien eerst gaan proberen, terwijl tijd zo essentieel is.

[ img ]
Een veulen als dit ga je hiermee echt niet redden. Ik hoop dat mensen dat beseffen.


Luckystory
Berichten: 3462
Geregistreerd: 13-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-20 20:47

ikkedus schreef:
Maar dat staat toch ook in het artikel? Niet zelf experimenteren en een dierenarts bellen.


Ja, maar je zou verbaasd zijn hoeveel mensen toenertijd vonden dat ik het met die techniek wel ff had kunnen oplossen. ;)
Daarom dat ik het wilde benadrukken.


Luckystory
Berichten: 3462
Geregistreerd: 13-12-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-05-20 09:33

Hij is er helemaal bovenop gekomen zonder verdere consequenties voor zijn toekomst. Het is een mooie sterke 2 jarige hengst nu.

De officiƫle naam voor het dummie-veulen syndroom is Equine neonatal maladjustment syndrome. Maw het nieuwgeboren veulen kan zich niet aanpassen aan het leven buiten de baarmoeder. In de erge gevallen, zoals mijn veulen, crashen alle lichaamsfuncties. Hij kan zichzelf niet voeden en zijn vochtbalans reguleren, hij kan zijn temperatuur niet op peil houden, zijn immuunsysteem werkt niet naar behoren, zuurstofopname loopt terug etc. De hersenen zwellen dan op, het veulen belandt in een coma, begint te stuipen. En uiteindelijk sterft het.
Wat ze doen in de kliniek is dus al die lichaamsfuncties overnemen tot zijn lichaam het zelf kan. Zuurstof toedienen, vocht, sondevoeding, antibiotica, warmtelamp erboven, medicatie om de hersenen te ontzwellen etc. Zo'n veulen vraagt enorm veel verpleging. De eerste week zaten er dag en nacht 2 studenten naast om alle parameters in de gaten te houden en om elk uur een riedeltje handelingen uit te voeren. ( Veulen draaien, merrie melken etc...) Omwille van die intensieve zorg is hij ook geweigerd door meerdere klinieken. Uiteindelijk hebben we half het land doorkruist naar een universitaire kliniek die hem wilde aanvaarden.
Na 3 dagen was hij uit de coma en stond hij weer voor het eerst. Dat is 'geluk hebben' want je hebt ook veulens die na een week nog steeds in coma liggen en het uiteindelijk niet halen. Maar die van mij was nogal een fel eigenzinnig kereltje. Die wilde zelf heel graag...
Na een maand kliniek is hij naar huis gekomen en tegen de zomer was het een 'normaal' veulen en had hij zijn achterstand ruim ingehaald.

[ img ]
[ img ]
Dit is hetzelfde veulen op de keuring. Hij was daar 5 maanden.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Boheme, Gabortje, goesju, Laurahh, manonutjuh, Melzazu, miranda_147, Ponytante, Rose94, Soepkipje, Travel_me, YandexBot, Yvette81 en 38 bezoekers