Omgaan met regenschurft (Dermatophilose) bij paarden

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie
Berichten: 13895
Geregistreerd: 20-04-16

Omgaan met regenschurft (Dermatophilose) bij paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-11-19 18:18

The Horse
Medisch

[ img ]
Regenschurft bij een paard. Foto: Bokt Wiki


Elk paard kan regenschurft krijgen, maar paarden met een verminderde werking van het immuunsysteem vanwege ziekte of ondervoeding hebben meer kans om hier last van te krijgen. Lees je in over deze aandoening, zodat je deze nare huidaandoening kunt voorkomen, of genezen.

In deze tijd van het jaar staat regen, verharen en modder centraal in het verzorgen van de paarden. Niets houdt meer van deze omstandigheden dan de Dermatophilus congolensis, een Gram-positieve bacterie die de huidaandoening regenschurft veroorzaakt. Deze bacterie leeft over het algemeen in de bodem en wordt ook gevonden op de huid van dieren en mensen. Hij kan zich verspreiden door besmet tuigage en materialen (zoals borstels en dekens) en bijtende insecten.

Elk paard kan regenschurft oplopen, maar paarden met een verzwakt immuunsysteem zijn er vatbaarder voor. Een aantal belangrijke omgevingsfactoren zijn ook belangrijk voor de bacterie om een infectie te beginnen.

Allereerst is vocht de voornaamste factor in de ontwikkeling van regenschurft. Hoewel we de aandoening regenschurft noemen, is het niet per se de regen die de infectie veroorzaakt. Paarden die in de warmte van de zomer op stalrust staan kunnen ook besmet raken en laten klinische symptomen zien; hiervoor is geen enkele vorm van neerslag nodig. Ook in de vroege lente, waarbij veel paarden nog een dikke wintervacht hebben, kunnen de temperatuurwisselingen ervoor zorgen dat er meer vocht op de huid ligt. Overtollig vocht brengt de natuurlijke barrière van de buitenste laag van de huid (de epidermis) in gevaar die daardoor vatbaar wordt voor de bacteriële invasie.

Een andere factor die kan leiden tot deze infectie is blootstelling aan bijtende insecten, met name vlooien en teken. Warm weer brengt deze dieren naar buiten en wanneer ze eenmaal op de huid zitten veroorzaken ze ontstekingen en irritaties. De bacterie die zij achterlaten kunnen zich verspreiden.

Oudere paarden of paarden met ziektes, ondervoeding of allergieën die de huid aantasten zijn vatbaarder voor infecties. Plus, wanneer ze eenmaal geïnfecteerd zijn, zal het langer duren voordat ze genezen in vergelijking met jongere, gezondere paarden.

Dierenartsen stellen vaak de diagnose gebaseerd op de locatie, aanzicht en grootte van de zweren. Ze verschijnen meestal als kleine opstaande of gematteerde plukjes haar, en de huid rond de zweer is meestal erg warm en kan zo pijnlijk zijn dat het paard ineen krimpt bij een aanraking.

De zweren komen voornamelijk voor op het hoofd, de rug en de achterhand, maar kunnen ook worden gevonden op de nek of borst. De zweren ontwikkelen zich meestal op de koten of kogels in modderige of natte omstandigheden (meestal mok of weide-dermatitis genoemd). Deze zweren beginnen als kleine wondjes, maar als ze niet worden behandeld, kunnen ze samenklonteren in grotere haarplukken. De korsten en het haar plakken aan elkaar om penseelachtige zweren te vormen wanneer ze eraf vallen.

Bacteriën kunnen aan de randjes van de korsten of huidzweren leven. Dierenartsen stellen vaak de definitieve diagnose door de korstjes te verwijderen en die onder een microscoop te bekijken. Daar zoeken ze dan naar de bacteriën, die vaak een vorm als treinrails aannemen. Andere testen kunnen een biopsie zijn of een stukje van de huid op kweek zetten.

Gelukkig is regenschurft makkelijk te behandelen. Er zijn tal van producten te vinden waarmee je regenschurft kunt aanpakken. De meeste gebruiken hierbij hetzelfde concept; verzacht de korsten, haal de korsten weg en behandel de onderliggende huid waar de bacteriën leven. Een antiseptische shampoo kan de meest acute en lokale infecties vaak al bestrijden. De dierenarts zal vaak een product met betadine of chloorhexidine adviseren als eerstelijnsbehandeling.

De infectie kan razendsnel verspreiden als het niet op tijd behandeld wordt. Het belangrijkste hierbij is om de korsten te verwijderen, maar ga niet pulken! Maak de korsten altijd eerst zacht zodat ze uit zichzelf wat losser worden. Wanneer het koud weer is en wassen niet echt een optie is kun je werken met antiseptische sprays en crèmes. De meeste korsten zullen eraf komen met het omliggende haar.

De eerste behandeling omvat vaak een maal per dag shampoos of sprays gebruiken voor drie tot vijf dagen. Dit zal het genezingsproces versnellen en de bacteriegroei vertragen. Voor chronische of hardnekkige infecties moet het paard behandeld worden met een voorgeschreven shampoo en/of antibiotica. Wanneer de infectie weg is, zal het haar binnen zeven tot tien dagen weer terug groeien.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bowo, Inoterry, SemrushBot en 27 bezoekers