[OP] De zin en onzin van de regels omtrent het bit

Moderators: EvelijnS, Polly, Ladybird, Hanmar, Shanna, Princesj, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Vanitas
Berichten: 207
Geregistreerd: 14-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-19 10:24

Het verschil is natuurlijk dat bij dressuur men nageeflijkheid, verzameling etc. wil. Dat kun je niet afdwingen met een scherper bit. Wanneer je dat probeert krijg je de zogenaamde valse knik, wegedrukte rug etc. Natuurlijk lukt veel ruiters dat ook met een simpele trens.
Bij springen werkt het bit voornamelijk als rem en stuur. Niet heel veel meer dan dat. Natuurlijk is het mooi en wenselijk als het paard ook goed nageeft en los door het lijf loopt, maar daar win je geen prijzen mee. Normaliter worden dergelijke scherpe optomingen dan ook niet in de training gebruikt, maar dienen die in het parcours voor meer controle. Wanneer je je paard kwijt bent met een hindernis van 1,60m voor je neus loop je namelijk wel serieuze kans om beide je nek te breken (ik weet niet of ik hiermee elke optoming te rechtvaardigen vind; ik neig naar nee).

Ik vind hierbij wel dat veel springruiters te makkelijk naar een scherpere optoming of hulpteugel grijpen. In het B & L zou dat van mij zo al mogen worden afgeschaft. Ga eerst maar eens basisdressuur rijden, iets wat veel springruiters toch al vergeten want "dat is saai". Zie al hoeveel er sneuvelen nu het B op rijstijl gaat; een goede zaak als je het mij vraagt.

Wat betreft het bitloze is er inderdaad een testdag geweest waarbij er niet heel best gereden werd. Meen je nou echt bitloos Z te kunnen starten dan zou ik je adviseren om eerst een verdienstelijk in het M2 te rijden, verzamel een klein groepje mensen die dat ook doen en stap dan nog eens naar de KNHS. De KNHS is zo gericht op het nageven op het bit dat ook de juryleden moeten worden bijgeschoold dus het kan dan nog wel even duren, maar ik vind het er niet op lijken dat KNHS hier helemaal niet voor open staat.

Het verschil tussen de reglementen dressuur en springen komt natuurlijk ook omdat hier andere mensen voor zijn aangesteld. Soms zou het wel fijn zijn als hier wat meer eenheid in is.


Vanitas
Berichten: 207
Geregistreerd: 14-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-19 10:38

De oude garde heeft nog een brede basis meegekregen uit de tijd dat je nog gewoon dressuur- én springwedstrijden reed met je pony. Tegenwoordig kunnen kinderen net lichtrijden en ze gaan zich al "specialiseren" (je kunt het beter beperken noemen). Gelukkig zijn er nog wel wat uitzonderingen op de regel.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amable, annibel, Azmay, Butterfly, Colien, doezel2, Evelyne79, Kelly1992, Leed, Mias, xnaomivdh, Zilkesteyn70 en 39 bezoekers